Tož já začal s Geniusama sw 5000. Liboval jsem si jak zajímavé je poslouchat 5.1 filmy a hudbu z DVD-Audio (měl jsem jenom jedno). Mno ale jak to bývá, člověk vyroste, získá práci atd....
Takže jsem šel cestou hi-fi. Oblítl jsem si studia ať vím do čeho jdu.
Pak jsem se usadil na tomto:
Zes Cambridge Audio 740A a CD 740C. CD má kvalitní DAC, takže jsem na něj napojil digitální výstup z Asusu Xonar STX.
Bedny, z počátku jen Neat Motive 3. Krásná britská produkce. Hrají kvalitně, detailně a přitom nemají agresivní výšky jako některé monitory. Dnes jsou bohužel v naší zemi předražené a distributor je z toho důvodu dále neprodává.
I když na svou velikost ptačích budek mají solidní bas, spodek jim přece jen chybí (ale to chybí i kvalitním podlahovým). Vyřešil jsem to subem uzavřené konstrukce REL R305. Nejen že vypadá jako by byl vyroben ze stejné dýhy, ale je naprosto sehraný s bedýnkama, které podporuje. A tak to má být.
No a tak trochu mimo téma. Šel jsem i cestou analogu.
Gramec Pro-ject 2 Xperience. Chlapci z Litovle dělají čest svému řemeslu!
Přenoska Audiotechnica AT120E. Teda zatím, už je na cestě AT160
Phono CA 640p. Taky zatím. Původně jsem ho měl na Tesle NC460 pro kterou byl aprosto dostačující. Nová přenoska bude ale pravděpodobně trpět.
No a jako fanda kotoučáků mám Akai GX 635D. Tohle jsou už skoro muzejní kousky z roku 1981, ale pořád fungují a hrají skvěle. Dneska neznám zařízení, které by vydrželo tak dlouho! Většina odchází do pěti let...
Hlavním účelem je teda poslech hudby, ale taky na tom hraju hry a sleduju filmy. Vůbec mi nevadí absence efektových reporduktorů. A centr, ten není už vůbec potřeba. Neat 3ky mají výborné podání prostoru, takže hlasy na vás opravdu mluví ze předu.
Co se týče monitorů na poslouchání hudby... nejsou to bedny k tomuto ůčelu. Za ty peníze často lepší řešení k PC neseženete, ale zvuk se mi z nich zdá docela unavující a často příliž ostrý.