Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Pomoc s přetaktováním AMD Athlon XP 2500+ na GA-7VT600 1394

  1. #1

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    Ahoj, předem bych se chtěl kdyžtak omluvit, jestli sem tohle téma nepatří, ale lepší umístění jsem nenašel.

    Takže bych chtěl poradit s přetaktováním AMD Athlon XP 2500+ na desce GA-7VT600 1394, ještě doplním, že mám v PC 2 RAM paměti DDR 400 512MB a grafiku ATI RADEON 9200, chladič procesoru je původní, takže bude určitě potřebovat vyměnit za lepší a určitě budu taky potřebovat vyměnit zdroj, i když do tohoto PC nechci už moc investovat, takže nejdříve bych chtěl teď doporučit nějaký kvalitní zdroj (Seasonic) a taky nějaký chladič na CPU (socket A) + ještě nějaké 2 větráčky (80 mm), procesor jsem zkoušel přetaktovat už teď, ale dostal jsem se jenom na 1925 MHz (měnil jsem jenom FSB na 175), víc už to nešlo, protože při FSB například 180 už byl počítač nestabilní (teplota CPU byla 46°C), teď při FSB 175 je teplota 44°C, v Biosu jsme našel možnost měnit jen FSB, měnit HT násobič nebo hodnoty u RAM pamětí jsem nenalezl a v manuálu k desce o tom nic není, tak tedy nevím.

    ps: o přetaktování procesorů jsem přečetl cca 5 článků, jeden zaměřen přímo na AMD procesory

    zde ještě přikládám výpis z cpu-z
    http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1935144

    Předem díky za reakce
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Z čias, keď som mal bartona (2600+) - vrazil som tam rovno fsb 200 na základnom napätí. Pri tých 180 to môže byť nestabilné z dôvodu viazanosti frekvencie PCI/AGP na FSB. Pri fsb 200 bude PCI/AGP správnych 33/66 ....
    Frekvenciu pamätí upravíš v položke DRAM clock ....

    A ohľadom teploty - kontroluj teplotu pri záťaži. Maximum pre bartony bolo tuším 80/85°C ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    Tak teď jsem tam dal u toho DRAM Clock 166 a FSB na 180 a zatim to běží stabilně, zkusim víc, ale jestli bude teplota CPU nad 50°C, tak to dam zase pak zpět.



    ps: u hodnoty Bus speed by mělo být 180 a je tam 360 (v tom na internetu), program mi to ale zobrazuje dobře, tak asi nějaká chyba v té jejich verzi programu
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Teplôt nad 50°C sa nemusíš báť. Ako som písal, do 80-85°C máš ešte slušnú rezervu ...

    EDIT: najlepšie výsledky dosiahneš, ak pamäte pobežia synchrónne s fsb. Preto ak je to nestabilné kvôli pamätiam, neboj sa im pridať voltáž ...
    Naposledy upraveno uživatelem robky: 02-08-2011 v 22:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Citace Původně odesláno od AO0 Zobrazit příspěvek
    ps: u hodnoty Bus speed by mělo být 180 a je tam 360 (v tom na internetu), program mi to ale zobrazuje dobře, tak asi nějaká chyba v té jejich verzi programu
    Je to správne. Bus speed (efektívna)= 2 x FSB ....

    Skús ísť vyššie, teplota (ak nebudeš zvyšovať Vcore) bude približne rovnaká
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    Tak teď jsem tak skusil dát FSB 190 a 200, RAM pořád na 166 a PC se znova restartovalo, tak teď jsem to přendal na FSB 185 a jede stabilně, tak při nejhorším použiju Clear CMOS.

    ps: jaké je nejideálnější nastavení u toho DRAM Clock?

    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    Tak před chvilkou jsem to v BIOSu nějak blbě nastavil a musel jsem použít Clear CMOS (když jsem mačkal že chci do BIOSu, tak se mi místo toho zobrazila jen modrá lišta BIOSu, teď už je to OK) a když jsme zkoušel nastavit FSB na 190, tak jsem dal všechny ty možnosti u DRAM Clock (200, 166, 133), tak mi to začalo hlásit problémy s diskem (mám ho připojený přes SATA (jedná se o disk SATA2, ale je přepnutý na SATA1 pomocí Jumperu)) a nebo PC ani nenaběhlo, ale to souvisí asi s tím, že při zvýšení FSB se taky zvýší ty hodnoty (PCI/AGP) a někde jsem četl, že při hodnotě 38/? se ničí okolní komponenty na desce a hlavně disky (proto to jde u nějakých desek uzamknout), teď to mám pořád nastaveno na DRAM Clock na 166, FSB na 185 a jede to stabilně (PCI/AGP je teď 37/?).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    NESMÍŠ dávat fsb 180 až 199 protože, jak již psal Robky, se nepřepne dělička v chipsetu a nepojedou ti řadiče disků (proto ti to začalo blbnout). Dej paměti tak, aby ti CPU_Z při fsb 166 ukazoval ramky taky 166 a děličku tedy 1:1. Pak dej rovnou 200fsb (a případně přidej napětí pamětem, pokud nejsou na 400DDR.

