Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Rada pred koupi - obmena vodnika

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Dobry den, chci obmenit vodni chlazeni a potrebuju poradit. Mam case s vodnim chlazenim od vyrobce, konkretne tento model: http://www.thermaltakeusa.com/Produc...5&ID=1410#Tab0

    Chci vymenit pumpu, cpu blok, pripadne hadice a napln. Co chci rozhodne ponechat je radiator (200x240mm), kterej je umisten s ventilatory pred disky a prijemne mi je tim padem chladi, ale hlavni duvod je, ze kvuli tomu nechci prevrtavat celou case. (ten radiator je nerozebiratelne spojen s kosem na hdd)

    Zatim jsem vybral toto:
    PUMPA s NADOBKOU : http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...ml?arg1=010604 - muzete mi prosim rict k cemu jsou ty dva gumove sroubky na strane? Vypada to ze se pumpa sklada ze tri casti - samotne pumpy, pak patrne TOP a samotna nadobka na kapalinu primo na TOPU. Muzete mi rrict jakou funkci ma top a jak se lisi od klasickeho? (jestli jsem to tedy pochopil spravne a je to custom TOP)

    CPU BLOK: http://www.alphacool.cz/produkt/EK_W...l_-_Plexi.html - jaky je teplotni rozdil mezi timto a verzi NICKEL?

    A ted prichazi problem, nevim co koupit abych mohl spojit vyse zminenou pumpu,cpu blok s radiatorem, ktery ma takoveto fitinky:


    Hadice maji navic prevlecnou matici kterou se utahnou na fitinky aby se neuvonily - to bych chtel zachovat na celem okruhu!!


    Vyrobce pise, ze se jedna o rozmer 3/8", ale na foru jsem se docetl, ze velikost 3/8" plati za 11/8mm hadici - moje hadice maji ale vnitrni prumer 10mm! Venkovni cca 13mm.

    Po delsim hledani jsem narazil na fitinky http://www.alphacool.cz/produkt/Kool...r_13-10mm.html ale vice me zaujal typ L http://www.alphacool.cz/produkt/Kool...r_13-10mm.html - otazka je VEJDOU SE MI oboje na cpu block a nebo alespon na pumpu???

    Bude tahle hadice ok? http://www.alphacool.cz/produkt/Tygo...lear_-_1m.html - kdyz objednam dva kusy prijdou mi 2 jednometrovy kusy nebo jeden dvoumetrovej kus? - ptam se predem abych pak nebyl prekvapenej

    Diky za rady a doporuceni!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Dobrý den,

    nepíšete jaký máte HW, takže se těžko radí...každopádně k Vašim dotazům:

    1) Gumové šroubky na bocích Ultra AGB pumpy jsou pro antivibrační uchycení do 3.5" pozice.
    2) Ano jsou to tři části. TOP na Laing pumpy zvedne výkon a ztiší pumpu. U téhle pumpy je Alphacool TOP.
    3) Rozídl mezi jednotlivými verzemi EK-Supreme je jen ve vzhledu, neliší se výkonem.
    4) Pokud se dobře dívám na obrázek tak to vypadá, že radiátor má archaický 1/8" závit. Tzn doporučil bych redukci na 1/4" tzn toto http://www.alphacool.cz/produkt/Redu...-_na_1-4-.html a na to už můžete dát klasické čtvrtpalcové fitinky.
    5) To je právě bordel u Thermaltake. Dřív dávali do setů 8/6mm hadice, pak 11/8mm hadice a teď dávají 13/10mm hadice. Ovšem všechny tři rozměry vždy ve specifikacích psali jako 3/8", což správně je 11/8mm...
    6) Jakékoliv 13/10mm fitinky se vejdou jak na pumpu tak i na CPU blok zcela bez problémů.
    7) Tygon je nejlepší a nejohebnější hadice. Pokud objednáte třeba 3ks tak dostanete v celku 3 metry.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Dekuji za odpoved, jedna se o chlazeni pouze CPU - v tomto pripade core i5 2500K.

    Napadlo me, ze pokud si ponecham radiator s fitinkama ktere vidite na obrazku, tedy pasujici na hadice 13/10mm a koupim jen 4 tyto fitinky - http://www.alphacool.cz/produkt/Kool...r_13-10mm.html, tak mam problem vyresenej, jen se jeste jednou pro jistotu zeptam, vejdou se tyto L fitinky oboje zaroven na cpu blok i pumpu?

    Jakou barvu maji diody dodavane s cpu blokem? Asi bych chtel modry diody a aby i kapalina svitila modre - doporucte mi kapalinu, dekuji.

