Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém v HW nebo SW?

petrcomp (62)|15.5.2011 12:41
Prosím o vyhodnocení přiloženého minidumpu.
Chodím si dnes dopoledne po Zóně, klábosím se stalkerama, zkrátka nedělní pohoda a najednou bác – modro. Žádný emise ale hnusnej BSOD.
Díky moc za radu.
r34ktor (7477)|15.5.2011 13:30
Vypadá to na problém s pamětí. Otestuj pomocí Memtest86+.
petrcomp (62)|15.5.2011 13:35
Díky, jdu na to. Tyto paměti jsem zde už řešil a byly vyreklamované. Tož asi znova....

Tak po dvou hodinách testu žádná chyba, ale nechám ještě testovat. Minule po půl hodině byla obrazovka červená....
Georginek (2957)|15.5.2011 19:55
Pripadne testni Goldmemory. Navod a kontrola nastaveni pameti je zde

V nekterych pripadech jsou 2 hodky malo..... zalezi na tom, jak si to spustil...
Jandaskunk (2330)|15.5.2011 20:05
Testovat minimálně 4 hodiny a každou paměť zvlášť v prvním slotu, pokud to bude bez chyby, tak pak otestovat jedním modulem druhý slot...(nebo teda ten druhý slot, kde používáš druhý modul)
EditorPO (2819)|15.5.2011 23:21
Myslím, že to bude skôr ovládačom nejakého HW. Skús sa pozrieť aj do eventlogu, či tam nieje error hláška.
petrcomp (62)|16.5.2011 07:18
Paměti prošly testem v pohodě, ve výpisu jsem našel něco s kritickou chybou. Na TechNetu o tomto něco je ale bohužel tomu nerozumím.
16cmfan (2153)|16.5.2011 10:28
http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itprogeneral/thread/219b73a2-8348-4f3f-a218-8bb5a1a260e4/ Preinštaloval by som driver ku GK. A ešte nám napíšte, aký zdroj máte.
petrcomp (62)|16.5.2011 11:24
Zdroj je v podpisu a ve výpisu jsem stejnou chybu objevil i se staršími ovladači GK. Nicméně díky za radu. Ještě zkusím projít kabeláž, mám je dost vyvázaný, jestli nebude problém tam...?
r34ktor (7477)|16.5.2011 14:30
[quote=petrcomp;451606]Paměti prošly testem v pohodě, ve výpisu jsem našel něco s kritickou chybou. Na TechNetu o tomto něco je ale bohužel tomu nerozumím.[/quote]
Nemáš náhodou zakázaný, nebo značně omezený swap? Netrpí nějaká aplikace memory leakem?

Co ukazuje SMART? Pro jistotu bych zkontroloval i integritu dat na pevném disku.
petrcomp (62)|16.5.2011 17:11
Tak zatím dám ten disk, swapování jsem nijak nenastavoval.
Graf toho benchmarku se mě nezdá...
Je pravda, že na starém počítači /disku/ jsem problémy neměl.
HDD4.jpg HDD5.jpg
r34ktor (7477)|16.5.2011 17:46
[quote=petrcomp;451682]Graf toho benchmarku se mě nezdá...[/quote]
Pravděpodobně na pozadí pracuje s diskem nějaká aplikace. Nic neobvyklého.

Na screenshotu SMARTu není vidět položka Ultra DMA CRC Error Count. Jaká je její hodnota?
petrcomp (62)|16.5.2011 17:56
U zmiňované položky je "0", takže disk je asi dobrý?
Kdyby se chyby vyskytovaly častěji a ne 4x během tří měsíců dalo by se asi lépe zjistit kde je chyba. Zkusím zjistit při jaké činnosti se bude problém vyskytovat.
r34ktor (7477)|16.5.2011 17:58
[quote=petrcomp;451695]U zmiňované položky je "0", takže disk je asi dobrý?[/quote]
Jo, vypadá OK.

[quote=petrcomp;451695]Kdyby se chyby vyskytovaly častěji a ne 4x během tří měsíců dalo by se asi lépe zjistit kde je chyba. Zkusím zjistit při jaké činnosti se bude problém vyskytovat.[/quote]
Nemáš ve složce C:\Windows\Minidump více dumpů?

