Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Frekvence procesoru/ů

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    Ahoj všem.
    Mám takovej dotaz.
    Vem me si dvoujádrový procesor takt jádra 3GHz - sčítají se frekvence? Bude výsledná 6GHz?
    2x Dvoujádrový procesor takt jádra 3 GHz - jak to bude tady

    Prosím žádný smích. Možná je to otázka stará několik let ale já do teď jel na jednojádru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982



    Frekvence se nesčítají, nicméně za určitých podmínek (program napsaný pro využití na 2 a více jádrech) bude skutečně 2 jádrový procesor 2x rýchlejší než 1 jádrový.

    Ale nejlepší obrázek si uděláš když projdeš nějaké testy procesorů. Tam uvidíš reálný rozdíl výkonu nejen mezi 2/4/6 jádry, ale taky mezi výrobci atd.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Ne.
    Nejlépe se to vysvětluje s autama.
    Kdysž pojedou 2 auta 140 kmph po dálnici, nedojedou do cíle dřív, než jedno stejně rychlé, ale odvezou jednou tolik lidí, kapiš?
    Prosty ty jádra si mezi sebou dělí práci.
    Samozřejmě, pokud program umí využít naplno obě jádra, je to pa teoreticky jako by to jelo 2x rychleji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    takže v případě dvou procesorů na desce to je taky tak?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Ano, je.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    Omlouvám se že jsem se neozval dřív, moc práce.

    Takže frekvence procesorů nebo jader se nesčítá ale můžeme říct že se sčítá výkon?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    é, vpodstatě ano.
    Vždy ale záleží na tom, jestli daná aplikacde umí využít více jader nebo ne.
    Pokud neumí, tak je jedno, jestli máš jedno nebo 10 jader a klidně pak může být výkon pro danou aplikaci vyšší u dvoujádra 3,2 GHz, než u 6jádra 2,8.

    Samozřejmě, i když více jader aplikace použít neumí, je výhoda v tom, že na pozadí můžou jiné jádra obsluhovat další aplikace...

    Pokud aplikace více jader využít umí, tak je to samozřejmě jasné.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    Když budou na desce 2 procesory (např.HP XW6400-2x XEON 5140 2.33GHz) tak to rozdělí deska, a bude vlastně vždy dvojnásobný výkon i když není podpora aplikace?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od jilekk Zobrazit příspěvek
    Když budou na desce 2 procesory (např.HP XW6400-2x XEON 5140 2.33GHz) tak to rozdělí deska, a bude vlastně vždy dvojnásobný výkon i když není podpora aplikace?
    Ne, 2 CPU na desce jsou ekvivalent dvoujádrového procesoru, nic víc, nic míň
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    Dík. Už nebudu otravovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    Jsem lhář, budu otravovat. Trošku jsem pátral a našel toto.



    Podle tohoto diagramu jsou procesory vedle sebe a né za sebou což by značilo, že deska to rozdělí.

    Tady je odkaz na všechny parametry.
    http://ark.intel.com/products/chipsets/24663

    Dá se nějak zjistit jak se procesory chovají, jest-li jako čtyřjádro nebo jako dvě dvoujádra zároveň?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,112

    Citace Původně odesláno od jilekk
    jest-li jako čtyřjádro nebo jako dvě dvoujádra zároveň?
    A ty v tom vidis rozdil?

    //@jilekk: V tom pripade nerozumim psanemu textu Ukaz mi, kde je to psano.
    Naposledy upraveno uživatelem zsdx: 27-09-2011 v 10:41 Důvod: doplneni
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    38

    Když si to tu přečteš od začátku tak prý ano.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Mezi jedním čtyřjádrovým a dvěma dvoujádrovými CPU není v praxi rozdíl. OS vidí v obou případech čtyři "jednojádrová" CPU a tak k nim přistupuje. Plně je dokáže využít jen optimalizovaná aplikace (profitující ze čtyř souběžně běžících vláken).
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    jestli dobre vidis, tak jsou procesory propojeny pomoci sbernice FSB, naprosto stejnym zpusobem je to resene u ctyrjadrovych modelu Intel pro socket 775


    skutecny rozdil tedy je, ze ctyrjadro ma 2 fyzicke procesory v 1 pouzdre, ty mas 2 pouzdra ... zadny jiny rozdil v tom opravdu nehledej

    to, ze jsou procesory vedle sebe, znaci fyzicky layout komponent v pocitaci, softwarove to vyznam nema.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 04-02-2013, 14:13
  2. DDR2: frekvence
    Od bricattus v sekci Operační paměti
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-03-2010, 20:38
  3. Myši: Mouserate (frekvence USB)
    Od Drtikozel v sekci Periferie
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-01-2010, 19:46
  4. DDR2: Frekvence pamětí
    Od Pettr335 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-04-2008, 23:34
  5. DDR2: Frekvence RAMek
    Od Apophis66 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 20-10-2007, 20:26