Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 10 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 148

Téma: Pretaktovanie AMD Phenom II x4 955 Black Edition 3,2GHz

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Zdravim vas,

    chcel by som sa vas spytat ako je to s taktovanim procesora AMD Phenom II x4 955 Black Edition 3,2GHz. Co sa tyka taktovania som uplny zaciatocnik. Vlastnim PC s nasledovnym hardwarom:
    Zakladna doska: ASUS M4A78-E
    Zdroj: CORSAIR GS 700W
    Procesor: AMD Phenom II x4 955 Black Edition 3,2GHz
    chladic na procesor: CoolerMaster Hyper 212+
    RAM: 8Gb KINGSTON HyperX DDR2 1066MHz CL5 BOX T1 Series
    Graficka Karta: ASUS EAH 6970 2GB DDR5 (5500MHz)
    HDD: WESTERN DIGITAL Caviar Green 2000GB 64MB cache s Advanced Format

    Platforma: MS Windows 7 Ultimate 64bit

    Na taktovanie mam nainstalovany nasledovny program:
    - ASUS TurboV

    V prvom rade by som sa chcel informovat, ci niekto ma skusenosti s aplikaciou TurboV? Moc dobre nerozumiem ako aplikacia funguje, k dispozicii mam nejake profily (car, plane, rocket), ktore zvysia rychlost procesora z povodnych 3 200 MHz na 3 366 Mhz (pri nastaveni profilu na "Rocket") a po pri tom aj nastavia vsetko potrebne ako je aj zvysenie napatia atd. V pripade ak nastavim na dany profil tak aplikacia zvysi voltaz, taktiez sa aj zvysi frekvencia, nasledne ked dam Apply, tak kontrolujem v "Start -> Control panel -> System" ci sa zmeny realne aplikovali, problem je, ze v systeme (tam kde je aj hodnotenie PC) sa stale zobrazuje 3,2GHz, nemalo by sa nahodou zobrazovat 3,3Ghz? Taktiez aj ked restartujem PC, tak "taktovanie" sa v TurboV hodi na default hodnoty, tj. na 3,2GHz.

    Chcel by som ale pretaktovat procesor stabilne aspon na 3,5Ghz. Stabilitu by som chcel udrzat tak, ze chcem priamo do BIOSu vnutit vsetky informacie o takte. O daco som sa pokusal, resp. profil z aplikacie turboV som preniesol priamo do BIOSu a to tak, ze som jednoducho prepisal hodnoty z profilu turboV priamo do BIOSu. Tymto som minimalizoval to ze nieco poskodim, kedze hodnoty v profile turboV su urcite testovane a rozhodne by nemali ublizit HW, koniec koncom Rocket sa taktuje na 3,3GHz co je zanedbatelny 100 MHz rozdiel. Mozno by bolo vhodne este uviest, ze som na zakladnej doske zmenil jumper Overvoltage z hodnoty Normal na Enable. Moje taktovanie cez BIOS skoncilo katastrofalne a to:
    1. pri prvom taktovani po restarte PC, sa vobec nezapol ani monitor, problem som vyriesil az tym, ze som restartoval CMOSku na zakladnej doske. Toto som taktoval v BIOSe s tym, ze som nepouzival este hodnoty z TurboV...isiel som na zaklade slov "jedna pani povedala" z nejakeho zahranicneho fora (moja znalost EN rozhodne nie je na profi urovni, takze mozno som nieco zle pochopil aj ja).
    2. pri druhom taktovani som pouzil profil Rocket z aplikacie TurboV. Tu som pokrocil v tom, ze mi uz pocitac korektne nabehol. Ovsek ked som klikol na "Start -> Control panel -> System" tak stale sa zobrazuje hodnota 3,2Ghz??? Priblizne po desiatich minutach behu mi WINy hodili BSOD (blue screen of dead) a nasledoval restart.
    3. pri tretom taktovani opat pouzity profil Rocket s trochu podvoltovanym NB pri restarte, pocas inicializacie BIOSu sa mi zobrazila systemova hlaska "Overclocking Failed! Press any key, to continue load defaults".

    Viem, ze taktovanie je aj o zvysovani/znizovani voltaze pre HT,NB,SB, DRAM atd., dalej o zvyseni frekvencie pre RAMky. Docital som sa, ze ked sa zvysi frekvencia procesoru, ze kvoli lepsej stabilite je vhodne zvysit aj frekvenciu RAMiek. Len hlavny problem je, ze neviem ako na to, reps. ake hodnoty mam nastavit?