Máš na základní desce nahrán aktuální BIOS?
petrcomp (62)|16.5.2011 18:58
Dump je tam jen tento, přikládám ještě zbytek smartu a screen hwinfo
bios je poslední verze 17.7
Bezejmenný.jpg Souhrn.jpg
r34ktor (7477)|16.5.2011 21:07
[quote=petrcomp;451701]přikládám ještě screen hwinfo[/quote]
Potenciálně může způsobovat problémy CR 1T. Nastav 2T. Výkonový přínos je beztak zanedbatelný.

[quote=petrcomp;451701]bios je poslední verze 17.7[/quote]
Pokud se dobře dívám, tak aktuálně je poslední dostupná verze 17.A.
petrcomp (62)|17.5.2011 06:59
Tož za Bios se omlouvám, chodil jsem na MSI/global/eu a tam je poslední ta 17.7
toto jsem nezaregistroval :-))
http://global.msi.eu/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=1&prod_no=2057
takže přehráno a ramky taky hozený na 2T
Tak uvidíme. Zatím moc díky.
NewBios.jpg
petrcomp (62)|20.5.2011 19:46
Zdravím, tak opět ten stejnej problém se stejnými příznaky a stejným výpisem událostí. (počítač byl neočekávaně odpojen - přerušeno napájení)
Jenže tentokrát jsem nedělal s PC vůbec nic. Zapnul jsem, odešel zalít kávu, vracím se koukám PC se zrovna restartoval a nabídl klasickou černou obrazovku s výběrem spuštění.

Je možné že problém způsobuje:
a) ZYXEL P660HW-T3V - vypadává někdy wifina a kyslíci to nechtěj reklamovat, protože to mám na klasické připojení + TV a ntb je nezajímá
b) na dvouzásuvce je zmiňovaný modem, PC,monitor, repro a na prodlužce ještě TV a set-top box
j.albi (476)|20.5.2011 22:10
Nemůže jít o obyčejný výpadek proudu? Při velkém odběru může docházet na koncích el. větve ke krátkodobým výpadkům nebo podpětí.
petrcomp (62)|20.5.2011 22:38
Je to možné, zkusím proudy vést ze silnější větve. Kéž by to bylo tak jednoduché a problém byl vyřešen...
Jináč dík.
petrcomp (62)|22.5.2011 21:57
Tak počítač byl umístěn na jiném okruhu a samostatné zásuvce a modrá opět nastala....
Přikládám další minidump na porovnání jestli je stejný jako první uvedený.
Jinak začínám postupně vylučovat způsobem výměny komponent. Teď jsem vyhodil ty Geily a nahradil je osvědčenejma Kingstonama které jsem vybral z druhého PC.
Na výměnu mám i grafiku, CPU a disk. Budu měnit dokud to bude dělat.
Georginek (2957)|23.5.2011 22:05
nvlddmkm.sys zpusobil pad systemu....

V tehle situaci parkrat pomohlo ( po standartnich zpusobech, ktere nefungovaly ) toto

Podle dumpu a dle mych zkusenosti je to zpusobene grafickou kartou. Moznost HW i SW chyby...
petrcomp (62)|24.5.2011 05:59
[quote=Georginek;452787]nvlddmkm.sys zpusobil pad systemu....

V tehle situaci parkrat pomohlo ( po standartnich zpusobech, ktere nefungovaly ) toto

Podle dumpu a dle mych zkusenosti je to zpusobene grafickou kartou. Moznost HW i SW chyby...[/quote]

