Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nefunkční displej u Thinkpadu T41p

johny__g (6387)|7.2.2012 11:09
Zdravím po delší době.

Mám tu problém, se kterým si úplně nevím rady. Dostal se mi do rukou starší thinkpad (T41p), kterému po pádu na zem (notebook byl v brašně) nefunguje displej. Na externím monitoru vše jede. Podsvícení jde, reaguje i na zeslabení/zesílení, dioda v rámu také svítí, jen nic neukazuje. Notebook jsem rozebral, displej také, konektor byl na svém místě a ani není možné aby pouhým nárazem vypadl (je jištěn šrouby, na straně displeje přelepený páskou). Po složení notebook stále funguje, což považuji za úspěch, ale displej pořád nic. Mechanicky poškozený není, rozbitý displej jsem už viděl a to vypadá jinak. Tak se ptám, má někdo zkušenosti s něčím podobným? Co se může na displeji rozbít? Může být problém v PCB základní desky, nebo v grafice (Radeon FireGL)? Díky.
r34ktor (7477)|8.2.2012 14:55
Zkus zatlačit na grafický čip. On se na těchto modelech uvolňuje i bez pádu. Řešením je reflow.
johny__g (6387)|13.2.2012 09:31
Díky, zkusil jsem, bez výsledku. Mám pocit že spíš nějak odešel displej. Pokud by se uvolnil grafický čip, tak bych čekal že to nepůjde vůbec. Ale na externím monitoru vše funguje. Ještě zkusím něco co grafiku zatíží, jak se to bude chovat.
Mr.Bishop (2)|8.5.2012 08:09
Zkus na ten displej při spuštěném notebooku posvítit lampou, může se stát, že na displeji odešla jen CCFL zářivka (podsvícení). Pokud uvidíš tmavé obrysy windowzu, tak to určitě bude podsvícením - CCFL zářivka se dá vyměnit. Jinak závada může být taky v invertoru a i na základní desce (nejmenší pravděpodobnost)