Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7 mrznutie

rochedo (10)|4.11.2011 16:24
Zdravim,

Mam nasledujuci problem:
Pred cca 3 mesiacmi som si objednal nove komponenty: CPU P955, 4GB RAM (2x2GB), MB Asus M4A87TD, HDD Barracuda B-7200.12. Po poskladani som si tam nahodil Windows 7 a hned cisty Windows bez vsetkeho mi zacal blbnut a to tak ze nahodne mi system zamrzol na cca minutove intervaly a potom ako keby sa spamatal a reagoval dalej.
Skusil som snad vsetko co sa dalo: odpojil som mechaniku, skusil som zapojit len jednu ramku, skusil som ramky vlozit do inych slotov, dal som tam iny HDD, mal som spusteny prime, memtest cely den atd. a nic nepomohlo. Tipoval som to na vadnu dosku. Akurat mi dnes dosla nova maticna: Asus M5A97Pro a ziadna zmena. Este sa mi zda ze s novou doskou mi to mrzne castejsie.

Uz som fakt v koncoch a neviem si s tym poradit. Potreboval by som nejaku radu, ze ako by sa to dalo vyriesit. :/

Diky za tipy :)
Richmond (8084)|4.11.2011 16:29
Zkusil bych otestovat ramky memtestem (po jedné) nebo třeba u kamaráda v jiné desce

edit: teplota cpu v biosu je jaká?
rochedo (10)|4.11.2011 16:42
Teplota na starej doske bola 39 C(idle) a 60 v zatazi.
Teraz som tam natrel AC MX-2 a sa mi zda ze teploty kus poklesli. Ale neviem preco ked vojdem do BIOS-u tak teplota vystupi na 50 stupnov. Vo Win7 HWmonitor ukazuje 33 a potom sa to ustali na pod 40 v idle.

Ok idem spustit memtest. Cca ako dlho to mam nechat spustene ?

Este som zabudol dodat ze Zostavu mi pohana tento zdroj. Fortron 500W/PFC FX500-A co je bulk verzia Blue Storm-u.
Richmond (8084)|4.11.2011 16:50
V BIOSu (především u Award/Phoenix) nejsou aktivní "šetřící" funkce proto je teplota vyšší než ve Win. Memtest nech běžet tak 5-6hod nebo do objevení prvního erroru.
rochedo (10)|4.11.2011 23:46
Takze memtest vykonany - prave som ho zrusil. Ziadne chyby.
Richmond (8084)|5.11.2011 00:16
Zkus livecd Ubuntu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
rochedo (10)|5.11.2011 10:51
Hodil som tam Kubuntu live-ko no nemrzlo to. So starou doskou mi PC mrzol aj pri Win7 v nudzovom rezime.
Richmond (8084)|5.11.2011 12:05
Zkus napřed v instalaci Win nainstalovat ovladač na řadič (předtím zapnout v biosu AHCI) a potom pokračovat v instalci. Přinejhorším nech pouze jednu ramku.

BTW co jsou vůbec zač ty ramky?
rochedo (10)|5.11.2011 19:22
RAM-ky su tieto: DDR3-1333MHz Kingston CL9 kit 2x2GB

Nahodil som na Windows ovladace na grafiku a mrznutie prestalo. Ale ako keby aj pri hrani sem tam na mili sekundy obcas mrzne pocitac. A celkovo mi pridu reakcie PC hlavne vo Win-e strasne pomale.
Napr. pri otvarani programov ma pomale reakcie. Neviem ci je to normalne pri 4-jadrovom systeme. Alebo to je chyba Win7? Ale aj tak to mrznutie by nemalo robit. Hlavne vtedy ked je tam stock windows bez vsetkeho. Ono mi to dnes zamrzlo hned pri instalacii WIN7 kde odomna pyta udaje ako meno, nastavenie hodin atd.. Prestalo to reagovat na cca minutu a pol a potom pokracovalo dalej. Kurzorom mozem hybat atd. A potom ked sa PC spamata tak vykona naraz vsetky klikania ktore som spravil pocas zamrznutia.
HDD som tam kupoval Seagate B-7200.12 SATA 6GB/s 7200r - imho by to mal byt celkom schopny disk a predtym co som mal 2 jadrovy PC tak vsetko reagovalo omnoho rychlejsie. Mozno je to len subjektivny pohlad ale fakt som cakal nejaky vyssi vykon v PC.