Díky moc,
jestli nepomůže výměna pamětí /zatím teprve 1. den ale zatím furt dobrý/ tak zkusím vyměnit jako další grafárnu.
Vezmu klukovi z PC ATI HD6870 a uvidíme. Je pravda že od r. 2000 jsem měl pořád ATIny a nVidii jsem si pořídil až teď a ouha.
Georginek (2957)|24.5.2011 11:39
Hele je to tak, ze pokud pameti podporuje BIOS, jako ze jo, kdyz to jede, tak je treba je otestovat. Navod jsem Ti psal. Ale pokud oba kusy spolu jedou dohromady a Goldmemory i Memtest neukazali chybu, tak to RAMkama nebude a procesorem asi taky ne.
Muzes jeste zkusit zatez pomoci Prime95 nebo OCCT ci OCCT Linpack, nejlepe vsechny kazdy alespon 2 hodinky. Hlidej si teploty.....
A pokud nebude zadna chyba, jako ze asi ne, tak bych pokracoval testovanim grafiky.....
Tj, Furmark 2 hodky, MSI Kombustor taky 2 hodky,pripadne OCCT GPU test.....
Obcas se mi osvedcil i VideoCard Stability test (otaceci Zemekoule)
A to by sakra byl problem, kdyby se to neukazalo...........
Nevim jestli to tu padlo, ale neni grafika nataktovana??
Pokud by se ani tak neukazala chyba, coz nepredpokladam, tak bych pristoupil k vyzkouseni jineho zdroje......

PS: Ja treba nedam na Nvidii dopustit. Forum je plny problemu s Ati ( resi se kazda blbost ), ale proti gustu.......... ja bych si to do kompu nedal.....
petrcomp (62)|24.5.2011 12:51
Nee, grafika je default. CPU mám zvedlé násobičem, kde jsem OCCT měl spuštěné. Jenže v době kdy u tohoto byla ta HD6870.
Nevím ale teď zkouším samé psí kusy a navozuji tak přibližně stav kdy se 'TO' dělo a pořád nic. Minimálně ve dvou případech mě monitor zmodral při ukládání/načítaní nějakého sejvu u Stalkera. To mě furt napadají ty paměti ale i na druhém PC všechny testy i po jedné bez chyb......
Ale stalo se to právě i při klidu PC a to mě s..e
Tož díky budu zkoušet.
Začínal jsem s ATI Rage a GeForce jsem jednu kdysi taky měl, nějaký MX 440 a to mě zklamalo a od té doby jsem jel v ATInách.
Radeon 9700Pro, to byla bomba....
Georginek (2957)|24.5.2011 15:57
Nechci Ti nejak lezt do zeli, ale Default uz sme tu meli mnohokrat a karta byla natocena :D Jestli jsi si jist, tak OK.....

Hele, ja nevim co si zkousel a nechce se mi to cele cist, tak bys mohl napsat, co si presne zkusil udelat......
Udelal si Memtest a Goldmemory na tom pocitaci, ktery Ti nefunguje?????
Pises,ze si testoval pameti po jedne, testoval si je taky dohromady????

Pises, ze mas nataktovany CPU pomoci FSB....... Co takhle to vratit na default ( treba jen zatim pro zkousku ) a zjistit jestli problem nezmizi???????
Me to treba konkretne delal NorthBridge, musel sem mu pridat trochu stavy......
Jaky mas to OC a kde konkretne mas pridany napeti???
U CPU mas pridany Vcore? Zapnuty setrici funkce?
Jestli to nahodou skutecne nemuze byt tim OC z 3.4 na 3.6......... O 200Mhz to stejne nema zadny valny vliv na vykon.....

S tim nacitanim me jeste napada, disk je OK? SMART bez chyby?
Muzes udelat test pomoci HDTune(povrch disku na vadne sektory)
petrcomp (62)|24.5.2011 16:38
Memtest i GoldMemory jsem dělal na PC, který blbne. Nejdříve obě a pak po jedné v prvním slotu.
PC mě padal před vánoci a na vině byly ramky, po výměně za stejné byl 3 měsíce pokoj.
Po koupi GK MSI GTX 560Ti, new skříně a new zdroje začaly tyto náhodné výpadky.
HD Smart je na 1. stránce – vše OK i testy
CPU místo 17x200 mám 18x200, jinak vše na auto, žádný napětí nezvednuto jen v biosu vypnut Cool'n'Quiet
Teploty u OCCT do 55°C
Grafika se hlásí jak v GPU-Z tak V MSI Kombustor správně, i v HWinfo
Zrovna jsem posadil mladýho k mému PC ať mu dá za vyučenou, Metro, CoD atd...
Je to už dva dny a zatím to běží. Nechám asi zatím ten procesor jak je když jsem vyměnil ty ramky ať mám jistotu co to dělá. Jakmile to spadne i s těmito tak zkusím resetovat bios a tím i CPU dát na def. hodnoty.