Nestabilní PC s WIN 7 a 12GB Ram
Zdravím potřeboval bych poradit částečně jsem už problém našel dokonce je i řešení možná to bude jenom špatným nastavením a proto se chci zeptat jestli mně někdo neporadí protože sám jako lajk to vidím na servis kuli špatným slotům pro operační paměti.
Přibližně po roce používání pc mi začal blbnou někdy napsal pouze že systém Windows přestal pracovat problikla obrazovka ale furt jel jen se vypnuli všechny zpuštěné programy ale na ploše jsem zůstal ale někdy to vyvrcholilo až k modré smrti. Nejdřív jsem si myslel že to bude chyba softwaru a tak jsem naformátoval pevný disk a chtěl nainstalovat (botovat) zpět win 7 HP 64bit asi v polovině instalace mi pc nahlásilo chibu 0xc000005 "data mohou bit poškozena atd." šel jsem vyřazovacím způsobem DVD,mechanika,pevný disk vše v pořádku a tak jsem zkusil nainstalovat WIN XP 32bit vše v pořádku. tak mně napadli operační paměti vyndal jsem 3x2GB a WIN 7 64bit jsem v klidu nainstaloval. Když sem je vrátil znovu zašlo pc blbnout divné je však že program = Memtest 86+ = nenašel žádnou chybu. Bios jsem už jak restartoval tak zkoušel nahrát nejnovější verzi problém přetrvává. Jediné řešení jak se mu vyhnout je mýt osazenou základní desku Pouze 6GB (3x2GB) a né 12GB (6x2GB)
Pro jistotu celá sestava třeba bude problém v kompatibilitě:
Paměť: 6x2GB DDR 3 1333MHz 9CL Corsair
Procesor: CORE i7 920
Základní deska: Gigabite UD5 X58
Disk: WD 1TB + 120GB SSD OCZ
Grafická karta: ASUS GTX 570 DCU II
Zdroj: TX 850W Corsair
!!! PC nebylo taktováno !!!
Zbytek není asi moc podstatný.
Předem děkuji.
Přibližně po roce používání pc mi začal blbnou někdy napsal pouze že systém Windows přestal pracovat problikla obrazovka ale furt jel jen se vypnuli všechny zpuštěné programy ale na ploše jsem zůstal ale někdy to vyvrcholilo až k modré smrti. Nejdřív jsem si myslel že to bude chyba softwaru a tak jsem naformátoval pevný disk a chtěl nainstalovat (botovat) zpět win 7 HP 64bit asi v polovině instalace mi pc nahlásilo chibu 0xc000005 "data mohou bit poškozena atd." šel jsem vyřazovacím způsobem DVD,mechanika,pevný disk vše v pořádku a tak jsem zkusil nainstalovat WIN XP 32bit vše v pořádku. tak mně napadli operační paměti vyndal jsem 3x2GB a WIN 7 64bit jsem v klidu nainstaloval. Když sem je vrátil znovu zašlo pc blbnout divné je však že program = Memtest 86+ = nenašel žádnou chybu. Bios jsem už jak restartoval tak zkoušel nahrát nejnovější verzi problém přetrvává. Jediné řešení jak se mu vyhnout je mýt osazenou základní desku Pouze 6GB (3x2GB) a né 12GB (6x2GB)
Pro jistotu celá sestava třeba bude problém v kompatibilitě:
Paměť: 6x2GB DDR 3 1333MHz 9CL Corsair
Procesor: CORE i7 920
Základní deska: Gigabite UD5 X58
Disk: WD 1TB + 120GB SSD OCZ
Grafická karta: ASUS GTX 570 DCU II
Zdroj: TX 850W Corsair
!!! PC nebylo taktováno !!!
Zbytek není asi moc podstatný.
Předem děkuji.
Jak dlouho ten memtest běžel? U 12GB to musí být tak minimálně 10 hodin (několik průchodů - mě se jednou chyba, znemožňující start Win, projevila až u cca 4. průchodu). Při osazení všech slotů RAM se chipset více zahřívá - zkus na něj přidělat nějakej větrák (jen to vyzkoušet, ne na trvalo).
Jak máš RAM nastaveny (časování, napětí, frekvence)?
Btw jediné 1333Mhz Corsairy v support listu jsou https://www.svethardware.cz/prvni-pohled-corsair-cm3x1024-1333c9dhx/17027 (ale to nemusí nic znamenat)
Btw jediné 1333Mhz Corsairy v support listu jsou https://www.svethardware.cz/prvni-pohled-corsair-cm3x1024-1333c9dhx/17027 (ale to nemusí nic znamenat)
Jel cca 6Hod. paměti mám přesně tito [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
a přehřívat by se nemněli CASE CM HAF 922 ( nahoře mám 2x 120x120 ) a za nimy je na procesoru notua NH-D14 ta by mněla od nich všechen teplej vzduch v lidu odsát a ve přední částí mám ještě přimontovaný mezi mechanikou a regulátorem ventilátoru 140x140 která nasává studený vzduch přes preformované záslepky jinak základ case je stejný.
