Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 41

Téma: A další nováček... :)

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    Dobrý den, pánové,

    rád bych vstoupil do světa vodníků, ale (nojo, má to háček) chtěl bych se do vodních hlubin nořit postupně

    Momentálně mám k dispozici cca 5-6500 Kč a za tyto peníze bych chtěl dát dohromady zatím jen chlazení CPU a jako spousta dalších lidí bych časem přidal GPU. Jde mi o to, že bych teď ale rád vybral komponenty, které nebudu muset komplet obměňovat kvůli pozdějšímu bloku na grafice.

    V současné sestavě mám AMD Phenom X2 720BE, taktovaný na 3,21GHz se stock chladičem a pokud by to bylo jen trochu možné, pokusil bych se ho přetočit směrem ke 4GHz (dle HWBot s dobrým vodním chlazením zvládnul téměř 4,4GHz ale samozřejmě vím že to není jako otočit klíčkem).

    Kousek pod procesorem hučí GeForce GTX 480 (nebrandovaná, referenční od nVidie). Co vám budu povídat, když dostane nálož, přehluší cokoliv. 61°C idle, 96°C v zátěži.

    Ostatní komponenty nejsou až tak určující, bedna je poctivý starší Chieftec Chieftec BH-02B-B-B-O, tři volné 5,25'' pozice. Místa imho dosti.


    Co bych s tím rád udělal?

    - Vodní pumpa, která bude mít dostatečnou rezervu na pozdější GPU blok pro GXT 480 (příp. pokud půjde v budoucnu dohnat výkon nějakým TOPem)
    - Rád bych měl expanzku v 5,25'' pozicích a nad ní pak časem přidat panel pro ovládání ventilátorů (hrozně se mi líbí Bullseye, ale ten kvůli dvířkům skříně asi nenamontuju)
    - Uchladit GTX 480 tak, aby mi při testování ve Furmarku nevolali sousedi, abych si tu helikoptéru vypnul

    Co mi není jasné / v čem jsem nerozhodný?

    Předem bych chtěl říct, že se skrz diskuzní fóra, testy a shopy prodírám už skoro týden a to několik hodin denně. A čím víc toho člověk vidí, tím víc toho chce

    Takže...

    - Hodně se mi zamlouvá Eheim AGB Station 600 (na 230V), je zamontovaná v expanzce, takže evidentně bude relativně tichá. Otázka je, jestli mi vystačí i na budoucí chlazení GPU?

    - Co by se stalo, kdybych k Eheim AGB Station 600 připojil ještě jednu expanzní nádobu (např. do 5,25'' pozice pro efekt?

    - Radiátor bych zvolil Black Ice Radiator GT Stealth 240 http://www.alphacool.cz/produkt/Blac...?arg1=01060104 nebo už rovnou mám koupit GT Stealth 360 X-Flow http://www.alphacool.cz/produkt/Blac...?arg1=01060100 a později do něj napojit i GPU? Koukal jsem, že v jiném topicu kdosi zapojoval okruh pumpa-procesor-cipset-grafika-radiator-expanze, ale to byl Radeon, ktery dela max 85°C pri zakladním chlazení.

    - CPU blok nejspíše tento: http://www.alphacool.cz/produkt/EK_W...rg1=0106070605

    - Zbytek (hadice, fittingy, kapalinu) už si ošéfuju, v tom takový guláš nemám

    - Ještě co se týče pumpy - co bude lepší? Zmíněná Eheim AGB a nebo mám raději koupit nějaký Laing, pěknou samostatnou expanzku a až budu přidělávat GPU blok, tak na Laing přidat TOP, abych zlepšil parametry pumpy?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Dobrý den,

    AGB Station na normální okruh uvnitř PC stačí. Otázka je, kam chcete dát radiátor, protože pro GTX 480 a jedno CPU je jeden 240mm radiátor jen tak tak, a pokud vezmete větší 360mm, tak už do Vaší bedny nenacpete, alespoň mě nenapadá kam. Tudíž by radiátor musel být někde mimo case a to už je pro AGB Station docela silná zátěž, ale jde to...takže bych možná šel cestou osvědčeného Laingu s TOPem, klidně i té levnější verze...

    Dvě expanzky v okruhu mít klidně můžete, dokud je okruh uzavřený a tedy pumpa je schopná v podstatě podtlakem dostat vodu z jedné expanzky do druhé. Tzn ve vašem případě by to fungovalo bez problémů. Co se týká těch dvířek, kolik cm prostoru tam máte ? Bulls Eye vyčnívá o cca 3cm...

    Co se týká radiátoru - Stealth 240 bych nebral, za podobnou cenu máte Alphacool Xtreme II který je o dost výkonnější. A 360 X-Flow už vůbec ne, protože všechny X-Flow radiátory mají díky fitinkám uhlopříčně uplně zmršený vnitřní tok kapaliny a tak jsou opravdu hodně málo výkonné.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    Díky moc za odpověď, váš support je fakt ukázkový

    Ještě přeměřím case, možná bych našel způsob, kam ten radiátor upíchnout. Ta bedna je na mnoha místech perforovaná (sice na 80mm větráky, ale to by se s trochou vrtání dalo vyřešit).

