přetaktování AMD Athlon 64 X2 5400+ Black Edition
toto je má sestava:
zákl.deska:Gigabyte MA770-DS3 - AMD 770
procesor: AMD Athlon 64 X2 5400+ Black Edition (Socket AM2)
paměť : A-Data DIMM 4096MB DDR II 800MHz Extreme Edition AD2800E002G
chlazení: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
mechanika:Samsung SH-S223Q, černá, bulk
harddisk: Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
graf.karta: PowerColor AX4870 512MD5-PPH 512MB, PCI-E
pc skříň: CoolerMaster Elite 335 (RC-335-KKN1-GP)
zdroj: Seasonic SS-500ET 500W
Jde mi o taktování hlavně vzhledem k tomu, že jsme si pořídil Battlefield 3 a jak můžete vidět z mé sestavy, hra mi neběhá moc plynule, pokud teda je nějaké rozlehlé prostranství, tak snímky padají i pod 20 fps, což je smutný příběh, na nové pc nemám, tak jsem s rozhodl taktovat pokud budu vědět jak, otázka taková hodně předem, četl jsem, že můj procesor někteří uživtelé dokázali zvednout i na 3.3GHz, nyní mám v základu 2.8 GHz....toto zvýšení, pokud by s emi povedlo, procesor byl stabilní, bude to znát na hře, co se týče plynulosti hry ?...neočekávám zázraky ale aspon něco...
Pír článků jsem přečetl ale i tak z toho nejsem moc moudrý, zatím vím, že pro zvednutí výsledné hodnoty GHz procesoru závisí na FBS/BUS SPEED, s násobičem nehýbat a jako poslední variantu pro stabilní chod po přetaktování sáhnout na napájení, a o co se zvýší FBS o to se musí snížit takt RAMek, říkám dto dobře ?....ovšem kde v BIOSu nastavovat jaké hodnoty, co sledovat apodobně nevím, můžete mě někdo prosím navést, krok az krokem ?....Nejsem dodborník ale chci to zkusit a rizik jsem si vědom. Děkuji
zákl.deska:Gigabyte MA770-DS3 - AMD 770
procesor: AMD Athlon 64 X2 5400+ Black Edition (Socket AM2)
paměť : A-Data DIMM 4096MB DDR II 800MHz Extreme Edition AD2800E002G
chlazení: Arctic Cooling Freezer 64 Pro
mechanika:Samsung SH-S223Q, černá, bulk
harddisk: Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II
graf.karta: PowerColor AX4870 512MD5-PPH 512MB, PCI-E
pc skříň: CoolerMaster Elite 335 (RC-335-KKN1-GP)
zdroj: Seasonic SS-500ET 500W
Jde mi o taktování hlavně vzhledem k tomu, že jsme si pořídil Battlefield 3 a jak můžete vidět z mé sestavy, hra mi neběhá moc plynule, pokud teda je nějaké rozlehlé prostranství, tak snímky padají i pod 20 fps, což je smutný příběh, na nové pc nemám, tak jsem s rozhodl taktovat pokud budu vědět jak, otázka taková hodně předem, četl jsem, že můj procesor někteří uživtelé dokázali zvednout i na 3.3GHz, nyní mám v základu 2.8 GHz....toto zvýšení, pokud by s emi povedlo, procesor byl stabilní, bude to znát na hře, co se týče plynulosti hry ?...neočekávám zázraky ale aspon něco...
Pír článků jsem přečetl ale i tak z toho nejsem moc moudrý, zatím vím, že pro zvednutí výsledné hodnoty GHz procesoru závisí na FBS/BUS SPEED, s násobičem nehýbat a jako poslední variantu pro stabilní chod po přetaktování sáhnout na napájení, a o co se zvýší FBS o to se musí snížit takt RAMek, říkám dto dobře ?....ovšem kde v BIOSu nastavovat jaké hodnoty, co sledovat apodobně nevím, můžete mě někdo prosím navést, krok az krokem ?....Nejsem dodborník ale chci to zkusit a rizik jsem si vědom. Děkuji
Prvně doporučuju něco nastudovat. Jinak ty máš procesor BE, takže taktovat můžeš i jenom zvedáním násobiče.
[quote=ReDegge;480648]na kolik mám násobič zvednout, ted tam mám hodnotu x 11.0 ...v BIOSu kde ?[/quote]
Nemůžeš mít x11 když máš v základu 2.8Ghz.tzn 200x14.
Nastav 200x16 a přidej napětí na cpu,1.42V.Pokud ti system najede,tak otestuj stabilitu
Nemůžeš mít x11 když máš v základu 2.8Ghz.tzn 200x14.
Nastav 200x16 a přidej napětí na cpu,1.42V.Pokud ti system najede,tak otestuj stabilitu
No hlavně bych ti doporučoval povypínat šetřící fce(CnQ). No a potom postupuj dle rady lavjoye. Vždy to nechej pořádně otestovat, ať máš jistotu, že je to stabilní.
hodnoty nastaveny, zde je výsledek, zpozoroval jsem větší hluk z CASu.....co to je za funkci Cool'n'Quiet ?
zde screen: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
čím mám otestovat stabilitu ? ...
zde screen: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
čím mám otestovat stabilitu ? ...
Funkce CnQ automaticky snižuje násobič procesoru v idle, ale po přetaktování to občas dělá potíže. No na otestování stability doporučuju OCCT, nechej to běžet alespoň hodinu a hlídej si teploty při zátěži.
