Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podivný zvuk z case, nahrávka uvnitř

Bacon (185)|28.1.2012 23:46
Dobrý večer,

mám tu takový menší problém. Už asi měsíc, dva mě trápí podivné zvuky vycházející z útrob mého PC. Nedaří se mi stále zjistit, odkud to jde. Vyloučil bych asi disky, spíš se mi zdá, že to jde ze zadní půlky case, tedy z míst, kde je GK, CPU, zdroj a fan.

Když jsem se k tomu chtěl dostat, abych zkusil zastavit fany v okamžiku, kdy to dělá, většinou to přestalo, dělá to nepravidelně. Nejvíc podezírám zdroj, tedy jeho fan, ale slyšel jsem i názor, že to může být trafo.

Ten zvuk zní docela mechanicky, ukázka zde (pozor na hlasitost): http://dev.ondrejbakan.cz/audio/divny_zvuk_normalize.mp3

Předem díky za odpověď, třeba někdo podle zvuku hned poznáte, oč běží. Já už jsem z toho dost nešťastný.

EDIT: Zvláštní, mně funguje bez problémů :) Nevadí, doplněna příloha.
Richmond (8084)|28.1.2012 23:53
File not found :rolleyes: MP3 můžeš nahrát přímo sem na fórum jako přílohu
Bacon (185)|29.1.2012 17:13
Přidána příloha, link by měl nicméně stále fungovat (kliknout, nekopírovat).
Richmond (8084)|29.1.2012 17:24
Vibrace nějakého plechu (může způsobovat jak ten podezíraný fan ve zdroji tak ten nepodezíraný harddisk - zkus ho vyndat a položit na nějakou podložku, stačí časopis. Podobně postupovat u ventilátoru - mělo by stačit sáhnout na plech na zdroji tak aby se plechy dotkly a nebyla mezi nimi malinká mezera)
Bacon (185)|29.1.2012 17:27
OK, díky za nápady. Nechal jsem chvíli otevřený case a hledal, odkud to může jít, šahal na disky a nic se neměnilo.

Nejvíc bych to viděl na ten zdroj už proto, že k tomu jsem se vlastně pořádně nedostal (mám Fractal Define R3 a tam je zdroj naspod).

Dnes to zatím neudělalo, nechápu, proč je to tak nepravidelné.
alfah4ns (1040)|29.1.2012 17:34
To zní trochu plastově.
Nemáš někde nějakou kolizi větrák vs. kabel?

Co je za zdroj?
Některé mají uvnitř takový kus plastu, u větráku...
Richmond (8084)|29.1.2012 17:38
[quote=Bacon;491550]mám Fractal Define R3 a tam je zdroj naspod[/quote]
Tak tam to může klidně dělat ten disk, hodně blbě vymyšlená bedna :(

BTW: http://www.youtube.com/watch?v=VsjBFZN4Zl4
Bacon (185)|29.1.2012 17:55
[quote=alfah4ns;491552]To zní trochu plastově.
Nemáš někde nějakou kolizi větrák vs. kabel?

Co je za zdroj?
Některé mají uvnitř takový kus plastu, u větráku...[/quote]

To jsem právě zkoušel hledat, nikde jsem nenašel, že by nějaký kabel někde zavazel. Navíc, jak jsem psal, dělá to vážně nepravidelně - jeden den třeba nic, druhý to dělá skoro celý den ve stylu 10 minut nic, 1 minuta zvuk, 15 minut nic,...

Zdroj mám nějaký ten obyč. Seasonic SS-500ET (nevím teď, kterou verzi, revizi přesně, ale to by nemělo hrát roli).

[quote=Richmond;491553]Tak tam to může klidně dělat ten disk, hodně blbě vymyšlená bedna :(

BTW: http://www.youtube.com/watch?v=VsjBFZN4Zl4[/quote]

Jak říkám, měl jsem tu bednu otevřenou a ten zvuk rozhodně nešel z přední části case, kde jsou disky. Nechci ti to na sílu nějak vyvracet, máš jistě víc zkušeností, ale myslím si (a zároveň doufám), že disky to nejsou.

Hm, video zajímavé. Ne, že bych ti nevěřil, ale ještě jsem se s tím nesetkal, že by to někomu nejelo. Možná nějaká chybka někde v DNS, nevím :)
alfah4ns (1040)|29.1.2012 18:00
u větráku ve zdroji je taková plastová blbost, jestli to nedělá ona (neměla by ale, pokud je správně připevněna)
http://www.easycom.com.ua/data/power/81182250/img/05.jpg
nebo může docházet ke kolizi větráku a kabelu uvnitř zdroje, pokud se stal nějaký error při montování a ten kabel tam třeba trochu zavazí.

zkusil bych vymontovat zdorj ven ze skříně, měl bys pak zjistit, jedtli to dělá zdroj nebo je to pořád uvnitř ní.
Richmond (8084)|29.1.2012 18:05
[quote=Bacon;491561]Možná nějaká chybka někde v DNS, nevím :)[/quote]
Prosim? :notsure

