šlape mi pc sestava tak jak má ?
Zdravím,
před pár dny jsem získal grafickou kartu ZOTAC GeForce 9800 GT, která je výkonnější než má předešlá (ASUS NVIDIA GeForce 8400GS SILENT) a tak jsem ji nainstaloval do PC.
Od té doby mám takové tušení, že moje zastaralá PC sestava pomalu přestává stíhat. Nejsem žádný náruživý hráč, který by u toho seděl 24 hod. denně, ale sem tam, když mě to chytne, si zahraji (Call of Duty 4, FIFA 11, 12, ..) a na to mi tohle složení celkem stačí.
Jsem v tomhle směru trošku laik, ale i přesto mi bylo jasné, že bude třeba výkonnější zdroj (350W není v dnešní době nic) a tak jsem se trochu zajímal, vypočítal si min. potřebný výkon zdroje (vychází to 350W + samozřejmě je potřeba nějaká rezerva kterou já nemám ), stáhnul nějaký software na monitoring hardware a trošku jsem se lekl.
v PC Probe II mě to při spuštění varuje na nízké otáčky u POWER Fan (zdroj ?) --> jak je zvýšit ? co pro to udělat? ve SpeedFanu zas koukám na teplotu u AUX (?) a Temp (?) --> co s tím ?
Už jednou se mi při hraní stalo , že mi najednou spadlo PC a restartovalo se. Předcházelo tomu jakési skřípání/chrastění/zadrhávání - prostě to vydávalo nějaký zvuk. To mě nakoplo k tomu, abych pátral po tom, co je špatně, dřív než to zle dopadne :-)
Prosím o radu, co byste na mém místě dělali ?
V současné době nemám peníze na nějaký upgrade. Zajímá mě do čeho investovat, aby to šlapalo tak, jak to je teď (zdroj, větráčky, chladiče,...). Časem na vylepšování určitě přijde řada. Čím byste začali ?
moje staromódní sestava :
ASUS P5B Gb LAN, iP965, FSB 1066, HDA
CPU INTEL Core 2 Duo E4600 BOX
ZOTAC GeForce 9800 GT
CORSAIR 2x1GB DDR2 PC6400 800MHz 5-5-5-18 (XMS2 kit 2ks 1GB s chladičm)
WESTERN DIGITAL Caviar Green 1500GB, SATA II, 64MB cache, IntelliPower, 8.9ms, WD15EARS
HDD 250GB Seagate B-7200.10 16MB SATAII/ 300 7200r
Fortron 350W/ LN/ 12fan/ PFC/ P4/ 20+4PIN, ATX-350PNF
před pár dny jsem získal grafickou kartu ZOTAC GeForce 9800 GT, která je výkonnější než má předešlá (ASUS NVIDIA GeForce 8400GS SILENT) a tak jsem ji nainstaloval do PC.
Od té doby mám takové tušení, že moje zastaralá PC sestava pomalu přestává stíhat. Nejsem žádný náruživý hráč, který by u toho seděl 24 hod. denně, ale sem tam, když mě to chytne, si zahraji (Call of Duty 4, FIFA 11, 12, ..) a na to mi tohle složení celkem stačí.
Jsem v tomhle směru trošku laik, ale i přesto mi bylo jasné, že bude třeba výkonnější zdroj (350W není v dnešní době nic) a tak jsem se trochu zajímal, vypočítal si min. potřebný výkon zdroje (vychází to 350W + samozřejmě je potřeba nějaká rezerva kterou já nemám ), stáhnul nějaký software na monitoring hardware a trošku jsem se lekl.
v PC Probe II mě to při spuštění varuje na nízké otáčky u POWER Fan (zdroj ?) --> jak je zvýšit ? co pro to udělat? ve SpeedFanu zas koukám na teplotu u AUX (?) a Temp (?) --> co s tím ?
Už jednou se mi při hraní stalo , že mi najednou spadlo PC a restartovalo se. Předcházelo tomu jakési skřípání/chrastění/zadrhávání - prostě to vydávalo nějaký zvuk. To mě nakoplo k tomu, abych pátral po tom, co je špatně, dřív než to zle dopadne :-)
Prosím o radu, co byste na mém místě dělali ?
