Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 32

Téma: Upgrade PC v ceně 5 000 - 7 500 Kč

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Co chci upgradovat: Herní výkon

    Aktuální konfigurace: Základní deska: ASUS P5Q3
    Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 2.8GHz
    GK: ATI VAPOR HD 4890
    Paměť: 4GB DDR2 1067MHz
    Zdroj: CORSAIR Power Supply VX550
    Win7 32bit

    Další komentář:
    Zdravím!

    Chci se zeptat, kterou část byste na mém místě menili, pokud vůbec. Ne že by mi počítač hry neutáhl, ale už to nejede prostě naplno, jestli mi rozumíte.

    Počítám s tím, že bych nejspíše koupil grafickou kartu, která bude s ohledem na hraní her asi největší brzdou. Jenže stojím před několika nejastnostmi, kde bych potřeboval spíše názor a radu někoho, kdo se o HW dneska zajímá, a proto píšu

    Mám tři favority, kde si raději koupím levnější z nich, za předpokladu, že rozdíl ve výkonu mezi nimi nebude větší než malý. Jinými slovy, rozdíl ve výkonu musí stát za peníze investované navíc. Je dost možné, že jsem nevybral zrovna nejvhodnější kandidáty, tak bych byl rád, kdybyste mne opravili a kdyžtak doporučili nějaké jiné obdobně drahé karty. Opravdu nevím, jaký bude rozdíl mezi nimi ve výkonu, tak bych vás chtěl poprosit, kdybyste mi mohli nějak naznačit ( třeba přibližně v procentech ), jak to vypadá.
    http://www.alza.cz/sapphire-hd-6870-d226023.htm
    http://www.alza.cz/sapphire-hd-6950-...on-d243913.htm
    http://www.alza.cz/sapphire-hd-6950-toxic-d255228.htm

    Dále se chci zeptat, jak velkou cenu by mělo přeinstalovávat OS na 64bit, kvůli paměťím nebo výkonu.

    Děkuji moc za váš čas a odpovědi, které mi sem napíšete.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Z daného výběru bych koupil SAPPHIRE HD 6950 Dirt 3 Edition. Takty na Toxic doženeš, ušetříš 1000 a chlazení vypadá líp (nechce se mi dohledávat alternativy - snad poradí jiní).

    Vyhodit 2000 za přechod 32 -> 64bit je holej nesmysl. I kdyby to pomohlo, tak to bude tak málo, že co není plynulý, plynulý ani nebude. To už ty 2000 radši nacpi komponent (GTX570/HD6970)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Z daného výběru bych koupil SAPPHIRE HD 6950 Dirt 3 Edition. Takty na Toxic doženeš, ušetříš 1000 a chlazení vypadá líp (nechce se mi dohledávat alternativy - snad poradí jiní).

    Vyhodit 2000 za přechod 32 -> 64bit je holej nesmysl. I kdyby to pomohlo, tak to bude tak málo, že co není plynulý, plynulý ani nebude. To už ty 2000 radši nacpi komponent (GTX570/HD6970)
    Zapomněl jsem napsat, že s taktováním nemám žádné zkušenosti a asi bych to raději nezkoušel. Trochu se bojím, že by mi grafika vyhořela. Navíc bych přišel o záruku.

    U těch Winů není problém peněz, protože je mám jako student zadarmo, spíše mi jde o čas, který bych přeinstalování, a hlavně zálohování musel věnovat. Jinak SAPPHIRE HD 6950 Dirt 3 Edition byl tak trochu můj favorit.

    Jen by mě pořád zajímalo, jestli to opravdu při zachování ostatních prvků mojí sestavy bude při hraní více znát. Přeci jenom to není úplně nejmenší investice.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Midnight Zobrazit příspěvek
    Trochu se bojím, že by mi grafika vyhořela. Navíc bych přišel o záruku.
    Dokud nezvedneš napětí tak a nevezmeš vyloženě kartu s šuntským chlazením tak se nemáš čeho bát. A ztráty záruky už vůbec ne V praxi je OC grafiky otázkou "tahání" tlačítek na obrazovce a sem tam nějaké to potvrzování...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No každopádně bych spolu s koupí grafiky přetaktoval procesor.
    400fsb (tedy 3,4Ghz) zvládne ten procesor i ostatní komponenty bez problémů a na výkonu to bude znát. Chce to jen projít pár návodů (tohle nebude žádné extrémní OC) a mít aspoň průměrný chladič (né box)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Mno, na procesoru mám http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=65687, tak nevím, jestli se to dá považovat za trochu lepší chladič, co myslíte?

