Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Soket 1155 Asus P8Z68 V-Pro nezná hard disky

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    12

    Pěkný den,
    Již při prvním spuštění problikne info že nebyl detekován žádný HD.
    Při prohlidce BIOSu je disk řádně uveden. Pokud jsem zapojil další HD, rovněž byl každý v BIOSu uveden.
    Nová instalace WIN 7/64 probíhá normálně až v závěrečné fázi PC zkolabuje. při restartu opět hláška že není detekován žádný HD. Opakované pokusy ( se změnou na IDE) dopadly stejně. ( podotýkám, že disk vždy při instalaci naformátuji atd.)
    Předpokládám, že se jedná o absenci ovladače pro HD. Kde jej však získat to teda nevím, na přiloženém CD jsem nic nenašel a googgl mi neporadil. Asi to neumím.
    Tak Vás prosím, všichni znalí věci, můžete mi poradit jak problém odstranit ?
    Janko
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Takže popořádku.
    Jaké disky a jsou disky v pořádku (diagnostika utilitou výrobce)?
    Kam jsou disky připojeny? Bílé a světle modré a nebo tmavě modré konektory? Doporučuji bílé konektory (SATA 6 Gbps vyvedené z chisetu).
    Liší se nějak instalace s jedním a dvěma zapojenými disky?
    Co zbytek sestavy (hlavně zdroj, CPU a grafická karta)?
    Instalace zkolabuje znamená co, resp. jak se projevuje?
    Probíhá při instalaci práce s oddíly na disku (odstranění stávajících a vytvoření nových, popř. formát stávajících - viz. Vlastní instalace (upřesnit) a možnosti jednotky (upřesnit)).

    Speciální ovladač už by u Win 7 neměl být zapotřebí (bez ohledu na režim řadiče).
    Naposledy upraveno uživatelem didaktik: 20-06-2011 v 11:39
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od didaktik Zobrazit příspěvek
    Takže popořádku.
    Jaké disky a jsou disky v pořádku (diagnostika utilitou výrobce)?
    Kam jsou disky připojeny? Bílé a světle modré a nebo tmavě modré konektory? Doporučuji bílé konektory (SATA 6 Gbps vyvedené z chisetu).
    Liší se nějak instalace s jedním a dvěma zapojenými disky?
    Co zbytek sestavy (hlavně zdroj, CPU a grafická karta)?
    Instalace zkolabuje znamená co, resp. jak se projevuje?
    Probíhá při instalaci práce s oddíly na disku (odstranění stávajících a vytvoření nových, popř. formát stávajících - viz. Vlastní instalace (upřesnit) a možnosti jednotky (upřesnit)).

    Speciální ovladač už by u Win 7 neměl být zapotřebí (bez ohledu na režim řadiče).
    Pěkný den.
    Nový HD Samsung 103SJ 1T rozdělen 2 dva odd. Systém se 117 GB
    Starší Samsung SP2504C 250GB
    Původně zapojeny na světle modré SATA, na doporučení napojeny na bílé SATA6.
    Instalace OS stejná jak s jedním, tak se dvěma HD.
    Zdroj Sesasonic S12 430W, CPU I5-2500, Grafika integr. v CPU, BIOS 0221.
    PO celodopoledních pokusech probíhá instalace téměř až do konce. Pozadání že požaduji do budoucna pouze nejnutnější aktualizaci a následném automatickém resetu při nabíhání BIOSU je problikne "NO HARD DISK DETEKT" a tím PC se začne točit dokolečka s tímto hlášením.
    Je 15hod., jdu si vzít prášky jinak mě asi jeb....
    Janko
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Takže nejprve bych začal aktualizací BIOSu (aktuální verze je 0501).
    Dále, jakmile se systém automaticky restartuje a nedetekuje disky - co v tu dobu tvrdí o discích BIOS (vidí je, nevidí)? A co se stane, pokud se v tomto stavu PC vypne, odpojí od elektřiny a řádově po 20 sekundách znovu zapne?
    Pak by bylo možné ještě zkusit start PC poněkud protáhnout, tedy jakmile se objeví první obrazovka BIOSu (a než se začnou detekovat disky), stisknout klávesu Pause/Break, opět napočítat do dvaceti, a pak zmáčknout mezerník (poté by měl systém v bootování pokračovat).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,088