    Vie mi prosim niekto laicky, vysvetlit ako je to s pretaktovanim mojho procesoru v kombinacii s ostatnym mojim HW (predpokladam, ze dolezita je hlavne zakladna doska a mozno RAMky). Prosim poznate niekto aj nejaky web (najlepsie cesko/slovensky), kde je dobre aj s prikladami popisany clanok o overclockovani Phenom II 955? Nasiel som zatial len dve stranky, ale zial to je viacej o teorii ako o praxe.

    Velmi pekne dakujem za informacie!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Vzhledem k tomu že máš cpu BE tedy odemčený násobič,tak nic jiného než tuto položku v biosu zatím měnit nemusíš.Na těch 3.5Ghz by mohl jít na default napětí.
    Takže vlezež do biosu a změníš multiplier výš,17, 17,5,18 při každém tom zvýšení v systemu pak musíš ověřit stabilitu v nějakém softu OCCT apod.....
    Chladič máš tak se neboj i 1.42V na cpu.Není to jen tak že nastaviš jednou a hotovo,chce to si stím trochu pohrát.Jáká co nejvyšší frekvence s co nejnižším napětí pro cpu.S ničím jiným hejbat nemusíš HT,NB apod...
    Majitelé Asusek ti poradí přesně kde položku s násobičem najdeš,já si to již nepamatuji.Možná AI Tuning na manual a pak se to objeví

    edit:jinak toto téma zaměřené na cpu AMD zde již je http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=38341
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Ok lavjoy dakujem za info, ospravedlnujem sa za zakladanie duplicitnej temy. Po pravde uvazoval som ze ten prispevok vlozim do toho topicu, ale zdal sa mi moc vseobecny na moj problem.

    Cize ak tomu dobre rozumiem tak pre zaciatok sa nemam hrat s nicim inym okrem multiplieru? Cize mam zvysit hodnoty na multiplier na 17 , alebo 18? A nic okrem toho zvysovat? Tomuto nejako nerozumiem, viem ze tam nieco take je ale neviem na co to je?

    K dispozicii mam polozku CPU Frequency o ktorej som si az doteraz myslel , ze je klucova. O danej polozke viem ze zacina hodnotami 200 a konci 600. Viem, ze jedna sa o zvysovani frekvencii procesoru. Cislo sa nasobi v mojom pripade x16. Cize 200x16=3200Mhz, co je default. Pokial ho chcem dostat na frekvenciu 3500 tak hodnotu zadam 218. Pravda je ale ta, ze ked som zadal predmetne hodnoty tak okrem BSODu a nasledneho restartu, po pripade zobrazeni hlasky "Overclocking failed..." som nedokazal nijako overit, ze som realne zvysil frekvencie. V pripade ked som vosiel do Start - Control panel - System , tak stale sa zobrazovala frek. 3,2GHz. Dalsia otazka, kde realne vo WINoch vidim frekvenciu?

    Na jednej strane pises, ze pre zaciatok moc toho nastavovat nemusim, na druhej nechapem vetu "Chladič máš tak se neboj i 1.42V na cpu" cize mam nastavit 1.42V na CPU, ci ako to myslis?

    Este raz srdecna vdaka!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,149

    Normálně se taktuje tak, jak popisuješ. Jenomže ty máš BE, takže stačí měnit násobič. 200 tam nechej a najdi položku, kde se mění x16 na x17 atd. 200x16 =3200 ; 200x17 =3400 atd.
    Ve windousech stačí stáhnout program CPU-Z
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Citace Původně odesláno od durib Zobrazit příspěvek
    Normálně se taktuje tak, jak popisuješ. Jenomže ty máš BE, takže stačí měnit násobič. 200 tam nechej a najdi položku, kde se mění x16 na x17 atd. 200x16 =3200 ; 200x17 =3400 atd.
    Ve windousech stačí stáhnout program CPU-Z
    Přesně

