Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Sítě: Je potřeba router?

  1. #1
    Neregistrovaný

    Tazatel: Karel

    Znění dotazu: Zdravím,
    vlastním modem od O2 - Huawei Echolife hg520i a chci mít internet ještě na jednom počítači a v tom se moc nevyznám. Potřebuju si na to koupit router, nebo jde natáhnout kabel jen z tohodle modemu, když na tom teda budu mít jen 2 počítače? Bude do toho druhýho potřeba síťová karta?

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    ten modem ma 2 LAN konektory pro PC, ne? V tom pripade bys potreboval jen kabel, nic jineho (+ samozrejme ty sitovny v PC, ale ty by dnes mely byt snad vsude)



  3. #3
    Neregistrovaný

    Křížený nebo rovný kabel?

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    od routeru muze byt rovny

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    209

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Tazatel: Karel

    Znění dotazu: Zdravím,
    vlastním modem od O2 - Huawei Echolife hg520i a chci mít internet ještě na jednom počítači a v tom se moc nevyznám. Potřebuju si na to koupit router, nebo jde natáhnout kabel jen z tohodle modemu, když na tom teda budu mít jen 2 počítače? Bude do toho druhýho potřeba síťová karta?
    Ten modem má Wifi rozhraní stačí jen sprovoznit Wifi. Já mám Zyxel taky od O2
    s operátorem sme to sprovoznili po telefonu za 5 minut. Potřeboval sem Wifi na zapojení tiskárny.

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,113

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    ten modem ma 2 LAN konektory pro PC, ne? V tom pripade bys potreboval jen kabel, nic jineho (+ samozrejme ty sitovny v PC, ale ty by dnes mely byt snad vsude)
    Ma ctyri porty, ve vychozim nastaveni dva pro PC (maji symbol zavinace + cislo) a dva pro O2TV viz O2. Porty 1 a 4 jsou vzdy pro PC.

  7. #7
    Neregistrovaný

    Citace Původně odesláno od Jech Josef Zobrazit příspěvek
    Ten modem má Wifi rozhraní stačí jen sprovoznit Wifi. Já mám Zyxel taky od O2
    s operátorem sme to sprovoznili po telefonu za 5 minut. Potřeboval sem Wifi na zapojení tiskárny.
    Wifi pouzivam k notebooku, na PC to nechci - musel bych koupit wifi kartu, ktera je o dost drazsi nez normalni sitovka i s kabelem. Navic je ten druhej comp docela daleko od modemu a notebookem tam chytam mizernej signal.


    K PC, na kterym je modem, sitovka potreba neni, ze?



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    K PC, na kterym je modem, sitovka potreba neni, ze?
    Samozřejmě že potřeba je. Modem je v tomhle případě k ničemu. Ale pokud to není starý šrot, měla by být integrovaná na desce.

  9. #9
    Neregistrovaný

    Tož ta deska ji integrovanou nemá. Má jenom díru ve který je strčenej modem. Takže do tý karty budu muset strčit kabel, kterej mám teď v tý díře?

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Tož ta deska ji integrovanou nemá. Má jenom díru ve který je strčenej modem. Takže do tý karty budu muset strčit kabel, kterej mám teď v tý díře?
    Vzdávám to, četl jsem to pětkrát ale pořád mi není jasný co chtěl básník říct. Jaká karta v díře a jakej kabel proboha? Zkus použít hlavu a napsat to ještě jednou.

    Jednoduše: Koupíš síťový kabel a síťovou kartu, kartu dáš do PC (vzhledem k charakteru dotazů bych to svěřil někomu kdo se v tom trochu vyzná) a kabelem propojíš modem od O2 a PC. Toť vše.

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Wifi pouzivam k notebooku, na PC to nechci - musel bych koupit wifi kartu, ktera je o dost drazsi nez normalni sitovka i s kabelem. Navic je ten druhej comp docela daleko od modemu a notebookem tam chytam mizernej signal.


    K PC, na kterym je modem, sitovka potreba neni, ze?
    //EDIT - blbě jsem to pochopil

    Takže abych si to urovnal - ty máš teď napojený PC1 kabelem, notebook wifinou a chceš zapojit ještě nějaké PC2?