V současné době nemám peníze na nějaký upgrade. Zajímá mě do čeho investovat, aby to šlapalo tak, jak to je teď (zdroj, větráčky, chladiče,...). Časem na vylepšování určitě přijde řada. Čím byste začali ?
moje staromódní sestava :
ASUS P5B Gb LAN, iP965, FSB 1066, HDA
CPU INTEL Core 2 Duo E4600 BOX
ZOTAC GeForce 9800 GT
CORSAIR 2x1GB DDR2 PC6400 800MHz 5-5-5-18 (XMS2 kit 2ks 1GB s chladičm)
WESTERN DIGITAL Caviar Green 1500GB, SATA II, 64MB cache, IntelliPower, 8.9ms, WD15EARS
HDD 250GB Seagate B-7200.10 16MB SATAII/ 300 7200r
Fortron 350W/ LN/ 12fan/ PFC/ P4/ 20+4PIN, ATX-350PNF
Zkontroluj napred pohledem dovnitr pocitace, jestli se otaci vsechny vetracky jak maji, jestli nejaky toci opravdu jenom 40RPM, poznas to na prvni pohled :D
I ten ve zdroji?
jinak konektor na POWER fan je na desce uplne vpravo nahore.
No, a k te teplote ... mohlo by jit o nejaky bug a ukazovat to ve stupnich Fahrenheita, to by celkem sedelo, protoze 102 uz by bylo opravdu moc ... jeste muzes zkusit "osahat" pasivy :D
jinak konektor na POWER fan je na desce uplne vpravo nahore.
No, a k te teplote ... mohlo by jit o nejaky bug a ukazovat to ve stupnich Fahrenheita, to by celkem sedelo, protoze 102 uz by bylo opravdu moc ... jeste muzes zkusit "osahat" pasivy :D
ve zdroji se větráček otáčí
hele teď koukám na ten konektor vpravo nahoře na desce a je tam napsaný PWR FAN a nic k němu není připojený... je to možný ? :D
teplota je opravdu ve stupních, neukazuje mi to jen SpeedFan
teď jsem si zahrál fifu 11 a ukazuje mi to CPU: 86 stupňů, AUX: 112 stupňů
nemůže se tím něco pokazit ? je potřeba koupit nějaký chlazení ?
a co s tou sestavou do budoucna ?
hele teď koukám na ten konektor vpravo nahoře na desce a je tam napsaný PWR FAN a nic k němu není připojený... je to možný ? :D
teplota je opravdu ve stupních, neukazuje mi to jen SpeedFan
teď jsem si zahrál fifu 11 a ukazuje mi to CPU: 86 stupňů, AUX: 112 stupňů
nemůže se tím něco pokazit ? je potřeba koupit nějaký chlazení ?
a co s tou sestavou do budoucna ?
jako pres 100 stupnu je to vzdycky uz celkem pruser ...
mas ve skrini dostatecne proudeni vzduchu? chladice nejsou zanesene prachem?
mas ve skrini dostatecne proudeni vzduchu? chladice nejsou zanesene prachem?
dostatečné proudění vzduchu znamená co ? mám tam větráček vzadu, na procesoru, ve zdroji a pak je cosi na kartě... fakt se v tomhle nevyznám.. doteď jsem se o nezajímal, ale s "novou" kartou mi bylo jasné, že bude potřeba zdroj a něco na chlazení.. proto sem píšu a ptám se, jestli je toto normální...
prachem by nic extra zanešeného být nemělo.. když jsem před pár dny montoval kartu, tak jsem to vysál
(prosím i o odpovědi na ostatní dotazy)
prachem by nic extra zanešeného být nemělo.. když jsem před pár dny montoval kartu, tak jsem to vysál
(prosím i o odpovědi na ostatní dotazy)
chladiče jsem osahal :D
na CPU (pod větráčkem) není nijak zvlášť teplý
další, uprostřed základovky, je lehce teplý
třetí (pod grafikou) je teplý nejvíc, ale i tak se mi to nezdá jako něco neobvyklého
na CPU (pod větráčkem) není nijak zvlášť teplý
další, uprostřed základovky, je lehce teplý
třetí (pod grafikou) je teplý nejvíc, ale i tak se mi to nezdá jako něco neobvyklého
Pohoda,pokud sedí dobře chladič na cpu.Jinak by mohl být vlažný právě proto že dobře nesedí a tobě pak ukazuje 86°C což je trošku mimo,navíc by začal thortlovat
tak to je fajn, ale pořád tu je ta vysoká teplota a já nevím co s tím :-(
nové měření (shodující se ve dvou prográmcích).
