Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDD Hitachi, co očekávat od tohoto disku

panhlava (16)|22.1.2012 16:31
Hezký den,

Tak nějak si čtu tady to forum a začínám si tak nějak uvědomovat jak různé "rodiny" disků ovlivnují celkový výkon, také co znamenají různé zkratky u různých značek.

Na aukru jsem si koupil tento HDD [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a zajímalo by mě, co od něj očekávat, jestli bude hlučný, pomalý, nebo jestli je celkem solidní.

Momentálně mám provizorní http://www.storagereview.com/WD740GD-00FLC0.sr a je to celkem síla, hlučný jako motorová pila, zdá se mi, že je i celkem pomalý, resp. při přesouvání jednoho velkého souboru valí 111mb/s, ale při hraní například her a načítání okolní mapy to dost kouše, zřejmě nemá rychlý burst (neznám přesně tu definici).

Spíš se ptám, protože mě to zajímá, kdyby náhodou někdo měl zkušenost s tím HITACHI
Richmond (8084)|22.1.2012 16:54
Hitachi jsem před časem měl poměrně dost (od 80GB do té 320GB) a vcelku spokojenost. U starších mě trochu překvapilo "škrcení slepic" (kalibrace při zvýšení teploty, zvuk jako kdyby disk četl, ale nic nedělal), ale výhodou byl výborný firmware, kdy se proti jiným diskům dalo kopírovat víc souborů zárověň s minimální ztrátou rychlosti nebo zatížení cpu. Výkonově na toho Raptora nemá (je to trochu jiná liga) a vlastně ani papírově nepatřil ke špičce nicméně z pohledu provozních vlastností jsem s Hitachi byl spokojený
panhlava (16)|22.1.2012 16:56
[quote=Richmond;490713]Hitachi jsem před časem měl poměrně dost (od 80GB do té 320GB) a vcelku spokojenost. U starších mě trochu překvapilo "škrcení slepic" (kalibrace při zvýšení teploty, zvuk jako kdyby disk četl, ale nic nedělal), ale výhodou byl výborný firmware, kdy se proti jiným diskům dalo kopírovat víc souborů zárověň s minimální ztrátou rychlosti nebo zatížení cpu. Výkonově na toho Raptora nemá (je to trochu jiná liga) a vlastně ani papírově nepatřil ke špičce nicméně z pohledu provozních vlastností jsem s Hitachi byl spokojený[/quote]

Ten raptor je bud vadný, nebo nevím, prostě nezvládá načítání třeba star wars the old republic. Možná je to dáno i tím, že mám volné pouze 10gb.

Díky za reakci
Richmond (8084)|22.1.2012 17:02
Mrkni na výpis ze SMARTu (Crystal Disk Infem / HD Tune), rychlost se dá trochu zvednout defragmentací disku (Defraggler), na zkoušku můžeš pár GB zkusit nahrát na ten druhý disk, ale mám obavy, že si uvolněním nijak zásadně nepomůžeš
panhlava (16)|22.1.2012 17:07
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

je to normální ?
Richmond (8084)|22.1.2012 17:56
Záleží na tom, co ti všude a kam hrabe za aplikace na pozadí. Pokud by byl disk zapojený jako druhý (nesystémový) tak jednoznačně řeknu, že to normální není. Jestli je disk na odchodu nebo ne se dá odhadnout na základě výpisu ze smartu, ne z benchmarku disku
panhlava (16)|22.1.2012 17:59
[quote=Richmond;490727]Záleží na tom, co ti všude a kam hrabe za aplikace na pozadí. Pokud by byl disk zapojený jako druhý (nesystémový) tak jednoznačně řeknu, že to normální není. Jestli je disk na odchodu nebo ne se dá odhadnout na základě výpisu ze smartu, ne z benchmarku disku[/quote]

mám tam jen čiště win7 64bit, a jednu nainstalovanou hru, disk je po formátu, takže žádné data
speedsnail (4876)|22.1.2012 19:09
No hlavně ta přístupová doba je silně podezřelá.. co je to za počítač?
panhlava (16)|22.1.2012 19:16
[quote=speedsnail;490740]No hlavně ta přístupová doba je silně podezřelá.. co je to za počítač?[/quote]

Proc: AMD phenom ii x4 960T BE
RAM: Kingston HyperX Blu 4GB 1600MHz DDR3 CL9
MB: ASUS M5A78L/USB3, AM3+, 760G, DDR3
VGA: ATI Gigabyte HD 6850, 1GB DDR5, DVI, HDMI, OC, PCI-e
Zdroj: 500w evolve

Mám v tom pc zatím jen ten raptor, ten hitachi mi ještě nedošel.

smart: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Opravdu se Vám omlouvám, že tu stále otravuji...
Richmond (8084)|22.1.2012 20:26
Počet přemapovaných sektorů je hodně za limitem "zdravého" disku, tomu by i odpovídalo zpomalení. Nedělá ten disk třeba to, že se někdy sekne na delší dobu? Zkus ještě porovnat hodnoty se SMARTem z HDTune
panhlava (16)|22.1.2012 20:34
[quote=Richmond;490749]Počet přemapovaných sektorů je hodně za limitem "zdravého" disku, tomu by i odpovídalo zpomalení. Nedělá ten disk třeba to, že se někdy sekne na delší dobu? Zkus ještě porovnat hodnoty se SMARTem z HDTune[/quote]

Občas se to stane, hdtune ukazuje ty samé hodnoty

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

edit by speedsnail: obrázky přídej přímo sem do příspěvku. Pod každým máš oblast se správou příloh (pochybuji, že někdo s potěšením leze na imageshack..) thx
Richmond (8084)|22.1.2012 21:14
To by tedy odpovídalo "kopnutému" disku. Někdy pomůže celý disk smazat (opravdu smazat přepsáním nulama) a poté disk naformátovat na Low Level (Low Level Format Tool je přítomný třeba na Hirens Boot CD). Bohužel se tím smažou údaje ze SMARTu takže se disk bude tvářit jako nový, bez přemapovaných sektorů nicméně snížená rychlost jakožto pozůstatek fyzického poškození plotny může přetrvávat (u silně poškozených/nečitelných disků je to pravidlem - sám jich tu pár mám, ale upozorňuju, že ty disky byly před zákrokem na výhoz a po formátu fungují "normálně", až teda na ten zasekávací bug - bohužel takto postižené disky nelze reklamovat :()
panhlava (16)|22.1.2012 22:07
[quote=Richmond;490759]To by tedy odpovídalo "kopnutému" disku. Někdy pomůže celý disk smazat (opravdu smazat přepsáním nulama) a poté disk naformátovat na Low Level (Low Level Format Tool je přítomný třeba na Hirens Boot CD). Bohužel se tím smažou údaje ze SMARTu takže se disk bude tvářit jako nový, bez přemapovaných sektorů nicméně snížená rychlost jakožto pozůstatek fyzického poškození plotny může přetrvávat (u silně poškozených/nečitelných disků je to pravidlem - sám jich tu pár mám, ale upozorňuju, že ty disky byly před zákrokem na výhoz a po formátu fungují "normálně", až teda na ten zasekávací bug - bohužel takto postižené disky nelze reklamovat :()[/quote]

Aha, zajímavé, tak děkuji za vyřešení.