reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linux server

iLianik (65)|17.8.2011 13:47
Zdravím, chtěl bych poprosit o radu, jakou distribuci linuxu použít na server, teprve začínám, ale po přečtení pár fór, jsem se setkal s názorem, že linux je na server mnohem vhodnější než Win Server (z osobní zkušenosti nemohu říct). Server by sloužil, jako web později mail, spíše si chci rozšířit školní znalosti se správou serveru. Kdybych na něco zapomněl, tak doplním. Díky.
Dojigiri (1629)|17.8.2011 15:33
Já na svůj domácí NAS nasadil Ubuntu Server 10.04 LTS (je sice i 11.04, ale výhodou LTS je 5 let podpory pro server). Server distribuci proto, že má o trochu jiný jádro (jinak nastavenej plánovač procesoru, pro vyšší výkon při serverovým použití - https://help.ubuntu.com/10.10/serverguide/C/preparing-to-install.html#intro-kernel-diffs). Pro začátečníka je asi "přítulnější" než různý jiný serverový distribuce.

Osobně jsem instaloval v minimální konfiguraci a pak přidal jen to, co jsem potřeboval (čím míň nainstalovaných balíčků, tím vyšší bezpečnost serveru), ale to už může být pro začátečníka trochu dobrodružství.

Instaloval jsem teda i grafický prostředí, i když se to moc nedoporučuje (je to další bezpečnostní riziko, ovšem já jsem chtěl mít z určitých důvodů grafickej přístup přes VPN - ale obecně je lepší provozovat na serveru jenom textovej režim) ale ne celej desktop, ale opět jenom nejnutnější balíčky pro gnome (žádný aplikace, který nepotřebuju, jako hry, mailovej klient atd.).
j.albi (476)|17.8.2011 15:35
Pro začátečníka je ideální Mandriva Linux. Dá se použít i při profesionálním nasazení. Pokud jde o to nejlepší, tak asi Debian, který ale není pro začátečníky.
iLianik (65)|17.8.2011 17:20
No konkrétně váhám nad Debianem a Mandrivou o profesionálním nasazením zatím neuvažuji, bude sloužit spíše různým "pokusům" a zatím se na něm budu opravdu učit a rozšiřovat znalosti o serverech. Jen se zeptám jak velký rozdíl nebo spíš čím se liší Mandriva a Debian, myslím v souvislosti, jak uvádí j.albi Mandriva=začátečnický / Debian=pokročilý?

Jinak asi zatím nechám server i s grafickým rozhraním v budoucnu budu uvažovat čistě o konzoli, ale teď nejspíš ne.

S Ubuntu jsem měl problém s instalací, po instalaci pravidelně zamrzal, tak jsem na něj teď trochu "naštvaný" :)

Případně se ještě zeptám, na místo na disku, kolik si asi vyhradit cca?
devil 666 (33)|17.8.2011 17:21
Jako server lze v podstatě použít jakoukoliv distribuci. Otázka co si od toho slibujete. Server je totiž široký pojem. Pokud chcete pouze někde umístit nějaký webový kontent tj. stránky které obsahují html, javasript, css, tak stačí tam dát např. Apache . Pokud máte stránky, které obsahují nějakou tu Javu, tak nejednoduchší je např. Tomcat (opět z jejich dílny). Samozřejmě za předpokladu, že tam nebude nějaké to sofistikovanější J2EE, tam by asi klasický Webový kontainer neuspěl. :D
Jsou distribuce, kde je již Apache v základu k dispozici (u některých asi bude nutné jej nainstalovat).

V případě, že budete chtít používat Linux jako server FTP, Samba apod., tak bude asi nutné danou distribuci nakonfigurovat. Tyto věci tam bývají taky v základu, ale konfigurace se může lišit.
devil 666 (33)|17.8.2011 17:32
[quote=iLianik;467424]Jen se zeptám jak velký rozdíl nebo spíš čím se liší Mandriva a Debian, myslím v souvislosti, jak uvádí j.albi Mandriva=začátečnický / Debian=pokročilý?

Jinak asi zatím nechám server i s grafickým rozhraním v budoucnu budu uvažovat čistě o konzoli, ale teď nejspíš ne.

S Ubuntu jsem měl problém s instalací, po instalaci pravidelně zamrzal, tak jsem na něj teď trochu "naštvaný" :)

Případně se ještě zeptám, na místo na disku, kolik si asi vyhradit cca?[/quote]
Rozdíl je mezi těmito distribucemi zejména ve stabilitě a použití. Debian je vhodnější pro lidi, kteří vše neřeší tzv. Windows způsobem. Madriva je taková klikací distribuce. Problém je zejména v okamžiku, kdy ji zhodíte pak je běžný uživatel trochu v ... Kdysi se mi podobná věc přihodila a nahodit ji zpět znamenalo nemalé úsilí. :(
Druhým problémem může být zejména věc automatické konfigurace na který se Mandriva ráda spoléhá. Pro lidi co si nerozumí s Bashem to nemusí být nutně problém. Už se mi, ale taky stalo, že jsem si ručně nakonfiguroval nějakou tu službu (Sambu) a distribuce mi ji přepsala. Což mi na radosti nepřidalo.
Další rozdíl bývá zejména v množství věcí co jsou základem. Debian jich mívá poměrně hodně a nezkušený uživatel si může lehce nainstalovat i věci co vživotě nepoužije (např. Tex apod) a nenainstalovat věci naopak nutné (GCC apod).
Osobně doporučuji raději právě zatracované Ubuntu. Proč? Protože vychází z Debianu a balíčky jsou v podstatě totožné. A za druhé je uživatelsky přivětivější, má dobře použitelné repozitory (tam jsou umístěné balíčky) a není tak rozsáhlé jak Debian.

