Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123
Zobrazené výsledky: 31 až 37 z 37

Téma: System nenajel, chyba HDD?

  1. #31
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    No tak.....ten program je nejaky moc slozity....
    Ted sem se vratil z Prahy a pokracuju tam, kde sem zkoncil.... Tj u posledniho obrazku jsem dal Quit a vratil se zpatky na tu zelenou partisnu a jak spravne Robky psal, tak sipkama vlevo, vpravo se meni ta hvezdicka a dam se tam naklikat P, D, *....

    To Richmond: Ty dve zeleny partisny jsou tam vzdycky hned po analyze....

    Pustim to znova a zacnu jeste jednou.....
    Ta FAT12 nevim, co tam dela, nic sem tam nemenil a 100GB urcite nechybelo. Disk byl v jednom kuse a nebyl bootovaci...

    Pokracuji podle Dojigiri..... prikladam obrazky ( tedy souhlasi to s Tvym postupem )

    A kdyz opravim Boot sector ze zalohy, je potom nutne delat QUICK scan a nasledny WRITE? Nebo naopak?

    EDIT: TO, ze mi to predtim po analyze a zmacknuti P napsalo NO FILE SYSTEM - to bylo dle me tim, ze jsem dal ENTER, ale nezmenil to pismenko na P.......sipkama...
    Takze mam udelat quick scan a pak to prepnout na P- jestli budou videt data a nebo nejdrive opravit BOOT sector podle toho jak psal DOJIGIRI?
    Nema se opravovat BOOT sector az potom??????? Nebo je to jedna a sama operace akorat jinym zpusobem?
    Podle toho, co sem pochopil, s vadnym BOOT sectorem se mi ty data nikdy nezobrazi tj. Richmondovo P- ani po analyze, nebo se pletu?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 3a.png 
Zobrazení: 150 
Velikost: 32.1 KB 
ID: 22983  
    Naposledy upraveno uživatelem Georginek: 16-09-2011 v 20:06
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    V tom posledním screenu je už partition přes celej disk, tak to vypadá správně (po přepočtu sektorů - to poslední velký číslo x 512 B - na GiB vychází nějakých 931 což už je asi dobře)
    - ale v předchozím screenu (http://www.svethardware.cz/forum/att...9&d=1316162612) jsi měl 100 GB partition na začátku, takže ta asi nebyla úplně dobře.

    Takže v tomhle kroku bys měl obnovit ten záložní boot sektor (Backup BS) a možná se to rozjede (pokud to není nakoplý nějak víc, např. chyba v MFT).

    Co se týká pořadí, záložní sektor se obnovuje až po obnově samotný partition v partition tabulce (ono se tam myslím na obnovu BS ani jinak nejde dostat, pokud neni obnovená samotná partition).