nové měření (shodující se ve dvou prográmcích).
ok a co AUX ?
co to vůbec je ? dá se ta teplota nějak redukovat ? popř. čím ?
co udělat s tou sestavou, případným nákupem jiných komponentů ?
co to vůbec je ? dá se ta teplota nějak redukovat ? popř. čím ?
co udělat s tou sestavou, případným nákupem jiných komponentů ?
Na Aux se vyprdni.Pokud máš box chladič tak popřemýšlej o nějaké té pětistovce,aspon nějaký Freezer 13 nebo tak něco a nataktovat cpu.Jinak s tou sestavou bych nedělal nic.Maximálně dobře vyčistit,lepší větráčky a uklidit kabely v rámci možností
1) obrázky vkládej přímo sem (pod každým příspěvkem máš tlačítko "spravovat přílohy"). Koneckonců můžeš sem dát fotku otevřené skříně z boku at vidime jak to máš řešený, chlazený.
2) Teploty CPU jsou v pohodě (jak píše lavjoy, berná mince je ten HW Monitor)
3) Teplotu grafiky zkontroluj přes GPU_Z
4) Vypínání PC (pokud to s minulou grafikou nedělalo), může mít na triku ten zdroj. Jak je starý? Minimálně by chtělo ho otevřít a zkontrolovat kondenzátory.
5) Sestava jako taková neni špatná, možná to bude chtít novej zdroj. Co se výkonu týče, nebylo by od věci trochu nataktovat procesor, aby tu silnější grafiku stíhal krmit.
A ano.. AUX je nějaký hausnumero, čili ignorovat.
2) Teploty CPU jsou v pohodě (jak píše lavjoy, berná mince je ten HW Monitor)
3) Teplotu grafiky zkontroluj přes GPU_Z
4) Vypínání PC (pokud to s minulou grafikou nedělalo), může mít na triku ten zdroj. Jak je starý? Minimálně by chtělo ho otevřít a zkontrolovat kondenzátory.
5) Sestava jako taková neni špatná, možná to bude chtít novej zdroj. Co se výkonu týče, nebylo by od věci trochu nataktovat procesor, aby tu silnější grafiku stíhal krmit.
A ano.. AUX je nějaký hausnumero, čili ignorovat.
přikládám obrázky
teplota grafiky je podle GPU Z 53 stupňů
zdroj jsem kupoval v srpnu 2008, tzn. že mu je přes 3 roky, ale otevírat si ho fakt netroufnu :D
s tou sestavou bych fakt časem chtěl něco udělat, ale nevím s čím začít..
teplota grafiky je podle GPU Z 53 stupňů
zdroj jsem kupoval v srpnu 2008, tzn. že mu je přes 3 roky, ale otevírat si ho fakt netroufnu :D
s tou sestavou bych fakt časem chtěl něco udělat, ale nevím s čím začít..
1) Zkus pustit furmark a sleduj kam až teplota vystoupá. To samé by se hodilo s procesorem, tzn spusti HWmonitor a sledovat teplotu když procesoru dáš zátěž (OCCT)
2) Ten PC tedy spadnul jen jednou, nebo "padá" pravidelně? (jestli jednou, mohlo to být kvuli bugu ve hře či podobně)
3) Bednu máš pořešenou vcelku OK, pokud jsi kutil, tak vyřízni tu mřížku za zadním ventilátorem, at fouka rovnou ven.
