Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Deformovaný obraz

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    5

    Dobrý den,

    předem se omlouvám, zda-li jsem toto téma zařadil do nesprávné sekce. Přišlo mi vhodnější to dát do sekce pro problémy s HW, než do sekce "Monitory" (přišlo mi, že tam jde spíše jenom o diskuzi ohledně monitorů). Každopádně, pokud jsem myslel špatně, tak to prosím přesuňte do správné sekce. Děkuji.

    A teď k mému problému:

    mám monitor Hyundai ImageQuest v773 (vím - je to starší monitor, ale prosím nechci rady ohledně toho, že si mám koupit nový...to mi může poradit i osmi letý synovec a ne "odborníci" na tomto foru) a cca. tři dny zpátky se mi monitor zdeformoval a to dost zvláštním způsobem (screen tady http://imageshack.us/photo/my-images...orproblem.jpg/ ). Nejdříve jsem si myslel, že to někdo přenastavil pomocí "tlačítek nastavení" na monitoru, ale napravit to nimi nelze. Funguje tam vše až na nastavení šířky obrazu a prohnutí obrazu - tedy to jediné, co bych potřeboval napravit. Zkoušel jsem přeinstalovat ovladače na grafickou kartu - bez účinku (ani na to nemohou mít vliv, protože obraz je deformovaný i před nájezdem do systému). Defaultni nastavení BIOSU také bez účinku. Dále mě nic nenapadá.

    Neměl by prosím někdo nějakou radu? Uvítam jakoukoliv.

    Předem za vše děkuji.

    S pozdravem

    Bob91
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Podstatná otázka - nemáš někde v blízkosti monitoru nějakou nabíječku, trafo, ....??
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    5

    Přibližně ve stejné výšce je horní čast case (tedy ta, kde je zdroj) a subwofer, ale je to ve vzdálenosti tak 25cm od monitoru. Jinak nic v blízkosti není (pak je z elektronických zařízení nejblíže televize a ta je tak 65cm daleko).

    EDIT: Ale jestli myslíš, že to začalo něco rušit, protože se něco elektronického dalo blíže k monitoru, tak tím to není - ve stejné poloze je vše tak rok (samozřejmě, že ne úplně ve stejné...občas otevírám case, abych ji vyčistil).
    Naposledy upraveno uživatelem bob91: 07-09-2011 v 19:42 Důvod: Doplnění.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér Avatar uživatele looplo
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    141

    Citace Původně odesláno od bob91 Zobrazit příspěvek
    Přibližně ve stejné výšce je horní čast case (tedy ta, kde je zdroj) a subwofer, ale je to ve vzdálenosti tak 25cm od monitoru.
    Zkus dat pryc ten subwoofer... je v nem magnet mohlo by to byt ono (25 cm neni moc)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Zkoušel jsi nastavit jiné rozlišení?

    Zní to divně, ale dříve jsem měl podobný problém s jedním starým 17' CRT, obraz zdeformoval tak, že jakobys natáhl celý obraz doprava a pak to zahnul směrem k sobě (prostě na pravém kraji to udělalo takový, jakoby ohnutý list), ale zajímavé bylo, že pouze při určitých rozlišeních.
    Třeba 800x600 bylo problémové, ale třeba 1024x768 jelo OK.
    Btw. ten problém se vyřešit ale už nepodařilo a nakonec jsme se i tak nevyhul výměně za LCD (a rovnou vzal IPSko, protože TN mi přišlo v porovnání s CRT "vyblité"). I když doteď to CRT ještě jede (i když... no prostě už 4 roky straší někde na půdě u strejdy, kterej přemýšlel, že ho vezme jako nouzovku do dílny....), ale prostě se to už nespravilo.
    Ono je dost možné, že tam odešly nějaké součástky, kondíky, nebo tak něco...
    (co, to ale neřeknu, nevyznám se v el.návrzích monitorů )
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    No, jako je to ohnuty fakt pekne. ten sedej prouzek udelal fotak tipuju. Nicmene, pokud to nejde upravit pomoci nastaveni ( pripadne Default nastaveni na monitoru ), bylo by dobre odmagnetizovat monitor pomoci volby v menu. Ale neverim, ze takto velkou deformaci to odstrani. Byt tebou ho jeste zkusim pripojit k jinemu PC, ale jak to bude delat i tam - mas smolika..... ten monitor ma stejne hodnotu tak 50Kc nebo odvoz, tak bych se tim netrapil. Muzes ho zkusit dat nekam do opravny, urcite na to prijdou, ale vyjde to sakra draho.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    5

    Rozlišení jsem zkoušel měnit (jedna z prvních věci, co jsem zkoušel), ale nepomohlo to a ani nemohlo - jak jsem psal výše, tak to dělá i před zavedením systému (například v BIOSU), takže i v malém rozlišení. Co se týče subwooferu, tak je většinu času vypnutý a vedle monitoru je už dlouhou dobu a nikdo s tím žádné problémy nebyly. Pokud to způsobil on, tak to asi bude chyba nevratná. Spíše se přikláním k tomu, že odešla nějaká součástka (také se bojím, jestli né grafika...ale to mi příjde nepravděpodobné podle příznaků). Zítra si přivezu jiný monitor, tak uvidíme. Dnes jsem dostal jako dárek hru World of Warcraft, tak jsem si to chtěl zahrát jako odreagování od práce, ale asi to dnes tedy nevýjde A navíc mi je líto, jestli opravdu odešel - sloužil dobře. Klidně prosím pište dál jakékoliv návrhy, ocením vše, co by mohlo pomoci

    A Vám zatím děkuji za snahu.

