Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s druhým HDD

Denisx (20)|12.4.2011 18:55
Zdravím.
Pořídil jsem si vícemeně nové PC. Montáž proběhla až na pár kapek krve v pohodě. Systém jsem nainstaloval na nový disk (SataIII/600), který je zapojen do třetího konektoru a poté jsem připojil starší disk (SataII/300) do čtvrtého konektoru. Při načítaní systému se mi objeví tato zpráva...4th slave hard disk:S.M.A.R.T. status bad, backup and replace. V čem je problém a co s tím? Předem děkuji.
DrZelenka (2491)|12.4.2011 19:22
SMART sleduje určité hodnoty disku a dokáže často upozornit na odcházející disk dříve, než odejde úplně i s daty.

Ve windows spusť například HDTune a pošli nám screen záložky health a uvidíme o co se přibližně jedná (a zda to není třeba jen vadný kabel).
Denisx (20)|12.4.2011 20:10
Ještě dodám, že je rozdělený na dvě části.
DrZelenka (2491)|12.4.2011 21:00
HD Tune bere disk jako celek - jeho rozdělení neřeší. Zkus vyměnit kabel a použít i jinej port na desce, snad to pomůže. Pokud ne, tak je pravděpodobně vadná elektronika disku a je to na reklamaci (hlavně zálohuj data - disk se ti na 99,9% vrátí bez nich).

Nějak nevím co znamená end to end error detection count. Snad někdo jinej ví.

Btw obrázky se dají uploadovat přímo zde na fórum.
Georginek (2957)|12.4.2011 21:49
CRC error znaci vetsinou spatny kabel, ci radic disku. Vymen kabel za jiny a sleduj, zda se nezvetsuji hodnoty. Pokud ANO, zmen port na desce. Pokud se i prez toto bude hodnota zvetsovat v pripade OC vrat na default.
Hodnota je popsana zde.....
End-to-End error
Lower
This attribute is a part of HP's SMART IV technology and it means that after transferring through the cache RAM data buffer the parity data between the host and the hard drive did not match.[14]

Je to nejaka HP sragora, takze to o nicem nevypovida. Napis, co je to za disk a otestuj povrch pomoci HDTune zalozka Health. Pripadne pouzij HirensBoot CD a v HDD sekci programek Sentinel.
durib (1141)|12.4.2011 22:51
No ja jsem to pochopil tak, ze data, ktera se zapisou jsou nasledne zkontrolovana, zda-li se zapsala spravne (neco, jak kdyz se vypaluje a kontroluje se stopa). Pokud ne, zapise SMART tuto hodnotu.
Nekde je tedy chyba mezi tokem dat od RAM k povrchu disku. Tedy- deska (SB, port)-kabel-port-radic-hlavicka..?!
Denisx (20)|13.4.2011 19:38
Na všechny porty jsem vyzkoušel ten nový disk a v pořádku, kabely byly u desky nové, takže v těch by to také být nemělo.
Georginek (2957)|13.4.2011 19:48
Ultra CRC Error - tedy pokud zustane stejny a hodnota se nezvetsuje, tak to byl treba problem kabelu, pripadne radice ci OC, tak bych se s tim nezabyval. Neni to ani reklamovatelna vada.
S tim ENDtoEND ale nevim, jeste jsem se s tim nesetkal.... nicmene je to kriticka hodnota fungovani HDD. Doporucuji zalohovat a reklamovat....
Denisx (20)|16.4.2011 14:07
Zkoušel jsem ho na více počítačích a stejný problém. Reklamace bohužel nehrozí, páč nemůžu najít účet a záručák...holt na něj nebudu ukládat důležitá data. Díky všem.
Georginek (2957)|16.4.2011 15:52
Jestli si to kupoval prez net, pod svym loginem, ucet a zaroven zarucak mas na jejich strankach.....