    Citace Původně odesláno od didaktik
    a než se začnou detekovat disky), stisknout klávesu Pause/Break, opět napočítat do dvaceti, a pak zmáčknout mezerník (poté by měl systém v bootování pokračovat).
    A to mu nejde v BIOSu nastavit, aby pri detekci disku pockal? Napr. P5QPL tam ma casovac 0 az 35s.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Citace Původně odesláno od zsdx Zobrazit příspěvek
    A to mu nejde v BIOSu nastavit, aby pri detekci disku pockal? Napr. P5QPL tam ma casovac 0 az 35s.
    Podle manualu k desce ne, resp. nic jako HDD delay (apod.) jsem tan nenasel (ani v UFEI "biosu" jinych Asus desek podobneho urceni a stari v mem okoli).
    Ale nekolikrat jsem uz neco podobneho zazil (jestli si dobre vzpominam, tak 3 x samsung disky ruzneho urceni jako systemove, 1x WD green jako systemovy) a nikdy nepomohlo ani nastaveni HDD delay na maximum 35 sekund. Ale co si pamatuji, tak deska toto nahlasila az pri hledani systemu a zustala stat. Vzdy stacil pouze magicky trojhmat a pak uz se to chytlo. Pravdou ovsem je, ze to bylo jeste na deskach s klasickym BIOSem, s UFEI jsem to jeste nezazil (byt to mozna souvisi s tim, ze ja se SAMSUNG diskum obecne radeji vyhybam, stejne jako WD Green apod. na system, a UFEI tu "neni tak dlouho", aby se mi na stul dostalo neco "zlobiveho", skladaneho nekym jinym).
    Ale jak se to resilo - dvakrat se to aktualizaci BIOSu upravilo ("sama" se prodlouzila doba detekce radice a to bez ohledu na nastaveni HDD delay), jednou se boot protahl vypnutym quick bootem a jednou se nakonec radeji vymenil systemovy disk za jiny (SSD, ale to melo i jine duvody) a taktez bylo po problemu.
    Nicmene v tomto pripade se zatim spise ujistuji, zda se prokaze souvislost s pomalym startovanim disku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele flanker
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,589

    nezapomeň nastavit v BIOSU AHCI mód (instaluješ pouze win7 a předpokládám)! V boot sekvenci se zobrazuje vše OK, ideálně mít to na SATA1 a SATA2 konektoru.
    Pokud bys nastavoval IDE, je třeba ho nastavit myslím v chipsetu a poté ještě v sekci řadičů v UEFI.
    Naposledy upraveno uživatelem flanker: 21-06-2011 v 11:52
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od flanker Zobrazit příspěvek
    nezapomeň nastavit v BIOSU AHCI mód (instaluješ pouze win7 a předpokládám)! V boot sekvenci se zobrazuje vše OK, ideálně mít to na SATA1 a SATA2 konektoru.
    Pokud bys nastavoval IDE, je třeba ho nastavit myslím v chipsetu a poté ještě v sekci řadičů v UEFI.
    Pěkný den.
    No, to je už na mé znalosti trochu moc složité.
    Snažil jsem se instalovat přes AHCI a změnou i vIDE. ani Upgr.BIOSu na 0501 nedošlo k žádné pozitivní změně.
    Pouze když jsem provedl RESET CMOS (myslím, že se to tak píše), tak se mi objeví výpis. který mohu zastavit klávesou "PAUSE". Zde je HHD vypsán. Pokud stisknuutím libovolné klávesy povolím pokračování, objeví se ihned to milé "NO HARD DISK DETEKTED" a je to.