    EDIT: Teď jsem si všimnul odpovědi od Georginek - odmagnetizování nepomáhá. Až zítra připojím nový, tak zkusím trochu experimentovat.
    Naposledy upraveno uživatelem bob91: 07-09-2011 v 21:25 Důvod: Dopl
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    bob:
    však jo, to CRT mi to tak ukazovalo blbě furt. Ale jak moc blbě a kdy záviselo od toho, co za rozliško do toho šlo, 640x480 (bios) bylo třeba vpohodě a 1024x768 (win) taky, blblo jen 800x600 (a nikdo nechápal proč )

    Na 99% odešel monitor.
    Subwooferem to asi nebude, 25cm je dost.To už možná zatížený zdroj v tom monitoru vytvoří to pole větší. Až tak náchylné ty obrazovky nejsou.

    EDIT:
    Richi:
    Ono to ale byl i tak HW problém, blblo to i v Mandrivě. Já původně myslel na drivery a grafiku, ale ono ne.
    Btw. tu hranici jsem nepřekročil, u XGA tam bylo 75 a u 800x600 oněch 85
    Ale je to zajímavé, co píšeš, nesetkal jsem se s tím
    Naposledy upraveno uživatelem alfah4ns: 07-09-2011 v 21:47
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Dostalo to zboku takovou ránu až se ti utrhly vychylovací cívky Jediný co mě napadá je mrknout dovnitř, důkladně očistit, podívat se po trimerech jestli to ještě nesrovnáš, pak jedině sběrný dvůr nebo rada mladšího potomka

    edit: @Hans> 800x600@85Hz bylo pro XP přesně tou hranicí, kde blbly ovladače (jak u ATI tak u nV) pokud jsi měl vyšší obnovovací frekvenci - u některých verzí ovladačů pomáhal RivaTuner, u některých ATITool. Záleželo taky jestli jsi měl zapnutý EDID atd., ale to by bylo asi na dlouhé OT
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    5

    Richmonde, pro mě jako neznalce - mohl by jsi mi prosím nejak popsat, jak vypadají ty cívky (nějaká normální cívka nebo se nějáké součástce jenom tak řiká? Je to tohle http://www.martiname.ic.cz/vychciv.jpg ?)? A co jsou trimery? Vím, že mě teď považuješ za naprostehé amatéra, co se do toho vůbec nemá montovat, ale teď už asi nic zkazit nemohu.

    Zatím děkuji za odpověď
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Jj, to je ono. Záleží na výrobci kde je všude máš, to samý s trimerama (většinou jsou hned dole na pcb)


    http://www.google.cz/search?q=deflec...w=1212&bih=899

    Ještě před tím než ho rozebereš se jich zeptej, jestli ten monitor delší dobu nepískal vysokým tónem, pokud ano, mohlo dojít k nenávratnému poškození a ten dvůr tě nemine, pokud neznáš nějakého staršího opraváře televizí - ostatně tomu bych ten monitor svěřil jako prvnímu, můžeš přijít k hodně ošklivému úrazu.

    Tu diskuzi jsem nečetl celou, ale jestli takhle vypadá i bios (740x400) a ostatní rozlišení, tak ještě zkontroluj, jestli není na tom boku zhroucená mřížka (většinou je to díky teplu). Ušetříš si rozebírání nebo opraváře
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    5

    Co vím, tak monitor nepískal. Zítra to vyzkouším a uvidíme - každopádně dám vědět, jak to dopadne. Co se týče té mřížky na přívod vzduchu, tak je tak, jak by měla být (pokud myslíme to samé - dírky na boku monitoru). A co se týče možnosti úrazu - týka se to toho, že bych byl tak bláznivý a hrabal se v tom, když by to bylo v elektrice nebo, že to může začít někde probíjet, když to udělám špatně?

    EDIT: Jinak jednoho takového opraváře znám, akorát bydlí docela daleko a nechce se mi monitor převážet. Raději budu doufat, že když jsem přežil několikrát ránu od vysokého napětí (sice přes strom, ale i tak...dělal jsem rizikové kácení u VN), tak asi budu doufat, že budu mít štěstí i teď (já vím - asi jsem blbec )
    Naposledy upraveno uživatelem bob91: 07-09-2011 v 23:11 Důvod: Opět doplňuji..
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od bob91 Zobrazit příspěvek
    Co se týče té mřížky na přívod vzduchu, tak je tak, jak by měla být (pokud myslíme to samé - dírky na boku monitoru).
    Ne, myslím tím mřížku, ale tu v obrazovce, za sklem - na obrázku označenou jako Shadow Mask


    Citace Původně odesláno od bob91 Zobrazit příspěvek
    A co se týče možnosti úrazu - týka se to toho, že bych byl tak bláznivý a hrabal se v tom, když by to bylo v elektrice nebo, že to může začít někde probíjet, když to udělám špatně?
    S těma trimerama se bohužel jinak než aby to bylo v zásuvce hýbat nedá. Resp. dá, ale nebudete vědět kam posunujete obraz. Co se týče úrazu tak mějte na paměti, že crt monitory protékalo kolem 10-30 tisíc voltů (podle velikosti) takže pozor... Pěknou pecku můžete dostat i od čerstvě vypnutého monitoru (má zásoby v kondíkách, takže nechat vybít zapnutím tlačítka). A při rozebírání nepokládat obrazovkou dolů
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Nefunguje obraz
    Od Overdose v sekci Grafické karty
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 23-10-2011, 19:14
  2. Obraz disku
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-11-2008, 21:21
  3. Obraz
    Od Zoidik v sekci Zvukové karty a kodeky
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 23-04-2008, 10:11
  4. Obraz na LCD TV
    Od No1 v sekci FIC Spectra aneb co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-12-2006, 09:59
  5. obraz DVD win vista
    Od mech13 v sekci OS Windows
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 25-08-2006, 09:37