Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC se nespouští - problém s deskou?

ips (7)|6.1.2012 16:14
Včera jsem se rozhodl, že provedu rychlou očistu PC. Postupoval jsem takto: otevřel jsem PC, vyndal jsem grafickou kartu, kterou jsem důkladně zbavil prachu mimo PC, dále jsem ve skříni profoukl větráčky a odstranil z nich ten nejhorší prach, podobně u větráčku a mřížky zdroje. Pak jsem vrátil grafickou kartu na místo a zavřel PC. Bohužel, od té chvíle se PC nespouští - po stisknutí tlačítka se nestane vůbec nic, žádné diody, větráčky, prostě nic. Nejprve jsem podezíral zdroj, po vyzkoušení v druhém PC jsem ale zjistil, že funguje. Takže se mi zdá, že problém musí být deska, i když nechápu, co se s ní mohlo stát. Původně jsem manipuloval opravdu jen s grafickou kartou, nic jiného jsem neodpojoval.

Budu opravdu moc vděčný za jakékoliv rady a nápady. Předem děkuji!

Moje sestava:
GIGABYTE MA790X-DS4
AMD Phenom 9950 X4
4GB (KIT 2x2GB) DDR2 1066MHz
GIGABYTE GeForce GTX460
Zdroj LC POWER LC6600GP, 600W
Samsung SpinPoint F1 640GB
ales533 (26)|6.1.2012 19:11
mozno je problem v procíku tiez po ociste mi nesiel pc problem bol , ohnute piny , v oprave mi to povedali aj opravily :) no neviem nech napisu profici :D aj ja mam pc v oprave
r34ktor (7477)|6.1.2012 19:42
Pokud se neděje nic - neodpojil jsi nešťastnou náhodou spínací tlačítko?
ips (7)|6.1.2012 20:14
[quote=r34ktor;488723]Pokud se neděje nic - neodpojil jsi nešťastnou náhodou spínací tlačítko?[/quote]

Zkontroloval jsem jej, vypadá, že je zapojené. Navíc mi dřív vždy při vypnutém PC svítila dioda na čtečce paměťových karet (napájí se přímo z desky), ta teď také nesvítí, takže asi čistě spínačem to nebude.

K tomu procesoru - myslel jsem, že v takovém případě by se aspoň rozběhly větráčky po spuštění, ikdyž nevím, nikdy se mi ještě neporouchal...
ales533 (26)|6.1.2012 20:18
[quote=ips;488728]Zkontroloval jsem jej, vypadá, že je zapojené. Navíc mi dřív vždy při vypnutém PC svítila dioda na čtečce paměťových karet (napájí se přímo z desky), ta teď také nesvítí, takže asi čistě spínačem to nebude.

K tomu procesoru - myslel jsem, že v takovém případě by se aspoň rozběhly větráčky po spuštění, ikdyž nevím, nikdy se mi ještě neporouchal...[/quote]

Tak ani mne nesli vetraky :D
16cmfan (2153)|6.1.2012 20:22
Možno odišiel zdroj. Máš možnosť vyskúšať iný ?
ips (7)|6.1.2012 20:34
[quote=16cmfan;488730]Možno odišiel zdroj. Máš možnosť vyskúšať iný ?[/quote]

Zkoušel jsem tenhle v druhém počítači a fungoval.

Tak na ten procesor se ještě asi podívám, když jsem čistil větrák zdroje, určitě jsem se dotkl i konstrukce chladiče, takže to asi je teoreticky možné... Díky za tip
ips (7)|6.1.2012 21:11
Tak to nakonec skončilo dobře!

Zkusil jsem kompletně rozebrat case, oddělat co se dá, všechno jsem pročistil, vysavačem vysál kompletně celou desku i zezadu. Po zapojení na mě zablikala dioda čtečky a já věděl, že je vyhráno :) Teď už píšu z toho počítače.
Zřejmě musel být zanesený nějaký kontakt na desce či co, asi jak se v casu při tom čištění rozvířil prach.

Každopádně všem děkuju za rady, moc si toho vážím! :)