Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: ftp kabel - uzemění

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Zdravím, prosím o radu, stačí na uzemění ftp kabelu stíněný konektor RJ-45 STP? Jestli jsem to dobře pochopil, tak by to mělo stačit, protože je to vlastně potom uzeměno přes router/switch do kterého se takto zakrimpovaný ftp kabel zastrčí. Řeším otázku stínění ano/ne ( utp/ftp )... kabel ethernetu bude veden husím krkem, kde je koaxiál TV antény k setopboxu. Nejsem z oboru a na netu je toho spousty - někdo říká stínění doma zbytečnost, někdo zase ano... asi bych volil klidně UTP kabel, ale je tam ten anténí koaxiál! Tak aby mi potom net neskolil TV. Díky moc za rady a názory.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Pokud se nepletu, tak by tyto dva kebely neměly být vedle sebe, ale když budou, tak se nic nedějě. Doma je táhnu kolem sebe asi 6 metrů a nic se neděje. Kabel je nestíněný a problémy nejsou ani u TV ani u netu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    156

    Taháme tyto dráty (UTP + koax) i na delší vzdálenosti vedle sebe a bez problémů
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    No, jenže tady to bude cca 25m a poteče tím net rychlostí teoreticky až 80 Mbit/s ... reálně standardně 40-50 Mbit/s. A při takovéto rychlosti mám právě obavy, že už by to něco dělat mohlo. Tak jsem tam chtěl dát FTP kabel abych měl klid, jenže jsem právě vygooglil tu nutnost správného uzemění FTP kabelu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    156

    Citace Původně odesláno od hw3_on Zobrazit příspěvek
    No, jenže tady to bude cca 25m a poteče tím net rychlostí teoreticky až 80 Mbit/s ... reálně standardně 40-50 Mbit/s. A při takovéto rychlosti mám právě obavy, že už by to něco dělat mohlo. Tak jsem tam chtěl dát FTP kabel abych měl klid, jenže jsem právě vygooglil tu nutnost správného uzemění FTP kabelu...
    Děláme to i v osmi a více patrových panelácích, jede tam 100 Mbit síť s SAT rozvody a za těch pár let si nikdo nestěžoval a jak datovka, tak i SAT +DBV-T jede bez problémů. I u mně doma.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Jestli je taková obava o zarušení, není nic jednoduššího, než-li vyseknout trochu širší šlic a do něj uložit 2 husí krky vedle sebe.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Mno, nerozumím tomu, ale nejsem si úplně jist jestli těch pár desítek mm od koaxiálu navíc a nový husí krk by odizolovali ono potenciální rušení. Netuším jak daleko se z takového kabelu dokáže šířit to rušící nechtěné vlnění - mm ... cm.... metry ?!. V každém případě by mě to doma určitě neprošlo a za druhé proč tak složitě, když je tu možnost použít STP kabeláž. Jenom prostě je nutné to stínění uzemnit. To je dáno, jinak se ten rušící signál roznese rovnoměrně pod izolací po celé délce kabelu a ten kabel potom vede houby, jestli něco vede! ( to jsem vygoglil ) Proto jsem založil tenhle trhread. Já ten STP kabel ještě nikdy neměl v ruce, takže netuším, jak se to krimpuje... předpokládám, že po odstranění bužije krimp. kleštěma si musím dát pozor, aby byla stažena i ta izolační folie až na kov toho stínění a toto stínění, že se musí neporušené zavzít do konektoru a krimpnout. Tím se to asi propojí to těch kovových zevních částí konektoru a po zastrčení do routeru/switche se tím zajistí kontakt se síťovým uzeměním. Takhle jsem to pochopil, když se dívám na netu jak vypadá konektor pro STP. Obavy jsou z nedostatku praktických zkušeností ( teda přesně nulových ) a logicky se snažím zbavit potencionálního problému, což se = použít STP kabel. Na těch pár desítkách metrů doma nehrajou náklady roli = takže proč nepoužít STP + koaxiál a mít klid. Jak je vidět ze zkušeností uvedených výše, tak by řešení UTP + koaxiál opravdu nemuselo činit problémy... nemuselo. Proti řešení stp: 1. neumím to krimpnout( snad se to správně naučím až to budu mít v ruce ) /uzemnit 2. Netušíte jestli normální switche/routery můžou použít stp konektor? Nemusí na to být nějaký switch vyšší třídy se speciálními sdířkami pro tyto konektory?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Nakrimpovanie tieneného káblu si mozes pozriet napriklad tu ... ale je to S/UTP (Screened unshielded twisted pair - odrušený UTP) bežne označovaný aj ako FTP, ScTP



    STP/SSTP (Shielded Twisted Pair / Screened shielded twisted pair) - Tieto druhy káblov ponúkajú najlepšie tieniace schopnosti. Každý pár je obalený metalickým materiálom. SSTP má ešte obalené všetky páry.



    niečo o zmysle zemnenia a tienenia tu
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    ... ale je to S/UTP (Screened unshielded twisted pair - odrušený UTP) bežne označovaný aj ako FTP, ScTP...
    ha, tak konečně jsem pochopil rozdíl mezi FTP a opravdovým STP kabelem... thx za ty linky a za vysvětlení

    No, já se taky neflákal a zjistil, že home verze swithchů/routerů nemají "vybavení" na uzemňování stp kabeláže pomocí RJ 45 stp konektorů. A to ani taková značka, jako je CISCO!! Toto mají spolehlivě funkční až drahé profi switche. Smůla no. Ale je to z pohledu firem ( rentability výroby ) naprosto pochopitelné.

    No, tak bych to viděl na připojení toho drátku od stínění kabelu na topení.... a bude uzemněno!
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od hw3_on Zobrazit příspěvek
    No, tak bych to viděl na připojení toho drátku od stínění kabelu na topení.... a bude uzemněno!
    Jestli chces estetictejsi reseni, tak si kup zasuvku , do ni stineny modul , ten uzemni v zasuvce a pak uz tahni obyc. UTP kabel k PC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2010
    Příspěvků
    23

    No to by šlo. Zásuvka ... zasekat do zdi... napojit jí na uzemnění el. sítě bytu ..... v ní zakončit FTP kabel na stíněný keystone konektor.... no a ze zdi už může být norm. UTP kabel ( protože tam už je to potom jedno ).

    ale:
    1. musí to být zásuvka, která půjde napojit na zemění el. sítě bytu
    2. ten keystone se musí v té zásuvce nějak propojit s tím zeměním té zásuvky...předpokádám, že když koupím tu "zemnící" zásuvku, tak to bude "automaticky" propojené tím osazením toho keystone konektoru do té zásuvky.

    = musí to být modulární zásuvka!

    3. ten keystone musí být tento "stíněný keystone RJ45, CAT5E, STP" ... aby byla jistota, že se to stínění FTP kabelu propojí přez něj
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od hw3_on Zobrazit příspěvek
    zasekat do zdi...musí to být modulární zásuvka!..
    Neni bezpodminecne nutne, neni problem koupit osazenou stinenou jednozasuvku na omitku
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Kabel
    Od frmolak v sekci Sítě
    Reakcí: 33
    Poslední příspěvek: 22-08-2009, 23:00
  2. Reakcí: 37
    Poslední příspěvek: 27-05-2008, 13:06
  3. Neni kabel, ako kabel
    Od KEOSAN v sekci Zdroje
    Reakcí: 29
    Poslední příspěvek: 19-05-2008, 11:45
  4. VGA kabel (D-SUB) - RFI/EMI ?
    Od fahrus v sekci Monitory
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-04-2008, 12:59