Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: PC se natvrdo vypíná

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele wencaS
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6

    Zdravím, počítač se mi vypíná způsobem jako kdybych vytáh šňůru ze zásuvky, tedy žádná modrá smrt. Po ránu vydrží běžet cirka 2 hodiny. Po znovuspuštění deska jednou pípne jako že je vše OK. PC normálně naběhne akorát interval co vydrží být zapnutý se zkrátí tak na 1/2 hodiny. Při dalších zapnutích se interval zkracuje na ccca 5-10 minut.

    Zkusil jsem vše vyčistit, jiné paměti, jinou grafickou kartu ... chová se to stejně. Zkusil jsem jiný procesor s novou pastou ... chová se to stejně. Podezření mám na zdroj nebo desku, ale už mi nic nenapadá jak to na 100% určit. Bohužel nemám možnost vyzkoušet jiný zdroj ani desku.

    Teploty a napětí jsem nechal ukládat do report_log aida, tento je po 10-ti vteřinách až do momentu vypnutí. Je v něm prosím něco podezřelého?

    Věděl by tu někdo jak identifikovat kde je problém? Deska nebo zdroj?

    Díky předem za každou reakci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Možná špatně vidím, ale kde je vypsaná sestava, které se to týká? Jaký přesně a jak starý je zdroj?

    Zkontroluj kondenzátory na desce jestli jsou v pořádku, to samé ve zdroji (odpojeném).

    Jinak ten zdroj je opravdu nejpravděpodobnější příčina.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele wencaS
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6

    Staří je necelé 4 roky, tedy všše po záruce.
    Sestava je v report_log aida hned nahoře, akorát, pravda, tam nejsou paměti a zdroj:
    2x1GB/800 Zeppelin
    Colorsit 480W EN 60950 (to je na něm napsáno)

    Zdroj sem rozebral, prohlíd, ale na kondenzátorech ve zdroji ani na desce není vidět žádné poškození.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Z toho chování i logu to nevypadá na přehřívání nebo vadu RAM či grafiky (navíc zkoušené jiné)

    No primárně by to chtělo vyměnit zdroj (vyzkoušet z jiného PC). Colors(h)it je šunt první třídy, nebylo by vůbec nic překvapivého, kdyby to měl na starosti. Co se MB týče, pokud nevidíš nafouklé kondíky, nezbývá než vyzkoušet ten zdroj. To je jistě jednodušší, než zkoušet jinou MB.

    Pokud bys kupoval zdroj, vybírej pečlivě (idálně napiš kolik do toho chceš vrazit a jestli to bude jen pro tenhle PC, nebo i pro budoucí upgrade atp)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele wencaS
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6

    S budoucím upgradem nepočítám.

    Nevyznám se v kvalitě zdrojů ani ve značkách, tento byl součástí skříně, tak nevím kolik je rozumné do zdroje v mém případě investovat, kolik bude na dostatečnou kvalitu a výkon stačit. Uvítal bych tedy jen návrh na zdroj z nižší cenové hladiny a nějaký cenový střed.

    V každém případě se pokusím někde vypůjčit zdravý zdroj, než zakoupím nový.

    Mám tam tyto HDD SATA WD3200AAKS WD5000AAKS WD6400AAKS, na IDE mechaniku LG GSA-4163B. Výkonově 480W je postačující?

    A díky za dosavadní reakce.
    Naposledy upraveno uživatelem wencaS: 07-01-2012 v 18:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,218

    Pokiaľ nebudeš upgradovať, tak postačí Seasonic Energy Knight SS350ET-Bronze 350W
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Ta sestava má spotřebu kolem 150W.. Takže jako základ stačí Seasonic 350W OEM, z lepších třeba Seasonic S12 380W nebo Fortron 350 Gold.

    edit:
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele wencaS
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6

    Tak dnes jsem dostal příležitost vyzkoušet jiný zdroj. Xilence 450W. Tak jsem zvědav jestli dojde opět k vypnutí. Mám ho zapůjčen se slovy: je to z vyřazené sestavy tak nemusí být v pořádku. Mno, zatím je PC v provozu. Dám vědět jak to dopadlo.

    K navrhovaným zdrojům. Pro mně je výhodný nákup z axes.cz, kam si můžu dojet. Vybral bych FORTRON 350W ATX-350PNR upgrade. Je to dobrá volba?

    A ještě jedna otázka. Co znamená u zdroju ta specifikace v2.2 a viděl sem i v2.3. Jaký je rozdíl?

    Díky za dosavadní odpovědi
    Naposledy upraveno uživatelem wencaS: 09-01-2012 v 11:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele meeee
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,120

    Citace Původně odesláno od wencaS Zobrazit příspěvek
    A ještě jedna otázka. Co znamená u zdroju ta specifikace v2.2 a viděl sem i v2.3. Jaký je rozdíl?
    http://en.wikipedia.org/wiki/ATX#ATX12V_2.x
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele wencaS
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6

    Díky, už jsem si našel také. Já ze strachu z vypnutí nejdřív psal, pak hledal. Omlouvám se za tu stupidní otázku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Netuším jaký je rozdíl mezi 350 W Fortronem a 350 W Fortronem - upgrade a netuším tedy proč sis vybral tu dražší verzi (popis i zdroj vypadaj totožně).

    Každopádně já bych tu stovku navíc za Seasonic dal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Netuším jaký je rozdíl mezi 350 W Fortronem a 350 W Fortronem - upgrade
    FORTRON ATX-350PNR upgrade má podle popisu oproti levnějšímu modelu navíc 1x 6-pin PCI-E konektor.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček Avatar uživatele wencaS
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    6

    Nechtěl jsem to zakřiknout, ale skutečně závada byla ve zdroji.

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Netuším jaký je rozdíl mezi 350 W Fortronem a 350 W Fortronem - upgrade a netuším tedy proč sis vybral tu dražší verzi (popis i zdroj vypadaj totožně).

    Každopádně já bych tu stovku navíc za Seasonic dal.
    Dražší Fortron sem původně myslel protože ho měli skladem, nic víc v tom nebylo. Ale dám si o 5 piv míň a pořídím Seasonic.


    OT: Registrace z tvfreak.cz funguje i sem včetně data registrace (i když je v mém případě chybný a je to spíš datum sloučení, na freaku mám nejstarší příspěvek z 11-04-2005, 02:14), mohl by sem tedy platit i počet příspěvků a já bych mohl za dobré rady alespoň dát reputační body.
    Naposledy upraveno uživatelem wencaS: 11-01-2012 v 00:34 Důvod: dopsáno OT :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Vypíná se PC u her
    Od edenhazard10chelsea v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 07-08-2014, 01:48
  2. Pc se vypina
    Od Trlololo v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 06-10-2012, 14:12
  3. Vypnutí natvrdo
    Od Overdose v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 27-05-2011, 17:22
  4. LCD se vypíná
    Od Kozouš v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 24-10-2010, 23:05
  5. Vypíná se mi pc
    Od Kmanglogi v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 34
    Poslední příspěvek: 31-10-2008, 19:18