4) Se sestavou něco udělat.. no investovat do toho nemá smysl (stará platforma), takže další bych se zaměřil na taktování CPU bez velkého zvedání napětí (protože máš jen obyč chladič). Něco si o tom přečti, pro začátek bude tvůj cíl zvednout fsb z 200 na 266 a tim procesor za 2,4 na 3,2Ghz
2) Ten PC tedy spadnul jen jednou, nebo "padá" pravidelně? (jestli jednou, mohlo to být kvuli bugu ve hře či podobně)
3) Bednu máš pořešenou vcelku OK, pokud jsi kutil, tak vyřízni tu mřížku za zadním ventilátorem, at fouka rovnou ven.
4) Se sestavou něco udělat.. no investovat do toho nemá smysl (stará platforma), takže další bych se zaměřil na taktování CPU bez velkého zvedání napětí (protože máš jen obyč chladič). Něco si o tom přečti, pro začátek bude tvůj cíl zvednout fsb z 200 na 266 a tim procesor za 2,4 na 3,2Ghz
Zkusil jsem ten Furmark a teploty jsou následující :
grafika : 99 stupňů
procesor : 89 stupňů
pc spadlo jen jednou a to když jsem hrál cod4 delší dobu... od toho jsem to moc nehrál, takže nevím
na to taktování se zkusím mrknout
grafika : 99 stupňů
procesor : 89 stupňů
pc spadlo jen jednou a to když jsem hrál cod4 delší dobu... od toho jsem to moc nehrál, takže nevím
na to taktování se zkusím mrknout
Procesor 89 stupnu neverim.. Kterej udaj v jakym programu? Zajímá tě max údaj u položek core0 a core1 v CPUID Hardware Monitoru (tam co jsi v klidu měl 37 a 32 °C).
Grafika 99 je moc, to mohla bejt příčina pádu toho COD4.. Dej sem ideálně taky screenshot toho GPU_Z a záložky první a sensors.
Grafika 99 je moc, to mohla bejt příčina pádu toho COD4.. Dej sem ideálně taky screenshot toho GPU_Z a záložky první a sensors.
Mno hele zkus tu grafiku profouknout, jestli nemá zanesenej chladič prachem.. Protože ty teploty nejsou moc pěkný :-/
CPU by to pak chtělo zvlášť otestovat OCCT (a koukat na tu teplotu v core0 a core1).. to proto abys věděl jak na tom jsi před taktováním. PRocesor by neměl dlouhodobě pracovat nad 72°C.
CPU by to pak chtělo zvlášť otestovat OCCT (a koukat na tu teplotu v core0 a core1).. to proto abys věděl jak na tom jsi před taktováním. PRocesor by neměl dlouhodobě pracovat nad 72°C.
ta grafika (resp. větráček na ní) mi při hře nebo při nějaké zátěži začne "píštět", tak je možný, že to něčím zanešený je, ale to chce asi vyndat a něčím to projet co ?
čím by se to dalo vyčistit ? co se na to tak používá ?
nebo dá se tohle řešit dokoupením něčeho na chlazení ?
CPU jsem nechal 3 minuty testovat (btw GPU 100 :-/) :
čím by se to dalo vyčistit ? co se na to tak používá ?
nebo dá se tohle řešit dokoupením něčeho na chlazení ?
CPU jsem nechal 3 minuty testovat (btw GPU 100 :-/) :
Teploty CPU jsou OK a tu grafiku už přestaň trápit :)
No zkus ji profouknout pusou ze všech stran (od ventilátoru i přes pasiv). Stlačenej vzduch by mohl ten větrák urvat a u vysavače pozor na statickou elektřinu..
Dokoupením chlazení se to pochopitelně řešit dá, ale u grafiky za pár šupů to trochu postrádá smysl..
No zkus ji profouknout pusou ze všech stran (od ventilátoru i přes pasiv). Stlačenej vzduch by mohl ten větrák urvat a u vysavače pozor na statickou elektřinu..
Dokoupením chlazení se to pochopitelně řešit dá, ale u grafiky za pár šupů to trochu postrádá smysl..
Ta atrapa na chladič neuchladí slušně default natož 266.Já bych to netrápil vůbec tedka.Vyndal bych kartu,opatrně vyčistit štětečkem na vodovky apod...,popř. sundat chladič a nanést novou teplovodivou pastu(nanáší se tenoulinký film).
