Víkendová diskuze: Nejlepší procesor?
Tímto Vás zveme na Víkendovou diskuzi na téma:
Bitva na poli výrobců procesorů je dobojována, nebo snad ne? Jaký procesor je v dnešní době králem trhu a co vás na něm láká? A který je vlastně bez ohledu na cenu ten nejlepší? Zapojte se do diskuze!
Zúčastnit se mohou i neregistrovaní, stačí stisknout tlačítko Odpověď u levého okraje stránky nad a pod příspěvky.
Nejlepší procesor?
Bitva na poli výrobců procesorů je dobojována, nebo snad ne? Jaký procesor je v dnešní době králem trhu a co vás na něm láká? A který je vlastně bez ohledu na cenu ten nejlepší? Zapojte se do diskuze!
Zúčastnit se mohou i neregistrovaní, stačí stisknout tlačítko Odpověď u levého okraje stránky nad a pod příspěvky.
Nevím, jestli je dobré diskutovat na téma "nejlepší", protože to závisí i na požadavcích (asi těžko se dá apř. označit high-end herní Intel za nejlepší CPU např. pro workstation).
Jako best-buy v rámci zábavního segmentu bych označil Intel i5-2500k.
Současně bych ale přidal i Phenom x4 955 BE, jakožto CPU s výborným poměrem cena/výkon.
Jako best-buy v rámci zábavního segmentu bych označil Intel i5-2500k.
Současně bych ale přidal i Phenom x4 955 BE, jakožto CPU s výborným poměrem cena/výkon.
Samozřejmě ten první Intel 4004 :D:D
Nebo že by D-Wave kvantový procesor? :D http://www.dwavesys.com/en/products-services.html
[quote=Neregistrovaný;470439]Podľa mňa je teraz najlepší procesor vzhľadom na cenu AMD Phenom II X4 840 3.2 GHz.[/quote]
Chybí mu L3 cahe, vpodstatě patří mezi Athlony x4, díky to,mu je např. při převodu vida výrazně pomalejší.
Nejlevnější "opravdový" Phenom x4 s 6MB L3 cache je 955 BE. Který má navíc odemčený násobič a dá se lehce taktovat až někam ke 4GHz. Přitom stojí jen o 300Kč víc, než ta 840...
Chybí mu L3 cahe, vpodstatě patří mezi Athlony x4, díky to,mu je např. při převodu vida výrazně pomalejší.
Nejlevnější "opravdový" Phenom x4 s 6MB L3 cache je 955 BE. Který má navíc odemčený násobič a dá se lehce taktovat až někam ke 4GHz. Přitom stojí jen o 300Kč víc, než ta 840...
No pro mě je nejlepší ten můj, vlastně všechny moje, tak že jak v mobilu, tak i v autě, TV, notebooku, PC, přehrávači, PDA, ... jelikož bez nich by ty bedýnky byly úplně na nic.
Ten, ktorý mi najdlhšie vydrží, bez potrby jeho výmeny, za výkonnejší model :-).
Pre mňa momentálne AMD Phenom II X4 945.
Absolútne najlepším, ale bol, podľa mňa legendárny AMD Athlon XP.
Pre mňa momentálne AMD Phenom II X4 945.
Absolútne najlepším, ale bol, podľa mňa legendárny AMD Athlon XP.
Je si pravdou, že "i5 2500K" je aktuálně Best Buy (poměr cena/výkon), ale já osobně bych si koupil "i7 2600K"...
[quote=alfah4ns;470446]Chybí mu L3 cahe, vpodstatě patří mezi Athlony x4, díky to,mu je např. při převodu vida výrazně pomalejší.
