reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Win Vista - občasné/pravidelné zaseknutí

MatyxCZ (26)|20.5.2007 10:34
Zdravím !
Od upgradu na Win Vista (Home Basic) se mi počítač takřka pravidlně zasekává, prostě na chvilku jakoby vytuhne, objeví se klasicky pouze ikona načítání (modré kolečko), a po chvilce (pár vteřin) se opět bez problémů rozběhne.
V HW problém není, otestování všemožnými testery, hlavně na XP fungoval x měsíců bez problémů. Ovladače jsou také aktuální, dle dispozice výrobců HW.
Co je zvláštní je, že při hraní her (pod DX) se to de facto nestává, jen velmi, velmi občas. Ale pokud jsem na ploše, a mám otevřený např. IE/FF, nějaké dokumenty atd., tak je to co pár minut. Navíc to takhle zatuhne i v průběhu např. instalací, stahování atd. Ty se sice bez problémů opět rozjedou, ale občas se to stane i při spuštění aplikace/gamesy, a tak zatuhne natvrdo a je třeba ji ukončit.
V průběhu tohoto zatuhnutí je možné dál psát například do dokumentu/www fóra, a po rozběhnutí se napsaný text doplní.
Celkově je to velmi nepříjemné, a čím dál víc mě to vytáčí, ale naprosto netuším, čím by to mohlo být. V předchozích Windows jsem se s ničím takovým nikdy nesetkal.

Sestava: Asus P5B Deluxe, C2D E6600, 2GB DDR 800, HDD: 2x Raptor 10krpm ve stripu (raid0), N8800 GTX, DVD-RW klasika LG, SB Audigy 2

Předem moc díky za jakoukoliv radu, která by mohla vést k odstranění tohoto problému.
mech13 (5526)|20.5.2007 11:02
jsou to 32 nebo 64bit?
jak jsou na tom ty ovladace? podival bych se, ktere jsou whql certifikovane a ktere ne, imho jinde byt problem nemuze. jestli nemas system jeste moc zajety, tak treba nahodit novou instalaci a ovladace instalovat postupne, a zjistit po instalaci ktereho to bude blbnout / jestli to bude blbnout bez vsech ovladacu
jeste skus projit prohlizec udalosti a pro jistotu memtest, clovek nikdy nevi;)

//jinak pekna sestava:thumb
MatyxCZ (26)|20.5.2007 12:06
[QUOTE=mech13]jsou to 32 nebo 64bit?
jak jsou na tom ty ovladace? podival bych se, ktere jsou whql certifikovane a ktere ne, imho jinde byt problem nemuze. jestli nemas system jeste moc zajety, tak treba nahodit novou instalaci a ovladace instalovat postupne, a zjistit po instalaci ktereho to bude blbnout / jestli to bude blbnout bez vsech ovladacu
jeste skus projit prohlizec udalosti a pro jistotu memtest, clovek nikdy nevi;)

//jinak pekna sestava:thumb[/QUOTE]
S těmi ovladači je to trošku složitější. WHQL certifikované rozhodně všechny nejsou, zvláště potom ty pro SATA RAID controller od desky od ASUSu. A tam bych možná tušil i tu zradu, alespoň je zvláštní, že co rozhodně vypne při tom vytuhnutí a zase se rozjede jsou disky. Jenže jiné ovladače jsem nenašel :-(. Jinak 32-bit. Jo a ještě navíc jedna taková prasárna, kterou jsem ovšem netušil v době objednávky. Při stavbě tohohle kompu jsem koupil WinXP s upgrade kupónem na Vista. Jenže v tomto případě, jak se bohužel ukázalo, jde pouze o in-place upgrade, tedy z WinXP na Vista, nelze čistou instalaci. Takže jsem to upgradoval z čistě nainstalovaných XP, bez žádného dalšího programu, jen s nejnovějšími ovladači.
mech13 (5526)|20.5.2007 12:27
mozna skus prekontrolovat napajeci kabely k diskum, pripadne je prohazet/ vymenit... mohlo by to treba byt i spatnym kontaktem

vypada to spatne, asi jenom pockat na novy ovladace...

//jinak ten upgrade: pekny svincik:thumbdown
MatyxCZ (26)|21.5.2007 08:27
[QUOTE=mech13]mozna skus prekontrolovat napajeci kabely k diskum, pripadne je prohazet/ vymenit... mohlo by to treba byt i spatnym kontaktem

vypada to spatne, asi jenom pockat na novy ovladace...

//jinak ten upgrade: pekny svincik:thumbdown[/QUOTE]
Díky moc za rady, odpoledne zkusím to s těmi kabely, je pravda že jsem se střevy v průběhu té instalace XP před upgradem dost hýbat, potřeboval jsem tam vrazit disketovku kvůli ovladačům od RAIDu. Jinak zkusím hodit echo na Asus, jestli náhodou o tomto problému neví.
Tak ještě jednou díky, a s tím upgradem máš pravdu, za to bych M$ normálně sekal ruce ;o((((
snajprik (110)|21.5.2007 13:42
JJ skus dokupiť ventilator do bedny na odvetravanie to ti pomoze
MatyxCZ (26)|25.5.2007 14:19
[QUOTE=snajprik]JJ skus dokupiť ventilator do bedny na odvetravanie to ti pomoze[/QUOTE]

Mám Thermaltake Tsunami, komplet osazený 12cm větráky od dtto.
Tzn. v tomhle to fakt nebude :o))
MatyxCZ (26)|25.5.2007 14:20
Tak už jsem asi přišel na příčinu. Vypadá to, že z nějakého důvodu ten RAID pod Vistami nefunguje správně, přestože pod XP to šlapalo OK.
Konkrétní hláška, opakující se dost často a odpovídající časům kdy se to děje:

"Zařízení \Device\Ide\iaStor0 neodpovídá v periodě časového limitu."

Takže asi fakt ty ovladače, chjo :o((((
MatyxCZ (26)|25.5.2007 16:51
Zatracený M$ !!!
Tak se zdá, že se mi KONEČNĚ podařilo najít řešení. Po všech možných obměnách ovladačů, upgradu firmwarů atd.atd. jsem narazil na tenhle článek. Postupoval jsem dle druhého bodu (je třeba vymáznout u obou položek, jak iaStor i iaStorV) a zatím klid, již rekordně dlouho, event viewer konečně čistý :o))
Ten první postup je zajímavý pro ten samý controller (Intel Matrix Storage) v případě, že se vám nedaří naistalovat Visty.
Tak tady to je:
http://www.intel.com/support/chipsets/imsm/sb/cs-025783.htm
grimcz (4)|9.4.2008 11:37
Ahoj,

mas hooodne podobnej problem jako ja, a koukam ze mame stejnou desku! Cili to opravdu vypada na nejakej radic na desce atd.

viz http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=16910

Zkusim to tvoje reseni a pokud pomuze, zulibam ti ruce! :)))
Uz jsem z toho totiz taky dost zoufalej..

Akorat koukam, ze ty mas disky v Raidu, kdyz to ja ne :(( Mam jenom jednoho Raptora 10 000 RPM. Tak sem ted zase trochu ztratil nadeji :(

Edit: ted koukam, ze ten fix je i na AHCI mod, nejenom RAID, a ja v AHCI Visty instaloval, tak snad to bude ono.