Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: Pípnutí při chodu

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    Dobré odpoledne,

    rád bych vás poprosil o pomoc při řešení problémů s PC mé přítelkyně. Skládal jsem to sám už před delší dobou (8/2009), je to následující sestava (alespoň myslím):
    • Athlon II X2 240
    • Gigabyte GA-MA770-UD3 (rev 2.0)
    • Kingston HyperX 4GB BlackEd. (kit 2x 2GB) 1066MHz
    • Sapphire ATI Radeon HD 4870 Vapor-X 1GB DDR5 11133-16-20R
    • WD Caviar Blue WD6400AAKS 3.5" 640GB
    • Seasonic Energy Knight SS-500ET 500W OEM
    • Apevia X-plorer černá


    Poslední dobou to čas od času udělá takové "pípnutí" a potom se z case ozve krátké zachrčení, jakoby budík - trrr. Omlouvám se za tak stupidní popis, nicméně líp to nedokážu a vzhledem k tomu, jak je to náhodné, jsem to sám slyšel jen asi dvakrát. Někdo mi říkal, že to není nic extra vážného, že to je jen chvilkové přehřátí, příp. zatížení zdroje.

    Včera jí to při hraní AION zamrzlo pro změnu celé (obraz) a musela restartovat.

    Dávám to za vinu špatnému chlazení, displej na case ukazuje až 50°, což se mi zdá opravdu nějak moc.

    Přemýšlel jsem, že to předělám aspoň do mé staré Cooler Master Elite 330, abych viděl, co to udělá. Ale raději se zeptám nejdřív tady.

    Předem díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    To co ukazuje ten display na bedně je naprosto irelevantní.

    Stáhni si program HWMonitor a koukni se na teploty při hraní.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Poriadne by som si obzrel všetky komponenty, skontroloval teploty, či sa točia všetky ventilátory - môže tam byť veľa prachu a nečistoty, skontroloval by som kondíky.

    Otestovať PC môžte napr. v OCCT A ak sa dá, hlavne zistiť pri otvorenej bedni zdroj toho chrnenia...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    @DrZelenka: No, předtím to bylo i na tom displeji mezi 30 - 40 stupni, takže je tam znát zvýšená teplota.

    @16cmfan: Pokusím se, díky za radu.

    Zatím asi nebudu tedy měnit case. Možná ale zvážím změnu rozložení fanů, všiml jsem si, že teď mám 1 vzadu a 1 nahoře. Ten nahoře bych dal dopředu.

    EDIT: Opět to spadlo, opět při hraní AIONu. To bude tím, že je náročnější, než ostatní hry, co hraje. Vidím to na grafickou kartu, ta celkem hřeje, ale uvidím, jak za ní večer pojedu.
    Naposledy upraveno uživatelem Bacon: 20-04-2011 v 18:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Bacon Zobrazit příspěvek
    @DrZelenka: No, předtím to bylo i na tom displeji mezi 30 - 40 stupni, takže je tam znát zvýšená teplota.
    Ano, teplota se zvýšila, ale nevíš čeho a nevíš jakou teplotu to má. Ten display zobrazuje teplotu naměřenou čidlem, který je na kabelu. Klidně se to čidlo mohlo jen uvolnit a spadnout někam, kde je vyšší teplota, nebo odešlo a měří špatně.

    Pošli foto vnitřku skříně a teploty měřené pomocí HWMonitoru. Uvidíme co se s tím dá dělat - teď uvažovat o nějakých změnách, když ani nevíš co s tím je, je podle mě blbost (ale asi to bude to přehřívání - otázka je čeho a proč). I když to přesunutí větráku z vrchu dopředu je dobrej nápad.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    Dobře, večer vyfotím a teploty změřím, teď nejsem na místě

    Dovolím si tvrdit, že skříň je poměrně uklizená, co se kabeláže týče. Rozhodně je na tom líp, než moje vlastní.

    Přitom zajímavý je, že PC je hned vedle topení, ale v zimě to nevadilo, teploty byly nižší. Teď, když už se netopí a venku ještě není tak moc teplo, to dělá takový blbosti :/
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Myslim,ze psal cosi o tom, ze ho stavel sam. Tak musi vedet, k cemu to cidlo pripojil....