    Pokud ti pc nenaběhne dejme tomu na 200x18 tak přidáš napětí na cpu tzn Vcore ,ale nijak drasticky.To 1.42 je tak strop,ale můžeš si to dovolit chápeš?Vzhledem k chladiči.Takže budeš zvedat napětí pomalu o 0.05V .
    Každý kousek je jiný,kde stačí 1.3 bude někde málo.Musíš to zkoušet prostě jak sem už napsal.Co nejnižší napětí při co nejvyšší frekvenci.
    Tzn kdybych to dělal já tak nastavím rovnou 200x18 při 1.34-1.36V.Pokud by to bylo stabilní,tedy aspon 3hod v OCCT.tak bych zkusil 200x19.
    Až bys tohle zvládl,tak bychom probrali nastvení pamětí na co nejnižší latenci
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,149

    Citace Původně odesláno od lavjoy Zobrazit příspěvek
    tak bychom probrali nastvení pamětí na co nejnižší latenci
    Toto bych už neřešil. Nejenom že to je časově náročné, taky to moc výkonu nepřidá. Dnešní procesory mají už tak velikou chache, že jakékoliv taktování/časování pamětí postrádá smysl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Citace Původně odesláno od durib Zobrazit příspěvek
    Toto bych už neřešil. Nejenom že to je časově náročné, taky to moc výkonu nepřidá. Dnešní procesory mají už tak velikou chache, že jakékoliv taktování/časování pamětí postrádá smysl.
    Tak není to za 10min,ale zase AMD mají rádi nízké CL
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Chlapi, este raz srdecna vdaka, som velmi milo prekvapeny za flexibilne a plne profesionalne odpovede! Najviac som sa obaval adolescentnych odpovedi typu "kup si poriadny procak a nemusis taktovat" a pod, ale pozeram ze toto forum bude fakt na urovni...este raz vdaka.

    Idem to skusit. Nasledne asi zalozim nejaky topic alebo napisem priamo sem do tohto vlakna o nejaky utilitach na stress testovanie procesoru. Pokial odpurucate nejaku blbovzdornu utilitku ktorej sa lahko rozumie a je vazne presna tak sem s nou

    Flankerov navod na pretaktovanie pozriem. "Flanker" to akoze ma nick zo Su-27?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Citace Původně odesláno od Molnija Zobrazit příspěvek

    Flankerov navod na pretaktovanie pozriem. "Flanker" to akoze ma nick zo Su-27?
    Jo a je v tom aj tak dobrý ako tieto ruské stroje
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Tak pani, pretaktovane!!! Z 3,2 GHz som ho vyhnal na 3,4Ghz "Maly krok pre cloveka, velky pre moj pocitac". Spravil som presne tak ako mi bolo povedane, tj. zvysil som len multiplier na 17x. Ziaden BSOD, ziadna hlaska "Overclocking failed..." este spustim nejaky test, nejake rady na dobru utilitku? Nieco co je jednoducho zrozumitelne, co do vystupu nezobrazi milion grafov, ktore budu sice krasne ale nicnehovoriace. Proste nejaka utilitka co na 3 hod vytazi procesor na 100% vsetky jadra a zobrazi mi teploty stabilitu atd.?

    Teraz nech to neposobi systemom "podaj certovy prst zoberie ti celu ruku", ale myslite ze mozem ho bez zmeny napatia a ostatnych parametrov sebavedomo zvysit na 18x.? Alebo radsej mam najskor spustit nejaky test?

    Som zvedavy ci pretaktovanie nejako zamava aj s hodnotenim pocitaca u MS, momentalne mam pocitac vo WIN7 hodnoteny takto:
    (1.0 - najnizie mozne hodnotenie, 7.9 - najvyzsie mozne hodnotenie)
    Procesor - 7.3
    RAM - 7.5
    Grafika - 7.9
    Grafika pre hranie her - 7.9
    Pevny disk - 5.9

    EDIT: tak hodnotenie sa mi zvysilo zo 7.3 na 7.4

    Ja som taktiez blazon do lietadiel hlavne do simulatorov serie DCS TO len tak predchadzajucej teme offtopic
    Naposledy upraveno uživatelem Molnija: 28-09-2011 v 18:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,149

    Citace Původně odesláno od Molnija Zobrazit příspěvek
    adolescentnych odpovedi typu
    Už několikrát jsem se přesvědčil, že nezáleží na věku, ale na inteligenci.

    Citace Původně odesláno od Molnija Zobrazit příspěvek
    Pokial odpurucate nejaku blbovzdornu utilitku ktorej sa lahko rozumie a je vazne presna
    Prime95, LinX, OCCT (přibližně v tomto pořadí), stačí nechat běžet třeba přes noc. "lehko rozumie"- je tam graficke rozhrani, snad se proklikáš. Přesné-nepřesné, pokud se objeví chyba ve výpočtu, program tě upozorní.