    Navíc taktování u toho procesoru asi nebude zase taková psina jako u té GK, kde prinejhorším začnu zamrzávat a vrátím se o krok zpět, nebo se mýlím? A asi to zabere i trochu víc času. Nevím, popřemýšlím o tom, výkon navíc by byl fajn, ale trochu se bojím.

    Jinak to taktování GK bych si vyzkoušel už asi na mojí stávájící kartě, mohli byste mi doporučit jednak soft, kterým budu kartu taktovat a jednak kterým jí budu při tom zatěžovat?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    CM 212 je super chladič, ten to uchladí i přetaktované v pohodě.

    Pokud budeš taktovat trochu (tedy řeknme na 400fsb), tak je to otázka pár položek v biosu a pak testu v OCCT. Dej sem screenshot z CPU_Z (první záložku a pak memory), mrknu se co by to všechno obnášelo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Midnight Zobrazit příspěvek
    Jinak to taktování GK bych si vyzkoušel už asi na mojí stávájící kartě, mohli byste mi doporučit jednak soft, kterým budu kartu taktovat a jednak kterým jí budu při tom zatěžovat?
    Zkus MSI Afterburner http://event.msi.com/vga/afterburner/download.htm - má i pár vychytávek navíc, které se hodí při taktování

    Jinak CM212 není super, zůstal bych spíš u chladič (bez přívlastku). Jde o to, co preferuješ - pokud výkon tak jsou mraky lepších, pokud ticho tak nic lepšího než Ninja/Mugen není (pravda, je o 2-3 stovky dražší, ale zato bezúdržbový ) http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=scythe+ninja&min=&max=&gty=new&o=3
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Screeny jsou tady:
    http://imageshack.us/photo/my-images/194/cpurt.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/607/memoryo.jpg/

    Jinak děkuji za doporučení softu. Investovat do větráku se mi zatím moc nechce, tak kdyby to ten můj uchladil, tak bych nějaký ten hluk navíc vydržel
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Obrázky příště přímo sem (pod příspěvkem je tlačítko spravovat přílohy).

    Diskuzi nad chladičem nebudu rozvádět. V tomhle se s Richem neshodmeme (jako na mnoha dalších věcech). Každopádně to mírné přetaktování uchladí a to je hlavní.

    Další drobnost, paměti jsou DDR3 a pravděpodobně je máš ve špatných slotech (pokud je to tedy 2x2gb kit), jedou v single channel módu. Měly by být v oranžových slotech.

    K přetaktování. Co se týká procesoru, na základní frekfenci má příjemně nízké napětí, 3,4Ghz pro něj nebude problém. V biosu je potřeba v sekci AI Tweaker nastavit následující věci:
    1) Ai Overclock tuner na MANUAL
    2) FSB Frequency na 400
    3) DRAM frequency nevim jak bios zobrazuje, ale pro začátek dej nejnižší možnou hodnotu (400). Pak to případně zvednem, když to pojede (dáš sem zas ty 2 screeny)
    4) CPU Voltage: Pravděpodobně bude nutné mírně zvýšit napětí na procesoru. Tipuju tak 1.2 - 1.3V. Zkusil bych 1,25V. Max dlouhodobé napětí pro 45nm C2Q je 1,45V a 72°C, takže máš velkou rezervu. Když to bude málo, PC buď nenastartuje, nebo padne při zátěžovém testu (OCCT).