    50°C v zatezi neni IMHO vubec dost..... a jestli je tam BOXovanej chladic tak je to jeste chladny

    Vyfot vnitrek, zkontroluj jestli tam neni hromada prachu, otestuj CPU a GPU.... hlidej teploty
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    @Georginek: Čidlo je drátové v prostoru case - na šachtě pro HDD. Na CPU je boxovaný chladič, ale mám opravdu pocit, že chybí fan zepředu. Ten, co je nahoře, má nad sebou asi 1cm místa (case je pod stolem).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    No, tak kdyz je dratove (coz byva) a je umistene v sachte na HDD, tak se nejspise dotyka HDD a tech 50 bez predniho FANu by odpovidalo....
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    @Georginek: Mno jo, ale to by asi kvůli přetopenému HDD nepadalo stylem zamrznutí obrazu, ne?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Citace Původně odesláno od Bacon Zobrazit příspěvek
    @Georginek: Mno jo, ale to by asi kvůli přetopenému HDD nepadalo stylem zamrznutí obrazu, ne?
    No, rika se ze doporucena je 32-40. Obecne do 50 je jeste prijatelna. Tez muzou byt na disku vadne sektory a PC muze klidne zamrznout. To lze otestovat HDTune/Health. Tento program zobrazuje i teploty HDD.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    To "trrrr.." by i vadnému disku odpovídalo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    Takto vypadají teploty po cca 1 hodině hraní AION s tím, že předtím už bylo PC pár hodin zapnuté. Foto case mám, ale dodám později, nemám tu kabel

    Teď jsem si taky všiml, že v case jsou od začátku jen 80mm fany, co k tomu byly (zadní outtake a horní ani nevím).

    EDIT: Přikládám ještě screen z HDTune.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: teploty.jpg 
Zobrazení: 129 
Velikost: 140.3 KB 
ID: 21398  
    Naposledy upraveno uživatelem Bacon: 20-04-2011 v 23:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Co takhle otestovat povrch disku??? To lze otestovat HDTune/Health

    Teploty zjisti pri spusteni testovacich nastroju jako OCCT test CPU/Linpack, pripadne GPU test, ci power supply ( komplet sestavu)

    80cm fan staci. Jestli je moznost sundani horniho a namontovani ho do predni pozice bylo by to o monoho lepsi.


    IMHO, ta teplota CPU 70 je jako za klidu nebo v zatezi... Pri spusteni Everestu mit teplotu CPU 70°C, no potes koste. Maximalni dlouhodba teplota je 72°C.
    Jestli budes testovat OCCT, kdyz to vyleze nad 75°C, tak to vypni.


    edit: Ta SYSTEM teplota, je nejspis teplota chipsetu..... Jestli cidlo nekeca, tak je taky dost vysoka......
    Naposledy upraveno uživatelem Georginek: 21-04-2011 v 00:07
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    185

    Dobrý večer,

    přece jen jsem se rozhodl vyměnit case, předělal jsem tedy komplet "pajšl" do Elite 330, kde je outtake, co byl přibalen a intake Airen Red Wing 120.

    Zatím jsem nezkoušel přímo v zátěži, nicméně HDD měl po cca hodině běhu 35°, grafika kolem 65°, chipset 80° (tady to asi kecá, chvíli se tam dala udržet ruka), CPU kolem 40°.

    Celkem mě překvapily fany, kdy ten Airen má psáno 1200rpm a podle HWMonitor měl cca 1050, outtake měl cca 850rpm a poslední zobrazovaný (předpokládám, že to byl ten box CPU), ten měl proměnné, asi do 2k rpm. Uvidíme, co to udělá při větší zátěži, neměl jsem opravdu moc času na vyzkoušení.

    Ještě bych se zeptal, co udělat s windtunelem, já jsem ho tam nechal. Někde jsem četl, že je fajn ho nechat, pokud máte BOX chladič. Jinak by měl jít okamžitě dolů.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. 3,5" HDD SATA: HDD během chodu OS ,,zmizel,,
    Od pepos01 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 21-11-2011, 10:40
  2. statický náboj / čtyři pípnutí MB
    Od meti v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-12-2010, 18:23
  3. odpojeni za chodu??
    Od Celofan v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 29-05-2010, 16:02
  4. Pipnuti a seknuti pocitace
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 02-03-2009, 13:57
  5. Vypnuti pipnuti desky
    Od creepsy v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 30-01-2008, 00:02