athlon xp2100+ a a7v133
zdravim. rad bych vsadil athlon xp2100+ na desku asus A7V133. pokud by mi nekdo mohl poradit, abych neudelal nejakou kravinu. pred tim byl na desce AMD Athlon 900 - A0900AMT3B. jsem schopen to udelat sam nebo by bylo lepsi na to nekoho zavolat? bude potreba na desce menit nejaka nastaveni? teplovodivou mast mam, drevo na techniku taky nejsem, o bezny pc veci se staram sam, ale tohle budu delat poprve :) diky moc.
Já tam tedy v manuálu té desky nikde nevidím, že by podporovala Athlony XP, jen obyč. Athlony/Durony, ale Athlon XP s jádrem Thoroughbred by na ní snad jet měl, Barton asi ne.
Jestli jsi to nikdy nedělal (výměnu CPU), tak si alespoň přizvi někoho zkušenějšího na poradu... ať něco neulomíš při sundavání a nasazování chladiče...
Jestli jsi to nikdy nedělal (výměnu CPU), tak si alespoň přizvi někoho zkušenějšího na poradu... ať něco neulomíš při sundavání a nasazování chladiče...
Dle těchto stránek deska umí Athlony XP, ale pouze palomina a to s novým biosem + s revizí PCB desky 1.05.
http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/A7V133.html
thoroughbredy už byly jiné (180 vs 130nm + nižší napětí)
http://www.cpu-upgrade.com/mb-ASUS/A7V133.html
thoroughbredy už byly jiné (180 vs 130nm + nižší napětí)
procesor AX2100DMT3C
deska asus a7v133 rev. 1.05
bios: ASUS A7V-133 ACPI BIOS Revision 1010 Beta 001-B
to sem si pohlidal, to by melo makat. procak jsem sice nemenil, ale chladic sundaval. jde mi spis o veci jako nastaveni biosu atd. to je hranice, za kterou fakt nevidim, jsem bezny uzivatel, pc si sice opecovavam sam, takze zvladam vymeny zakladnich komponent atd., ale procesor to uz je zda se mi trosku dal :)
diky vsem ... k
deska asus a7v133 rev. 1.05
bios: ASUS A7V-133 ACPI BIOS Revision 1010 Beta 001-B
to sem si pohlidal, to by melo makat. procak jsem sice nemenil, ale chladic sundaval. jde mi spis o veci jako nastaveni biosu atd. to je hranice, za kterou fakt nevidim, jsem bezny uzivatel, pc si sice opecovavam sam, takze zvladam vymeny zakladnich komponent atd., ale procesor to uz je zda se mi trosku dal :)
diky vsem ... k
Procesor není na desce rev. 1.05 přímo podporován. V jumperless módu tedy pravděpodobně nenabootuje.
Pokus se výše napsané potvrdí, zkus nastavit parametry (voltáž + násobič) ručně pomocí jumperů.
Pokus se výše napsané potvrdí, zkus nastavit parametry (voltáž + násobič) ručně pomocí jumperů.
r34ktor: sam nenabootoval. s jumperama zkusenosti nemam, jestli jsou to jen tyhle dve hodnoty, ztratis se mnou jeste cas na postup a radu, kde ty zminene najdu nebo toho bude vic a je treba nekomu zavolat at to udela?
diky moc.
diky moc.
manual:
http://www.nek.uu.se/staffpages/cv/cv93.pdf
str.22 -> FSB 133MHz
str.23 -> násobič 13 deska nepodporuje, tak dej třeba 12-12.5
str.24-> napětí, pro palomina tuším 1,75V.
musíš mít správně přepnutý JEN - str.18
http://www.nek.uu.se/staffpages/cv/cv93.pdf
str.22 -> FSB 133MHz
str.23 -> násobič 13 deska nepodporuje, tak dej třeba 12-12.5
str.24-> napětí, pro palomina tuším 1,75V.
musíš mít správně přepnutý JEN - str.18
Pokud nemáš k dispozici návod, stáhni si ho.
Jumper JEN přesuň do polohy 2-3.
Pomocí switche DSW nastav 133MHz a skrze Voltage Regulator Output setting (VID1-4) 1.725/1.75V.
S násobičem (DSFID) to bude horší protože procesor vyžaduje 13x, ale deska umí oficiálně nastavit jen 12.5x.
Zkus tedy následující možnosti (v uvedeném pořadí; O - switch v poloze ON, F - Switch v poloze OFF, pořadí switchů: 654321):
13x --- OFOFOO
12.5x - OOOOFF
5x ---- OOOFOO
Jumper JEN přesuň do polohy 2-3.
Pomocí switche DSW nastav 133MHz a skrze Voltage Regulator Output setting (VID1-4) 1.725/1.75V.
S násobičem (DSFID) to bude horší protože procesor vyžaduje 13x, ale deska umí oficiálně nastavit jen 12.5x.
Zkus tedy následující možnosti (v uvedeném pořadí; O - switch v poloze ON, F - Switch v poloze OFF, pořadí switchů: 654321):
13x --- OFOFOO
12.5x - OOOOFF
5x ---- OOOFOO
tak bohuzel bez uspechu.
jen poopravim, ze JEN na 2-3 je JumperFree mode, Jumper mode je na 1-2.
nicmene se nepodarilo, ani v jedne z moznosti se nechytl :/
jen poopravim, ze JEN na 2-3 je JumperFree mode, Jumper mode je na 1-2.
nicmene se nepodarilo, ani v jedne z moznosti se nechytl :/
[quote=kubaalexa;494761]jen poopravim, ze JEN na 2-3 je JumperFree mode, Jumper mode je na 1-2.[/quote]
Máš pravdu. Moje chyba.
[quote=kubaalexa;494761]nicmene se nepodarilo, ani v jedne z moznosti se nechytl :/[/quote]
Mazal jsi CMOS? Nechytí se ani na FSB 100MHz?
Máš pravdu. Moje chyba.
[quote=kubaalexa;494761]nicmene se nepodarilo, ani v jedne z moznosti se nechytl :/[/quote]
Mazal jsi CMOS? Nechytí se ani na FSB 100MHz?
ani tak ne, bohuzel.
jinak - asi to s tim nema co delat, ale nasel jsem na desce ohlej kondik s jednou utrhlou "nohou". byl na boku a nozicka byla utrhla. vyznacil jsem ho na obrazku.
jinak - asi to s tim nema co delat, ale nasel jsem na desce ohlej kondik s jednou utrhlou "nohou". byl na boku a nozicka byla utrhla. vyznacil jsem ho na obrazku.
[quote=kubaalexa]asi to s tim nema co delat[/quote]
:runaway asi? Nejsnaze to overis tak, ze zapojis puvodni procesor..
Vse, co je na desce utrhleho, nafoukleho, hodne ohnuteho apod. MA vliv na jeji spravny chod.
:runaway asi? Nejsnaze to overis tak, ze zapojis puvodni procesor..
Vse, co je na desce utrhleho, nafoukleho, hodne ohnuteho apod. MA vliv na jeji spravny chod.
Nemohl by to delat rozdil v odberu (72 vs 50W) procesoru? Ale ta deska by ho opravdu mela umet.
zsdx: v tom uz ja nejedu, ja jsem i nastaveni v jumper modu delal podle rad, takze v tomhle vubec nejsem schopen premyslet. byl jsem odkazan na list komapt. procaku, kteryma by se tahle staroba dala upgradnout a od ty doby se peru s neuspechem :/ spis bych k tomu potreboval nekoho zavolat, kdo to zkusi a pripadne rekne: nelze.