Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Stavba "nejen" domaciho NAS serveru

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    Zdravim,
    chtel bych si poskladat "nejen" domaci NAS server s temito parametry:
    1/ nizka spotreba
    2/ minimalne 4 sata pripojeni na motherboardu pro disky pro hardwarovy RAID 5
    3/ moznost bootovani OS z USB flash
    4/ gigabit LAN
    Jaky motherboard, CPU navrhujete, nebo co pouzivate doma? O koupeny NAS nemam zajem.
    Predem diky za rady a navrhy
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    tak moznosti mas 2 - AM3 sempron/Athlon 245e nebo 1155 sandy (v obou pripadech samozdrejme integrovane grafiky)

    dulezite je, co myslis tim "nejen" domaci NAS a co vsechno od toho ocekavas

    AM3 bude levnejsi, slabsi vykon a asi kousek vic zrat - 35-50W. Se Sandy Bridge se dostanes na 25-30W a vyssi vykon (spotreby s dvouma diskama)

    Hodne dulezity bude zdroj, hledej "co nejslabsi" s 80+ - spatny neni Seasonic S12II 330, nebo pokud chces malou skrin tak cca za stejne prachy objednej z ebay 90W picoPSU - priblizne stejna spotreba, jen to je vpodstate bez rozmeru... ( http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=58017 )

    2) HW RAID 5 mas na mysli PCI(-E) radic?

    3) chces linux nebo win? nevim jak dnes, ale par let zpet bylo sdileni pres sambu (v tucnakovi) o dost pomalejsi nez nativne z Win

    4) to ma dnes snad kazda schopna deska ne? (mozna krome par total lowend a atomu)

    Jestli chces jen nejak sdilet a moc ti nezalezi na rychlosti a vykonu, muzes jit do atomu/AMD APU, ale fakt necekej nic rychlyho.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    diky za rychlou odpoved

    1/ Jak pises, Sandy Bridge vypada nadejne se spotrebou, pokud mi muzes doporucit konkretni desky, budu vdecny. "Nejen" znamena, ze tem nebudou pouze multimedialni soubory, nicmene zadny web server neplanuji. Jo picopsu vypada velmi dobre, nad tim uvazuji, problem je, ze pokud je poslan ze zemi mimo EU, zaplatim clo a navic budu 2 mesice cekat nez me ocli .

    2/ Mam na mysli, ze deska bude mit implementovany minimalne 4 sata konektory, do kterych pripojim disky v RAIDu 5 bez pouziti externiho SATA radice

    3/ Uvazuji o trech moznych variantach a/ xp b/ freenas c/ ubuntu, chci otestovat vsechny, pak se rozhodnu co zustane, podminka je boot z USB flashky

    4/ tak to me tesi

    Pokud atom/AMD APU zvladne nasdilet bez problemu nejaky HD 1080p rip a HTPC jej zase bez problemu prehraje, tak na rychlosti az tak nesejde.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,107

    Citace Původně odesláno od Duke11
    2/ Mam na mysli, ze deska bude mit implementovany minimalne 4 sata konektory, do kterych pripojim disky v RAIDu 5 bez pouziti externiho SATA radice
    Ale to neni totez, co hardwarovy RAID5, tady to pocita CPU.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    Ale to neni totez, co hardwarovy RAID5, tady to pocita CPU.
    Musim se priznat, ze jsem tuto odpoved nepochopil. Presto dik
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,107

    Citace Původně odesláno od Duke11 Zobrazit příspěvek
    Musim se priznat, ze jsem tuto odpoved nepochopil. Presto dik
    Ve zkratce - HW RAID5 potrebuje radic s vlastnim procesorem a pameti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    Dik za vysvetleni, myslel jsem, ze to maj desky integrovane. Takze kdyz obycejna deska podporuje RAID 5 jde to pres CPU.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    ad raid 5 - jo, je to tak. vykon pri pocitani CPU se muze znacne lisit od HW implementace...

    konkretni desku ti neporadim, reknu ti jen mATX s H67 a poctem slotu/portu co ti bude vyhovovat... nektera ma 2x dlouhy PCE-E, nektera vic kratkych PCI-E, nektera PCI, 2x nebo 4x slot na RAM, USB3 ano/ne... je toho mrte.

    jo a jeste ty 4 disky by uz asi na 90w picoPSU byly moc, pri provozu to cert zeber ale byl by slusny zahul je roztocit

    a nakonec mensi technicka - ten raid 5 chces kvuli rychlosti nebo zaloze? ja jen ze obycejny 5400rpm 1,5TB disk ti da sekvencni cteni az 110-115MB/s, coz je prakticky limit GBe (1000mbps=125MBps), takze vic z toho nevytriskas...

