Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nesrovnalosti kolem CPU a AUX teploty

Paulos (60)|29.1.2012 11:25
Zdravím,
možná se to tady někde už řešilo, ale celkově mi Internet nebyl schopen dát uspokojivou odpověď, takže se budu ptát teď tady.

Moje sestava:
mb: ASUS P5QPL-AM
cpu: Intel Pentium 4 3,2 GHz (Prescott)
fan: AC Freezer 7 Pro

Včera jsem kvůli nespokojenosti s výkonem chlazení CPU znovu nasadil chladič na procesor (dával jsem si tentokrát hodně pozor) a od té doby mám na CPU krásných 40-50 °C v programu SpeedFan. Problém je v tom, že BIOS vidí teplotu asi o deset stupňů vyšší a podobně i "sensors" v Linuxu, z čehož usuzuji, že se dívají na hodnotu AUX, která skutečně má teplotu asi o deset stupínků vyšší. (když je teplota CPU 50 °C, AUX bývá 58 °C). Tím se má nejistota značně prohloubila, a já nevím, čemu mám teď věřit.
Raději bych však věřil hodnotě CPU, neboť se mi ještě ten den stalo, že se nožička větráku trochu uvolnila z díry, větrák začal hučet na plné pecky a CPU teplota se zvýšila na 65 °C v klidu, v zátěži pak rychle stoupala do sedmdesátkových a osmdesátkových výšin. AUX teplota se ale držela někde kolem 65 °C (přesně to neřeknu, protože už nevím :) ). A CPU hodnota obecně skáče mnohem ochotněji výš a níž.

Takže prostě pomoc! no :D Díky předem

EDIT: v jakých hodnotách se teploty pohybovaly dříve: CPU bylo 50-65 °C

alfah4ns (1040)|29.1.2012 13:32
co hlásí hwmonitor nebo hwinfo32/64?
opravdu se může stát, že speedfan neukáže teploty opravdu korektně.
Paulos (60)|29.1.2012 14:04
HWiNFO32? To do věci vneslo ještě trošku větší zmatek. Myslí si totiž, že obě hodnoty patří CPU. A teď z nich mám asi udělat průměr :-/

A hwmonitor se zachoval podobně jako SpeedFan, čili ukazuje odděleně CPU a AUX teplotu. Teploty jsou jinak všude stejně, interpretace se nijak neliší.

|Mio| (1333)|6.2.2012 23:06
Obe teploty patri procesoru, jedna je interni, tedy presnejsi, druha je na desce, obvykle s nejakym offsetem, zkontroluj zda se obe teploty kolisaji spolu se zatezi, pokud by jedna hodnota zustavala vicemene stejna tak vypni zobrazovani ta by byla zcestna.

Pokud chces mit klid zmer povrchovou teplotu chladice s vypnutym aktivem bezdotykovym teplomerem(bez zateze!!! po nekolika minutach behu) a vicemene muzes urcit ten offset a zkalibrovat si ukazatele.
Paulos (60)|8.2.2012 22:32
Děkuji za přínosnou odpověď Mio. Kolísají obě teploty, ale spíše "CPU" teplota, která skáče prakticky okamžitě při nějaké zátěži nebo naopak když zátěž pomine. "AUX" se mění pomaleji a rozpětí jeho teplot je posunuté nahoru zhruba o 6 stupňů. Btw, měl jsem za to, že Pentium 4 nemá integrované čidlo pro měření teploty, jak je to tedy?