Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Procesor pro Dual channel?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    17

    Zdarec lidi musi procesor podporovat dualni pristup k pametem a nebo to zalezi na chipsetu na zakladni cesce? porad te mi hadam se s klukem na cem zalezi.... diky moc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Jde i o procesor, ovšem je potřeba souhra několika věcí - platforma, procesor a především pak čipset. Je například známým faktem, že jediný praktický rozdíl mezi socketem 754 a 939 byl v podpoře dual channelu. s.754 a jeho čipové sady nepodporují dual channel a s 939 ano. Úprav (i když ne převratných) samozřejmě doznala celá architektura - procesor, deska, čipset. Zvlášní kapitolou jsou sockety 478 a 462 (soc.A). Existuje spousta desek jak s podporou dual channelu, tak bez podpory DCH. Procesory jsou ale stejné - rozdíl je výhradně v použité čipové sadě. Via KT600, KT400 a všechny starší neuměly DCH, pouze poslední Via KT880 DCH umí a je to jediná výrazná změna oproti KT600. Druhou linií potom byly nForce čipsety, které DCH podporovaly a často se právě díky tomu těšily větší oblibě. Nebudu zmiňovat čipsety SIS a další, zde o podpoře DCH nevím. Skoro to samé se dá říci i o s478 - čipsety Intel byly převážně pro DCH a Via ne (kromě tragické PT880). Dnes je situace taková, že drtivá většina dnešních klasických PC a vlastně i notebooků podporuje a využívá DCH.

    -jednoznačně ale neumím odpovědět, starší procesory (s478 a s462) nebyly pro DCH nijak uzpůsobeny, ovšem pak je tu s.754/s939, sAM2, s775 a zde to již zřejmě bude jiné.... Možná Ti to někdo vysvětlí lépe -snad ti tohle alespoň trochu pomohlo

    //Edit: upraven nadpis tématu
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 24-05-2007 v 21:00
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Jackal1
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    221

    Myslím, že podporu musí mít jak deska, ale podporovat to musí i processor.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    tak imho je rozdil jestli se tu bavime o AMD nebo o intelu.

    AMD ma integrovany pametovy radic, takze u AMD DCH musi podporovat procesor (jak na tom musi byt s podporou MB nevim u AM2). intel ma radic v chipsetu, takze tam se procesor o nic nestara, data mu tecou naservirovany z desky a DCH je zalezitost ciste desky

    takze asi tak: intel - vzdy zalezitost chipsetu a desky
    AMD - az po Socket A zalezitost chipsetu, 754 nema nikdy, 939 ma vzdy (procesor) a AM2 zase zalezitost procesoru (imho podporuji vsechny, nebo semprony ne?)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Hmm Socketu A to možná byla záležitost chipsetu, ale pokud si dobře pamatuji výkonový nárůst nebyl u Athlonu XP žádný. Tam to nepodporoval procesor.

    Mam takový blbý tušení, že Barton už DualDDR podporoval (to je výstřel do tmy, opravdu si to zase až tak nepamatuju), ale dřívější jádra tuším ne. Takže i tam je to zálěžitost CPU.

    Opravte mě, jestli se pletu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    2mech13: AM2 všechny
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Je to čistě záležitost paměťovýho řadiče. Ať už je v NB (462,478,775) nebo v procesoru (939,AM2).

    Ale v podstatě se dá říct že:

    Pokud je Paměťovej řadič v chipsetu pak nezáleží na procesoru.(to je odpoved na tu puvodni otazku)
    Pokud je paměťovej řadič v procesoru pak by teoreticky mohla existovat deska na který by to nejelo (nevim např miniITX jen s jednim paměťovym slotem, ale je otázka jestli by to vůbec bylo kompatibilní. Do toho asi nikdo z nás nevidí).

    p.s. P@pi se s tema bartonama plete
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    No tak jak to je ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Chipsety pro socket A typu nForce 2 apod. podporovali dual channel.
    Pokud jste měli vhodné paměti - dual channel by fungoval ikdyby jste měli nějakého Durona (socket A) - tam to byla výhradně záležitost chipsetu.

    Ale díky pomalé FSB byl nárůst výkonu jen malý...

    (Pokud se pletu (což si nemyslím ) tak mě please nekřižujte, jen opravte )

    EDIT: Ale jo, určitě se nepletu...

    Další EDIT: P@pi si ty Athlony XP vs. Bartony plete možná v tom, že Bartony měli rychlejší FSB -> tudíž rozdíl single vs. dual channel byl větší.
    Možná kdysi viděl takové to tabulky kdy u Athlona XP apod. nebyl nárůst výkonu takový jako u Bartonu...
    Čistá dedukce
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 25-05-2007 v 11:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    17

    diky moc lidi
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Je to naše práce
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 30-05-2007 v 17:35 Důvod: Přidáno "mrknutí" ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele tequilla
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    1,030

    Citace Původně odesláno od tgfh
    Je to naše práce
    Spise konicek, prace je neco, za co dostava clovek zaplaceno
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Citace Původně odesláno od tequilla
    Spise konicek, prace je neco, za co dostava clovek zaplaceno
    To se tak říká

    Ale abych ještě zaoponoval: někdo pracuje zadarmo!

    No...už to radši nebudeme řešit, bo to tu někdo pročistí
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. CL5 a CL6 Dual channel
    Od ciny v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 19-04-2011, 18:47
  2. DDR3: Dual Channel při 8GB RAM
    Od acin v sekci Operační paměti
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 02-11-2010, 21:06
  3. DDR1: Dual Channel
    Od lojza.cr v sekci Operační paměti
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 14-06-2009, 20:24
  4. RAM - Dual Channel
    Od Sunshine v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 25-05-2009, 22:38
  5. DDR2: Dual channel
    Od Honza.4.ever v sekci Operační paměti
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 24-12-2008, 12:38