Na cpu kup chladič jinak to nemá smysl,něco testovat-zvedat. Zde se můžeš inspirovat jak by to mělo vypadat uvnitř pc
Na cpu kup chladič jinak to nemá smysl,něco testovat-zvedat. Zde se můžeš inspirovat jak by to mělo vypadat uvnitř pc
[quote=lavjoy;487377]Ta atrapa na chladič neuchladí slušně default natož 266.[/quote]
Jestli ten chladic nema kakaovy loziska a grafika mu pri zatezi zacne piskat, tak bych ho neodsuzoval... zazrak to neni, ale pokud ten procak trochu podvoltuje a popotahne nahoru, muze na tom byt lip nez ted...
Tyto procaky maji defaultni Vcore casto dost vysoko, takze i po snizeni napeti kvuli omezeni spotreby a tepla se to da porad jeste docela slusne vytocit
viz treba zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/7225-pentium-e2140-a-e2160#40218

osa x je frekvece, y napeti procaku - to vlevo nahore je default stav a ty puntiky okolo co tomu procesoru doopravdy staci... toto je E2140, takze default jen 1,6GHz, ale pro ilustraci staci...
Jestli ten chladic nema kakaovy loziska a grafika mu pri zatezi zacne piskat, tak bych ho neodsuzoval... zazrak to neni, ale pokud ten procak trochu podvoltuje a popotahne nahoru, muze na tom byt lip nez ted...
Tyto procaky maji defaultni Vcore casto dost vysoko, takze i po snizeni napeti kvuli omezeni spotreby a tepla se to da porad jeste docela slusne vytocit
viz treba zde: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/7225-pentium-e2140-a-e2160#40218

osa x je frekvece, y napeti procaku - to vlevo nahore je default stav a ty puntiky okolo co tomu procesoru doopravdy staci... toto je E2140, takze default jen 1,6GHz, ale pro ilustraci staci...
graf. kartu jsem vyndal, profoukl, kompletně zbavil prachu štětečkem a otestoval. Za normálního chodu to bylo někde okolo 45stupňů.. potom jsem to zkusil ve FurMarku a zase jsem se dostal na 99... pak už se to začínalo zadrhávat...
díval jsem se na nějaký chladič na CPU a myslím, že tohle by mohlo stačit, co říkáte ?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
do skříně bych pak šupnul ještě nový větrání (to starý běží pěkně, ale dělá při rozjezdu rachot a chvilku trvá, než to přestane)
díval jsem se na nějaký chladič na CPU a myslím, že tohle by mohlo stačit, co říkáte ?
do skříně bych pak šupnul ještě nový větrání (to starý běží pěkně, ale dělá při rozjezdu rachot a chvilku trvá, než to přestane)
Ventilátor Nexus, Enermax nebo Noctua.
Ten chladič na CPU zatim neni imho nutné řešit. V zátěži se nedostaneš přes 60°C a to je v pohodě, limit je 72°C. (jestli jiný chladič, tak určitě ne ten co jsi vybral, minimálně Xigmatek Loki nebo CM TX3)
Důležitější je co s tou grafikou.. on furmark je extrémní vytížení, v reálu to hra tak nezahřeje, ale stejně to neni ideální. V bedně jako takové tedy horko neni, ten zadní ventilátor přes tu mřížku fouká nějak obstojně? To vyříznutí by imho dost pomohlo.
Ten chladič na CPU zatim neni imho nutné řešit. V zátěži se nedostaneš přes 60°C a to je v pohodě, limit je 72°C. (jestli jiný chladič, tak určitě ne ten co jsi vybral, minimálně Xigmatek Loki nebo CM TX3)
Důležitější je co s tou grafikou.. on furmark je extrémní vytížení, v reálu to hra tak nezahřeje, ale stejně to neni ideální. V bedně jako takové tedy horko neni, ten zadní ventilátor přes tu mřížku fouká nějak obstojně? To vyříznutí by imho dost pomohlo.
http://www.eo.cz/TGVE021384-enermax-ucma12-magma-120mm.html ?
