Asus N61J
Před rokem jsem si koupil Asus N61J a po té co jsem si chtěl zahrát pár her at uý to by Bordelands nebo Tranformers War of Cybertion a dalsi se potykam s problemy. Zkousel jsem stáhnout nové ovladace grafiky pro nVidia GT325M, ale hra se mi furt seka a nemohu prijit na to proc. Nechal jsem si notebook přeinstalovat v servise s domněním že by to mohlo pomoc, ale stále. Nemohu přijít na to proč to ty hry neutáhne. Prosim o radu ?
více informací o složení notebooku http://eshop.profylaktika.cz/Main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_ALL=n61j&OK=Hledej -> od tud jsem ho i kupoval
více informací o složení notebooku http://eshop.profylaktika.cz/Main.aspx?CLS=PRODUCT&PRO_ALL=n61j&OK=Hledej -> od tud jsem ho i kupoval
Jednak - je správně nastavený napájecí profil (vysoký výkon)? Je v notebooku baterie? Pokud notebook umí přepínat grafiky (Optimus), je vybraná nVIDIA?
Nafotil jsem nastavení.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
takto mám nastavení
takto mám nastavení
A aplikace (hry), které spouštíš, jsou svázané s nVIDIA grafikou? Zkoušel jsi přes pravé tlačítko ručně vybrat grafický procesor?
ano to jsem zkpušel, vybrat navíc hru spouštim ještě na min. detaily a stejně se seká, v počítačí mám Directx 11, počítač není zavirovaný mám tu originální NOD 32 a stáhnutý nejnovější ovladače
u druhého uploadovaného obrázků vyber záložku "nastavení programu", tam najdeš správu a ruční přiřazování která grafika má být u kterého programu použita...
vyber tam exe soubor hry, přiřaď ji ručně grafickou kartu NVidia na max. výkon a mělo by ti to fungovat
(když pustíš hru, přeneš se z5 do W7, tak bys měl mít aktivní ikonu grafiky, která by tě měla informovat o tom, které programy běží na NVidii)
pak už se jen musíš ujistit, jestli notebook nemá manuální vypínač Optima (např. můj lenovo má čudlík pro úplné vypnutí hlavní grafiky a šetření baterie)
vyber tam exe soubor hry, přiřaď ji ručně grafickou kartu NVidia na max. výkon a mělo by ti to fungovat
(když pustíš hru, přeneš se z5 do W7, tak bys měl mít aktivní ikonu grafiky, která by tě měla informovat o tom, které programy běží na NVidii)
pak už se jen musíš ujistit, jestli notebook nemá manuální vypínač Optima (např. můj lenovo má čudlík pro úplné vypnutí hlavní grafiky a šetření baterie)
vypínač optimuse bych mít neměl, přikládám další screeny, jak mám vše nastaveno
toto mi naskočí když rozjedu hru
tohle mě vrtá hlavou jestli to nemůže být s tim, problém s kom.
a takto mam staveno Nastavení programu u ovladace
toto mi naskočí když rozjedu hru
tohle mě vrtá hlavou jestli to nemůže být s tim, problém s kom.
a takto mam staveno Nastavení programu u ovladace
jak bych postupoval já:
1) stáhnul a nainstaloval bych tento ovladač:
http://www.nvidia.co.uk/object/notebook-win7-winvista-64bit-280.26-whql-driver-uk.html
2) ručně nastavil použití grafiky u programu (raději znovu u nového ovladače)
3) spustil hru a zkontroloval jestli optimus funguje a hra běží na NVidii
kdyby to nepomohlo tak bych už asi hledal problém jinde, např. teplota CPU - špatné chlazení CPU notebooku = automatické podtaktování procesoru = sekání her
zkontroval bych teploty CPU v zatížení a otáčky větráčku, případně změnil režim chlazení (jestli to notebook podporuje)
1) stáhnul a nainstaloval bych tento ovladač:
http://www.nvidia.co.uk/object/notebook-win7-winvista-64bit-280.26-whql-driver-uk.html
2) ručně nastavil použití grafiky u programu (raději znovu u nového ovladače)
3) spustil hru a zkontroloval jestli optimus funguje a hra běží na NVidii
kdyby to nepomohlo tak bych už asi hledal problém jinde, např. teplota CPU - špatné chlazení CPU notebooku = automatické podtaktování procesoru = sekání her
zkontroval bych teploty CPU v zatížení a otáčky větráčku, případně změnil režim chlazení (jestli to notebook podporuje)
prostě nejdřív zkontroluj jestli máš opravdu nainstalované tyto ovladače a jestli to opravdu nefunguje ani s nima (v současném nastavení, které jsi doložil screenama)
pak to budem řešit dál...
pak to budem řešit dál...
akorát když spustim správce ůloh a sleduju zatížení procesoru tak u primitivních aplikací stoupne i na 60%
tak ještě vyzkoušej co dělá procesor
nainstaluj a otestuj např. přes tohle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][hledano]=occt&g[oz]=4.0.0&g[up]=Beta+5
nainstaluj a otestuj např. přes tohle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][hledano]=occt&g[oz]=4.0.0&g[up]=Beta+5
tady jsem si jeste zmeřil teploty v počítačí
a výkon
tady jsem si jeste zmeřil teploty v počítačí
a výkon
Na první pohled tam nevidím žádný problém - ovladač ukazuje, že aplikace jede na nVIDIA grafice... A teploty (pokud jsou v zátěži), jsou v pořádku.
jeste by to mohlo byt jak tam na jednom screenu je Odstranit potíže s kompabilitou ? Inak nevidim taky problém proto mě to zaráží, mě nevadí když ta hra pojede na min. detaily, ale aby se nesekala.
možná jsem přišel na dost podstatný problém stáhl jsem si jeden program a zjistil ze pouzivam Directx 9.0 Build a kdyz jsem chtel instalovat na 11 zustane mi tam 9 nevite co s tim ?
Co hlasi jeden program neni podstatne - hlavni je, co rekne dxdiag !
Navic W7 v sobe maji verzi 11 dost pevne zadratovanou...
Navic W7 v sobe maji verzi 11 dost pevne zadratovanou...
toto jsem už vyřešil, ale stejně se notebook seká, procesor příšerně hučí a výkon procesoru dosahuje zase 80-100% při menšim zatížení, podle mně bude někde chyba u procesoru protože grafická karta je v pořádku, jediný co m napadá je mechanické poškození a přemýšlim že to pošlu na reklamaci
procesor sám o sobě nehučí, to hučí větráček, co ho má chladit...
podle mě je chyba v chlazení, procesor se ti přehřívá, podtaktovává, takže mu i klasické programy dávají zabrat a vytěžují ho na maximum
ty screeny cos poslal jsou z GPU ne z CPU ne?
-možná se ti poškodil větráček
-možná máš jen zanesené žebrování
-možná špatná teplovodivá pasta
-možná máš na pozadí vir, co ti procesor vytěžuje
-možná je to něco softwarového...
pokud ho máš ještě v záruce, pošli do servisu, stejně ho sám rozebrat nemůžeš
podle mě je chyba v chlazení, procesor se ti přehřívá, podtaktovává, takže mu i klasické programy dávají zabrat a vytěžují ho na maximum
ty screeny cos poslal jsou z GPU ne z CPU ne?
-možná se ti poškodil větráček
-možná máš jen zanesené žebrování
-možná špatná teplovodivá pasta
-možná máš na pozadí vir, co ti procesor vytěžuje
-možná je to něco softwarového...
pokud ho máš ještě v záruce, pošli do servisu, stejně ho sám rozebrat nemůžeš