    Možnost je natáhnout přímo od routeru ještě jeden kabel a zapojit ho do PC2, nebo kamkoliv na kabel k PC1 umístit switch a do switche zapojíš 3 kabely - k routeru, k PC1 a k PC2.
    Naposledy upraveno uživatelem DrZelenka: 16-03-2011 v 08:57

  12. #12
    Neregistrovaný

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Vzdávám to, četl jsem to pětkrát ale pořád mi není jasný co chtěl básník říct. Jaká karta v díře a jakej kabel proboha? Zkus použít hlavu a napsat to ještě jednou.

    Jednoduše: Koupíš síťový kabel a síťovou kartu, kartu dáš do PC (vzhledem k charakteru dotazů bych to svěřil někomu kdo se v tom trochu vyzná) a kabelem propojíš modem od O2 a PC. Toť vše.
    Mám modem -> od toho samozřejmě vede kabel, kterej mám strčenej do Ethernetový díry na základní desce. Šlo mi o to, jestli bude třeba ten kabel z tý díry vyndat a strčit přímo do síťový karty. Síťový karty maj taky Ethernet díry, nebo nemaj? Nebo to, že mám na desce Ethernetovou díru znamená, že nepotřebuju síťovou kartu?
    V hardwaru nejsem úplnej začátečník, ale síťový prvky řeším poprvé...



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,113

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Mám modem -> od toho samozřejmě vede kabel, kterej mám strčenej do Ethernetový díry na základní desce. Šlo mi o to, jestli bude třeba ten kabel z tý díry vyndat a strčit přímo do síťový karty. Síťový karty maj taky Ethernet díry, nebo nemaj? Nebo to, že mám na desce Ethernetovou díru znamená, že nepotřebuju síťovou kartu?
    Az na to, ze to neni modem, ale router, jsou tve uvahy spravne - na PC, na kterem ten internet jde, nic nikam neprendavej a na tom druhym se podivej, jestli ma tu diru na desce /pak ti bude stacit jen kabel/. Sitova karta na desce i ta pridavna maji stejne sirokou diru s osmi dratama uvnitr.

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    8

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Mám modem -> od toho samozřejmě vede kabel, kterej mám strčenej do Ethernetový díry na základní desce. Šlo mi o to, jestli bude třeba ten kabel z tý díry vyndat a strčit přímo do síťový karty. Síťový karty maj taky Ethernet díry, nebo nemaj? Nebo to, že mám na desce Ethernetovou díru znamená, že nepotřebuju síťovou kartu?
    V hardwaru nejsem úplnej začátečník, ale síťový prvky řeším poprvé...
    Ta ethernetová "díra" na základní desce je zásuvka k integrované síťové kartě - takže na stávajícím PC již žádná další síťovka potřeba není. Pokud i druhý PC bude mít takovou (což je dnes velmi běžný standard) tak ani tam není třeba žádnou síťovou kartu kupovat jinak je třeba síťovku koupit, stačí běžná levná cca do 200Kč. Pak postačí jen patřičně dlouhý další UTP kabel (nekřížený, ale dost často je to dnes už jedno), kterým se spojí volná zásuvka na Huawei Echolife hg520i (raději ne ta co bývá označena žlutě a slouží pro IPTV) se síťovkou na druhém PC (integrovanou nebo doplněnou). Nastavení ponechat raději na automatiku (DHCP).
    Poměrně dobře a podrobně je to všechno v českém návodu k Huawei Echolife hg520i:
    http://www.techzona.cz/_pub/66/e0/21...tni_manual.pdf

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jan 2011
    Příspěvků
    8

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Az na to, ze to neni modem, ale router,
    Ono je to oboje a navíc i 4portová brána a WiFi access point, ale to je vcelku v daném kontextu jedno. Ono najít dnes na trhu jen samostatný ADSL modem skoro ani nejde.

Podobná témata

  1. Založení domácí sítě (router)
    Od Vanilkovej.Termix v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 02-03-2013, 13:36
  2. Wifi router - dvě sítě
    Od rambojack v sekci Sítě
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 07-10-2011, 15:01
  3. Sítě: switch/router
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-12-2009, 16:36