chladič na CPU tedy není potřeba ? v čem je špatný ten, co jsem vybral ?
chtěl bych cenově podobný... imho nic extra na tu moji soustavu není třeba
přes tu mřížku vzadu fouká celkem dost... chladit pivo by se s tím možná i dalo.. spíš mi vadí ten rachot při rozjezdu, proto bych ho měnil
chladič na CPU tedy není potřeba ? v čem je špatný ten, co jsem vybral ?
chtěl bych cenově podobný... imho nic extra na tu moji soustavu není třeba
přes tu mřížku vzadu fouká celkem dost... chladit pivo by se s tím možná i dalo.. spíš mi vadí ten rachot při rozjezdu, proto bych ho měnil
Musíš odďělat chladič z grafiky a dát teplovodivou pastu na očištěné jádro od staré a prohlídnout jestli dosedá na čip rovně a má dobrej přítlak při zpětný montáži. Pokud to nepomůže, tak alespoň budeš vědět, že to není tím:).
Koukám na ty fotky v tvým PC a ty kabely jsi už porovnal? Vypadá to jako by byl hlavně ten širokej IDE kabel přímo proti tý grafice a bránil vzduchu aby šel z grafiky ven.
Koukám na ty fotky v tvým PC a ty kabely jsi už porovnal? Vypadá to jako by byl hlavně ten širokej IDE kabel přímo proti tý grafice a bránil vzduchu aby šel z grafiky ven.
dambor: Tyhle větráčky jsou velmi kvalitní
Chladič aspon ten AC Freezer 13,nestojí moc a na těch 1100rpm je i tichý.Já nezastávám názor že není potřeba.Jo dřív byli chladiče na 775 s P4 nebo ke quadům se dávali.Vysoký asi 3cm pasiv s měděným středem,ale to není tvůj případ.
Že ti to vrčí bude nejspíš bednou,že ti rezonuje než se otáčky ventilátorů ustálí.
Chladič aspon ten AC Freezer 13,nestojí moc a na těch 1100rpm je i tichý.Já nezastávám názor že není potřeba.Jo dřív byli chladiče na 775 s P4 nebo ke quadům se dávali.Vysoký asi 3cm pasiv s měděným středem,ale to není tvůj případ.
Že ti to vrčí bude nejspíš bednou,že ti rezonuje než se otáčky ventilátorů ustálí.
abych pravdu přiznal, tak rozdělávání grafiky se trošku bojím... nejsem v tomto oboru příliš znalý (kde je jádro, čip, jak poznám dobrej přítlak - to mi nejsou příliš blízké pojmy) --> teplovodivou pastu jsem nikdy nedržel v ruce :-)
kabely by tomu bránit neměly (když jsem to dával dohromady, asistoval mi u toho "odborník"), ten IDE kabel jde mimo, grafice nebrání
kabely by tomu bránit neměly (když jsem to dával dohromady, asistoval mi u toho "odborník"), ten IDE kabel jde mimo, grafice nebrání
z chladičů tedy který ?
http://www.eo.cz/SCC440376-chladic-coolermaster-hyper-tx3-sct.html
http://www.eo.cz/TGCA046208-arctic-freezer-13.html
http://www.eo.cz/index.php?product=TGCX050547
a větráček do skříně ? ...mám černočervenou skříň, tak jsem koukal po něčem, aby to ladilo :)
http://www.eo.cz/index.php?product=TGVX043476
http://www.eo.cz/TGVE021384-enermax-ucma12-magma-120mm.html
http://www.eo.cz/TGVE048833-enermax-ucta12n-r-120mm-led.html
prosím o konkrétní tipy z nabídky nebo můžete navrhnout vlastní...
http://www.eo.cz/SCC440376-chladic-coolermaster-hyper-tx3-sct.html
http://www.eo.cz/TGCA046208-arctic-freezer-13.html
http://www.eo.cz/index.php?product=TGCX050547
a větráček do skříně ? ...mám černočervenou skříň, tak jsem koukal po něčem, aby to ladilo :)
http://www.eo.cz/index.php?product=TGVX043476
http://www.eo.cz/TGVE021384-enermax-ucma12-magma-120mm.html
http://www.eo.cz/TGVE048833-enermax-ucta12n-r-120mm-led.html
prosím o konkrétní tipy z nabídky nebo můžete navrhnout vlastní...