Nejlevnější "opravdový" Phenom x4 s 6MB L3 cache je 955 BE. Který má navíc odemčený násobič a dá se lehce taktovat až někam ke 4GHz. Přitom stojí jen o 300Kč víc, než ta 840...[/quote]
Souhlasím
Nejlevnější "opravdový" Phenom x4 s 6MB L3 cache je 955 BE. Který má navíc odemčený násobič a dá se lehce taktovat až někam ke 4GHz. Přitom stojí jen o 300Kč víc, než ta 840...[/quote]
Souhlasím
Sandy Bridge- jako rodina jsou parádní. Osobně jsem nadšený ( teroreticky ) z nejnižších modelů. Aktuální Core i3 2100 je mi velmi sympatické. Pentium G620 je podle mě jedním z nevýhodnějších výkonných dvoujádrových moderních procesorů. Mezi legendy už asi navždy budou patřit Core 2 Duo řady 8xxx. Jen by mě zajímalo, zda ještě někdy Intel vyvine CPU, které půjde taktovat bez nutnosti příplatku za lepší desku a vyšší verzi. Spíše bych rád věděl, zda se někdy dočkáme klasických CPU, bez integrovaných grafických čipů:notsure
[quote=Lukáš 85;470491]Spíše bych rád věděl, zda se někdy dočkáme klasických CPU, bez integrovaných grafických čipů:notsure[/quote]
Vždyť máš Xeony a Extreme Edition, ne? Je fakt, že mě je taky nesympatický cpát do cpu něco co nechci (ani jako potencionální "kurvítko")... Njn, ale když už tak pěkně AMD s Intelem vyštípali nVidii tak hold teď budou oba dělat machry papírově nic neříkajícíma číslíčkama o rozdělení trhu - a to se vyplatí :shut
Vždyť máš Xeony a Extreme Edition, ne? Je fakt, že mě je taky nesympatický cpát do cpu něco co nechci (ani jako potencionální "kurvítko")... Njn, ale když už tak pěkně AMD s Intelem vyštípali nVidii tak hold teď budou oba dělat machry papírově nic neříkajícíma číslíčkama o rozdělení trhu - a to se vyplatí :shut
Vynikajici koupe byl C2D E7200 2,53ghz.
Dal se koupit kolem 2000kc. Pak cena stoupla na 2700 a drzela se hodne dlouho.
A jelikoz mel nel nizkou FSB800, vysoky nasobic a byl 45nm tak sel bez nejakeho zvysovani napeti dostat ke 4ghz. Pri trose hrani nebyl problem jit pres 5ghz.
Dal se koupit kolem 2000kc. Pak cena stoupla na 2700 a drzela se hodne dlouho.
A jelikoz mel nel nizkou FSB800, vysoky nasobic a byl 45nm tak sel bez nejakeho zvysovani napeti dostat ke 4ghz. Pri trose hrani nebyl problem jit pres 5ghz.
IBM Power7
x86-64 to sice není, ale řekněme si na rovinu, jedinou dnešní velkou výhodou x86-64 je fakt že je ve stolních počítačích jsou tak rozšířeny že je pro výrobce nemožné přejít na něco jiného kvůli kompatibilitě s windows ať to nabýzí sebelepší parametry...
x86-64 to sice není, ale řekněme si na rovinu, jedinou dnešní velkou výhodou x86-64 je fakt že je ve stolních počítačích jsou tak rozšířeny že je pro výrobce nemožné přejít na něco jiného kvůli kompatibilitě s windows ať to nabýzí sebelepší parametry...
Něco podobného se tvrdilo tenkrát o RISCách/PowerPC (cpu počínaje Commodorama až po Macy G5)... A hádej na čem jedou Macy dnes
[quote=Neregistrovaný;470507]Intel Pentium 100 MHz.[/quote]
suhlas, skoda ze diskusia je o sucasnych CPU
inak Phenom X4 955BE.. bohuzial doteraz som sa nedostal k overclockingu :(
suhlas, skoda ze diskusia je o sucasnych CPU
inak Phenom X4 955BE.. bohuzial doteraz som sa nedostal k overclockingu :(
Nejlepší procesor by byl takový, který by odpovídal aktuálnímu hi-endu a přitom by se dal službou operačního systému přepnout do režimu vlastností takového AMD Zacate, které nevyžaduje ani aktivní chlazení a přitom kvalitně přehrává HD video. Je sice pravda, že potřebuji výpočetní výkon na zpracování/střih videa a občas si zajezdím s automobilovým simulátorem, ale většinu času používám PC k činostem, které by zvládl i procesor v moderním drahém mobilu. Nikdy a nikde jsem o takové reálné možnosti regulování procesorů neslyšel, alespoň ne na takové extrémní úrovni...:mistake
Nejlepší by byl takový procesor který by zvyšoval svůj výkon s rostoucí zátěží :D
(Něco mi říká že něco takového dělá příroda, čím víc částic nahňahňá na jedno místo, tím víc interakcí se děje - podle lidí znalých není počet intearakcí (třeba za sekundu) mezi částicemi nijak omezen).
(Něco mi říká že něco takového dělá příroda, čím víc částic nahňahňá na jedno místo, tím víc interakcí se děje - podle lidí znalých není počet intearakcí (třeba za sekundu) mezi částicemi nijak omezen).
Od Core2 a K8 je to tak trochu na jedno brdo, každá generace je mírným pokrokem v mezích zákona, a od přidání 64b instrukcí a znásobení jader se toho zas tak moc nestalo.
