Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s hardware, BSOD, Win7

spacekiller (14)|24.3.2011 18:49
Ahoj, tak mě po dlouhé době zlobí počítač a nevím si rady.

Cca před týdnem jsem chtěl na svém počítači nainstalovat Visual C++ redistributable a instalace mi selhala, po hledání na internetu jsem zjistil, že jsem měl poškozený registr. Následovala tedy reinstalace počítače. (nevím jestli tohle souvisí se současným problémem)

Vše běželo jak má, až najednou, při hraní hry naskočil BSOD. Přesný popis si nepamatuji, ale psalo se něco o "nonpaged area". Po restartu počítače se objevila startup win7 a před objevením plochy se systém restartoval. Win7 je prý poškozený a nelze spustit, následoval jsem tedy automatickou opravu a obnovil jsem předchozí restore point.

Počítač po tom běžel 3 dny bez chyby. Následně se zobrazil znovu BSOD, tentokrát chyba "Memory management". Systém opět nechtěl naběhnout, tedy následovala obnova do restore point a běželo to. Nastartoval jsem tedy v tuneup utilities test pevného disku. při něm se počítač restartoval a nenaběhl ani BIOS. (zkoušel jsem několikrát)
Zkoušel jsem tedy odhalit chybu hardware. Po vyndání druhého modulu paměti se vše rozeběhlo. provedl jsem tedy rychlý memtest86 (2 opakování-neměl jsem více času) pro oba moduly zvlášť. Nic se neodhalilo. Systém po opětovném zapojení obou modulů a provedení obnovení restore pointu jede bez problému.

Tak mi tedy prosím poraďte...To, že systém nenaběhl ani do BIOSu mi říká, že je problém v HW a ne v SW (pokud se mýlím, opravte mě). Paměti se tváří ok a nenapadá mě co a jak vyzkoušet, abych odhalil příčinu problémů. Součástky mám v záruce, tak jen nevím co mám reklamovat...

Předem děkuji za jakoukoliv pomoc

konfigurace pc:

Athlon II X4 630 @ 2,8 GHz cpu
ASUS M4A78T-E MB
A-Data DDR3 1333 2GB PC3 RAM
A-Data DDR3 1333 2GB PC3
Ati Radeon HD 5770 1GB grafika
Samsung hd502hj 500GB disk
Windows 7 ultimate 64-bit SP1
ovladače- grafika aktuální catalyst, zbytek jsem nechal defaultně, nebo updatoval přes windows.
spacekiller (14)|25.3.2011 18:36
Aktualizace:
počítač jsem komplet odpojil od sítě kvůli luxování. Po připojení do sítě nereagoval na stisknutí spouštěcího tlačítka. Zelená dioda na základní desce svítila. Nakonec nastartoval asi na 5. pokus. Po deseti minutách samovolně restart. Opět normálně naběhnul, potom zamrznul při prohlížení stránek - restartoval jsem a následovalo stejné zmrznutí. Po znovuspuštění windows BSOD "KDCOM.DLL"

Tak co myslíte? Zdroj? Deska? Jakákoliv rada vítána ;)
Georginek (2957)|25.3.2011 19:20
No, asi bych zacal radnym testem RAM. Tj oba moduly v GoldMemory nikoliv v Memtestu. Pokud projedou oba, pak bych testoval jen jeden. Dej si pozor na nastaveni pameti presne podle stitku, tj frekvence, casovani a voltaz.
Pokud si menil cokoliv v BIOSU, muzes zkusit Load Default, pripadne reset.
Co je to konkretne za zdroj?
spacekiller (14)|25.3.2011 19:47
[quote=Georginek;443223]No, asi bych zacal radnym testem RAM. Tj oba moduly v GoldMemory nikoliv v Memtestu. Pokud projedou oba, pak bych testoval jen jeden. Dej si pozor na nastaveni pameti presne podle stitku, tj frekvence, casovani a voltaz.
Pokud si menil cokoliv v BIOSU, muzes zkusit Load Default, pripadne reset.
Co je to konkretne za zdroj?[/quote]

Díky za tip! O víkendu projedu paměti GoldMemory...
Zdroj je Chieftec APS-500S 500W ¨
Paměti ani žádný jiný hardware není taktovaný/upravovaný. Správným nastavením pamětí jsem si jistý (po sestavení počítače byly vadné paměťové moduly-proběhla reklamace a ty nové jsem potom řádně ověřil)
spacekiller (14)|26.3.2011 13:50
Mám další dotaz ohledně testu Goldmemory. Při spuštění testu jsem zkoušel zvolit detekci "memory size" auto. Po startu testu se obraz rozházel na pruhy (částečně čitelné) a ukazovalo mi to memory size jen 3,5 giga paměti. Při nastavení na "bios" to běží v pohodě a detekuje celých 4092 MB.

