Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Nová deska a paměti kvůli přetaktování ? Chci využít stávající Q9300

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele noegoncz
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    336

    Zdravím,
    jsem aktuálně v prekérní situaci a nevím, zda-li se rozhodnout pro změnu či nikoliv.
    Nedávno jsem zakoupil Nvidii 560Ti skrze Battlefield 3.
    Aktuální sestava:
    Q9300 2,5ghz + Thermaltake Sonic tower + ventilátor 120mm
    Gigabyte P35-DS3P
    Zdroj seasonic SII 500W
    Paměti 2x1GB Adata 800, 2x1GB Corsair 800 (celkem tedy 4gb ddr2 800).
    Win 7 32Bit Premium

    Stav je takový,že mi hra běží na 1920x1200 na high detaily a to celkem svižně. Jen je občas nějaký ten záškub a v některých situacích padá plynulost hry pod moje hranice. Ano, mohu určitě nastavení očesat a dostat se na uspokojující plynulost, nicméně rád bych využil stávající CPU Q9300,ze kterého by se dle mého dalo pár mhz navíc vyždímat. Jediné,kam jsem zašel bylo 2800 stabilně. Výše se nedostanu skrze rychlost pamětí (800) a nastavení biosu. Na jiný poměr,aby zůstali paměti na základní frekvenci se nedostanu (pokud jsem něco nepřehlédl). Deska zvládá paměti DDR2 do 1066.
    Když to vemu ze stránky finanční, tak abych zakoupil rychlejší nové paměti, investuji cca 1500,- Kč do 4GB DDR2 1066 a budu mít navíc staré,které za něco málo prodám. Když se současně podívám na paměti DDR3,tak ty na 1333mhz koupím za nepoměrně nižší částku. Zároveň, když bych už byl v tom, rád bych přešel na 64bit OS a zakoupil rovnou 8GB paměti. Pracuji také často v SolidWorks, kde by mi těch 8GB dost pomohlo. Když se ale podívám na cenu DDR 2 8GB, tak když si spočítám náklady, za stejnou cenu koupím (pravda asi ne moc kvalitni desku) na DDR3 + 8GB DDR3 1333. Zároveň tato deska musí být na LGA 775,abych využil stávající Q9300 a těch už na trhu moc není. Navíc většina desek je jen ve formátu microATX (vadilo by ?) s chipsetem G41(G43). Jiné jsem už nenašel. Mj. u některých je i podpora USB3,což bych také využil, externí disk budu muset v blízké době zakoupit,tak bych rovnou využil. Tak a teď jsem v začarovaném kruhu.

    Idea tedy je, prodat aktuální desku + paměti (jestli to ještě tedy prodám) a koupit "novou" microATX + 8GB DDR3 a doufat,že díky tomu z CPU dostanu více ? Nejsem profesionální přetaktovávač, to vůbec ne, dost možná se z opačné strany blížím k tomu, nazvat se "amatérem",co občas něco málo zkusil. Ale co jsem se dočetl,tak toto stařičké čtyřjádro by se dalo celkem slušně zvednout a tím pádem dodat trochu více energie do GTX560Ti a tím pádem nějaký ten FPS navíc.

    Mj. dále jsem neuvedl,že se mi při lehkém přetaktování (na těch 2800) CPu slušně zahříval (70°+),takže se v obou případech neobejdu bez koupi nového chladiče.

    Poradí mi někdo,jak z tohoto ven ? resp. má cenu investovat do nového pajšlu, vyměnit sestavu úplně a nebo se na to kvůli těm pár fps vybodnout ?

    Dost možná se do toho zbytečně zamotávám. Díky za každý dobrý tip předem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    kdyz nastavis jinou delicku pameti, tak to pujde, kupovat DDR3 na LGA775 je blbost

    idealne FSB 400, delicka pameti 2.0 - takze pobezi na 800MHz

    //v BIOSu ta moznost nastavit delicku 100% je, kdyztak zkus flashnout novejsi



    viz system memory multiplier
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 02-11-2011 v 13:31
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele noegoncz
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    336

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    kdyz nastavis jinou delicku pameti, tak to pujde, kupovat DDR3 na LGA775 je blbost

    idealne FSB 400, delicka pameti 2.0 - takze pobezi na 800MHz

    //v BIOSu ta moznost nastavit delicku 100% je, kdyztak zkus flashnout novejsi



    viz system memory multiplier
    Ahoj,
    ano dělička 2.0 tam určitě je, díky ní jsem se dostal na těch 2800mhz. Teď jen přemýšlím, proč jsem měl 7x400 a ne 7,5x400,což bych se dostal na 3ghz a to by už mohlo být alespoň takto zajímavější. Vůbec jsem si to neuvědomil. Musím to odpoledne odzkoušet, teď jsem v práci.
    Pokud by to klaplo,asi bych to tak nechal. Teď jen otázka, když budu chtít přejít na 64bit OS potažmo upgradovat na 8GB (což by znamenalo koupit 2x4GB / 4x2GB), má cenu investovat do DDR2 ? v obou případech (i výše) mi nejde vůbec o to,že je DDR3 a ne 2 (tj skrze technologie),ale o nepoměr cen. Jestli tam je nebo není rozdíl rychlosti mne opravdu něak nezajímá.
    Za 8GB DDR2 800 dám min. cca 2500,- Kč, za 8GB DDR3 1333 cca 1000,- Kč, což je rozdíl (samozřejmně + pořízení desky a prodání stávajících komponent). Výsledek by byl příbližně ten,že bych investoval v obou případech stejné peníze. Buďto 8GB DDR2 800 + stávající deska nebo 8GB DDR1333 + nová "laciná" deska za 1500,-. Na 775 toho už moc ke koupi není.
    Naposledy upraveno uživatelem noegoncz: 02-11-2011 v 13:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    8GB imho k nicemu potrebovat nebudes ... kdyz bych delal upgrade, vzal bych to uz sakumprask s novou platformou (treba pristi rok Ivy Bridge)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele noegoncz
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    336