    Co se týká pojmů, abych to trochu objasnil:
    • na začátku disku, v sektoru č. 0, je MBR (Master Boot Record). V něm je Partition tabulka, která obsahuje informace o partitions (oddílech) - v posledních 4 "řádcích" dole, proto můžou být jenom 4 primární partition. Více jednotek pak lze ukládat do Extended, na kterou se pak použije jeden z primárních záznamů - tj. Extended je primární partition která může obsahovat v principu libovolný počet logických oddílů (v prvním sektoru Extended partition je opět "partition tabulka" obsahující jednu partition a odkaz na další Extended záznam - řetězí se za sebou). Dále MBR obsahuje bootovací kód pro start počítače z disku (tj. něco, co spouští např. boot loader Windows, Linuxu atd.)
    • každý tenhle partition záznam obsahuje začátek a konec partition, jestli je bootovací, skrytá a její typ (NTFS, FAT32 atd. - ale v principu to stále nic neříká o tom, jak je partition skutečně naformátovaná, protože např. po chybě se může stát i to, že partition je naformátovaná na NTFS a přitom je v záznamu v MBR označená jako FAT; anebo je třeba nenaformátovaná a označená jako FAT32 apod.). Veškerý změny, který jsi patrně dosud v TestDisku dělal, probíhaly jenom v tomhle MBR sektoru (obnovil jsi zatím "pouze" záznam o velikosti a typu oddílů v partition tabulce, nedocházelo zatím k žádným dalším změnám kdekoliv jinde na disku)
    • logická partiton (primární i v extended oddílu) je pak (nebo třeba taky není) nějakým způsobem naformátovaná. První sektor tý logický partition se nazývá tzv. Boot Sector (Boot record). Tenhle sektor nesouvisí s bootováním počítače jako takovýho, tj. má ho každej (naformátovanej) oddíl, a obsahuje informace o tom samotným oddílu (např. jmenovku disku, jeho velikost, odkaz na alokační tabulku souborů - FAT na FAT/FAT32, MFT na NTFS apod.).
    • tenhle Boot Sektor je poměrně důležitej (při poškození dojde ke ztrátě odkazu na MFT, tj. "z laickýho pohledu" ke ztrátě všech dat), proto je u NTFS je záloha tohohle sektoru na konci oddílu (u NTFS dochází k poškození boot recordu poměrně často, takže to je jediný štěstí že tam ta záloha je). Testdisk ti v tomhle posledním kroku umožní právě obnovit tenhle první sektor logický jednotky z jeho zálohy na konci oddílu, takže by ses měl dostat opět zpátky k datům, pokud ještě není navíc poškozená tabulka MFT.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Dekuji. Mam jen par poznamek. Ja sem nikdy samotnou partisnu neobnovoval - zadne zmeny neprovadel( to bude asi to WRITE po QucikSearch ), udelal jsem jen QuickSearch a pak jsem to vypnul. Ale po Searchi se nemuzu dostat k datum - mozna kvuli tomu, ze je poskozeny Boot Sector.
    Kdyz dam Analyze a potom Quick Search - test se rozjede od 10% a kdyz ho zastavim ukaze to obr.1 ( kde je spatna velikost ), naproti tomu, kdyz to spustim znova a kliknu na Intel/Advanced/BOOT/ - tak je velikost disku jina viz obr.2, dale pak obr.3 pred samotnym QuickSearch ( velikost porad stejna - ale jakmile spustim QuickSearch, rozjede se to od 10% a zase je velikost spatna......
    Mam tedy zkusit obnovit BootSector pomoci Intel/Advanced/BackupBS a nebo nejdriv udelat QucikSearch a potom obnovit partition pomoci Write? ( ale tam to ukazuje spatnou velikost viz obr.4 )
    Je mozne ze je treba poskozeny jenom BootSector a samotna partition je v partition tabulce v poradku?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 1.png 
Zobrazení: 146 
Velikost: 34.5 KB 
ID: 22986   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2.png 
Zobrazení: 122 
Velikost: 33.9 KB 
ID: 22987   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 3.png 
Zobrazení: 137 
Velikost: 38.0 KB 
ID: 22988   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4.png 
Zobrazení: 124 
Velikost: 27.0 KB 
ID: 22989  
    Naposledy upraveno uživatelem Georginek: 17-09-2011 v 15:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Co mam teda delat dal? Zkusim udelat Bootsector backup a snad se pak nekdo vyjadri. Jdu na pivko, az se vratim, udelam zalohu. Snad to nebude na skodu....
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    JOOOOOOOOOOOOOOOOOO

    Takze nakonec stacilo obnovit BOOT sector, dokonce sem to ani nemusel restartovat a hned tam skocil pruzkumnik s datama.... Takze nebylo ani nutne opravovat partition tabulku.....

    DIKY KLUCI!!!! Zachrana 700GB dat moje milovane hry, mp3 a pecko nebylo ztraceno

    Ale ted vazne, proc se poskodil BOOT sector? Na disku skocilo 27 chybek v UDMA CRC Errors ( jestli chyba kabelu nevim - vymenil sem. Jinak se disk zda byt v poradku, akorat naskakuji Hardware ECC recovered - nejaka rada?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Ten boot record sa mohol poškodiť kvôli UDMA CRC Errors. Vymenil si kábel a tá hodnota ostala na 27?
    K tomu - Hardware ECC Recovered S.M.A.R.T. parameter indicates time between ECC-corrected errors - tak nejak predpokladám, že čím väčšia hodnota, tým lepšie Každopádne by som disk prehnal testom výrobcu a podľa výsledku sa zariadil (najlepšie pecko by som odzálohoval hneď teraz)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Jo, hodnota zustala porad stejna 27. Akorat v HDTune to porad hlasi Warning, pritom CrystalDiskInfo dela jakobynic..... Neda se to zresetovat aby to furt nesvitilo?
    Odpovídat lze po přihlášení



Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123

Podobná témata

  1. Windows 7: system
    Od Josifekk01 v sekci OS Windows
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 05-08-2010, 17:52
  2. chyba: System Resource Notify Window
    Od Commanderwar v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 01-04-2010, 12:16
  3. Chyba obrazu na LCD notebooku - v displeji chyba neni
    Od lucinkapes v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 06-12-2009, 18:35
  4. icq system
    Od imperator21 v sekci Internet
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 24-06-2008, 11:06
  5. Chyba při inslaci XP.....HW, SW chyba?
    Od Kollda v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 04-09-2007, 20:53