Test ještě není dokončený (výsledky přidám později), ale když jsem restartoval počítač po předčasném dokončení testu, tak mi nechtěl naběhnout ani do biosu. roztočení větráčků, pípnutí, zpomalení větráčků, opětovné roztočení atd. pořád dokola. Po několikanásobném vypnutí a zapnutí jsem se opět dostal do GM. Že by zdroj? Deska?
spacekiller (14)|27.3.2011 17:38
Takže paměti otestovány GoldMemory. Při použití obou modulů v dualchannel prošly 2x za sebou. ve slotu 1 pak každá zvlášť také. Chyby začaly při použití samotných modulů ve slotu 2. Stejně tak při praktickém používání počítač padá při použití obou slotů nebo toho č. 2, v prvním slotu jede počítač(zatím) stabilně.

Otázka tedy je, je na vině deska, nebo procesor? Ramky asi obě vadné nebudou a ve slotu 1 obě fungují bez problému... Díky
Georginek (2957)|27.3.2011 17:44
Nejak sem to z toho Tveho popisku nepochopil.......

Napis jestli pameti jedou v DUALU v prvni dvojici a druhy dvojici...... A co to dela, kdyz je das treba do SINGLU, a pripadne i 1 kus RAM.......
spacekiller (14)|27.3.2011 22:02
Omlouvám se za chaotický popis:)
test v první dvojici slotů:
dva moduly ram - prošly goldmemorym, ale ve windowsech padalo.
obě paměti postupně v prvním slotu - prošly
obě paměti v druhém slotu - chyby v goldmemory a zamrzání windows

teď jsem dodatečně zkouším druhou dvojici slotů:
dva moduly - chyby v goldmemory
moduly zvlášť zatím testuji.

za zmínku ještě stojí, že při použití jednoho modulu je benchmark v goldmemory 3500 MB/s (cca) a při použití dvojice modulů jen 76 MB/s

zapnutí nebo vypnutí dualchannel modu jsem v biosu nenašel, takže jsem nezkoušel dva moduly bez dualchannel. Pokud jsem zase něco zvoral, tak se omlouvám :)
Georginek (2957)|27.3.2011 22:11
Hele, DUAL channel se zapina automaticky podle toho, jak tam ty pameti zastrcis. Tj na desce mas napsano ChannelA a ChannelB. Bejvaji odliseny barvama. Takze kdyz das kazdou pamet do jiny barvy, pojede do v Singlu......

Pisu to proto, aby se vyloucilo jestli jsou vadne moduly RAM, nebo treba zakladni deska.
Zrovna pred tydnem jsem tu mel vadnou desku, kde prestal najednou fungovat DUALchannel....

PS: Je dobre ten test nechat bezet pri kazdym testu alespon 2 cykly, coz je 1:50, ale cim vice, tim lepe. Ja to nechavam minimalne 4hod.

Dual channel i nastaveni pameti jde nejlepe zjisti z Windows programkem CPU-z

Jsi si jisty, ze je mas spravne nastaveny podle stitku, co je na nich nalepen? Tedy casovani, frekvenci a voltaz? porovnej si to se zalozkou z CPUz
spacekiller (14)|27.3.2011 22:15
[quote=Georginek;443524]Hele, DUAL channel se zapina automaticky podle toho, jak tam ty pameti zastrcis. Tj na desce mas napsano ChannelA a ChannelB. Bejvaji odliseny barvama. Takze kdyz das kazdou pamet do jiny barvy, pojede do v Singlu......

Pisu to proto, aby se vyloucilo jestli jsou vadne moduly RAM, nebo treba zakladni deska.
Zrovna pred tydnem jsem tu mel vadnou desku, kde prestal najednou fungovat DUALchannel....[/quote]

Díky za radu, vážně mi to nedošlo... k výsledkům výše tedy jen to, že první dvojicí slotů jsem myslel ty oranžové a druhá dvojice je černá (tam teď dodělávám test jednotlivých modulů zvlášť). Přidám ještě výsledek testování dvojice pamětí v singlu.
V cpu-z porovnám jakmile se dostanu do windowsů, nicméně po sestavení počítače byly určitě nastaveny správně, od té doby jsem to neměnil.
spacekiller (14)|28.3.2011 11:24
Výsledky testování:
při zapojení paměťových modulů v Single modu ve slotech "1" pracoval goldmemory přes 7 hodin bez problému (pak jsem ho ukončil), časování pamětí a napětí je určeno správně.
Zapojil jsem paměti do Single módu i ve slotech označených dvojkou (tedy těch, ve kterých zlobí i samostatné moduly) a goldmemory zamrznul asi na 7%.
Známý mi ještě říkal, že se paměťový řadič nachází na procesoru a ne na desce (nevím nakolik je to relevantní informace). Mám tedy zanést na reklamci desku, nebo procesor?
Georginek (2957)|28.3.2011 19:07
Je to vina desky..........
spacekiller (14)|28.3.2011 19:54
[quote=Georginek;443669]Je to vina desky..........[/quote]

Díky moc za rady :) Teď už jenom vyřídit reklamaci...