Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s RAM

PsYchr (4)|12.1.2012 20:21
Dobrý den, ahoj
mám základní desku Gigabyte EP41-UD3L, která by měla podporovat až 8 GB RAM. Měl jsem předtím 3GB, ale nainstaloval jsem SW:TOR a ramky nestíhali, tak jsem koupil RAM Kingston 2x2GB DDR2 800 MHz CL6 (KVR800D2N6K2/4G) s tím, že by to mohlo být lepší. Ten jeden GB navíc nebyla prakticky žádná změna a navíc se teď nemohu ani dostat do Biosu. Tak jsem dnes koupil úplně stejné RAMky, s tím že budu mít 8 GB, ale když mám ve svém PC obě RAMky, tak ani nenaběhne. Dá se s tím něco dělat? Nebo je tady nějaký problém,o kterém nevím a tudíž jsem udělal hloupost, když jsem koupil další stejné RAM? Nutno podotknout, že když tyhle nové Kingstonky zkouším zkombinovat se svýma předchozíma GB RAM (Corsair), tak mám prakticky stejný problém..Děkuji za případnou pomoc
VencaX (3686)|12.1.2012 20:42
Možná je některý ze slotů na RAM nefunkční, možná některá z pamětí je nefunkční. Musíš zkusit jednotlivé paměti "promíchat" ve slotech a třeba se ti povede je nějak nakombinovat. Zkus je osazovat jednu po druhej. Hlavně ne všechny najednou.

Před rokem a půl jsem skládal PC, po roce jsem do něj přidával RAM. Podobný problém - vzal jsem jednu RAM za druhou, dával je do slotu a po každé jediné spustil počítač, jestli naběhne. Výsledek je, že běží všechny.

HW požadavky na SW:TOR nejsou až tak "extrémní" - minimální uvádějí 2 GB, doporučené 4 GB RAM. Pokud ti Windowsy hlásí, že mají nedostatek paměti, zkus vypnout všechno nepotřebné (internetový prohlížeč, nejlépe i nepotřebné procesy) a pak hrát.
robky (3195)|12.1.2012 20:49
Ak som správne pochopil, teraz ti to nenabehne ani pri osadení jednej-dvoch ramiek ...alebo pri osadení všetkých slotov? :notsure

[quote]* Because of Intel chipset limitation, please use single-side memory module if four memory modules are to be installed.[/quote]
PsYchr (4)|12.1.2012 20:50
Dobře, pokusim se je nějak proházet.
A k těm ramkám, v tuhle chvíly mám zapnutou jenom Operu a RAMky mi jedou na 44 procent (1327MB je používáno, 1025 rezervováno HW) a když chci s kamarádama být u tý hry na skypu, tak s těma 3GB to bylo takřa nehratelný, teď už to jde, ale RAM mi jedou na 85-95 procent a to nemám zapnutého prakticky nic jiného....
PsYchr (4)|12.1.2012 20:51
[quote=robky;489483]Ak som správne pochopil, teraz ti to nenabehne ani pri osadení jednej-dvoch ramiek ...alebo pri osadení všetkých slotov? :notsure[/quote]

Zapne to,když zapojím dvě, jakmile zapojím tři, nebo čtyři, tak to nenaběhne
zsdx (2098)|12.1.2012 21:04
[quote=PsYchr;489486]Zapne to,když zapojím dvě, jakmile zapojím tři, nebo čtyři, tak to nenaběhne[/quote]

Potom je to omezeni chipsetu viz. robky. Uvedene Kingstony jsou totiz dle memory listu double-sided.
Doporuceni: vymen obe sady (2x2x2G) za jednu sadu (2x4G).
PsYchr (4)|12.1.2012 21:30
Takže když zapojím dvě SS a jednu DS, tak by to mělo fungovat?
A jak při výběru poznám jesli je SS, nebo DS?
Rendl2 (501)|13.1.2012 12:41
[quote=PsYchr;489496]Takže když zapojím dvě SS a jednu DS, tak by to mělo fungovat?
A jak při výběru poznám jesli je SS, nebo DS?[/quote]
ss jsou ramky s čipy jen na jedné straně, ds na obou. ds jsou náročnější na adresování, tak někdy neběží na plnou rychlost při osazení více moduly na desce. V manuálu bývá tabulka jaké ramky se mají osadit do více slotů, aby pracovaly na max. rychlost.