Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

zasekávání / lagování her

vitek38 (5)|21.7.2011 17:32
Zdravím
Mám takový podivuhodný problém. Při hraní některých her se mi opětovně na kratičkou dobu zasekavá. Něco jako tikání vteřinové rafičky, ale opravdu rychlé rafičky. Pokud bych to měl časově vyjádřit, tak se hra seká tak po vteřině v pravidelných intervalech přičemž mezi každým zaseknutí jede hra "plynule".
Zajímavé je, že se tak děje jen u některých her - jmenovitě dirt 3 a zaklínač 2. Na druhou stranu hraji metro 2033 na plno, bez jediného problému.

PC je nový, takže viry za to zřejmě nemohou.
Procesor AMD Phenom II 4X 955 3.2GH - je pravda že topí seč může. Ale teploty HDD i grafické karty se zdají v pořádku, myslím že to přehříváním není. Ale nejsem si tím 100% jist.
windows mám 7 ultimate 64bit verzi.
Předem děkuji za odpovědi
hugostieglitz (907)|21.7.2011 19:12
jakou máš grafiku????????????????????????????
.blahorodje. (38)|21.7.2011 19:20
[quote=hugostieglitz;462733]jakou máš grafiku????????????????????????????[/quote]

Ati :confused: catalisty su vec zazracna...
DrZelenka (2491)|21.7.2011 19:29
1. napiš o jaké PC se jedná (jenom procesor a OS nám nestačí). U zdroje napiš výkon i výrobce (je na něm štítek s popisem - stačí sundat bočnici)

2. Pošli screen teplot z programu HWMonitor (zapni program, spusť problémovou hru, počkej až se bude sekat a pak nascreenuj ty teploty).

Jedná se o legální hry? Dost problémů způsobujou cracky.
forbidden (23)|21.7.2011 19:34
Kolik máš paměti, nemůže si hra tahat textury? Šrotuje u toho kousání HDD?
vitek38 (5)|23.7.2011 12:52
pc je zhruba týden starý. Takže reinstal windown mi přijde zbytečný.
sestava:
zdroj: 550w.. bla bla
z. deska: gigabyte 990fXa-d3
graf. : Nvidia GeForce 560TI
ram: 4GB
-tudíž by s hw nároky neměl být problém - hra se zadrhává stejně na ultra low, tak i na medium nebo high.
proc: AMD Phenom II X4 955 - 3.2

S tím by tedy neměl být problém. Teploty grafiky se pohybují kolem 40C, u procesoru mám problémy zjistit teplotu, ale mělo by to být podobné (kdyby byl nějak extra zahřáty, vzal by s sebou i grafiku, ne?)
HDD má teploty taktéž v pořátu. Mám 2 TB HDD rozděleny do 3 - pc nechroustá.
Na zasekávání nemají vliv ani detaily Či rozlišení hry. Seká se stejně na ultra, i na ultra low. Děje se to u hry zaklínač 2, dirt 3 a dokonce i dirt 2. (co jen mají společného..) Dirty jsou.. koupené zdarma a zaklínač za papírové věcičky.
-předem děkuji za odpovědi
DrZelenka (2491)|23.7.2011 13:03
Takže znova - u zdroje uveď i značku (jestli tohle napájích nějakým šmejdem ala EC, hedy, nízká řada fortronu,... tak gl). A co ty teploty? Čím jsi to měřil? Chci ten screen po cca 20-30minutách hraní problémový hry (40C v zátěži u GK je kravina ...)
vitek38 (5)|23.7.2011 17:11
Zdroj máme určitě kvalitní. Zapoměl jsem značku a výrobce ale stál cirka přez tisíc korun - poměrně tichý. Pc mi dělal odborník tudíž by neměl být problém.
Hra se zasekává již od začátku (u dirtu dokonce i v intru - prohlídka mapy a kamera zabírá auto těsně před startem) takže myslím, že teploty nejsou problém. Je pravda, že phenom topí seč mu jádra stačí ale na druhou stranu v pořádku utáhne 3hodiny metra na high - déle jsem nezkoušel, nebyl čas. Měřil jsem po vypnutí hry v programu speedfan. Měří tak nějak podivně :
před hraním (1. sloupec) Po chvíli hraní (2. sloupec)
GPU: 38 - 58
Temp1: 41 - 47
Temp2: 67 - 79
Temp3: 79 - 88
HDD0: 40 - 45
HDD1: 36 - 38
Core: 67 - 71
--- Temp by měla být teploty procesoru. Jelikož mám čtyřjádro zjeřjme se jedná o teploty jader. A core je nejspíše přejmenovaný temp4. Tak si to vysvětluji já :)