    Existuje nejaka jednoducha manualni regulace vykonu pumpy? Nejaky potenciometr apod.

    Nakupni kosik: http://www.alphacool.cz/Nakupni kosi...A3NzoyfA%3d%3d
    Naposledy upraveno uživatelem Jan Slama: 28-12-2011 v 20:38
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Ano, ty Lkový fitinky se na cpu blok i na pumpu vejdou bez problémů

    S CPU blokem nejsou dodávané žádné LEDky, něco jde dát jedině do TOPu pumpy.

    Modrou kapalinu - Feser, Nanoxia. Nanoxia svítí líp

    Ta pumpa má 18W, takže potenciometr moc nehrozí Tzn potřebujete něco, co zvládne 18W a pak tento kabel http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua..._DDC_Pump.html
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Super, brzo objednam. Jen mi jeste reknete nabizite nejaky led diody?

    Koukam, ten cpu blok by mel mit 2 otvory na diody http://www.youtube.com/watch?feature...8HW9VRE#t=158s

    a tady se prodavaji http://www.ekwaterblocks.com/shop/ac.../leds-3mm.html

    Pumpa ma standartni molex konektor na 12V, k cemu slouzi ten 3-pin konektor? Posila data o otackach do biosu? Pumpa z neho neni jakkoliv napajena nebo se pletu?
    Naposledy upraveno uživatelem Jan Slama: 29-12-2011 v 04:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Tak to se přiznávám, že jsem ani nevěděl, že do toho bloku jdou dát 3mm LEDky

    V nabídce to máme tady http://www.alphacool.cz/Vyhledat?arg0=ledready%2b3mm

    Z 12V molex konektoru se napájí a po 3pin konektoru posílá údaje o tom, že se točí (4500rpm). Ten kabel, na který jsem odkazoval výše umožňuje to, že se z toho 3pin konektoru dá i regulovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Tak to jsem rad, ze tahle konverzace nebyla poucna jenom pro me

    Mam doufam posledni otazku: Je tento silent box vhodny pro pumpu s topem a nadrzkou http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...ml?arg1=010604, kterou objednavam?

    http://www.alphacool.cz/produkt/Alph...ilent_Box.html

    Hm, stale mi neni jasna ta regulace cerpadla - pumpa ma jeden molex kterym je napajena stalym napetim 12V ze zdroje, to je mi jasny. Kdyz 3-pin konektor vubec nepripojim na desku, tak mi pupma pojede na 100%, ano? Kdyz 3-pin konektor pripojim na desku, tak pumpa bude pouze odesilat data o otackach do biosu - zadna regulace se tedy dit nebude, pumpa dal pojede na 100% - je to tak?

    Ted chci mezi zdroj v pc a pumpu zapojit "neco" (potenciometr?) abych mohl MANUALNE regulovat otacky pumpy presne jako je to tady na tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=sRoBN...tailpage#t=35s

    Pumpu nepotrebuji nijak monitorovat, jde mi ciste o regulaci otacek.

    Co na to budu potrebovat?

    edit: nebude problem pokud pumpa bude regulovana pomoci PWM?
    Naposledy upraveno uživatelem Jan Slama: 29-12-2011 v 21:26
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Pro pumpu s expanzkou neexistuje žádný silent box - všechny jsou pro laing + TOP, ale bez expanzky. Takže buď vzít expanzku nějakou zvlášť a pak se může pořídit ten silent box, anebo se obejít bez toho.

    ad regulace - ano, je to tak. Pokud chcete tu pumpu regulovat, musíte pořídit ten kabel od aqua computeru, který spojí napájení i monitorování otářek do jednoho 3pin konektoru a pak to lze regulovat. Přes PWM jsem nikdy Laing regulovat nezkoušel, takže na rovinu říkám, že netuším...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Umel byst sehnat Poweradjust USB LT verzi? V nabidce mate jen verzi s prednim panelem http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua...B.html?arg1=01

    Nebo Poweradjust 2 standart version (maji skladem) http://shop.aquacomputer.de/product_...oducts_id=2517 - vice info na http://hw-lab.com/second-revision-poweradjust.html
    Naposledy upraveno uživatelem Jan Slama: 30-12-2011 v 02:49
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Poweradjust 2 objednat samozřejmě lze ale opravdu chcete vyhodit přes 900,- Kč za to, abyste mohl regulovat tu laing pumpu ? Podle mě to jsou NAPROSTO vyhozené peníze...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Citace Původně odesláno od Alphacool Support Zobrazit příspěvek
    Poweradjust 2 objednat samozřejmě lze ale opravdu chcete vyhodit přes 900,- Kč za to, abyste mohl regulovat tu laing pumpu ? Podle mě to jsou NAPROSTO vyhozené peníze...
    No jelikoz jsem se nedozvedel jak ji regulovat jinak, tak mi moc alternativ nezbyva ) (ten kabel je sice hezkej, ale zatez 18W zadna deska podle info nezvladne a bohuzel jsem se nedozvedel jak to jinak udelat, cituji "Ta pumpa má 18W, takže potenciometr moc nehrozí Tzn potřebujete něco, co zvládne 18W a pak tento kabel http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua..._DDC_Pump.html"

    To "neco" jsem povazoval za prave nejaky regulator...