Kolik místa na disku? Záleží co od toho chcete. K čemu chcete server využívat. Na serveru (HTTP) můžete mít různé zdroje, můžete používat databázi (třeba časem) a server (Linux) může sloužit i k jiným účelům. Vše se taký odvíjí od distribuce.
j.albi (476)|17.8.2011 17:36
Mandriva je podstatně více user friendly už jen tím, že skoro všechno se dá naklikat v oknech. Dobře běhá ve Virtualboxu, kde mu dávám 32 GB HDD. Minimum nevím. Na učení se je asi nejlepší. Debian používám pouze v commandline, takže to chce o tom něco znát. Mandriva má celkem hodně příznivců a české stránky s fórem.
kevin00 (10238)|17.8.2011 18:31
[quote=j.albi;467406]Pro začátečníka je ideální Mandriva Linux. Dá se použít i při profesionálním nasazení. Pokud jde o to nejlepší, tak asi Debian, který ale není pro začátečníky.[/quote]

Osobně mi pro začátečníky přijde vhodnější Linux Mint, který je velmi uživatelsky přívětivý a plno věcí je "přednastaveno" a uživatel nemusí v podstatě již nic řešit.
EditorPO (2819)|17.8.2011 19:11
na klikacích userfriendly distribúciách sa skoro nič nenaučíš

Ja som začínal na Debiane a všetko od začiatku som si musel vyhľadať na internete ... výber distribúcie, spôsob inštalácie (z CD, USB, z netu...), najvhodnejšie rozdelenie disku podľa spôsobu využitia servera, atď.
Vedomosti, ktoré takto získaš, budú určite trvalejšie a kvalitnejšie. Ako sa hovorí "ťažko na cvičišti, ľahko na bojišti". Ak sa nechceš učiť, tak si nainštaluj klikačku a používaj. Ovšem prípadné problémy budeš riešiť ťažšie, lebo ani nebudeš poriadne vedieť čo všetko a ako to máš nainštalované.

Takže záleží od teba, koľko času tomu chceš venovať a čo sa chceš naučiť. Inštalácia Debianu je v manuále krásne popísaná, dokonca v češtine.
iLianik (65)|17.8.2011 21:00
Jen bych uvedl, že nezačínám s Linuxem, jako takovým, ale jen se serverem, jinak jsem používal Ubuntu a SuSe vcelku dlouhou dobu, takže nějaké znalosti Linuxu mám, ale netvrdím, že jsem bůhví jaký expert, jde mi o znalost serveru přímo, jeho aplikací a s tím spojenou údržbu. O Debianu jsem přemýšlel už předtím, takže asi se vydám touto cestou a uvidíme:).


Jen nevím, který u Debianu vybrat, (amd64, armel, kfreebsd-i386, kfreebsd-amd64, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, sparc, s390, source, multi-arch), každopadně bych chtěl 64bit, ale nevím který.
EditorPO (2819)|17.8.2011 22:15
distribúciu musíš vyberať podľa architektúry, procesoru tvojho PC

keď si sa teda rozhodol pre Debian (k čomu blahoželám), tak môžeš začať študovať tu:
Ktoré z množstva obrazov mám stiahnuť? Potrebujem všetky?
iLianik (65)|17.8.2011 22:40
Tušil jsem, že by to mělo být to amd64, akorát jsem neznal ty ostatní ia64 atp... Díky moc. :)
xmarek (1676)|18.8.2011 10:59
Smazáno. O.T.
Tosuja (107)|23.8.2011 15:42
Pokud znas OpenSuse, pouzij OpenSuse - kdyz si vyberes pokrocilou instalaci, tak tam vubec nemusis instalovat X-window, KDE/Gnome atd. Yast jede i v textovem rezimu a rekl bych, ze ti dokaze usetrit hodne prace.
MartyMcFly (222)|30.8.2011 15:50
Pokud mohu doporucit tak na server je pomerne vhodny Debian, ktery je nasazen na pomerne velkem mnozstvim serveru ci Ubuntu Server. Kazdy Linuxak ti doporuci jinou distribuci a proto bych byl toho nazoru, ze by jsi jich mel odzkouset vic, a ktera ti bude sedet nejvic tak tu pouzivej.

Ja uz mnoho let nasazuji prave Debian a mam s nim velmi dobre zkusenosti a za jinou distribuci bych ho uz nemenil. Existuje jedina vyjimka a to je CentOS, ktery pouzivam pro KVM virtualizace.

Mam jednoho kolegu, ktery treba si zvyknul na FreeBSD a ten nasazuje, ci "extremistu", ktery kompiluje Gentoo na kazdy server presne na "miru". Proto zkousej, zkousej a zkousej!!

Howk.

Doplneni:

Hodne vybornych manualu v anglictine pro zacatecnika i pokrocileho lze najit na strankach http://www.howtoforge.com/ kde je popsano hodne veci, ktere ti mohou pomoci. Instalace a konfigurace jsou popsany step-by-step i s screenshoty. Diskuse jsou tam take pomerne hodnotne. Nejednou jsem se na tyto stranky vracel. Dalsim skvelym zdrojem je strejcek Google a dobre formulovane otazky... najde ti take velke mnozstvi uzitecnych informaci.