Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCIe to PCI riser

Retiree (49)|19.1.2012 10:48
Zdravím, zbyly mi nějaké karty s PCI sběrnicí (tv tunery), nový PC má však sloty pouze pro PCIe. Jedna z představ byla sehnat nějaký (asi průmyslový typ) box se 2-3 PCI sloty s napájením a rozhraním USB, neuspěl jsem. Po diskuzích jsem tedy zvolil adaptér PCIexpres na PCI (třeba http://www.amazon.com/StarTech-com-Express-Adapter-Card-PEX1PCI1/sim/B0024CV3SA/2). Jistý renomovaný internetový obchod v hrdém Albionu objednávku přijal, po zaplacení i potvrdil a poté mou objednávku opět zrušil s odůvodněním, že do České republiky nemůže zboží zasílat (zaplacenou sumu vrátil). Prostředníctvím e-bay jsem tedy koupil adaptér od Číňana Yun Fenga .Po zaplacení dodáno poštou za 1 týden. Tolik na úvod, teď k problému.
Trochu mě sice mátl konektor pro přídavné napájení (male molex), dále jsem ho ignoroval, nicméně po neúspěšných pokusech je stav tento: Po zasunutí adaptéru do slotu PCIe nenajede BIOS, pouze vlevo nahoře bliká kurzor. Po vyjmutí adaptéru PC normálně najede, ale nechtěl jsem pokoušet štěstí a dál jsem neexperimentoval. Prosím o názor odborníků, zda je adaptér vadný, nebo může být chyba i jinde?
speedsnail (4876)|19.1.2012 11:55
A to napájení zapojené máš?

Zkušenosti s tim raiserem nemám, ale zajímalo by mě jak to bude / nebude fungovat.. protože zrovna kámoš zvažuje nákup PC ale desek bez PCI je čím dál tim víc a on má zvukovku (Audiotrak prodigy), kterou by byla škoda vyhazovat.
Retiree (49)|19.1.2012 12:27
No právě, to přídavné napájení mě mate, jednak je to samec, takže jsem potřeboval redukce, jednak soudím, že je zapotřebí pouze při větším příkonu PCI karty, i přesto jsem odzkoušel. Jak jsem psal, při zasunutí samotného adaptéru PC nenajede.
(Vše jsem zkoušel před nškolika měsíci).
speedsnail (4876)|19.1.2012 12:56
No vždyť samec je v pořádku ne? To je stejný konektor jako na disku či mechanice..

Je možné že napájí řídící obvody toho raiseru a proto to bez něj nejede.

edit: jsem trochu zmaten, nepochopil jsem asi správně jestli jsi to teda s tím extra napájením zkoušel nebo ne.. jestli jo tak už asi nic jiného nevymyslíš :(
Retiree (49)|19.1.2012 13:06
Zkoušel s ním i bez, ale mám pocit, že napájecí SATA konektor není molex, proto redukce. Sběrnice PCIe má vlastní napájení, proto nevidím jiný důvod přídavného napájení, než posílení u vysoko odběrových karet. PC nenajede se zasunutým riserem (samotným), je raiser vadný?.
Retiree (49)|19.1.2012 18:39
Využil jsem času mezi příspěvky a některé věci si ujasnil.
Sběrnice PCIe neobsahuje napájení 5V, sběrnice PCI a tedy i tv tuner Technisat naopak ke své činnosti potřebuje napětí 5V a patrně též 12V a 3,3V (jenom dedukuju) a tedy i zapojení přídavného napájecího konektoru MP4 (molex). Menší problém je v tom, že zdroj PC má pouze SATA konektory a redukce F/F běžně neexistuje (dá se přepájet).
Stále však přetrvává původní problém - proč PC nenajede při zasunutém rideru (bez přídavného napájení)?
Než se odhodlám k případným dalším pokusům, chci mít jasno, nebo alespoň jasněji.
speedsnail (4876)|19.1.2012 19:07
No jako případ mě napadla vadná RAM.. s ní PC někdy taky nenajede i když bude v dalším slotu funkční.. Nicméně to je taky spíš polemika, nejsem odborník na to jak MB vyhodnocuje věci ve slotech.

Když už jsi otevřel to téma napájení.. Je v tom molexu po použití těch redukcí +5 i +12V?
Retiree (49)|29.1.2012 13:40
Oprašuju téma, potřebuju objasnit souvislost mezi nastavením BIOSu a sloty na sběrnici PC:
[quote=Retiree;490257]Po zasunutí adaptéru do slotu PCIe ... pouze vlevo nahoře bliká kurzor. Po vyjmutí adaptéru PC normálně najede [/quote]
Zda, případně jakým způsobem, jsou (bývají) ošetřeny ("uzamčeny") PCIe sloty na sběrnici?

AMI Bios v. 2.10.1206, Hawlett-Packard Setup Utility:
Security>Slot Security
PCIe....16x Enabled
atd. další sloty
PCIe......1x Enabled
Volby: Accept or Cancel

Jaký je význam Slot Security?