Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 38

Téma: Grafické karty: Upgrade z 8800GT - naroky na CPU, napajeni...

  1. #1
    Neregistrovaný

    Tazatel: Choze

    Znění dotazu: Dobry den, zvazuji upgrade meho ~3 roky stareho herniho PC, posledni dobou hraji na FullHD TV a moji 8800GT 512MB dochazi dech. Na pohled si myslim, ze upgrade grafiky by mel stacit, jinak to dopadne kaskadou upgradu a potom to je spis na cely novy stroj. Rad bych, aby mi nekdo doporucil nejakou kartu pro danou konfiguraci, nebo mi to rozmluvil, jestli na to jdu uplne blbe, pripadne doporucil jak se na to podivat jinak.

    Cim si predevsim nejsem jisty, je zda-li vykon ve hrach nebude prilis omezeny CPU (to by pak byla drazsi karta zbytecna), a take napajeni, protoze nemam extra predimenzovany zdroj. Taky jsem liny vsechno rozebirat a odpojovat, hlavne kvuli tomu ze mam strach sundavat a znovu vkladat chladic CPU bez poskozeni odvodu tepla (mam Scythe Mugen, ktery zabira hodne mista).

    Rozpocet - pocitam tak 5000, vic me nezabije, min me potesi. :-)

    Predem dekuji za jakekoli rady, kdyby nejake detaily chybely, urcite rad upresnim. Sestavu pisi z hlavy, mozna je v ni par omylu.

    HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Intel P35 (Gigabyte P35 DS3L)
    C2D E8200 @2.66GHz (pri jakemkoli OC mi sestava pada)
    4GB DDR2 @ 800MHz (2X2GB Corsair)
    PSU Corsair VX450w
    MSI NX8800GT 512MB OC (rad bych upgradoval)
    2x HDD, DVD-RW, PCI wifi karta, 3x 120mm fan, sem tam nejaky USB device navic (tv tuner, bluetooth...) - pisi kvuli narokum na zdroj, ale toto by meli byt male polozky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Dle mého názoru je maximem GTX 460 1 GB a i tak to bude už brzdit procesor. Sám mám 560GTX Ti a dvoujádro na 3,66 GHz je pořád málo, karta by užila i silnější CPU. Ty máš ještě o 1 GHz méně, i když větší L2 cache, ale ta to nezachrání.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Neregistrovaný

    Mockrat dekuji za radu - koukam, ze jinak mame prakticky stejny HW, tak ti budu verit. Pravda je, ze o OC vim houby, ale myslim ze pameti by neco snesly, procesor asi taky, taky mam na nem solidni chladic - mam pocit ze spis se mi po OC uvari Northbridge, myslim ze ma deska byla nejlevnejsi z rady. :-( Nevim, kolik by to melo jit na stock napeti, taky uz jsem to OC zkousel davno, ale pokud mi pamet slouzi tak uz na 2,83GHz to stabilni nebylo. Ale mohu to vyzkouset znovu :-)

    Kazdopadne v novych GFX kartach nemam moc prehled, a taky vim, ze mi vzdy chvili trva nez si ho udelam - ma smysl uvazovat v tomto rozmezi (~GTX 460 1GB, pripadne trosku vys) o ATI/AMD?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele meeee
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,120

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    ma smysl uvazovat v tomto rozmezi (~GTX 460 1GB, pripadne trosku vys) o ATI/AMD?
    Smysl to má, taková 6850 by mohla být k tomu procesoru vhodnější, obecně jsou AMDčka o něco míň náročná na procesor než výkonové ekvivalenty od nVidie.

