Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Jak poznám, zda funguje Dual Channel?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    13

    Může mi prosím někdo poradit, jak zjistit nějakým softwarem, jestli paměti RAM fungují v dual channelu? Umí to ukázat Sandra nebo Everest?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,559

    Ano, umí to např. CPU-Z.

    Jinak nejlepší metoda je zapojit jeden mód a změřit rychlost (třeba v té Sandře nebo Everestu) a zapojit druhý mód a zase změřit. V DC bude výkon vyšší (pokud bude vyšší ).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,014

    Zatím se mi nestalo že by CPU-Z v tomto lhal
    Myslím si, že to máte nejjednodušší...
    http://www.cpuid.com/cpuz.php
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Federmann
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    37

    Mělo by se to zobrazovat i při startu PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele dzandra
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    1,398

    No mi to taky ukazuje při nájezdu PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Většina desek zobrazuje zprávu ve smyslu: "Memory runs at DualChannel", některé desky to ukáží v BIOSu.

    Everest -> Základní deska -> Základní deska => Vlastnosti pamětťové sběrnice
    pokud máš Dual: 128bit
    pokud Single: 64bit

    Sandra -> Mainboard information => Chipset a položka Width
    a opět to samé co v Everestu

    Co máš za sestavu, podle toho by se dalo i optimalizovat.
    Pro AMD nižší latence => lepší výkon
    Pro Intel vyšší FSB => => lepší výkon
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jezevec
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    612

    Program CPU-Z, záložka Memory, kolonka Channels - je-li v ní uvedeno "Dual", pak paměti jedou duálně. Při startu systému by se mělo zobrazit po kontrole paměti něco ve smyslu "2048MB DDR6400 Bank Interleaved Dual Channel" apd....
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Ještě jsem zapomněl na Memtest+
    Ukáže časování pamětí a DH, pokud tomu tak nebude je potřeba vypnout integrované USB (zpozorováno u několika starších desek)
    http://www.memtest.org/#downiso
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: amd64-big.gif 
Zobrazení: 489 
Velikost: 51.6 KB 
ID: 1185  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Jackal1
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    221

    Já to vidím při startu počítače, jinak je to i v BIOSU a umí to krásně spřehlednit i Everest.
    Odpovídat lze po přihlášení