    Ale 200fsb taky nemusí dávat procesor na základním napětí. Těch 1.7V je základ, nebo si mu přidával?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    To napětí je základ, v Biosu jsem to nastavil na auto, a můžu přidat maximálně 10% napětí na CPU.
    ps: napíšu až zase zítra
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    V biosu by mělo být možnost přepnout napětí na manuál a pak zvolit kolik je potřeba. 1.7 voltů v základu ale neznačí přiliš dobrý kus, je to dost. Každopádně 1.75 je dlouhodobě pro Barton v pohodě, takže kdyby bylo potřeba, můžeš přidat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    OK, zatím teda díky, teď jsem to teda nastavil DRAM Clock na 166 a FSB ma 166, a PC je na původní frekvenci, zatím teda zvyšovat napětí nebudu a jdu to zkusit přímo dát FSB 200

    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    ahoj, tak jsem to zkusil dát na těch 200 FSB (zvýšil jsem i třeba napětí na RAM o 0,2 V) a pořád mi to hlásilo chybu s diskem, a už asi vím proč, v manuálu k desce je možnost ručně přepínat násobič, ale ten mám nastavený na AUTO a taky u této desky jsou 2 módy přepnutí pomocí přepínače (jeden je nastaven na 100 MHz a druhým se to vypíná, takže procesor běží na svojí základní frekvenci) a tak jsem v manuálu našel "You must set SW1 to 100 MHz when you used FSB 200 MHz CPU"

    ps: nejlepší by bylo, kdyby sem napsal někdo, kdo tuhle desku má nebo na ní něco taktoval

    - ještě jsem nalezl na netu tyhle informace:

    "...,problem je taktovani, bez modifikace HW NELZE taktovat pres FSB.....
    Muzes mit FSB na 100 MHz, nebo AUTO, auto znamena, ze kdyz das Barton (FSB166) tak deska automaticky bezi na 166, nelze nastavit 133, nebo 200 !!!! 1/6 delicka je aktivni pouze, kdyz mas XP 3200+ Barton (11x200) orig...."
    Naposledy upraveno uživatelem AO0: 03-08-2011 v 11:32
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    Tak jsem se dostal teď do BIOSU a zmáčknul jsme Ctrl + F1 a dostal jsme se asi do "skrytého menu BIOSu", je tam podrobnější možnost nastavit RAM (časování,...) ale nevím na jaké hodnoty to mám nastavit, přidávám screen
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: DSC00077.JPG 
Zobrazení: 128 
Velikost: 45.2 KB 
ID: 22465  
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    V programe CPU-Z, záložka SPD nájdeš hodnoty, ktoré potom nastavíš v biose ....
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    AO0 AO0 je offline
    Nováček
    Registrace
    Dec 2010
    Příspěvků
    42

    ahoj, tak teď jsem to zkoušel znova dávat na 200 FSB, ale pokaždé mi to hlásí chybu s diskem, takže to pak musim vždy vrátit na FSB 166, aby vše šlo správně a o tom přetaktování jsem si teď přečet tolik článků, že teď už ani nevim co se má přidávat nebo ubírat,..(mám v tom bordel), protože v jednom článku napíšou, že časovat RAM nemá cenu (výkon se zvýší jen o 0,5% a pak jinde píšou zase něco jiného) a taky že napětí na CPU se má přidávat jen pokud to je opravdu nutné (že se riskuje zničení CPU), a jinde taky píšou že se taky nemá moc přidávat napětí na RAM a jinde zase, že se má přidávat, takže teď opravdu netušim co jak dál, ale všude kde jsme něco četl o přetaktování na té mojí desce, tak se všichni shodli, že tahle deska je na taktování nevhodná, někdo dokonce řekl, že na ní nelze taktovat.
    ps: takže bych potřeboval vysvětlit, nebo stačí odkaz, jestli má vůbec cenu měnit nějaké nastavení u těch RAM (časování)?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Socket AM2/AM2+: pomoc s přetaktovaním
    Od curtissek v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 09-05-2012, 10:34
  2. Gigabyte GA-7VT600-1394
    Od Benbow v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 16-02-2011, 20:34
  3. Ovladače: Ga-7vt600 1394
    Od Belbas v sekci Ovladače a BIOSy
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 21-01-2010, 17:41
  4. gigabyte 7vt600 + athlon xp 2400(thoroubred)+
    Od deepnote v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-09-2009, 16:45
  5. Gigabyte GA-7VT600 1394
    Od Marys.Parak v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 04-06-2008, 20:32