    Bohužel u software Solidworks,který používám je to téměř nutnost. V práci máme aktuálně 8GB a je to tak akorát. Když jsme měli jen 4GB, byl sw nestabilní (na 5 pracovních stanicích to samé). U mne doma taky tak. Obrázek níže (před pár minutami) je z 64bit OS,na kterém aktuálně pracuji. Jak dám složitější operaci, i 8GB je někdy mezních. Byť je to nárazové 4 GB jsou nedostačující. Když si pak přenesu práci domů(no blbec no),tak se na 32bit OS nedomluvím.
    To jest právě jeden z "malých" důvodů, proč nad tím přemýšlím.
    Je ale pravdou,že by možná bylo jednodušší přečkat ještě nějakou chvíli a příští rok koupit komplet nový základ.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: sw.png 
Zobrazení: 156 
Velikost: 97.8 KB 
ID: 23601  
    Naposledy upraveno uživatelem noegoncz: 02-11-2011 v 14:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3

    U čipových sad G41 a G43 bych žádné zázraky u přetaktování 4jádra nečekal. Sám mám P43 a Q9400 a jediné smysluplné nastavení FSB je 400 protože i pří FSB 405 už musím výrazně zvyšovat napětí a systém je stejně nestabilní. Já bych zkusil jestli systém bude stabilní na FSB 400 dokoupil paměť a dál nic neřešíl. Ještě cpu ratio je nastavené na 7 a já mám ještě pod tímto nastavení jeden řádek kde jde přídat další 0,5 dílek takže celkem 7,5.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele noegoncz
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    336

    Ahoj,
    koupil jsem nový chladič (gelid), vše překopal. Nastavil děličku na 2, FSB 400 (x7,5) = 3Ghz. Systém se na první pohled tváří stabilně. Avšak opět tu mám problém s teplotou (pořád dokola).
    Dle realTemp a mám při tomto přetaktování po startu win (bez zátěže) cca 65°. Když zatížím systém OCCT,tak po dvou mintách skočí teplota CPU na 80+ a test se vypne. Neříkejte mi,že Q9300 vůbec neuchladím. Poté jsem se vrátil zpět na 2500 a teplota bez zatížení cca 55° s zatížením 65-70° (Probe). Nutno dodat,že jsem v obou případech "ošahával" chladič na CPU a přišel mi chladný,až studený. Rozhodně né teplý nebo vařící. Kde je chyba ? A aby to nebylo málo, zcela náhodou jsem spustil od Gigabyte nějakou základní utilitu,co dávají k desce,kde lze také taktovat. Program sám o sobě je dost o ničem, avšak dostalo mne, že v hardware monitoringu mám o cca 20-25° méně. Tj bez přetaktování 29-30° v zatíženém stavu cca 50°. (což by mi přišlo jako realita) Je možné,že všechny programy (použil jsem cca 4) ukazují shodně špatnou teplotu ? Nemyslím si,že bych nanesl pastu znovu špatně. Dávám si celkem pozor. Mj. Už jsem byl celkem na "dně" a v přetaktovaném stavu jsem si pustil BF3 s tím,že když to odvařím,bude aspoň klid. Avšak BF3 mi běželo cca 3 hodiny bez jeidné známky problému (mj. logicky kapku lépe,než bez přetakt.). V realTeam CPu jader 90-92°, v gigabyte softu 50-55°.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    tak je mozne, ze ty programy ukazuji spatne ...

    btw: nedal jsi treba pod chladic moc pasty? nebo nemas ho jen spatne chyceny? Sveho casu jsem mel taky Q9300, na 400x7 a chladil jsem to pasivne do 70 stupnu pri zatizeni ... (pravda, ze velikym thermalrightem)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Banned
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,635

    Everest si zkoušel?Mě ukazoval vždy správně.Každopádně bych věřil té teplotě kolem 50°C v zátěži,máš-li opravdu dobře nasazený chladič.
    Stabilitu můžeš otestovat i v prime95.
    Já chladím Q6600 na 3.2 z 2.4Ghz boxem,ale boxem kdy ještě byl box kus hliníku s měděným středem .
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele noegoncz
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    336

    Ahoj,
    tu pastu raději ještě jednou prověřím. Nikdy nemohu na 100% tvrdit,že jsem to udělal dobře,ale nedělám to poprvé. Everest jsem nezkoušel, tak také otestuji.
    Dám opět info. Zatím díky !
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Socket 775: Přetaktování Core2quad Q9300
    Od funn3r v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 27-07-2011, 14:25
  2. Nová deska - prosím o radu jak správně nastavit frekvenci pamětí
    Od apollo444 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 07-02-2011, 18:35
  3. Reakcí: 31
    Poslední příspěvek: 23-02-2008, 13:18