Při hraní dirtu se fps drží stále na 70-86. při zasekávání neklesají. (pokud je to tedy měřitelné)
Využití paměti ram bylo při zaklínači od 80 do 90 %.
16cmfan (2153)|23.7.2011 18:01
[quote=vitek38;463022]Zdroj máme určitě kvalitní. Zapoměl jsem značku a výrobce ale stál cirka přez tisíc korun - poměrně tichý. Pc mi dělal odborník tudíž by neměl být problém.
[/quote]

Tých odborníkov už bolo... :rolleyes:;)

Btw, stiahni si GPUz a daj si logovať na pozadí teploty atp. hraj hru a uploadni to tu.
r34ktor (7477)|23.7.2011 18:30
550W s cenou kolem tísícovky? To zavání něčím jako LC-POWER. :notsure

Každopádně podle teplot je problém s chlazením procesoru. 71°C je nad hodnotou Tcl. Dochází tedy k aktivaci ochrany před přehřátím - vkládáním prázdných cyklů = sekání.

U hry Metro 2033 se to neděje pravděpodobně proto, že je výkon limitován GK a CPU tak není plně vytíženo.
vitek38 (5)|23.7.2011 19:30
Takže : zjistil jsem zdroj. Je to HEDY PP550FCA 550W.
Je pravda, že jsem dnes pocítil jemné zasekávání při hraní bulletstormu - až později co se PC zahřál. Takže jsem skusil bednu PC rozdělat a přifoukávám mu vnějším domácím větrákem. Teploty rapidně klesly a hra již běží bez problémů. Děkuji re34ktorovi za tip - trefa do černého. Každopádně bych teď potřeboval radu jak přehřívání zamezit. Je možnost někam do přední části bedny pod dvd mechaniku umístit nějaký přídavný větrák ? Nebo je to nesmysl.. ?
robky (3195)|23.7.2011 19:35
No, tak shit-zdroj sa potvrdil:mistake:mistake pozdravuj odborníka, čo ti to skladal ...

A k chladeniu:
-ideálne by bolo, ak by si sem hodil fotku tvojho pc (zboku a bez bočnice samozrejme)
-do každej skrinky sa dá namontovať prídavný ventilátor, ale nevieme akú máš skrinku ....
-vetrák pod dvd mechaniku je blbosť, potrebuješ dostať teplý vzduch von, takže radšej dozadu
r34ktor (7477)|23.7.2011 19:50
[quote=vitek38;463044]Každopádně bych teď potřeboval radu jak přehřívání zamezit.[/quote]
Pokud je na CPU osazen BOX, bude lepší vyměnit ho za něco lepšího. Dále pochopitelně záleží i na skříni a vnitřním uspořádání komponent.
vitek38 (5)|23.7.2011 20:40
Dobře, pozdravovat odborníka určitě budu, protože si s ním ještě rozhodně promluvím.
Každopádně jak říkáš "shitty" zdroj by měl zatím stačit. Až budu chtít upgradovat koupím nový - nebo za pár dní vyměním za jiný u "odborníka" :). chladící box na procesoru si nechám vyměnit a rovnou přihodíme jeden vyfukovací dozadu. Děkuji všem za ochotné rady a vyřešení problému.
r34ktor (7477)|23.7.2011 20:59
"Odborníka" bych poslal k šípku. Ono těch podivností je v sestavě více. A to neznáme celou konfiguraci.

Zdroj si nech vyměnit za Seasonic (ideálně řadu S12II). Rozumný cenově přijatelný chladič na CPU je Cooler Master TX3.
b337 (141)|27.7.2011 13:59
tohle moc nevypada na hw problem, netoci ti neco cpu? nehrajes ty hry nahodou pres steam? a co antivirus mas nakej?