Já bych bral toho freezera a větrák enermax.Jinak na youtube se můžeš podívat jak se sundavá chladič,aplikuje pasta a vše kolem.
např...
např...
tak jsem byl koupit teplovodivou pastu, vzndal jsem grafiku, odsrouboval 4 sroubky, dale jsem oddelal i kryt, ale dale jsem se nedostal :/
zkoukl jsem vsechna mozna videa na youtube, ale nikde nemuzu najit tu stejnou grafiku a k tomu cipu se proste nemuzu dostat... mel by byt pod zebry, ale nic dalsiho k odsroubovani tu (krome vetracku) neni...
neni mozny, ze je ta karta vyrobena tak, aby se k tomu clovek nemohl dostat ? :D :/
zkoukl jsem vsechna mozna videa na youtube, ale nikde nemuzu najit tu stejnou grafiku a k tomu cipu se proste nemuzu dostat... mel by byt pod zebry, ale nic dalsiho k odsroubovani tu (krome vetracku) neni...
neni mozny, ze je ta karta vyrobena tak, aby se k tomu clovek nemohl dostat ? :D :/
Není to jen přilepený těma teplovodivejma featurkama? Nahřát a teplý by to mělo jít dolů líp. Nejlíp zahřát pařením hry a rychle vypnout a sundat:).
pripadne sem hod foto z horni i dolni strany, kam az jsi se dostal. pokud mozno ne z mobilu (ikdyz nektere uz foti docela pekne i makro)
Podľa screenov gpu-z sa jedná o Zotac 9800GT ;)
Je možné, že stará teplovodivá pasta je už suchá a vtedy to dosť drží .... nahriať niečím (teplovzdušná pištoľ a pod.) chladič a krútivým pohybom sa pokúsiť dať chladič dole - pozor, nepoužívaj neprimeranú silu, radšej skontroluj, či niekde ešte nie je skrytá nejaká skrutka :notsure
Je možné, že stará teplovodivá pasta je už suchá a vtedy to dosť drží .... nahriať niečím (teplovzdušná pištoľ a pod.) chladič a krútivým pohybom sa pokúsiť dať chladič dole - pozor, nepoužívaj neprimeranú silu, radšej skontroluj, či niekde ešte nie je skrytá nejaká skrutka :notsure
Nj,já vůl .
Náhodou jsem měl taky problém s 8800GT od zotacu s teplotama.Vyřešil sem to samozřejmě novou pastou ale to moc nepomohlo,asi 5-7°C.Tak jsem sundal ten krycí pomalovanej plech a gumičkou chytil na pasiv toho chladiče eště 8cm větráček.Karta to špatná není,pokud uvažuješ že si ji nějaký ten čas necháš,tak možná by nebylo od věci na ni dát Arctic Accelero S1 (Rev. 2).
Náhodou jsem měl taky problém s 8800GT od zotacu s teplotama.Vyřešil sem to samozřejmě novou pastou ale to moc nepomohlo,asi 5-7°C.Tak jsem sundal ten krycí pomalovanej plech a gumičkou chytil na pasiv toho chladiče eště 8cm větráček.Karta to špatná není,pokud uvažuješ že si ji nějaký ten čas necháš,tak možná by nebylo od věci na ni dát Arctic Accelero S1 (Rev. 2).
Nečetl jsem celé vlákno, ale k té teplotě... Speedfan mi ukazuje všechny teploty nejspíše správně (a ty jsou ok), ale Temp2 ukazuje 127°C trvale od doby co mám nové PC (už tak dva týdny). Kdyby opravdu teplota někde kdekoli v PC byla 127°C, už by bylo dávno uvařené :).
mne to vcera podruhe (kdyz jsem hral delsi dobu cod4 online a pritom ignoroval piskani gpu) vyhodilo (=restartovalo) pc zniceho nic. tudiz tu ta teplota nejspis bude hrat roli... nebo potom zdroj ?
