Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVidia RAID na doske nedetekuje HDD

Slovak1 (10)|12.4.2011 13:39
Zdravím.

Mám základnú dosku GIGABYTE GA-7N400S-L (chipset NVIDIA nForce™2 Ultra 400), procesor Athlon XP 2200+ , 2* 512 MB DDR400 CL2.5 Kingston.

K základnej doske mám pripojené tieto tri HDD:

IDE - Primary Master - Maxtor 160 GB Ultra DMA133 - systémový HDD
SATA 0 - SAMSUNG 1TB SATA2 32MB - HD103SJ
SATA 1 - SAMSUNG 1TB SATA2 32MB - HD103SJ

Všetky tri HDD fungujú OK. ( mám tam WinXP SP3 )

Chcel som z tých dvoch SATA hardiskov vytvoriť RAID 0 pole, v Biose som zapol RAID pri tych dvoch HDD Samsung, uložil som BIOS, reštart PC, napísalo že našlo ten HDD Maxtor + 2 DVDRW mechaniky, potom sa na obrazovke objavil nápis:

NVIDIA IDE RAID BIOS 4.60

a nápis, že hladá array
a bliká kurzor.

Ten kurzor tam bliká cca 3 - 4 minuty, potom napíše, že nič nenašlo.

Ked znova v biose zruším RAID pri tých dvoch HDD, reštart PC, tak pri štarte PC sa už ten nápis
NVIDIA IDE RAID BIOS 4.60 neobjaví, a normálne napíše že našlo tie dva HDD zapojene na SATA 0 a SATA 1.

Nevie mi niekto poradiť, prečo tie dva hardisky SAMSUNG nenájde po zapnutí funkcie RAID v Biose ?

EDIT: Bios na základne doske mám najnovší - verzia F5
zsdx (2098)|12.4.2011 14:52
[quote=Slovak1;445668]NVIDIA IDE RAID BIOS 4.60
Nevie mi niekto poradiť, prečo tie dva hardisky SAMSUNG nenájde po zapnutí funkcie RAID v Biose ?
[/quote]

Treba proto, ze ta deska umi RAID jen s IDE disky a po prepnuti do RAID modu odstavi SATA. Nech to tak jak doposud a pole si udelej SW cestou ve Win.
Slovak1 (10)|12.4.2011 16:09
Toto je napísané v špecifikáciách dosky :

Serial ATA with RAID 0, 1 function
Serial ATA is the revolutionary ATA interface that provides scalable performance for IDE devices. With up to a 150MB/s data transfer rate, Serial ATA is faster than current Parallel ATA and delivers superior input/output performance. In addition, the Serial ATA interface is furnished with RAID 0,1(including IDE ATA 133 interface) function for added performance and data protection.

tu :
http://sk.gigabyte.com/products/page/mb/ga-7n400s-l/advantage/

je uvedené:

Integrated SATA interface with RAID 0,1 function

"pole si udelej SW cestou ve Win"

O tom som zatial nepočul, idem niečo o tom pohladať na googli.
danco (2)|12.4.2011 16:36
Ak chceš na pole inštalovat windows tak ho spusti v biose ako si to robil a ked caka mal by si tam mat nejaku skratku do ponuky v ktorej sa utvory raid tam tie disky budu.Ak budes instalovat XP tak bude treba dat este do windowsu pri instal ovladace,Vista alebo W7 by ich mala mat.
Slovak1 (10)|12.4.2011 18:58
Ja nechcem na pole inštalovať Windows, RAID pole som chcel využívať len na prácu s video a audiosúbormi ( upravujem DVD Video - vkladám do DVD videi audiostopy a titulky )

Ano, skratka do ponuky RAID biosu je - stlačenie F10. Ale aj ked to stlačím, tak tam nie sú v zozname tie hardisky Samsung uvedené.

Ten RAID bios ich proste nevie nájsť - neviem, prečo.

Asi vyskúšam ten softwerový RAID - len či to velmi nebude zaťažovať procesor - Athlon XP 2200+ nie je moc výkonný ...
DrZelenka (2491)|12.4.2011 19:00
[quote=Slovak1;445668]Chcel som z tých dvoch SATA hardiskov vytvoriť RAID 0 pole, v Biose som zapol RAID pri tych dvoch HDD Samsung, uložil som BIOS, reštart PC, napísalo že našlo ten HDD Maxtor + 2 DVDRW mechaniky, potom sa na obrazovke objavil nápis:

NVIDIA IDE RAID BIOS 4.60

a nápis, že hladá array
a bliká kurzor.

Ten kurzor tam bliká cca 3 - 4 minuty, potom napíše, že nič nenašlo.
[/quote]

A máš nějaký RAID pole vytvořený? Zapnout RAID nestačí, ale musíš vlízt do nastavení RAID řadiče (při načítání RAIDu by ti to mělo říct co zmáčknout) a vytvořit RAID pole.
Slovak1 (10)|12.4.2011 19:10
V tom Menu na vytvorenie RAID pola nie su v zozname žiadne HDD, takže sa nedaju vybrať, aby sa z nich vytvorilo RAID pole.
EditorPO (2819)|12.4.2011 19:49
mrkni do tohoto manuálu, možno ho dokonca máš k MB aj v papierovej forme

nastavuješ to v BIOSE takto? (je jedno, či budeš na RAID inštalovať OS alebo nie)
Slovak1 (10)|13.4.2011 12:40
Ten manuál mám aj ja stiahnutý z internetu ( papierový nemám, kedže základnú dosku + procesor Athlon XP 2200+ som získal výmenou od bratranca za moju 512 MB DDR400 CL2,5 Apacer + ATX zdroj 350 W ) ( mal som pôvodne dosku ABIT KD7 RAID + procesor Athlon XP 3000+ , ale obidva komponenty sa mi zničili pri skrate v ATX zdroji ).

