PCIe to PCI riser
Zdravím, zbyly mi nějaké karty s PCI sběrnicí (tv tunery), nový PC má však sloty pouze pro PCIe. Jedna z představ byla sehnat nějaký (asi průmyslový typ) box se 2-3 PCI sloty s napájením a rozhraním USB, neuspěl jsem. Po diskuzích jsem tedy zvolil adaptér PCIexpres na PCI (třeba http://www.amazon.com/StarTech-com-Express-Adapter-Card-PEX1PCI1/sim/B0024CV3SA/2). Jistý renomovaný internetový obchod v hrdém Albionu objednávku přijal, po zaplacení i potvrdil a poté mou objednávku opět zrušil s odůvodněním, že do České republiky nemůže zboží zasílat (zaplacenou sumu vrátil). Prostředníctvím e-bay jsem tedy koupil adaptér od Číňana Yun Fenga .Po zaplacení dodáno poštou za 1 týden. Tolik na úvod, teď k problému.
Trochu mě sice mátl konektor pro přídavné napájení (male molex), dále jsem ho ignoroval, nicméně po neúspěšných pokusech je stav tento: Po zasunutí adaptéru do slotu PCIe nenajede BIOS, pouze vlevo nahoře bliká kurzor. Po vyjmutí adaptéru PC normálně najede, ale nechtěl jsem pokoušet štěstí a dál jsem neexperimentoval. Prosím o názor odborníků, zda je adaptér vadný, nebo může být chyba i jinde?
Trochu mě sice mátl konektor pro přídavné napájení (male molex), dále jsem ho ignoroval, nicméně po neúspěšných pokusech je stav tento: Po zasunutí adaptéru do slotu PCIe nenajede BIOS, pouze vlevo nahoře bliká kurzor. Po vyjmutí adaptéru PC normálně najede, ale nechtěl jsem pokoušet štěstí a dál jsem neexperimentoval. Prosím o názor odborníků, zda je adaptér vadný, nebo může být chyba i jinde?
A to napájení zapojené máš?
Zkušenosti s tim raiserem nemám, ale zajímalo by mě jak to bude / nebude fungovat.. protože zrovna kámoš zvažuje nákup PC ale desek bez PCI je čím dál tim víc a on má zvukovku (Audiotrak prodigy), kterou by byla škoda vyhazovat.
Zkušenosti s tim raiserem nemám, ale zajímalo by mě jak to bude / nebude fungovat.. protože zrovna kámoš zvažuje nákup PC ale desek bez PCI je čím dál tim víc a on má zvukovku (Audiotrak prodigy), kterou by byla škoda vyhazovat.
No právě, to přídavné napájení mě mate, jednak je to samec, takže jsem potřeboval redukce, jednak soudím, že je zapotřebí pouze při větším příkonu PCI karty, i přesto jsem odzkoušel. Jak jsem psal, při zasunutí samotného adaptéru PC nenajede.
(Vše jsem zkoušel před nškolika měsíci).
(Vše jsem zkoušel před nškolika měsíci).
No vždyť samec je v pořádku ne? To je stejný konektor jako na disku či mechanice..
Je možné že napájí řídící obvody toho raiseru a proto to bez něj nejede.
edit: jsem trochu zmaten, nepochopil jsem asi správně jestli jsi to teda s tím extra napájením zkoušel nebo ne.. jestli jo tak už asi nic jiného nevymyslíš :(
Je možné že napájí řídící obvody toho raiseru a proto to bez něj nejede.
edit: jsem trochu zmaten, nepochopil jsem asi správně jestli jsi to teda s tím extra napájením zkoušel nebo ne.. jestli jo tak už asi nic jiného nevymyslíš :(
Zkoušel s ním i bez, ale mám pocit, že napájecí SATA konektor není molex, proto redukce. Sběrnice PCIe má vlastní napájení, proto nevidím jiný důvod přídavného napájení, než posílení u vysoko odběrových karet. PC nenajede se zasunutým riserem (samotným), je raiser vadný?.
Využil jsem času mezi příspěvky a některé věci si ujasnil.
Sběrnice PCIe neobsahuje napájení 5V, sběrnice PCI a tedy i tv tuner Technisat naopak ke své činnosti potřebuje napětí 5V a patrně též 12V a 3,3V (jenom dedukuju) a tedy i zapojení přídavného napájecího konektoru MP4 (molex). Menší problém je v tom, že zdroj PC má pouze SATA konektory a redukce F/F běžně neexistuje (dá se přepájet).
Stále však přetrvává původní problém - proč PC nenajede při zasunutém rideru (bez přídavného napájení)?
Než se odhodlám k případným dalším pokusům, chci mít jasno, nebo alespoň jasněji.
Sběrnice PCIe neobsahuje napájení 5V, sběrnice PCI a tedy i tv tuner Technisat naopak ke své činnosti potřebuje napětí 5V a patrně též 12V a 3,3V (jenom dedukuju) a tedy i zapojení přídavného napájecího konektoru MP4 (molex). Menší problém je v tom, že zdroj PC má pouze SATA konektory a redukce F/F běžně neexistuje (dá se přepájet).
Stále však přetrvává původní problém - proč PC nenajede při zasunutém rideru (bez přídavného napájení)?
Než se odhodlám k případným dalším pokusům, chci mít jasno, nebo alespoň jasněji.
No jako případ mě napadla vadná RAM.. s ní PC někdy taky nenajede i když bude v dalším slotu funkční.. Nicméně to je taky spíš polemika, nejsem odborník na to jak MB vyhodnocuje věci ve slotech.
Když už jsi otevřel to téma napájení.. Je v tom molexu po použití těch redukcí +5 i +12V?
Když už jsi otevřel to téma napájení.. Je v tom molexu po použití těch redukcí +5 i +12V?
Oprašuju téma, potřebuju objasnit souvislost mezi nastavením BIOSu a sloty na sběrnici PC:
[quote=Retiree;490257]Po zasunutí adaptéru do slotu PCIe ... pouze vlevo nahoře bliká kurzor. Po vyjmutí adaptéru PC normálně najede [/quote]
Zda, případně jakým způsobem, jsou (bývají) ošetřeny ("uzamčeny") PCIe sloty na sběrnici?
AMI Bios v. 2.10.1206, Hawlett-Packard Setup Utility:
Security>Slot Security
PCIe....16x Enabled
atd. další sloty
PCIe......1x Enabled
Volby: Accept or Cancel
Jaký je význam Slot Security?
[quote=Retiree;490257]Po zasunutí adaptéru do slotu PCIe ... pouze vlevo nahoře bliká kurzor. Po vyjmutí adaptéru PC normálně najede [/quote]
Zda, případně jakým způsobem, jsou (bývají) ošetřeny ("uzamčeny") PCIe sloty na sběrnici?
AMI Bios v. 2.10.1206, Hawlett-Packard Setup Utility:
Security>Slot Security
PCIe....16x Enabled
atd. další sloty
PCIe......1x Enabled
Volby: Accept or Cancel
Jaký je význam Slot Security?