Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: jaké DDRII můžu použít pro rozšíření

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    14

    Ahoj všichni mám notebook s 2x512 mb 533 DDRII a chci si je nechat v co nejbližší době rozšířit. Mám notebook Fujitsu siemens Amilo Pi 1536, Core duo T2300 (2Mb L2 cache, 1,66Mhz,FSB 667 Mhz), deska je od intelu calistoga i945GM/PM. A v everestu je nepsáno žeskutečný taktování sběrnice je 533 Mhz a efektivní 1067, nevim však co to znamená.
    Mohli by jste mi někdo poradit s těmnito otázkámi?
    1) Můžu koupit ramku 1GB a mít ji s 512Mb ?
    2) Můžu si tam koupit 667 Mhz gigovky nebo je lepší tam mít jen 533MHz?
    3) Jakej je rozdíl v tom že výrobce udává na procesoru FSB 667 Mhz a já mám ramky na 533 mhz, má to spolu souvislost, pokud ano jakou.
    4)Jakej rozdíl je mezi efektivní a skutečným taktováním sběrnice.


    Budu rád a každou odpověď, nemám v tom úplně jasno a potřebuju doplnit informace. S pozdravem Michal
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    0, Takže sběrnice má frekvenci 533MHz. Jenže ono to umí přenášet informaci nejen po nástupné hraně signálu, ale i po sestupné. Tomudle jevu se říká DDR (double data rate). Ono to má frekvenci 533,3MHz, ale umí to přenést dvojnásobek dat za takt. Z toho se uzuje, že frekvence je 1066,6MHz. U čeho vám to píše? Protože váš procesor funguje ne na DDR (viz. výše), ale na QDR. QDR umí přenášet dokonce 4 data za takt, tzn. že skutečná je např. 133MHz, ale s QDR se udává 533MHz (133*4). U DDR by to samé bylo 266MHz (133*2). Doufám, že je to srozumitelné .
    1, Ano
    2, Můžete, rychlejší se přizpůsobí a automaticky se podtaktuje na 533MHz. Doporučuji před nákupem vyzkoušet, notebooky jsou rozmlsané a někdy tu paměť nevemou.
    3, Ano, má to souvislost. Je to na dlouhou dobu. Má to význam pouze pro výkon. Problémy s kompatibilitou nebudou tzn. ať koupíte paměti o jakékoliv frekvenci a máte procesor s jakoukouliv FSB, vždy to půjde. Samozřejmě musíte mít správnou paměť .
    4, viz. bod 0
    Naposledy upraveno uživatelem ICEBOSS: 22-05-2007 v 10:31
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    44

    Ahojte všichni, mám podobné dilema. Mám notebook Fujitsu Siemens Amilo Xi 1546 (CPU Intel Core 2 Duo @2,0 GHz, 2x 512 MB DDRII RAM 533 MHz, ATI Mobility Radeon X1800). Potřeboval bych vědět:
    1) jestli mohu notebook doplnit dalšími dvěma 512 MB moduly (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33133) tedy jestli na to má notebook ještě volné sloty a pokud ano, nebudou se "hádat" s původnímy noname moduly?
    2)pokud ne bod 1, mohu pořídit 2x 1 GB moduly (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=64620) - podporuje to deska?

    Díky za odpovědi.

    P.S.: omlouvám se, že oživuji staré vlákno, ale nechtěl jsem zatěžovat fórum novým a velmi podobným topikem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Notebook je vybaven 2mi sloty pro SO-DIMM moduly RAM. Ty můžeš osadit moduly RAM o max. kapacitě 1 GB. Tudíž u tebe připadá v úvahu tebou navržená varianta č. 2.

    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    44

    Aha tak díky moc. A náhodou by někdo nevěděl jak sundat spodní kryt notebooku? Protože když jsem ho měl včera rozdělanej, abych vyzkoušel, jestli jdou ramky vůbec vyndat, tak sundat nešel, ale přesto mi jeden roh povyskočil a teď to nelícuje (asi o 4 mm). Zatlačit se na to bojim, páč je pod tim jeden disk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Stáhni si manuál, tam je to popsané.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    44

    Díky, ale tenhle manuál jen popisuje, jak vyměnit RAMky a pár další komponent, já jsem potřeboval sundat celej kryt a to je jen v service manuálech, který na netu nejsou, tak sem se ptal, jestli už s tim někdo nemá náhodou nějaký zkušenosti. Nicméně nevadí, nakonec jsem na to přišel - spodní kryt totiž krom šroubků držej ještě plastový výběžky zacvaknutý asi po 8 cm po celym obvodu šasi.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Můžu vymazat za chodu CMOS?
    Od kirby16 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 21-01-2009, 17:31
  2. Můžu mít 3x 256MB Ram??
    Od horsefeathers213 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 49
    Poslední příspěvek: 10-11-2008, 22:09
  3. DDR2: Jaké DDRII pro Core2 Duo?
    Od boboco v sekci Operační paměti
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 27-11-2006, 12:41
  4. Jaký pevný disk můžu použít?
    Od Spectra Support v sekci Spectra - FAQ (z HW i SW oblasti)
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 26-10-2006, 03:01
  5. Jaký OS můžu nainstalovat?
    Od Spectra Support v sekci Spectra - FAQ (z HW i SW oblasti)
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 26-10-2006, 02:16