    Chtel jsem si udelat vlastni PWM regulator a vysel by me na 100kc, ale jelikoz pumpu nemam v ruce a nevim jak se chova, tak jsem radeji od PWM regulace upustil - zda se navic, ze tyto profi regulatory nepouzivaji PWM regulaci z nejakyho duvodu...

    Vyhoda toho regulatoru bude ta, ze jej muzu pouzit i na regulaci vetracku v zavislosti na teplote (v soucasnym zapojeni co mam to neni mozne) - proste takovej hardwarovy speedfan Utratit o neco vic za neco co bude fungovat na 100% a podle mych predstav mi nevadi, smele do toho, objednavka odeslana
    Naposledy upraveno uživatelem Jan Slama: 30-12-2011 v 23:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,542

    Já to chápu, že hledáte to "něco", ale já opravdu neznám žádný regulátor pod dejme tomu 800Kč, který by těch 18W na jednom konektoru zvládnul, takže opravdu nemám co levného poradit...

    Pokud už třeba nějaký lepší regulátor ventilátorů máte, tak je ta možnost regulovat pumpu pouze po dokoupení kabelu za 150Kč dejme tomu zajímavá, ale kupovat kvůli tomu cokoliv za skoro 1000Kč je zbytečná investice...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Citace Původně odesláno od Alphacool Support Zobrazit příspěvek
    Já to chápu, že hledáte to "něco", ale já opravdu neznám žádný regulátor pod dejme tomu 800Kč, který by těch 18W na jednom konektoru zvládnul, takže opravdu nemám co levného poradit...

    Pokud už třeba nějaký lepší regulátor ventilátorů máte, tak je ta možnost regulovat pumpu pouze po dokoupení kabelu za 150Kč dejme tomu zajímavá, ale kupovat kvůli tomu cokoliv za skoro 1000Kč je zbytečná investice...
    Ja Vam rozumim, ale Vy to berete z toho pohledu, ze regulace pumpy je zbytecna - mozna mate pravdu, protoze jsem pumpu co kupuji jeste nemel moznost vyzkouset, ale po zkusenostech co mam s jinou pumpou vim, ze je preci jenom slyset. A podle zkusenosti lidi s Laingem je slyset taky.

    Ceho chci dosahnout je, aby pumpa bezela na minimalni mozne otacky pri dostatecnem vykonu chladiciho okruhu a to bez jakekoliv regulace nejsem schopen dosahnout samozrejme. A jelikoz zadnou soucasnou regulaci, ke ktere bych dokoupil pouze kabel nemam, tak mi nezbyva jina moznost nez ji koupit nebo vyrobit. Tzn, ze investice je naprosto stejna - kdybych uz regulaci mel a jen podle Vas dokoupil kabel, tak v prvni rade bych nekdy drive musel koupit tu samotnou regulaci

    Moznost vyroby jsem zavrhl, spolehnu se radeji na profesionalni uz hotove reseni pouzivajici linearni regulaci a obsluhu pres software, ktery zaroven zvladne i obsluhu vetracku na radiatoru apod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Pokud chcete regulovat 18W Lainga, na trhu asi není lepší výrobek než mCubed T-Balancer bigNG.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    8

    Citace Původně odesláno od Kozouš Zobrazit příspěvek
    Pokud chcete regulovat 18W Lainga, na trhu asi není lepší výrobek než mCubed T-Balancer bigNG.
    Taky jsem na nej narazil, je to ale reseni za 2000Kc, coz je dvalrat drazsi nez to vyse zmninene, pricemz se v pro me podtstanych funkcich nelisi. Ale diky za tip!
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Rada o koupi nového pc
    Od stenlly88 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 09-01-2014, 23:32
  2. Rada o koupi 5,1
    Od drobek314 v sekci Zvukové karty a kodeky
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 04-01-2009, 15:37
  3. Monitory: LCD monitor - rada před koupí
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 22-10-2008, 21:21
  4. Rada s koupí notebooku
    Od Prott v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 19-06-2008, 14:16
  5. Software: Rada o koupi
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 15-12-2007, 12:17