    Ale ten procesor jako takový by neměl mít problém s takty kolem 3.5 GHz s tím tvým chladičem a deskou, chtělo by to najít, kde je zakopaný Punťa při tom OC.
    Naposledy upraveno uživatelem meeee: 08-04-2011 v 18:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Neregistrovaný

    Tak jak jsme se ted o tom rozepsali, tak ja to schvalne dnes zkusim zatim na 3.0GHz, zaregistruju se, poreferuju, poptam a uvidim jak dal s tou grafikou. Dik!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Tak jak jsme se ted o tom rozepsali, tak ja to schvalne dnes zkusim zatim na 3.0GHz, zaregistruju se, poreferuju, poptam a uvidim jak dal s tou grafikou. Dik!
    Dobré návody na OC jsou na pct.cz ,zkus se tam inspirovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Neregistrovaný

    Ahoj, pct.cz je firma prodavajici barvy :-D

    No, podival jsem se na jine pct, a jedine co jsem udelal jinak nez posledne je ze jsem vypnul C1E. Lupnul jsem tam rovnou 400MHz FSB, coz je najednou mozna prilis, napeti jsem nechal auto (CPU-Z hlasilo predtim 1.15, ted 1.2), PCI-E vypada ze zustalo na 100MHz, pamet je na puvodnich 800, takze jestli spravne pocitam, tak jedine co mi ted bezi OC je CPU @ 3.2GHz, doufam. Nemuzou se vyskytnout problemy kvuli tomu ze mam uz starsi dily? Bezim ted prime95, tak uvidime jak to dopadne.

    Sorry ze z toho tady delam vedu, ale proste jsem OC nikdy nejak nedelal, i kdyz vim ze u C2D to zas uplne veda neni
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Tady si počti.Ty pády mohou způsobovat i ramky,jaké máš časování a napětí?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    15

    Ahoj, ja jsem puvodni tazatel. Omlouvam se za zmenu tematu, ja ale toto delam opravdu primarne kvuli tomu budoucimu upgradu grafiky :-) Ted mi to bezi snad stabilne na 8*400MHz (~2h Prime95, 2x 3dmark06, nejake to hrani), napeti jsem dal na auto (predtim - pred lety jsem urcite fixoval stock - to byl asi problem, RAMky na 1,8V), takze ve vysledku mi to hlasi (EasyTune):

    Vdimm 2,1V - neni to moc? vzhledem k tomu ze jsou normalne na 2x400MHz? To bude tim auto napetim. Casovani 5-5-5-18.

    VCore mi kolise 1.22-1.23, teploty behem Prime95 se ustalily kolem 56 (Real Temp), ale jedno jadro ma asi rozbite cidlo (nehybe se ze 45). Mozna bych zkusil 425MHz? napeti dam asi rucne na to co je ted auto, nerad bych aby se hlavne Vdimm zvysovalo vic, nebo myslite ze je to OK?

    Taky pozoruji ze mi FSB leze ke 402 MHz i kdyz v BIOSu je 400.

    Jo a RAMky jsou Corsair CM2X2048-6400C5DHX (puvodni jsem mel horsi, reklamoval jsem v CZC sestavu a dali mi tam tyto).

    P.S.: nemeli bychom tu diskusi presunout jinam? taky nevim, jestli pomoc jednotlivcum s OC tady neberete jako ze je tazatel uplny blb, jestli jo tak se omlouvam <:-)

    EDIT: FSB jsem zvednul na 420, napeti jsem dal na manual - FSB/(G)MCH stock (tady nevim jestli zvedat), DIMM 2,0V (vim, min nez predtim auto!), CPU 1,23125V, RAM timing porad 5-5-5-18. Jak toto pisu tak bezi prime95(blend), napeti stejne tak myslim ze teplota zas pujde k tem 56 (mam 52). Par hodin pockam, ale uz ted vidim ze se to chova lip nez jak pamatuju. Zrejme to predtim bylo tema ramkama, nebo C1E. Mozna delam prilis velke skoky kdyz zvedam FSB? No nevim, zatim to bezi, klepu na drevo.

    FSB je porad ~2MHz vys nez nastavim.
    Naposledy upraveno uživatelem El Triptofan: 09-04-2011 v 12:28 Důvod: Nove data
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    2.1V je pro DDR2 normální (mě běžej na 2.1 taky). FSB je holt o něco vyšší, tak s tím počítej - neřekl bych ,že je to vada.