AHCI som uz predtym skusal a mrzlo tak isto pri stock Win7. Aj tak by malo byt IDE rychlejsie.
V BIOS-e som vypol CnQ a ostatne setriace funkcie. Takze system bezi na 3200 Mhz neustale.

//edit: prave mi zamrzlo PC uplne. Som musel restartovat. Toto mi uz 2x spravilo aj so starou doskou. Takze tam chyba urcite bude na urovni HW....
Richmond (8084)|8.11.2011 22:50
Reakce oken a OS je dáno především nízkými latencemi. Bohužel na to neexistuje benchmark (velká chyba, to by koukali i ti na tomto fóru, kteří tvrdí, že CL9 "stačí") :rolleyes: CL9 znamená údaj, kdy paměť čeká 9 cyklů úplně naprázdno než něco začně dělat. Oněch 9 cyklů na běžnou kancl práci je na 1333MHz prostě málo a bije to do očí, naopak u benchmarků a čehokoliv ostatního co soustavně zaplňuje paměť je rozdíl menší. Pro platformu AMD je časování pamětí mnohdy tím rozhodujícím faktorem mezi výkonným pc a slepenicí vhodnou leda tak do Tesca. Zejména u Phenomů II kde je odfláknutá už samotná latence cpu (zhruba o čtvrtinu-pětinu horší než u předchozích dvoujader, připočtete-li k tomu fakt, že ani ty nejhorší ddr2 moduly neměly CL9 tak jistě pochopíte ten rozdíl ač by to mělo být papírově přesně naopak).

Seagate není disk (krom série Cheetah), papírově je ovšem výborný

AHCI je fajn, přináší pár podstatných vylepšení proti IDE. Na druhou stranu chipsety od AMD jsou v tomto režimu špíše horší/problematičtější něž v AHCI. Pokud nevyužíváte eSATA tak bych nejspíš nechal řadič v módu IDE (hlavně s tímto režimem nemá AMD problémy jako v AHCI režimu, ovšem přijdete o HotPlug na eSATA což je na druhou stranu dost rozhodující u výměnných disků, navíc desky s dvěma řadiči jsou vidět jen výjimečně)

Rozhodně bych doporučil půjčit si na týden kvalitnější ram - takhle kolem té závady můžete běhat do aleluja...
rochedo (10)|13.11.2011 13:49
Diky za odpoved. Casovanie ma predtym napadlo ale nejak som sa do toho nechcel pustit.
Skusil som nastavit casovanie a vyzera to takto: http://i.imgur.com/79sZV.png
Len neviem ci je to bezpecne nechat tie RAM-ky v takom nastaveni ked na to neboli stavane.
Celkovo PC reaguje lepsie a hned aj prestali mrznutia co som nastavil nove casovanie.
Zostava otazka ci to nechat takto alebo dokupit nove RAM-ky ?
Richmond (8084)|13.11.2011 14:11
Pokud projdou memetestem tak je to ok. Teď už bych nové ramky nedokupoval (máš nějaký důvod pro upgrade na více ram?)... Toto nechť je tvým ponaučením pro příště ;)
rochedo (10)|13.11.2011 14:26
Uz som to mal spustene na par hodin a bez problemov. Skusim to nechat bezat vecer.
Este raz diky za pomoc. Poskladal som uz velmi vela zostav ale takyto problem som nikdy nemal. Aspon som sa naucil nieco nove :)