Popravdě, kromě renderingu, MKP a pár dalších šíleností stačí C2D/C2Q skoro na cokoliv (a to říkám jako majitel Sandy Bridge - v 99% využití jsem žádný nárůst výkonu oproti předchozímu C2D nepostřehl - web běží stejně rychle, hry v podstatě taky, v Photoshopu jen velmi malé zlepšení, v 3D modelářích taky ... jen ten render se zrychlil hodně ...)
[quote=Akuh;470514]jedinou dnešní velkou výhodou x86-64 je fakt že je ve stolních počítačích jsou tak rozšířeny že je pro výrobce nemožné přejít na něco jiného kvůli kompatibilitě s windows ať to nabýzí sebelepší parametry...[/quote]Vzhledem k tomu, že W8 poběží i na ARMu (i když všechny aplikace zřejmě kompatibilní zatím nebudou) bych to zcela jistě netvrdil.
PS: být, bydlit, obyvatel, byt ... nabízet tam nikde nevidím
Popravdě, kromě renderingu, MKP a pár dalších šíleností stačí C2D/C2Q skoro na cokoliv (a to říkám jako majitel Sandy Bridge - v 99% využití jsem žádný nárůst výkonu oproti předchozímu C2D nepostřehl - web běží stejně rychle, hry v podstatě taky, v Photoshopu jen velmi malé zlepšení, v 3D modelářích taky ... jen ten render se zrychlil hodně ...)
[quote=Akuh;470514]jedinou dnešní velkou výhodou x86-64 je fakt že je ve stolních počítačích jsou tak rozšířeny že je pro výrobce nemožné přejít na něco jiného kvůli kompatibilitě s windows ať to nabýzí sebelepší parametry...[/quote]Vzhledem k tomu, že W8 poběží i na ARMu (i když všechny aplikace zřejmě kompatibilní zatím nebudou) bych to zcela jistě netvrdil.
PS: být, bydlit, obyvatel, byt ... nabízet tam nikde nevidím
Ajajaj, A-čkové Celerony. tuším na tom neboli svojho času veľmi dobre :-).
Preto rýchlo vydali B-čkové.
Preto rýchlo vydali B-čkové.
Samozřejmě ten nejrychlejší. :D Ani nevím co tu napsat aníž by to vypadalo, že plácám páté přes deváté. :mistake
Je to o tom kdo dokáže nejlepší CPU využít a kdo je schopen investovat. Samozřejmně, že nejlepší CPU pro domácí svět je Intel Core i7?-2600K. Jenže poměr cena výkon už pochopitelně je ta tam. Takže se přikláním k i5-2500K.
Tak já vám povím proč Celeron 266 a 300A (rok 1999)... se zvýšením napětí a fsb dokázaly některé série pracovat s dvounásobným taktem, stačilo mít "dnešní" chladič na CPU...
Kamrád 266 vyhnal na něco přes 500 Mhz a 300A leckdy v pohodě tikala i bez zvýšení voltáže na 500 Mhz...
Kamrád 266 vyhnal na něco přes 500 Mhz a 300A leckdy v pohodě tikala i bez zvýšení voltáže na 500 Mhz...
Za mě je to i5-2500k, pokud na to člověk má peníze. Takový zlatý střed v té hromadě procesorů, jako byl předtím i5-750/760. Pokud člověk peníze nemá, tak AMD Phenom II X4 955, který nabídne za 2,3k furt slušný výkon (tzn. lze ho nacpat i do hodně levné sestavy). Ale i takový X6 1055T za 3k není špatný, ideálka do sestavy somálského typu pro začínajícího grafika :p
[quote=Neregistrovaný;470683]Tak já vám povím proč Celeron 266 a 300A (rok 1999)..[/quote]
Co to má společného se zadáním víkendovky? :notsure
[quote=Neregistrovaný;470683]Tak já vám povím proč Celeron 266 a 300A (rok 1999)..[/quote]
Co to má společného se zadáním víkendovky? :notsure
A je pro vás při určování "nejlepšího" procesoru taky jednou z kritérií například lepší možnost přetaktování? Byli byste ochotni si za kvalitu a více funkcí/technologií připlatit nebo máte určitou cenovou hranici, za kterou byste už nešli? :)
Osobně mám cenovou hranici přes kterou bych nešel. Nešel bych ani do přetaktování, protože na to nemám čas ani čas na případný servis.
[quote=dzandra;470432]Samozřejmě ten první Intel 4004 :D:D[/quote]
Jak jinak?
Jak jinak?