Nastaveno kuli procesoru na 1066MHz napětí 1.5V 9-9-9-24 CL
a přehřívat by se nemněli CASE CM HAF 922 ( nahoře mám 2x 120x120 ) a za nimy je na procesoru notua NH-D14 ta by mněla od nich všechen teplej vzduch v lidu odsát a ve přední částí mám ještě přimontovaný mezi mechanikou a regulátorem ventilátoru 140x140 která nasává studený vzduch přes preformované záslepky jinak základ case je stejný.
Nastaveno kuli procesoru na 1066MHz napětí 1.5V 9-9-9-24 CL
[quote=DrZelenka;458354]Jak dlouho ten memtest běžel? U 12GB to musí být tak [SIZE="4"]minimálně 10 hodin [/SIZE](několik průchodů - mě se jednou chyba, znemožňující start Win, projevila až u cca 4. průchodu). Při osazení všech slotů RAM se [SIZE="4"]chipset[/SIZE] více zahřívá - zkus na něj přidělat nějakej větrák (jen to vyzkoušet, ne na trvalo).
Btw jediné 1333Mhz Corsairy v support listu jsou https://www.svethardware.cz/prvni-pohled-corsair-cm3x1024-1333c9dhx/17027 (ale to nemusí nic znamenat)[/quote]
Ten memtest znova a podívej se kolik průchodů (pass) udělá - nevypínej ho před 4. průchodem.
Noctua je věžovej chladič - ten moc na chipset nefouká a proto jsem chtěl, abys to na zkoušku chladil víc (zezačátku to třeba chipset zvládal, ale stará pasta mohla ztvrdnout,... a chladí to hůř)
Btw jediné 1333Mhz Corsairy v support listu jsou https://www.svethardware.cz/prvni-pohled-corsair-cm3x1024-1333c9dhx/17027 (ale to nemusí nic znamenat)[/quote]
Ten memtest znova a podívej se kolik průchodů (pass) udělá - nevypínej ho před 4. průchodem.
Noctua je věžovej chladič - ten moc na chipset nefouká a proto jsem chtěl, abys to na zkoušku chladil víc (zezačátku to třeba chipset zvládal, ale stará pasta mohla ztvrdnout,... a chladí to hůř)
Memtest86+ často chybu nenajde (po několikáté to potvrdila moje nedávná zkušenost). Testuj pomocí GoldMemory, ale po jednotlivých 2GB modulech. 4GB a více nedokáže shareware verze korektně otestovat.
Sory za hloupou otázku čipset myslíte tím severní můstek né jižní na MB. Pokud jde o ten tak já pravidelně kontroluju teploty tímto programem Open Hardware Monitor a základní deska my nikdy neukázala přes 60 °C i tak mám doma ještě jeden 80X80 ventilátor tak uvidím co sním vymyslím a dám vědět ale domů se dostanu až odpoledne takže napíšu jak to dopadlo asi až zítra. Každopádně zatím děkuji za typ.
Když ti to veme 6gb ram tak rpoč ne 12? To je otázka jestli základní deska je vadná někde a nebo se málo chladí což by mělo pravděpodobně být. Ale neni mam dobře chlazené. Já bych zkusil dát tu RAM u kamaráda ( Jestli to povolí nebo prostě otestovat) jestli RAM neni vadná.
[quote=KLDAS;458503]Když ti to veme 6gb ram tak rpoč ne 12? To je otázka jestli základní deska je vadná někde a nebo se málo chladí což by mělo pravděpodobně být. Ale neni mam dobře chlazené. Já bych zkusil dát tu RAM u kamaráda ( Jestli to povolí nebo prostě otestovat) jestli RAM neni vadná.[/quote]
Tvoja skladba viet je "dílo", píšeš ako 8 ročný, nehovoriac otom, že informačná hodnota ako od 5 ročného. :notsure
Tvoja skladba viet je "dílo", píšeš ako 8 ročný, nehovoriac otom, že informačná hodnota ako od 5 ročného. :notsure
Tak jsem to zkusil ventilátor pro severní můstek se my špatně vymýšlelo jak tam dát ale nakonec jsem ho tam uchytil a teploty se drželi na 54°C max při full osazení Memtest86+ 10ciklů a nic, tak jsem zkusil ten GoldMemory po jedné a u 4té jsem narazil na chybu jinak ostatní OK. Pokusím se dohodnout s prodejcem jestli stačí reklamovat jednu abych nemusel posílat všech 6 mohl mýt pc v klidu v provozu. Jeno se chci ještě zeptat nějaká kontrola slotů na základní desce asi není na to abych to mohl zkontrolovat doma já jen jestli my ji neodpravila základní deska. Jinak děkuji alespoň jsem zjistil že né každému programu na kontrolu HW se dá věřit.