Fajn. Aby se neřeklo, otevřel jsem skříň a osahal co nejívce vnitřku pc a samozřejmě všechno všude studené. Při hraní se mi většinou drží GK na 55°C a procáky do 40°C, nejvíce na grafice jsem zatím viděl při hraní Dragon age 2 (maximální detaily, AA i AF) a to 60°C a všechny jádra procáku zase maximálně do 40°C. Nejvyšší teplotu na CPU jsem měl při 3D Marku 2006 testu procáků a to 48°C, víc ani ťuk.
No zkrátka ze svého pohledu to jasně vidím na chybu ve speedfanu. Třeba Anno 1404 jsem hrál vkuse 4 hodiny. Dragon age 2 i 5 hodin a vše šlape jak hodinky (když teda pominu grafické potíže nových her, které řeším v jiném vlákně).
127°C = okamžitá smrt jakékoli součásti z PC, kdyby cokoli v PC hnalo teplotu už "jen" na 80°C, tak při otevření skříně bys ani nemusel nic ohmatávat a hned bys cítil odněkud závan velmi horkého vzduchu.
edit.: Vyřešená věc :). Právě před spaním větrám... Teplota na GPU 21°C, CPU 14°C... No, a, Temp2 pořád neměnných 127°C :-D.. Takže bez obav v tomto případě. Skutečně má speedfan chybu.
No zkrátka ze svého pohledu to jasně vidím na chybu ve speedfanu. Třeba Anno 1404 jsem hrál vkuse 4 hodiny. Dragon age 2 i 5 hodin a vše šlape jak hodinky (když teda pominu grafické potíže nových her, které řeším v jiném vlákně).
127°C = okamžitá smrt jakékoli součásti z PC, kdyby cokoli v PC hnalo teplotu už "jen" na 80°C, tak při otevření skříně bys ani nemusel nic ohmatávat a hned bys cítil odněkud závan velmi horkého vzduchu.
edit.: Vyřešená věc :). Právě před spaním větrám... Teplota na GPU 21°C, CPU 14°C... No, a, Temp2 pořád neměnných 127°C :-D.. Takže bez obav v tomto případě. Skutečně má speedfan chybu.
DennyZuko - to jsi jako v pokoji vyvetral na 10°C? procak nikdy nemuze mit stejnou nebo nizsi teplotu nez okolni vzduch... normalni je rozdil aspon 5-10 stupnu oproti okoli... neco ti ukazuje voloviny.
127 je jasne nezapojeny cidlo, je to max rozsah 8bit integeru (se znamenkem).
kdyz bude mit neco ve sktrini treba 300°C tak z ni nemusi letet zadny vrely zavan, zalezi jak velka to bude plocha a kolik tepla produkuje... kdyz bude treba blbe dosedat chladic, tak tam bude 100 stupnu jak nic, ale zadny teplo nikde salat nebude. Mit 100°C chladic na procesoru, ktere zere 150W, tak to samozdrejme bude hic jak prase
127 je jasne nezapojeny cidlo, je to max rozsah 8bit integeru (se znamenkem).
kdyz bude mit neco ve sktrini treba 300°C tak z ni nemusi letet zadny vrely zavan, zalezi jak velka to bude plocha a kolik tepla produkuje... kdyz bude treba blbe dosedat chladic, tak tam bude 100 stupnu jak nic, ale zadny teplo nikde salat nebude. Mit 100°C chladic na procesoru, ktere zere 150W, tak to samozdrejme bude hic jak prase
ja jsem si v biosu vypl automatic control fan system a cpu ci neco takovy a otacky vetraku se mi toci na max a porad stejne :) :D taky jsem mel problemy s teplotami na strance 2 mam svuj prispevek i s fotkama a ted jsem to nejak vyresil a teploty jsou vporadku :) pridelal sem na pasivni grafiku 80mm vetrak a dalsi vetracek na vyfukovani vzduchu ven a je pokoj teploty v cajku to vsechno me stalo 200 stovky :) pc se mi restartovaval porad ve hrach dokonce i na fb pokru...dal sem default biosu a to vetrani ze takze se asi nedozvim cim co bylo ale teploty byly velke :):thumb