Pár slov úvodem
Vše začalo tím, že mi stávající wifi router přestával stačit. Kopírovat objemy dat po "jenom" 100 megabitové ethernetové síti bylo časem velmi omezující. Tento fakt se projevil i na bezdrátovém přenosu, kdy se sice notebook dokázal s routerem spojit v rychlosti atakující 300MBps, ale co z toho, když bylo úzké hrdlo právě v ethernetové části. Dalším impulzem bylo, že sem tam používám bezdrátový přenos TV na zahradu. Ten se bohužel děl v pásmu 2.4GHz, a tak jsem si vždy musel vybrat. Nyní už nemusím ...
Představení ASUS RT-N56U
RT-N56U se může hrdě řadit mezi stylové routery. Z technického hlediska ovšem neusíná na vavřínech a nabízí toho vcelku hodně. Krom šíření signálu v pásmu 2.4GHz (2x 3.8dBi antény) umožňuje souběžné vysílání na 5GHz (3x 5.1dBi antény). Rychlostní limit v obou pásmech činí 300MBps. Drátová část komunikuje na rychlostech až 1GBps (4xLAN, 1xWAN). Dále na zadní straně najdeme dva USB2.0 porty pro síťové disky, připojení tiskárny a nebo 3G modemu.
Modelové schéma, jak by mohl fungovat router v běžné domácnosti. Zatímco pro multimédia se využívá pásmo 5GHz, tak "obyčejným" věcem bude stačit 2.4GHz.
Technické Specifikace
Co si přinesete domů
V balení najdeme kromě routeru napájecí kabely, manuál a instalační CD. Zda použijete stojánek routeru záleží pouze na vás.
Router v plné své kráse
RT-N56U je velmi pěkný na pohled, jak už jsem zmínil v úvodu recenze. Jenom to není tak úplně domyšlené. Na fotkách ještě nejsou zastrčeny všechny kabely, které hyzdí výsledný vzhled. Škoda, že ASUS více nepřemýšlel o tomto faktu a nepootočil porty o 90 stupňů.
Režimy
Grafické rozhraní
Administrace skrze grafické rozhraní je příjemná, názorná a hlavně jednoduchá. Možná bych čekal u takhle luxusního kousku hardwaru, že pro něj vyrobí o něco lepší oku lahodící vzhled. Možnosti nastavení jsou ovšem dostatečné, a tak nemůžu říci nic špatného.
Nastavení bezdrátové komunikace pro frekvenci 2.4 a 5 GHz
Nastavení místní sítě (LAN)
Nastavení "internetového připojení" (WAN)
Nastavení firewalu