Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nějaký problém s bootováním

Portgass (14)|16.2.2012 18:49
Zdravím dnes jsem se rozhodl přeinstalovat OS na svém nb, ale místo toho jsem si ho nejspíš odrovnal. Prvně vás asi budu muset uvést do situace. Jelikož mi nefunguje DVD mechanika (nemám ani žádnou flashku) musel jsem zvolit trochu netradiční způsob instalace OS. Na začátku jsem si zformátoval jeden oddíl a na ten nainstaloval nový OS. Pak jsem chtěl zformátovat druhý oddíl, na kterém byl předchozí OS (jelikož to jsem udělat předtím nemohl, když jsem měl ten OS spuštěný), jenže nepustilo mě to dál kvůli právům. A tady jsem udělal největší chybu, zašel jsem na internet hledat, jak to změnit, abych to mohl zformátovat a začal jsem zkoušet úplně vše. Nakonec jsem se dostal do fáze, že jsem nějak deaktivoval primární oddíl přes cmd, podle návodu, který už nenajdu (s největší pravděpodobností jsem něco podělal) a teď mi to při startu nb píše: "Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key" (jinak Hard Drive mám jako první v prioritě bootování)

Tuším, že mě asi nemine postup: dát do opravny mechaniku a pak přemazat celý OS ještě jednou, ale chtěl bych se tomu vyhnout. Tak jestli mi prosím budete moci poradit, budu jen rád.
Richmond (8084)|16.2.2012 19:07
Mno a z čeho píšeš sem? :notsure Kdyžtak kolega tu měl podobný problém, řešením by mohlo být vyndání disku, připojit k jinému pc, nainstalovat na něj windows a pak vrátit zpět do notesu https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/66202-pripojeni-desktopove-mechaniky-do-ntb#494142

Pak jedině koupit novou mechaniku (nejpohodlnější řešení, ale za 600,- cca) protože jestli teď nevidíš disk a nemáš flešku tak si v tom notesu už moc neškrtneš...
Salamander (6177)|16.2.2012 20:14
a byl by problem za 200 koupit USB flashku?
Portgass (14)|16.2.2012 20:19
No rozmontoval jsem si nb, ale bohužel se mi nepodařilo přijít na to, jak z něho ten hard disk vyjmout. Lepší asi bude to dát někomu, kdo je více kvalifikovaný, nechci si tam nic zlomit.

Pak mě, ale ještě napadlo, jestli bych mohl nainstalovat windows z externí mechaniky, protože známý jednu má, ale ještě jsem ji nepřipojil k mému nb, takže nevím, jestli by mi ji vůbec vzal.

Jinak ještě píšu ze svého PC.

[quote=Salamander;494157]a byl by problem za 200 koupit USB flashku? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]
To by problém nebyl, ale potřeboval bych to vyřešit co nejdříve a dneska ani zítra se do žádného obchodu nedostanu, jenže asi mám stejně smůlu.
Richmond (8084)|17.2.2012 09:57
[quote=Portgass;494159]No rozmontoval jsem si nb, ale bohužel se mi nepodařilo přijít na to, jak z něho ten hard disk vyjmout. Lepší asi bude to dát někomu, kdo je více kvalifikovaný, nechci si tam nic zlomit.[/quote]
- většinou se k disku dostaneš odšroubováním krytu a vytažením klece s diskem. Bohužel nevíme co máš za notebook takže neporadíme jak na to

[quote=Portgass;494159]Pak mě, ale ještě napadlo, jestli bych mohl nainstalovat windows z externí mechaniky, protože známý jednu má, ale ještě jsem ji nepřipojil k mému nb, takže nevím, jestli by mi ji vůbec vzal.[/quote]
- to bych vyzkoušel jako první. Nemusíš nic rozebírat.
Portgass (14)|17.2.2012 20:35
Takže z flashky mi to nainstalovat nešlo. Stalo se úplně to samé, akorát mi to nenapsalo tentokrát vůbec nic. Samozřejmě jsem změnil prioritu při bootování. Zítra zkusím tu mechaniku.
DrZelenka (2491)|17.2.2012 21:42
A udělal jsi bootovatelnou flashku, nebo jsi na ni instalační soubory jen nakopíroval?

http://www.jiribrejcha.net/2009/03/nainstalujte-si-windows-7-nebo-vista-z-usb-flash-disku/
Portgass (14)|18.2.2012 00:22
Děkuji moc už mi vše funguje a píšu vám ze svého nb.

Udělal jsem bootovatelnou flashku a pak už jen nainstaloval OS a vše je v pořádku. Ještě jednou díky moc za ochotu.