Nové PC se nechce spustit
Včera jsem si poskládal nové PC a bez problémů je spustil a nainstaloval OS. Asi po 20 minutách běžného provozu se počítač zničeho nic okamžitě vypnul. Od té chvíle pokaždé, když stisknu tlačítko pro zapnutí, power ledka jen problikne, ve skříni se na chvilku zamotá zadní větrák a chladič CPU sebou jen škubne. Ventilátor od zdroje se neroztočí vůbec. Dál PC nevykazuje žádnou činnost. Myslím, že zdroj není spálený, protože to mě napadlo hned a žádný kouř cítit nebyl. Prosím o radu, čím to může být a co mám dělat. Děkuji.
.
.
.
CPU - intel i5 2500K + boxový chladič
deska - Gigabyte Z68MA-D2H-B3
skříň - Cooler master elite 311
zdroj - seasonic 500W
grafika - integrovaná v procesoru
.
.
.
CPU - intel i5 2500K + boxový chladič
deska - Gigabyte Z68MA-D2H-B3
skříň - Cooler master elite 311
zdroj - seasonic 500W
grafika - integrovaná v procesoru
Odpoj vše nepotřebné ke startu počítače, nech zapojen jeden modul RAM ve slotu DDRIII_1 a zkus počítač zapnout. Pokud PC nepůjde vypnout, vyjmi modul RAM a pokus opakuj (chybějící RAM by základní deska měla oznamovat pomocí určitého beep kódu - musí ýt zapojen speaker).
Případně můžeš zkusit samostatný zdroj (odpoj ho komplet od počítače a nech k němu připojenu min. DVD mechaniku) propojením pinů na konektoru a zapni jej. Jde jen o velmi zevrubnou kontrolu, pokud se ventilátor zdroje roztočí neznamená to, že je zdroj 100 % funkční (chtělo by to oměřit aspoň pomocí multimetru napětí na konektorech).
Případně můžeš zkusit samostatný zdroj (odpoj ho komplet od počítače a nech k němu připojenu min. DVD mechaniku) propojením pinů na konektoru a zapni jej. Jde jen o velmi zevrubnou kontrolu, pokud se ventilátor zdroje roztočí neznamená to, že je zdroj 100 % funkční (chtělo by to oměřit aspoň pomocí multimetru napětí na konektorech).
I po odpojení všeho nepotřebného včetně RAM se stále děje to samé. To s tím zdrojem jsem to nezkoušel a vlastně ani moc nepochopil...
Mám už s kamarádem na zítra domluvené, že mi půjčí jiný zdroj, aby se ukázalo, zda problém není v něm.
Mám už s kamarádem na zítra domluvené, že mi půjčí jiný zdroj, aby se ukázalo, zda problém není v něm.
VYzkoušet jiný zdroj je dobrý nápad. Pokud to tím nebude, zbývá základní deska (ale podle chování to tipuju na zdroj).
Tak s jiným zdrojem to nevyšlo. Zato jsem ale vyndal zdroj a zkusil "propojení pinů". Ventilátor zdroje se roztočil. Zjistil jsem také, že se "otočí" při normálně zapojeném PC, stejně jako ventilátor ve skříni, jak jsem dříve popisoval. Už jsem tedy chtěl vše svést na základovou desku, když jsem si všiml že uvnitř zdroje je vyteklá nějaká bílá pasta a je na různých místech naleptaná a zaschlá a to zcela náhodně, takže pochybuji, že by to bylo schválně... Nebo to tak má být?
[quote=radegast546;491290]Už jsem tedy chtěl vše svést na základovou desku, když jsem si všiml že uvnitř zdroje je vyteklá nějaká bílá pasta a je na různých místech naleptaná a zaschlá a to zcela náhodně, takže pochybuji, že by to bylo schválně... Nebo to tak má být?[/quote]
Já bych to na základní desku viděl. Tento typ dost často umírá.
"Bílá pasta" je IMHO tmel, který se ve zdrojích běžně používá na uchycení/zajištění/tlumení součátek.
Já bych to na základní desku viděl. Tento typ dost často umírá.
"Bílá pasta" je IMHO tmel, který se ve zdrojích běžně používá na uchycení/zajištění/tlumení součátek.