reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Význam zvukové karty při digitálním zapojení

dracihnev (170)|7.5.2011 12:28
Zdravím, slyšel sem že při zapojení optikou záleží jen na kvalitě receiveru a ne na zvukovce? Je to pravda?

Mám totiž v pc dvě zvukovky zapojené do AV receiveru. Integrovanou a Creative X-fi. Na filmy chci používat optický kabel a na hry to chci mít analogově třemi jacky abych měl 5.1 zvuk. Ideální by bylo mít zapojené obě zvukovky a jen to v pc vždy přepnout. Teď mám ale dilema jestli nebude zvuk horší když ho budu mít optikou zapojený v integrované namísto Creative. U analogu má zvukovka vliv ale co u digitalu?
meeee (1110)|7.5.2011 13:51
Jaký je zbytek zvukového řetězce u toho digitálu? Co konkrétně je to za X-Fi? Předpokládám, že fakt nebude mít smysl řešit jestli to půjde z integrované nebo X-Fi.
dracihnev (170)|7.5.2011 14:26
Repra jsou právě dost slušná (Magnaty Vintage 450 s výkonem 330W) takže tam nechci dělat kompromis. Zvukovka je to verze Titanium. Na hry chci využít určitě tu Creative kartu. A co kdybych to do té karty zapojil analogvě i digitálně? Šlo by to nějak přepínat v pc?
Maxtor (321)|7.5.2011 14:36
At ti odpovim na tvou otazku..

1. ve sve podstate je jedno jestli jde o optiku nebo koax (klasicky s konektorem cinch).. proste digital je digital a kdyz se do beden dostane klidne i bezdratem je to proste porad to samy..
Je to trochu slozitejsi, protoze jsou tady potom pojmy jako wordclock apod, ale to resit nebudeme, protoze uz jen z charakteru tvoji otazky je jasne, ze te to vlastne nemusi zajimat..

2. Kvalitu zvuku ovlivnuje na vystupu D/A (digital-to-analog) prevodnik, pripadne operacni zesilovace povesene za nim.. logicky je tahle soucastka presne v tom zarizeni, ze ktereho leze na jedne strane analog, na druhe do nej vedes digital.. v pripade onoho prikladu je tedy jasne, ze zvuk u tebe bude ovlivnovat D/A v receiveru..

Co se tyce potom optiky ven z PC.. nevim jak konkretne tyhle zvukovky, ale optika neznamena stereo.. na to pozor.. digitalem muzes uplne v pohode tahat vicekanalovy zvuk, vcetne dolby norem apod.. otazkou je, co umoznujou tyhle zvukovky do optiky pustit, stejne tak, jako to, co dokaze onen reciever z digitalu vycist..
Co se tyce kvality.. u tehle zvukovek bude zvuk na digitalu vzdy lepsi.. jejich analog cast je ovlivnena nejen tim, ze jde o levnou vec, ale zaroven i EMI rusenim v PC.. externi prevodnik je proto jasne vyhodnejsi volbou.. netvrdim, ze v onom receiveru bude nejak zazracny, nicmene i kdyby byl na urovni toho, co je na zvukovce, porad se zbavis alespon zminovaneho EMI..

Dulezita vec na zaver.. je jedno z jake zvukovky leze onen digital.. v tom pripade jde kdyz to reknu tak nejak blbe jen o propust zvuku ven z PC.. zvukovka do nej nejak nezasahuje.. tzn pokud vynecham veci typu wordclock, frekvence, bity apod., proste parametry onoho vystupu, ktere se samozrejme lisi (bavim se ted treba o 16bit/48kHz nebo 24bit/96kHz apod.), je vystup vzdy nejcisstsi, jaky vlastne muze byt.. at uz leze z karty za 4k, nebo z karty na desce..


Prima odpoved na tvoje dilema je tedy jasna.. X-Fi zapoj analogove, optiku dej do integrovany.. proc..? protoze vystup na optice bude uplne stejny.. jediny rozdil bude v tom, ze takhle budes mit ony vystupy jako nezavisla zarizeni, takze treba SW typu winamp proste v nastaveni "na tvrdo" nastavis na integrovanou optiku a nebudes muset furt jak blbec prepinat ve zvukovych zarizenich windows z jedne karty na druhou..
meeee (1110)|7.5.2011 14:36
[quote=dracihnev;450308]A co kdybych to do té karty zapojil analogvě i digitálně? Šlo by to nějak přepínat v pc?[/quote]
No třeba ve Win 7 dost jednoduše:
dracihnev (170)|7.5.2011 15:03
díky za odpovědi:)
xmarek (1676)|7.5.2011 16:50
Přikláním k poslední radě Maxtor-a a garantuji Vám, že rozdíl stejně nepoznáte. ;)
Maxtor (321)|7.5.2011 19:04
Ad 1 a 2.. o tom je snad wordclock ne.. nejake jitter korekce.. to je domena tech co, nahrazuji finalni reseni nejakymi nesmyslnymi redukcemi, tedy nac resit nejaky balast v podobe techto nesmyslu, kdyz tady existuji uplne jine normy.. chtel bych videt, ktery hudebnik resi ve studiu jitter kurekci.. at uz je ja nevim jak super a patentovana klidne 10x.. jinymi slovy.. nezalezi na tom vubec.. tohle jsou presne ty reci o exkrementu..

Ad. odstavec dve o receiverech.. nedovedu si predstavit, ze by v jakekoli zminovane zvukovce tehle total low end tridy bylo neco lepsiho nez v kdejakem zesilovaci za par klacku..

Ad zvukovky.. uz jen to, ze sis nejak zahadne vylozil tuhle diskusi jako diskusi o high-endu je usmevne a jasne to poukazuje na zcestne dva odstavce vyse.. bavime se tady o zvukovkach v radu par tisic.. ne desetitisicu.. samotny prevodnik aby mel alespon trochu hlavu a patu stoji totiz 20k..
Digital se obecne nestavi na nejakych jitter korekcich ale na tom, ze koupis zvukovku (ne kvuli digitalu, ale ciste kvuli konektorum a hodinam) a tu pak pichnes do prevodniku v uplne jine cenove realci.. jak digital signal, tak samozrejme wordclock..
Takova zvukovka ale nestoji 2k, ale 10 a k tomu onen prevodnik, ktery radove nasobky ceny karty..

Vysledkem je co..? reseni za desetitisice, ktere je rozumne.. ne zadny high-end