    Takže jestli se na to cítíš, DO IT, pak sem hoď screeny a pust si tak na půl hodiny OCCT test + sleduj teplotu v zátěži.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Koukám na to, ten počítač jsem nesestavoval já a už jej takhle v roky používám. Teď jsem ty paměti přehodil.

    Večer na to teda vlítnu, kolem osmé bych sem mohl dát výsledky. Jen se chci zeptat k bodu 4)

    Co to pro mě znamená, že počítač nenastartuje? Chápu to dobře, že nebudu moci ani napětí zvednout výš, pře bude KO? A CPU voltage zvýším prosím jak? V BIOSu je nemožné se dostat do sub menu, pokud nad ním zmáčknu enter. Je tam nastavené Auto, ale je to neklikatelné, narozdíl od Overcklockingu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Když nastavíš ten OC na Manual, ostatní položky se zpřístupní. Tedy aspon tak to píšou v manuálu Rozhodně to nějak jít musí, ta deska je pro taktování vhodná.

    To že PC nenaběhne znamená většinou to, že se párkrát restartuje a pak naskočí s původníma hodnotama co tam máš teď. Maximálně budeš muset udělat reset biosu (je na to jumper na desce, nebo vyndáš na 10s baterku z desky - odpojené od zásuvky). A zkusiš to znova s jinýma hodnotama (nejspíš VCORE, zbytek by měl být na jistotu hned na poprvé)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Když nastavíš ten OC na Manual, ostatní položky se zpřístupní. Tedy aspon tak to píšou v manuálu
    Jj, přesně tak tomu je i v reálu, pokud se pc "jakoby" restartuje tak zároveň vyhodí hlášku o nepovedeném OC a nepokračuje v postu dokud nestiskne F1/DEL a neprovede změny. Pokud se Aušusky zaseknou (černá obrazovka) tak stačí pc vypnout, stisknout reset tlačítko a poté zapnout, hodnoty se vrátí zpět na "safe" FSB

    edit: MSI mají něco obdobného, akorát to chce odklopit bočnici a sledovat ledky u jednotlivých fází pro cpu
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Tak hotovo, za chvíli pustím zátěžový test a dám vědět. Jinak DRAM frequency měla nejnižší možnou hodnotu 800, tak jsem zvolil tu.

    Edit: Nainstaloval jsem OCCT, spustil, nic jsem nenastavoval, jen jsem spustil test, tak snad je to doře.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: CPU.jpg 
Zobrazení: 108 
Velikost: 87.1 KB 
ID: 23676   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Memory.jpg 
Zobrazení: 93 
Velikost: 62.6 KB 
ID: 23677  
    Naposledy upraveno uživatelem Midnight: 13-11-2011 v 19:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Nov 2011
    Příspěvků
    15

    Tak jo, test proběhl zdá se úspěšně, nic mi nespadlo ani nevyhořelo a já jsem naživu.

    Přikládám výsledky testu.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-CPU1.png 
Zobrazení: 101 
Velikost: 33.2 KB 
ID: 23678   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-CPU2.png 
Zobrazení: 75 
Velikost: 33.5 KB 
ID: 23679   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-CPU3.png 
Zobrazení: 69 
Velikost: 33.1 KB 
ID: 23680   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-CPU4.png 
Zobrazení: 92 
Velikost: 33.8 KB 
ID: 23681   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-VCore.png 
Zobrazení: 93 
Velikost: 29.9 KB 
ID: 23682   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-Volt3.png 
Zobrazení: 74 
Velikost: 30.5 KB 
ID: 23683   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2011-11-13-19h51-Volt12.png 
Zobrazení: 83 
Velikost: 30.1 KB 
ID: 23684  
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Upgrade PC v ceně 10 000 - 12 500 Kč
    Od Nixonson v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 21-09-2014, 19:21
  2. Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od Ondrasss v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 15-04-2013, 16:09
  3. Upgrade PC v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od bulhy v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 23-10-2011, 13:00
  4. Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč
    Od nothar3 v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 01-09-2010, 15:58
  5. Upgrade PC v ceně do 5 000 Kč
    Od JAKIS0 v sekci PC - upgrade
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 31-08-2010, 14:58