    Dávej si pozor na skutečné napětí CPU (zjistíš v CPU-Z), většinou se o něco málo liší (bývá nižší) od toho nastaveného v BIOSu.

    Zezačátku můžeš dělat větší skoky v FSB, ale čím vyšší skok, tím větší šance, že to přeženeš a budeš muset resetovat BIOS (protože nenaběhne). Při nižších skocích BIOS většinou naběhne a nestabilní to je např. až v zátěžovém testu.

    Klidně se ptej - od toho tu je tohle fórum
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    15

    Dik za napomocne odpovedi, az budu moct, tak urcite poleti rep. Bezim ted neco pres hodinu Prime95 na tech 3.36GHz a pozoruju Gigabyte Easytune:

    - VCore mi slezlo na 1.18 (vid 1.15 je nejake referencni stock cislo nebo jak to mam chapat?)
    - FSB mi cim dal tim vic osciluje (uz to ma spicky ~424 kdyz na desce je nastavenych 420). Je to na zvednuti napeti FSB nebo je to OK?
    - RAMky bezi zatim ok na 840MHz @ 2.0V

    Jestli rozumim spravne tomu napeti a teplotam, tak to cpu fakt vypada skoro na 4GHz potencialne... no nebudu to zatim prehanet, ale zaclo me to bavit.

    Jeste by me zajimalo, jestli treba nekdo pouziva na OC nejake ty nastroje co maji fungovat primo z Win (Easytune) - ony jsou schopny menit ty parametry za behu? To by mi bylo zvlastni. Ja s tim monitoruju ale hybat soupatkami jsem se zatim neodvazil.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Taktování je na socketu 775 rozhodně jistější z biosu.

    Vcore je lepší nastavit ručně, máš jistotu kolik do desky leze (maximum pro 45nm C2D je dlouhodobě 1,45V a do 72°C, takže máš hodně velkou rezervu. Do těch řekněme 1,35V to můžeš nastavit naprosto bez obav.)

    VID je default napětí procesoru od výrobce (obecně čím nižší, tím lepší kousek.)

    Dlouhodobě max pro DDR2 je 2,3-2,4V. Do 2,2V bez obav.

    Napětí fsb řeš až když to začne padat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    15

    Diky za rady. Zatim to vypada na 3.6GHz (450*8) s prstem v nose na 1.25V(BIOS), ale live Vcore mi kolise 1.20-1.22, no snad je to OK, RAM 2,1V - torture testy jeste bezi. Nevim, jestli ma smysl to honit ke 4GHz (myslim si ze by to uz asi nepustila deska).

    Kazdopadne bych se rad zeptal, jestli bych dle vas s timhle uzivil mozna uz i nejakou silnejsi grafiku nez jste mi puvodne doporucili (GTX460 1GB, 6850). Hledal jsem na to nejaky vzorecek, ale nenasel jsem, takze asi je potreba jit na to empiricky, a zkusenosti jsou to, co nemam. :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele meeee
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,120

    No, v třeba i takovou 6870 by mohl použitelně uživit, v některých hrách/nastaveních snad i 6950, ale do té už bych se asi nepouštěl. Žel, 6870 není zase zrovna nejvýhodnější poměrem cena/výkon...
    Naposledy upraveno uživatelem meeee: 09-04-2011 v 21:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele NHKG
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,142

    @Mee: HD6870 byla jednu dobu bezkonkurenčně nejvýhodnější karta v poměru cena/výkon. Ale v poslední době slevnily GTX460 a HD6850, zatímco její cena trošku stoupla na současných 4250Kč za nejlevnější model. Ale pořád to je výhodná cena: http://www.alfacomp.cz/php/product.p...007K0BV4YS12AT
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Grafické karty: napájení VGA
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-08-2009, 17:01
  2. Grafické karty: NVidia 8800GT
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-06-2008, 08:08