    Pokud atom/AMD APU zvladne nasdilet bez problemu nejaky HD 1080p rip a HTPC jej zase bez problemu prehraje, tak na rychlosti az tak nesejde.
    kdyz se divam, co dela pri kopirovani ze serveru i5 2400, tak bych atom tipoval tak na 40-50MB/s max... 80MB/s tlacilo i5 na 6-15% - tj 25-60% jednoho jadra (ktery je vykonove na takt jina liga a jeste k tomu na dvojnasobne frekvenci)
    Ale osobne atoma na sdileni vyzkousenyho nemam, takze jen tipuju
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    Myslim, ze jsem videl neco jako picopsu na 110W nebo 120W, snad to bude stacit.

    RAID 5 chci z duvodu zalohy, o rychlost mi nejde.

    Ok, otestuji to v praci, pripojim netbook s atomem do gigabit switche a neco nasdilim, vecer dam vedet.

    Dik za odpovedi
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    u picoPSU bacha na konektory, nektere nemaji ATX12V.
    nejsilnejsi se dela tusim 150-160W, ale zase ty prachy... pak uz ti mozna vyjde lip ten seasonic - spotreba +-srovnatelna ale cenou se da srovnavat leda s tou 90W verzi...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    145

    Tohle téma mě taky zajímá, uvažuji nad stavbou NAS serveru na základu ITX. Požadavky mám podobné jako Duke 11, vlastně všechny čtyři body shodně. Použítí si představuju pro uložení filmů, abych je mohl přehrávat na více PC, a vytvoření RAID 1 na ukládání důležitých souborů. Mým požadavkům by vyhovovala deska GIGABYTE D525TUD osazená Intel Atom D525 1,8GHz. Jako OS bych nejspíše použil FreeNAS. Jenže teď přijdou ty problémy, na kterých to zatím visí a hledám jejich řešení.
    1) FreeNAS musí být na samostatném disku, případně na flash. Existuje nějaká redukce na MB vnitřní USB konektor, aby mohla flashka být uvnitř skříně?
    2) Jde ITX deska umístit do normální ATX skříně, potřebuju prostor pro disky a to ITX skříně nemají. Jasně že se tam vejde, spíš mi jde o to, jestli je pravidlem, že ATX skříně mají i díry na ITX desky.
    3) Bude tahle deska dostatečně výkonná? Já myslím že ano, Intel Atom se dává až do NAS boxů střední a vyšší kategorie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    1) ve sbernem dvore najdes libovolny case a vyrabujes z celniho panelu usb header i s konektorem na MB a redukce je na svete
    2) nevim jiste, ale rekl bych ze jo
    3) sam jsem zvedavy co napise Duke11, ale co jsem zahledl ruzne ohlasy, tak zadna slava... kdo sel do atomu od neho sel zase rychle pryc... na netbook a jako minimum jo, na trochu seriozni pouzivani nee
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    Chlapi tak Vas nepotesim, netbook mel pouze 100 Mbit sitovku, vzdal jsem to. Snad se nekdo jeste ozve a napise svou zkusenost s Atomy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od HonzaSi Zobrazit příspěvek
    Tohle téma mě taky zajímá, uvažuji nad stavbou NAS serveru na základu ITX. Požadavky mám podobné jako Duke 11, vlastně všechny čtyři body shodně. Použítí si představuju pro uložení filmů, abych je mohl přehrávat na více PC, a vytvoření RAID 1 na ukládání důležitých souborů. Mým požadavkům by vyhovovala deska GIGABYTE D525TUD osazená Intel Atom D525 1,8GHz. Jako OS bych nejspíše použil FreeNAS. Jenže teď přijdou ty problémy, na kterých to zatím visí a hledám jejich řešení.
    1) FreeNAS musí být na samostatném disku, případně na flash. Existuje nějaká redukce na MB vnitřní USB konektor, aby mohla flashka být uvnitř skříně?
    2) Jde ITX deska umístit do normální ATX skříně, potřebuju prostor pro disky a to ITX skříně nemají. Jasně že se tam vejde, spíš mi jde o to, jestli je pravidlem, že ATX skříně mají i díry na ITX desky.
    3) Bude tahle deska dostatečně výkonná? Já myslím že ano, Intel Atom se dává až do NAS boxů střední a vyšší kategorie.
    Deska ma Atom dual core 1.8 Ghz, to prece musi byt v pohode, ale vedet to na 100%.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    kolega z prace si ted kupoval netbooka, tak ho snad zitra vezne do prace a pokusim se to kdyztak testnout. imho tam ma GbE
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 16:18
  2. Rampage IV Extreme - nejen "hardcore" taktování
    Od flanker v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 04-04-2013, 11:33
  3. Windows XP: Zmena v registrech systemu XP pro funkce "Slozky" a "Prejmenovani"
    Od Subtech v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-09-2010, 23:08
  4. Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 26-04-2010, 13:00
  5. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-08-2007, 23:09