    Ještě mě napadl tento systém:

    pumpa -> CPU >- Alphacool NexXxoS Xtreme I rev2 -> GPU -> Alphacool Xtreme II -> expanzka (-> pumpa).

    Případně bych ještě měl k dispozici bednu Thermaltake Armor, ale obávám se, že ta je kratší než ten Chieftec, protože Bullseye se do Chieftecu určitě nevejde.

    Jakou byste mi prosím doporučil pumpu? Radši budu mít lehký overkill, než aby to pumpa dávala "jen tak tak".

    Předem děkuji!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Na normální okruh, kde všechny komponenty jsou uvnitř PC, bohatě stačí http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...mp_-_12_V.html respektive rovnou s TOPem http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...acool_TOP.html nebo rovnou s TOPem i expanzkou http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...acool_TOP.html a nic silnějšího nebudete potřebovat.

    Pokud se nebojíte vrtání a moddingu, tak ten Cheiftec je velký dost aby se tam nějaké radiátory vešly :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    šmarjá, ještě jedna noobovská otázka - u produktu http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...acool_TOP.html se řeší připojení hadic jak? Přes dva fittingy 1/4''? Vidím tam nějak moc vstupů/výstupů
    Naposledy upraveno uživatelem janys: 30-05-2011 v 16:33
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Ano, 1x 1/4" závit nahoře pro vstup a 1x 1/4" závit kousek pod tím pro výstup. Ten zaslepený 1/4" závit vedle toho výstupu je vstup do TOPu - to vy nevyužijete, když tam máte expanzku nad tím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    Ok, super Díky moc za asistenci, zítra ještě pošlu náhled košíku a pak to objednám!
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele wthulmann
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    242

    do toho zaslepeného otvoru v TOPu se dá našroubovat můj oblíbený šroub na měření teploty vody
    nebo tento výrazně levnější bez displaye.....
    Podle mě ideální řešení, pokud chceš měřit teplotu vody. Jiná řešení s vloženým kusem přímo na hadici jsou a) dražší b)komplikovanější c)ve špatném průměru
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    Citace Původně odesláno od wthulmann Zobrazit příspěvek
    do toho zaslepeného otvoru v TOPu se dá našroubovat můj oblíbený šroub na měření teploty vody
    nebo tento výrazně levnější bez displaye.....
    Podle mě ideální řešení, pokud chceš měřit teplotu vody. Jiná řešení s vloženým kusem přímo na hadici jsou a) dražší b)komplikovanější c)ve špatném průměru

    ok, díky! Přihozeno do koše:

    http://www.alphacool.cz/Nakupni kosi...fDYyMTE6MXw%3d

    Můžete se prosím mrknout, jestli k sobě sedí fittingy, hadice a svorky?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Fitinky bych vzal klasické s převlečnou maticí, tzn třeba http://www.alphacool.cz/produkt/EK_W...er_Nickel.html a pak nemusíte brát Hose Clamps a ve výsledku teda bude cena podobná.

    Antivibrační rámeček je řekl bych uplně zbytečný, pokud to teda je na tu Noctuu :-)

    Hadice by to chtělo spíš tři metry. Dva metry Vám budou stačit když to pečlivě rozmyslíte a nastříháte přesně, ale stačí jedno špatné stříhnutí a už Vám bude hadice chybět...

    Jinak bych řekl že ok, možná tu expu do 5.25" pozice bych vzal spíše od Alphacool, ale ta zase nemá hliníkový přední panel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    ok, ještě to upravím... teď jsem se všiml, že nemám kam zapojit teplotní čidlo
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Pumpa má tři 1/4" závity, takže třeba do toho horního by to mělo jít zašroubovat. Ale je pravda, že jsme to nikdy nezkoušeli, takže to odpoledne zkusím - možná je tam málo místa :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček Avatar uživatele janys
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    20

    Momentík, bavíme se skutečně o této?

    http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...acool_TOP.html

    Nějak se tam nemůžu v těch závitech zorientovat
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,573

    Vstup a výstup z boku - na té přední straně na obrázku, a jeden vstup je nahoře - tudy právě teče voda do pumpy, pokud je na ní expanzka a proto je na té AGB verzi zaslepen ten vstup na boku, protože není potřeba. A nahoře by teoreticky šlo namontovat to čidlo. Ale jak říkám, nemáme to vyzkoušené, takže až bude chvilka tak to testnu...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Stavba vodníka - nováček
    Od Ifrit v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 02-08-2010, 08:21
  2. Lancool K56 / K58 a další
    Od hihotek v sekci Skříně
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 26-07-2010, 23:31
  3. Stavba vodníka - nováček
    Od Ifrit v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 14-07-2010, 11:08
  4. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 05-10-2008, 22:28
  5. Nováček vs Deplhi
    Od crasher.km v sekci Programování
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 25-04-2008, 18:22