Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po POST černá obrazovka

slavick (77)|5.2.2012 16:55
Zdravím,
mám tu takový problém s jedním počítačem. Podezřívám vadnou základní desku - MSI K7N2 Delta-L (MS-6570). Počítač se ke mě dostal s tím, že občas restartuje a Windows padají do modré smrti. Bohužel u mě se už počítač ani nerozeběhnul - roztočily se větráky, disk a ozvaly tři krátká pípnutí a to je vše. I když jsem všechno odpojil, počítač se choval stejně.

Na D-bracketu svítily všechny LEDky červeně kromě levé horní. Takže jsem začal podezřívat pamět.

Moduly jsem jeden po druhém vyzkoušel v každém slotu a nic. Z další šesti modulů, které jsem měl doma, se chytil jediný. Ale proběhne self-test a ohlásí chybu disketové mechaniky a kontrolního součtu CMOS. Zkusil jsem resetovat CMOS. To pomohlo - proběhne selft test, chyba se neobjeví, ale to je všechno. Na d-bracketu LEDky svítí zeleně kromě levé horní, takže se počítač asi snaží nabootovat systém. Po dalším restartu se stejná chyba objeví znovu.

V BIOSu, když se do něj někdy dostanu, jsem zkusil fail-safe default a výsledek je stejný.

Je moje domněka správná, že deska je takřka mrtvá? Nenapadá vás, co bych ještě mohl zkusit? Disk jsem strčil i do jiného počítače a podle SMARTu je v celkem pořádku, Ultra DMA CRC Error Count je ve stavu warning (podle HD Tune).

Díky moc.
astec (1823)|5.2.2012 17:15
Nemá MSI K7N2 AWARD Bios? Jsou to skutečně 3 krátké pípnutí v řadě bez mezery?
Já bych zkusil odpojit vše, co se dá, nechal disk, v biosu nastavit aby se nezablokoval po chybě, zakázal mechaniky odpojil klávesnici a myš resetoval cmos a zkusil.
Kdyý se to podruhé seklo, co Bios, nastavil se zpět - to by odpovídao zase baterii na desce
Richmond (8084)|5.2.2012 17:32
[quote=slavick;492559]Ultra DMA CRC Error Count je ve stavu warning (podle HD Tune).[/quote]
Tohle může způsobovat klidně špatný/zlámaný kabel ;)
Ještě bych zkusil vyčistit sloty od prachu a kontakty ramek (lihem, isopropylalkoholem - vodky/slivovice je škoda :))

BTW ten D-Bracket občas ukazoval blbě když byla deska "načatá" (stačily vyteklé kondíky)
slavick (77)|6.2.2012 20:30
[quote=astec;492564]Nemá MSI K7N2 AWARD Bios? Jsou to skutečně 3 krátké pípnutí v řadě bez mezery?
Já bych zkusil odpojit vše, co se dá, nechal disk, v biosu nastavit aby se nezablokoval po chybě, zakázal mechaniky odpojil klávesnici a myš resetoval cmos a zkusil.
Kdyý se to podruhé seklo, co Bios, nastavil se zpět - to by odpovídao zase baterii na desce[/quote]

Přesně tak, je tam Award BIOS. Ozvou tři krátká pípnutí, dost rychle po sobě ještě předtím, než se cokoli objeví na obrazovce. Teď je problém, že se už ani do toho BIOSu nedostanu. Na zmáčknutí delete sice zareaguje, ale přepne se do černé obrazovky.