Ale späť k tomu RAIDu.:

Čiže po zapnutí RAID v BIOSE pri obidvoch hardiskoch SAMSUNG 1 TB, po uložení BIOSu a reštartovaní PC sa už tie dva hardisky neobjavuju vo výpise hardiskov pri štarte PC, ani po vstúpení do NVIDIA RAID Biosu ( stlačením klávesy F10 ) sa tie dva hardisky SAMSUNG neobjavia.

Napadlo ma, že nechám spustiť Windows XP. Po spustení Windows XP napísalo, že našlo nejaký NVidia RAID a našlo hardisky SAMSUNG.

Zapnem Total Commander, predtym som tie dva hardisky SAMSUNG mal naformatovane na NTFS - na celú kapacitu 1 TB - ale nič som na nich nemal, boli prázdne. ( V Total Commandery to boli predtym dva prazdne logické hardisky I: a N: ).
Teraz tie dva hardisky som tiež nevidel v Total Commandery. Zapol som NVidia RAID Manager vo Windows XP a tie dva hardisky SAMSUNG tam normálne vidno ! ( a pritom v BIOSE ich neni vidno :confused: ).

Tak som dal v tom NVidia RAID Managery vytvoriť RAID 0 pole, OK, a potom sa objavila dole "bublinka" a v nej je napísané " Upgrade in Progress NVIDIA STRIPE 1.81T" a stále svieti LEDKA prístupu na hardisk. Asi robí to RAID pole velké 1,81 TB ).

Už to robí cca 15 minut. Neskôr napíšem, ako to dopadlo ...
Slovak1 (10)|14.4.2011 18:58
Takže stále svietila LEDKA pristupu na HDD, 3 - 4 hodiny, aj som to chcel vypnuť, ale nechal som to a cca po 6 hodinách to ukončilo.
Reštartoval som PC, zas ten BIOS NVIDIA IDE RAID Bios nenašiel nič. Pokračoval som v zavedení Windows XP, po spustení NVIDIA RAID Manageru som tam mal STRIPE POLE 1,81 TB z dvoch hardiskov.

Spustil som program ( nejaký Passmark Test - presny nazov si nepametám, teraz som na inom PC ), a dal som otestovať ten RAID STRIPE 1,81TB. Výsledky sú nižšie :
Ale vadilo mi, že pri spúštaní PC je počítač vždy na 3 - 4 minuty zaseknuty, lebo ten BIOS NVIDIA RAID hladá array , a aj tak nič nenajde.
Tak som sa dnes nasral, zrušil som to RAID 0 pole, vypol som RAID funkciu v BIOSE, a spravil som si softverový RAID 0 vo Windows XP. Tu sú výsledky testovania.
Prvé číslo je otestovaný SAMSUNG 1 TB pripojený na SATA konektor ( bez RAIDU ), druhé číslo v zátvorke je test hardveroveho NVIDIA RAID 0 pola a tretie čislo v dvojitych zatvorkách je test softveroveho RAID 0.

Sequential READ = 88,5 MB/s (189,1 MB/s) ((188 MB/s))
Sequential WRITE = 97,4 MB/s (188,5 MB/s) ((183,7 MB/s))
Random SEEK + RW = 2,82 MB/s (8,2 MB/s) ((8,1 MB/s))

Takže vidno, že softverový RAID 0 nie je o vela pomalší ako ten hardverový. A kedže ten hardverový sa zasekuje pri štarte PC, tak sa nanho vykašlem, a nechám si ten softverový.

Na obrazku vidno, ako to mám teraz nastavené.

Dakujem všetkým, čo sa mi snažili pomôcť.
zsdx (2098)|15.4.2011 10:36
[quote=Slovak1]a spravil som si softverový RAID 0 vo Windows XP.
Dakujem všetkým, čo sa mi snažili pomôcť.[/quote]

Neni zac ;)
A nemas tam nejaky nepomer PRACA/DOWNLOAD ?! :D
Slovak1 (10)|19.4.2011 16:19
Nie :)

Na download to stačí, na Prácu potrebujem viacej ...

Ja mám taký systém ( neviem, či blbý, alebo dobrý ... ), napr. ked upravujem audiostopu do DVDčka v programe Cool Edit 2, tak stopa sa edituje vo wav formáte, zaberá na HDD okolo 1,2 - 2 GB ( podla dĺžky filmu ), uložím stopu ako stopa.waw, niečo zmením, uložím stopu na HDD ako stopa_1.wav, potom zas niečo zmením, a uložim stopu ako stopa_2.wav atď. To robím preto, aby som sa mohol vrátiť pred nejakú zmenu, ak by som sa pomýlil. A týmto spôsobom na to treba vela miesta na HDD ...