Rezervování paměti HW
Dobrý den,
Už nějakou dobu mi přijde divné, jaký HW si může rezervovat 770MB paměti.
Přiložím screen. Ne že by mě to nějak omezovalo, či zpomalovalo, ale přijde mi opravdu divné že nějaký HW si rezervuje paměť, který je následně nedostupná.
moje sestava:
Deska Biostar P31-A7 rev 6.2
Procesor Intel Pentium Dual-core E6500 2,93GHz přetaktována na 3,36GHz
Grafika Gainward HD4850 GS 512MB DDR3
HDD 500GB nějaký Seagate
Zdroj Xilence XP500 - 500W
Přiložím screen. Ne že by mě to nějak omezovalo, či zpomalovalo, ale přijde mi opravdu divné že nějaký HW si rezervuje paměť, který je následně nedostupná.
moje sestava:
HDD 500GB nějaký Seagate
[quote=Devouver;455041]Dobrý den,
moje sestava:
HDD 500GB nějaký Seagate
32bit OS?
//EDIt - nějak jsem přehlíd poslední rádek :( Tak zkontroluj to nastavení viz. georgi - chová se to jak 4GB v 32bit OS
moje sestava:
HDD 500GB nějaký Seagate
32bit OS?
//EDIt - nějak jsem přehlíd poslední rádek :( Tak zkontroluj to nastavení viz. georgi - chová se to jak 4GB v 32bit OS
Z obrazku se da vycist, ze mas 4GB....
Jak se ukazuje pamet pri POSTu? Je tam 4GB nebo min?
Jestli min, zkontroluj nastaveni NorthBridge v BIOSU - Memory Remap na Enable.
Jestli min, zkontroluj nastaveni NorthBridge v BIOSU - Memory Remap na Enable.
[quote=Georginek;455062]Z obrazku se da vycist, ze mas 4GB....
Jestli min, zkontroluj nastaveni NorthBridge v BIOSU - Memory Remap na Enable.[/quote]
Při postu to ukazuje normálně 4GB. Samozřejmě vyzkouším a řeknu jak to dopadlo.
EDIT:
Tak sem to dal, sicepři spuštění to trvalo neuměrně dlouho než to zkontroloalo paměti, ale bez výsledku. Pořád to ukatuje otěch 700MB méně. Možná BIOS nepodporuje více jak 4GB? Bios mám docela starý.
Jestli min, zkontroluj nastaveni NorthBridge v BIOSU - Memory Remap na Enable.[/quote]
Při postu to ukazuje normálně 4GB. Samozřejmě vyzkouším a řeknu jak to dopadlo.
EDIT:
Tak sem to dal, sicepři spuštění to trvalo neuměrně dlouho než to zkontroloalo paměti, ale bez výsledku. Pořád to ukatuje otěch 700MB méně. Možná BIOS nepodporuje více jak 4GB? Bios mám docela starý.
Tak to vrat zpatky.Ten test je zbytecny....
BIOS zcela urcite 4GB podporuje, stahnout novejsi by nebylo na skodu, ale mozna bych se Te nejdriv zeptal, proc Te to tak trapi?
Kolik ukazuje W7? Pravej klik Tento pocitac/vlastnosti - Nainstalovana pamet??? 4GB nebo 4GB - to Tvoje numero?
BIOS zcela urcite 4GB podporuje, stahnout novejsi by nebylo na skodu, ale mozna bych se Te nejdriv zeptal, proc Te to tak trapi?
Kolik ukazuje W7? Pravej klik Tento pocitac/vlastnosti - Nainstalovana pamet??? 4GB nebo 4GB - to Tvoje numero?
[quote=Georginek;455125]Tak to vrat zpatky.Ten test je zbytecny....
Kolik ukazuje W7? Pravej klik Tento pocitac/vlastnosti - Nainstalovana pamet??? 4GB nebo 4GB - to Tvoje numero?[/quote]
Ukazuje to tohle: Nainstalovaná paměť 4,00 GB (použitelné 3,25GB)
Ne že by mě to nějak trápilo, ale když už mám ty 4 GB tak bych je chtěl využít, hraju občas některé náročnější hry a ty si 3GB spolknou, hra se pakl občas zasekne, jak se využívá strankovací soubor HDD.
Kolik ukazuje W7? Pravej klik Tento pocitac/vlastnosti - Nainstalovana pamet??? 4GB nebo 4GB - to Tvoje numero?[/quote]
Ukazuje to tohle: Nainstalovaná paměť 4,00 GB (použitelné 3,25GB)
Ne že by mě to nějak trápilo, ale když už mám ty 4 GB tak bych je chtěl využít, hraju občas některé náročnější hry a ty si 3GB spolknou, hra se pakl občas zasekne, jak se využívá strankovací soubor HDD.
[quote=Devouver;455159]Ukazuje to tohle: Nainstalovaná paměť 4,00 GB (použitelné 3,25GB)
Ne že by mě to nějak trápilo, ale když už mám ty 4 GB tak bych je chtěl využít, hraju občas některé náročnější hry a ty si 3GB spolknou[/quote]
Nelze. Limituje tě hardware. Čipset P31 totiž umí adresovat maximálně 4GB paměti, takže se to pak celé chová, jako by jsi měl 32-bit systém. Například jen pro GK je třeba rezervovat 512MB (součást oněch 770MB).
Ne že by mě to nějak trápilo, ale když už mám ty 4 GB tak bych je chtěl využít, hraju občas některé náročnější hry a ty si 3GB spolknou[/quote]
Nelze. Limituje tě hardware. Čipset P31 totiž umí adresovat maximálně 4GB paměti, takže se to pak celé chová, jako by jsi měl 32-bit systém. Například jen pro GK je třeba rezervovat 512MB (součást oněch 770MB).
[quote=r34ktor;455161]Nelze. Limituje tě hardware. Čipset P31 totiž umí adresovat maximálně 4GB paměti, takže se to pak celé chová, jako by jsi měl 32-bit systém. Například jen pro GK je třeba rezervovat 512MB (součást oněch 770MB).[/quote]
Co? Proč by si měla Gk brat 512MB? Ji nemam importovanou. GK přeci disponuje vlastní pamětí nebo ne?
ASpoň díky za odpověď ;)
Co? Proč by si měla Gk brat 512MB? Ji nemam importovanou. GK přeci disponuje vlastní pamětí nebo ne?
ASpoň díky za odpověď ;)
Devouver: Asi jsi nepochopil, co tím reaktor myslel. Tak ti to tedy zopakuju, tvoje deska (nebo přesněji čipset P31) snese max. 4GB pamětí a tzn. nejen paměť RAM, ale i paměť na GK, cache paměti apod. (tudíž jak psal reaktor, systém se pak chová jako by byl 32bitový, adresuje pouze 4GB pamětí, ale u tebe to není problém systému, nýbrž základní desky).