    Tak jsem nyní, s cílem ověřit zda problém není zapříčiněn HHD, tento vyjmul a vložil jako jediný místo původních HHD do druhého PC. Tam naběhl naprosto v pořádku včetně win7. Tedy je zřejmé, že problém 100% není v HHD. Již doopravdy nevím jak dále. Tak to asi rozeberu a půjdu reklamovat.

    Ještě jednou díky a pěkný den.
    JanKo
    Naposledy upraveno uživatelem Janko-cr: 21-06-2011 v 15:14
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Pokud jsem dobře pochopil situaci, máš dva disky a mechaniku. Jestliže neplánuješ do budoucna koupi SSD, připojil bych oba disky na šedé SATA konektory (SATA6G_1/2) a mechaniku na světle modrý (SATA3G_3).

    Poté bych v BIOSu zakázal Marvell řadič, případně i JMicron (JMB) v případě nevyužití eSATA portu na zadním panelu. Patřičné volby najdeš v sekci Advanced > Onboard Devices Configuration. V oddíle Boot bych ještě pro jistotu zkontroloval pořadí bootování disků - na prvním místě by měla být mechanika a na druhém systémový disk (nový Samsung 103SJ).

    Jak se chová instalace v takovéto konfiguraci?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Jeste doplnim nekolik "postrehu".
    Nejprve, jak jsem si dnes otestoval, zprava o detekci disku patrne patri Marvell radici, standardni radic zpravy o detekci disku nevypisuje (detekce probiha behem zobrazeni full screen loga), takze v "BIOSu" v polozce boot nastavit polozku Full Screen Logo na disabled (at je videt, co se deje). Pak jak pise vyse r34ktor, upravit nastaveni poradi bootovani (1 mechanika, 2. disk s win7) a vyzkouset a nebo pri startu PC zmacknout F8, coz vyvola zobrazeni menu s volbou zdroje bootovani - zde vybrat disk s win7 a potvrdit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Pokud jsem dobře pochopil situaci, máš dva disky a mechaniku. Jestliže neplánuješ do budoucna koupi SSD, připojil bych oba disky na šedé SATA konektory (SATA6G_1/2) a mechaniku na světle modrý (SATA3G_3).

    Poté bych v BIOSu zakázal Marvell řadič, případně i JMicron (JMB) v případě nevyužití eSATA portu na zadním panelu. Patřičné volby najdeš v sekci Advanced > Onboard Devices Configuration. V oddíle Boot bych ještě pro jistotu zkontroloval pořadí bootování disků - na prvním místě by měla být mechanika a na druhém systémový disk (nový Samsung 103SJ).

    Jak se chová instalace v takovéto konfiguraci?
    Pěkný den.
    K těmto postupům jsem se již nedostal. Desku jsem včera odnesl na reklamaci. Možná se poohlídnu i po jiné. Je to sice mimo toto téma, ale jaká by podle vhodná. (rád bych využil graf. z CPU 2500k.
    JanKo
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele flanker
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,589

    všude budeš mít to stejné....Dnes je nastavení AHCI/IDE identické pro všechny desky (pouze to mají jinak rozházeno v submenu). Výměnou za jiný typ nic nevyřešíš, zůstal bych u té co máš, za daný peníz se jedná o jendu z lepších desek!
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    12

    Pěkný den.
    Deska je stále na reklamaci. Ještě jeden dotaz. Nemůže být příčinou tzv. UEFI? Tento MB patrně tento nový způsob upřednostňuje. Já jsem nový disk formátoval a rozděil v ACRONIS Disk*Director.
    Je zásadní rozdíl v instalaci mezi dřívějším BIOSem a UEFI?
    Děkuji za info a ještě jednou pěkný den.
    JanKo
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. chybějící I/O shield - ASUS P8Z68-V
    Od sakuL_ v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 24-02-2012, 11:09
  2. ASUS P8Z68-V LX stepping B3
    Od shaft v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 09-02-2012, 16:54
  3. Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 13-10-2011, 14:22
  4. ASUS P8Z68-V - zamrzání ve Windows
    Od Hrokthar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 15-08-2011, 08:50