    EDIT:
    Citace Původně odesláno od Molnija Zobrazit příspěvek
    zvysit na 18x.?
    Zkus ještě tohle a pak nějaký ten test stability. Já mám X3 Rana 2,9 GHz na 3,7 GHz s 0,05 V plus
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Ok cize Prime95, LinX a OCCT...takze stiahnem ten Prime95 a pustim to. Pred tym este zvysim na x18. Vysledky potom uploadnem sem, vedeli by ste mi potom poradit ze ako som na tom, ked zverejnim vysledky, myslim ze tomu viacej budete rozumiet ako ja...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Takze zvysil som multiplier na 18x a pri startovani Windowsov pri logovani sa rozsypal obraz a restartol sa pocitac. Takze opatovne som vratil na 17x.

    Prosim viete mi povedat co presne, ktory parameter mam znizit/ zvysit, predpokladam ze to bude voltaz, otazka zneje voltaz coho a o kolko?

    P.S: taku mam z toho radost, moj prvy pretaktovany procak ja viem, ze to je len o 200Mhz ale aj tak mam radost uz hned ako som v systeme videl ze hodnota 3,2 sa zmenila na 3,4 no parada...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele alfah4ns
    Registrace
    May 2011
    Příspěvků
    1,044

    Citace Původně odesláno od lavjoy Zobrazit příspěvek
    Přesně

    Pokud ti pc nenaběhne dejme tomu na 200x18 tak přidáš napětí na cpu tzn Vcore ,ale nijak drasticky.To 1.42 je tak strop,ale můžeš si to dovolit chápeš?Vzhledem k chladiči.Takže budeš zvedat napětí pomalu o 0.05V .
    Každý kousek je jiný,kde stačí 1.3 bude někde málo.Musíš to zkoušet prostě jak sem už napsal.Co nejnižší napětí při co nejvyšší frekvenci.
    Tzn kdybych to dělal já tak nastavím rovnou 200x18 při 1.34-1.36V.Pokud by to bylo stabilní,tedy aspon 3hod v OCCT.tak bych zkusil 200x19.
    Až bys tohle zvládl,tak bychom probrali nastvení pamětí na co nejnižší latenci
    jak už psal lavjoy
    vcore - napětí jádra CPU.
    A klidně se ti může podařit dostat se postupně i na násobič 19 (3.8). Některé kousky 955 BE šly dostat až na 4GHz.
    Naposledy upraveno uživatelem alfah4ns: 28-09-2011 v 19:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2011
    Příspěvků
    81

    Tak, dostal som ho este na hranicu 17.5x cize 3 500 Ghz bez toho aby som musel cokolvek ostatne menit. V pripade ak dam hodnotu na 18x tak pocas nabiehania okien sa rozsype obrazovka a nasleduje restart.

    Skusal som na 18x zadat hodnotu pre:
    CPU Voltage = 1.3625
    NB/SB Voltage = 1.3625

    a taktiez po nabehnuti resp. este pocas nabiehani winow sa rozsypala obrazovka a nasledny restart. V prispevoch je spomenute "200x18 při 1.34-1.36V" ktora voltaz ktorych parametrov je tym myslena?

    EDIT: Aha myslim ze uz tomu pomaly zacinam chapat.

    "Pokud ti pc nenaběhne dejme tomu na 200x18 tak přidáš napětí na cpu tzn Vcore ,ale nijak drasticky.To 1.42 je tak strop,ale můžeš si to dovolit chápeš?Vzhledem k chladiči.Takže budeš zvedat napětí pomalu o 0.05V "

    Mam taktiez paralerne s VCOREom (CPU Voltage) zvysovat aj SB Voltage???
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 10 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Chlazení procesorů: AMD Phenom X4 965 Black Edition a chladic
    Od manyak v sekci Chlazení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 05-07-2013, 08:19
  2. AMD Phenom 9850 black edition
    Od Celofan v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 49
    Poslední příspěvek: 11-02-2011, 23:47
  3. Poraďte - AMD Phenom II X6 1075T Black Edition
    Od Chuchmi v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 27-10-2010, 09:01
  4. AMD Phenom II X4 955 Black Edition - Quad-Core (3,2GHz, 8MB, AM3, 125W) BOX C3
    Od mstejska v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 10-04-2010, 16:28