Jinak to uchycení je vážně blbý (stejně jako celá bedna), já třeba disky zavěšoval obráceně přes gumičky :p
Deee-aN (3834)|29.1.2012 18:45
[quote=Richmond;491566]...(stejně jako celá bedna)...[/quote]Ale prosim tě....
[quote=Richmond;491566]já třeba disky zavěšoval obráceně přes gumičky :p[/quote]
Já kdysi taky, teď ve FDDR3 je mám rovnou v těch sáňkách a bez problémů (hluku) ;):p:D.
Ten zvuk, to je plast o plast nebo o káblík. HDD ani náhodou.:stupid
Zkusil bych lehce vzít za vrtule všech dostupných fanů a zkusit, jak velkou mají vůli. A jestli se třeba lopatky nedotknou takového toho kříže, na němž vrtule drží. Např.:

Pokud je to regulovaný fan, může ke klepání docházet při určitých otáčkách. Já tohle řešil výměnou za jiný.
Bacon (185)|29.1.2012 19:04
Tak schválně jsem PC ještě jednou otevřel a provedl vizuální kontrolu.

CPU fan OK, při doteku nic.
GPU fan OK, při doteku nic.
Rear fan OK, při doteku nic.
Front fan asi OK, tam jsem nezkoušel popravdě, nedostanu se tam jednoduše.

Čekám, až to zase udělá a budu moct vyzkoumat, jestli je to tedy ten zdroj.
Deee-aN (3834)|29.1.2012 19:27
Číhej, číhej ;):D:D:D !
Richmond (8084)|29.1.2012 19:36
Deee-aN: Ale prosim zas já tebe - copak ti ta 2-3mm mezera mezi motorkem a pcb (a to nepočítám tu k plastu k jakýmu to myslíš ty :p) dovolí? Navíc takhle hlasitý ložiska nemůžou bejt ani náhodou.
Číhám, číhám :D

Řikam ti, vysuň disk, hrábni na zdroj a uvidíš... Teda jestli to nebude třeba vyfrfňanym fanem na grafice, jenž jsi taktéž nepodezíral vůbec }4ili yastavit fanz, ten ve zdroji radši špejlí, ne šroubovákem) ;)
Bacon (185)|29.1.2012 19:42
Tak jak mám otevřenou tu kejsnu, tak to zatím neudělalo, že... Jsem i začal hrát, pro případ, že by to třeba dělalo při zvýšených otáčkách na CPU, GPU, ale zatím pořád nic.

Číhám, číhám, až dočíhám a něco zjistím, napíšu :)
Richmond (8084)|29.1.2012 19:49
To spíš bude dělat při studeným pc ;)
Bacon (185)|29.1.2012 19:50
Včera to začalo dělat po nějakých 6 hodinách běhu zhruba. No, vyčkám.
Bacon (185)|29.1.2012 20:40
Tak to začalo dělat, strčil jsem do fanu od zdroje tyčinku a přestalo to, takže buď to byla strašná náhoda, nebo je to skutečně ten zdroj.

Jinak teda celkově jsem nespokojený s tím, jaké zvuky ta sestava vydává, zvlášť deska Gigabyte trošku píská (což je prý docela normální a není to ani moc slyšet, jen to člověka štve).
Richmond (8084)|29.1.2012 20:52
Jasně, je to u Gigablejtu úplně normální protože používají shitózní cívky (nicméně umí je libově vychválit takže si chudák zákazník připadá jak kdyby si domů nesl kdovíco). LŽOU KDE MŮŽOU - stačí se mrknout na ten jejich blábol ohledně chladných mosfetů (low-end asrock je vyklepne), pcie gen3 nebo poslední počin v podobě hořících desek/cpu v jejich nevyšších modelech byť při monimálním oc (stačí hledat na youtube)
Bacon (185)|29.1.2012 21:04
Takže předpokládám, že zatím asi není třeba zdroj měnit, co?

Rád bych totiž konečně začal pomalu upgradovat stroj, a to buď na AM3 + DDR3, nebo přechod na Intel. Tak abych teď nekupoval třeba slabý zdroj.
Richmond (8084)|29.1.2012 21:07
Pokud není zdroj v záruce tak bych vyměnil jenom vrtuli (za Enermax Magma nebo levný Nexus Real Silent Fan)

edit: k tomu můžeš vzít radši ještě obyč regulátor (Zalman FanMate, klidně neznačkový od Primecooleru za necelou stovku), pokud narazím na přesný název konektoru (abys nemusel pájet) tak napíšu...
alfah4ns (1040)|29.1.2012 21:19
Ten zvuk ale nemůže vydávat fan sám o sobě.
Buď tam lítá ta plastová hovadina přidělaná na něj (klidně ji sundej) nebo tam zavazí nějaký kablík.
Výměna fanu ale může pomoct po hlukové stránce.
Bacon (185)|19.2.2012 19:45
Tak už mi ruply nervy a rozhodl jsem se pořídit kompletně nový zdroj. Chtěl jsem modulární, zvolil jsem tedy Seasonic M-12II 620W, protože rozdíl v ceně mezi 520 a 620 byl asi 150 Kč.

Dalo by se říct, že jsem spokojený, od hluku mám klid, nicméně chvíli po startu se začne z PC, zřejmě ze zdroje ozývat další zvuk, takový elektrický, který po chvíli ustane.

Vůbec nevím, jak to popsat :confused:...
Richmond (8084)|19.2.2012 20:10
Jestli je to pravidelně tak to asi zdroj nebude. Když dáš ucho úplně ke zdroji tak to slyšíš pořád?