Ne, ale láká mě to
Teda pokusy chlazení vodou byly, ale nebylo to určeno pro trvalý provoz,
Motorek z ostřikovače (takže celkem rachot) a kýbl s vodou
Tenkrát jsem vyhnal Celeron Mendochino 466 na stabilních 583MHz a post BIOSu projel i na 700MHz
Dnes, kdy jsou dostupné chladiče s heatpipe, můj zájem o vodníka klesl,
nicméně o něm pořád uvažuju
To: Lukáš 85
Klasický HDD bych do oleje nedal, u disku SSD nevidím problém,
je to stejné, jako by jsi ponořil do oleje RAMky![]()
Ne, ani mě to neláká.
no, neviem ci si videl aky to ma chladiaci vykon v porovnani s najlepsimi "klasickymi" chladicmi.. Vo vysledku to malo kusok slabsi vykon ako najlepsie vzduchove chladice ktore boli neporovnatelne lacnejsie. Takze moje doporucenie: poobzeraj sa po niecom inom.
Ja mam vodne chladenie uz asi 8 rokov a za tie roky ti mozem povedat ze je to sakra rozdiel medzi lacnym a kvalitnym vodnikom. Napriklad ak si porovnas vodny blok zalman zm-wb5 plus a napriklad EK supreme HF, tak rozdiel v teplote cpu bude cca. 15 stupnov celzia. Dalsie rozdiely su v udrzbe pri dlhodobom pouzivani (2 a viac rokov). Napriklad ak mas v okruhu hlinik tak sa priprav ze kazde 2 roky budes musiet cely vodny okruh rozobrat a vycistit od usadenin. Naproti tomu ak mas v okruhu len medene komponenty (idealne poniklovane) tak to je bezudrzbove chladenie kde treba len dolievat destilovanu vodu.
BTW. lutujem dna ked som si kupil zalman reserator 1.![]()
Chladit vodou? Proc proboha?
V dnesni dobe je to uplne out. V dobach P4 apod. to melo alespon teoreticky smysl, ale dnes ne.
- Ne, nikdy mě to nelákalo
Měl jsem období kdy mě vodní chlazení jako hračka pro overlockery lákalo. K realizaci jsem se ale nikdy nedostal kvůli jeho příšerně vysoké pořizovací ceně. Dnes bych o něm už ani nepřemýšlel, extrémní chlazení není potřeba. Vývoj PC jde v posledních letech vůbec docela jinudy než bývalo zvykem. Pětiletý počítač už není odepsaný šrot jako dřív a k veškerému běžnému užívání dostačuje celkem průměrný nový HW za pár šupů a bez přetaktování.
No, a jak je to pak s tim chlazenim? Treba s tim olejem. Mam par otazek na ktery neznam odpoved.
Ten olej se nezahriva?
Vsechny ventilatory se toci velice pomalu, nebylo by lepsi vyndat je uplne ( takhle akorat bude rvat cidlo fanu a odpali se motorky ).......
Je mozne sundat uplne chladice a nechat treba odhaleny CPU i GPU?
Odhalený nevim, prý je nuté zamezit, aby se kapalina dostala do prostoru styku tedy k pinům. Ventilátory by byly v nadstavbě akvaria-normálně zde bývá osvetlení, do kapaliny je dávat není ideální. Cladiče bych nesundával, ponechal bych je z důvodu heat-pipe. Ohledně zahřívaní, ano olej se zahřívá , ale zvhledem k objemu ( v mém teoretickém případě 20 litrů ) by mělo teplo okolí zvítězit a udržovat teplotu kapaliny níže.