Hluk je kvůli chladiči,máš freezera.V zátěži pak jede na plno i když mu nastavíš méně.Mi freezera držela jen asuska na optimal cca 1600rpm.GA a MSI v tomto směru na Asus nemá no.Zas na posledních modelech MSI to celkem drží
Jo jinak se to klidně jmenovat může. Zkus to pohledat v BIOSU. Až to otestuješ, tak můžeš zkusit jít o trochu výš. Až dosáhneš maxima procesoru, tak bych to doporučoval doladit pomocí fsb(snížit násobič a zvednou takt FSB). Dosáhneš tím lepšího výkonu. Samozřejme s tím ruku v ruce jde snížení taktu pamětí a HT.
Battlefield 3 stále padá, po přetaktování, předtím semtam to vyhodilo hlášku´´program přestal pracovat´´ ale ted si víc jak pět minut nezahraju a vyhodí jí to hned...u jiných her to nedělá
zde jsem zkoušel test OCCT , který v průběhu hlásil chybu jádra?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
při tomto nastavení
čím to může být ? co dál ?
FPS se výrazně zvedlo v BF3
Cool'n'Quiet vypnuto, CPU Clock Ratio na x 16.0, napětí na 1,45V
edit: zkoušel jsem hrát Batman Arkham Asylum a při něm se mi to tady do 5 minut trhlo a vyhodilo stejnou hlášku, což teda značí, že je to nestabilní ?
zde jsem zkoušel test OCCT , který v průběhu hlásil chybu jádra?
při tomto nastavení
čím to může být ? co dál ?
FPS se výrazně zvedlo v BF3
Cool'n'Quiet vypnuto, CPU Clock Ratio na x 16.0, napětí na 1,45V
edit: zkoušel jsem hrát Batman Arkham Asylum a při něm se mi to tady do 5 minut trhlo a vyhodilo stejnou hlášku, což teda značí, že je to nestabilní ?
No, takže musíš jít s násobičem o jeden dolů, zase to nech řádně otestovat a pokud to bude stabilní, tak pomaličku začít hledat strop. Jo a obrázky nahrávej sem na fórum, dole když píšeš příspěvek, tak tam máš tlačítko spravovat přílohy.
[quote=hanx;482969]On hlavně Battlefield padá sám o sobě, nemusí to bejt nutně procesorem ;)[/quote]
No, ale on psal, že chybu mu našel occt.
No, ale on psal, že chybu mu našel occt.
Tá doska je rev. 1.0, alebo rev 2.0 ?
Ak tam máš, rev 2.0, tá podporuje aj procesory AM3 (Athlon II, Phenom II). Výmenou toho procesora (jeho predajom a kúpou trebárs AMD Athlon II X3 455) by si si výrazne pomohol.
Ja som mal 5400+ pretaktovanú až na 3400 MHz, satabilne na 3200 MHz, ale stále výrazne brzdil vo výkone HD 4850, nieto ešte tvoju 4870-ku.
Prechodom na minimálne Athlon II X3, alebo výkonnejší model (Athlon II,Phenom II) by si si mohol výrazne pomôcť a využiť naplno potenciál karty, ktorý máš momentálne obmedzený výkonom svojho súčastného procesora.
Ak tam máš, rev 2.0, tá podporuje aj procesory AM3 (Athlon II, Phenom II). Výmenou toho procesora (jeho predajom a kúpou trebárs AMD Athlon II X3 455) by si si výrazne pomohol.
Ja som mal 5400+ pretaktovanú až na 3400 MHz, satabilne na 3200 MHz, ale stále výrazne brzdil vo výkone HD 4850, nieto ešte tvoju 4870-ku.
Prechodom na minimálne Athlon II X3, alebo výkonnejší model (Athlon II,Phenom II) by si si mohol výrazne pomôcť a využiť naplno potenciál karty, ktorý máš momentálne obmedzený výkonom svojho súčastného procesora.
1. Battlefield 3 PADÁ SÁM O SOBĚ
2. na Batmana jsou vhodnější nV karty (GTX460 stačí*)
3. na Batmana stačí dvoujádro (sám jsem to hrál na 5000+), na BF3 už ovšem ne a rozhodně nebude hrát na 4870 na plný kule ani se "skoro" 8-16 jádrovým AMD bagrem (daň za perfektní, ale naskriptovanou fyziku počítanou, ano přes cpu, které prostě nemůže soupeřit se stovkou, která je v gpu :rolleyes:)
*specielně pro tebe: stačila by i ATIna 5850 ovšem v doprovodu čehokoliv od nV 8800**
**pro ATI hatery: bohužel je to tak, ale i zlá nV se sekla takže v zabugovaných ovladačích 257.15 ti dovolí počítat physx přes nezabugovanou ATInu
2. na Batmana jsou vhodnější nV karty (GTX460 stačí*)
3. na Batmana stačí dvoujádro (sám jsem to hrál na 5000+), na BF3 už ovšem ne a rozhodně nebude hrát na 4870 na plný kule ani se "skoro" 8-16 jádrovým AMD bagrem (daň za perfektní, ale naskriptovanou fyziku počítanou, ano přes cpu, které prostě nemůže soupeřit se stovkou, která je v gpu :rolleyes:)
*specielně pro tebe: stačila by i ATIna 5850 ovšem v doprovodu čehokoliv od nV 8800**
**pro ATI hatery: bohužel je to tak, ale i zlá nV se sekla takže v zabugovaných ovladačích 257.15 ti dovolí počítat physx přes nezabugovanou ATInu