Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problem so štartom PC

sedrik7 (7)|26.2.2012 17:25
Zdravím Vás,
rozhodol som sa obrátiť na nejaké profesionálnejšie rady, nakoľko som po nete už niekoľko dní študoval a nezistil som v čom je problém.
Mám obrovský problém v tom, že akonáhle sa mi spustí systém, Windows 7 Ultimate SP 1, niekedy hneď po štarte inokedy až po niekoľkých sekundách akoby primrzol systém. Okná ani aplikácie neodpovedajú, dokonca ani plocha, proste zamrzne cca na 15 sekúnd. Neviem čo s tým je, mám úplne najnovšie drivery, dokonca mám update na BIOSe, na SSD, netuším v čom je problém. Nie som si 100% istý, ale začalo mi to robiť, až keď som si kúpil SSD OCZ Agility 3 60GB SATA 3. Najskôr to ale určite nerobilo, až po najakom čase.
Neviem či s tým bude súvisieť, ale mám ešte jeden problém. Počas spustenej aplikácie, napr. nejakej hry mi občas padne hra a vypíše mi chybu "Kernel-Power", systém to identifikuje ako chybu drivera, no môže to byť aj chyba zdroja a tak podobne. Neviem či tieto dva problémy spolu súvisia, no možno áno a rád by som to vyriešil. Ten Kernel-Power mi už dlho nevyhodilo, ale to možno preto, že som žiadne hry dlho nehral. Ako som spomínal, drivery mám najaktuálnejšie.

Pre lepšiu identifikáciu, moja zostava :
HDD WD Caviar Black 1TB 64MB
SSD OCZ Agility 3 60GB SATA III
Intel Core i5-2500, 3,3GHz,6MB, LGA 1155
MB Intel DH67VR 1155, iH67
GAINWARD NVidia GTX 560Ti GS 1GB/384bit GDDR5
Fortron Black Power FSP 750W, 85+
RAM DDR 4GB 1333MHz, CL7 Hyper X Kingston 2x2GB

mám ešte 4 ventilátory, tie nerozpisujem, pretože predpokladám, že to nie je nič so zdrojom.

Za každú pomoc, veľmi ďakujem.
petasmu (46)|26.2.2012 17:43
Jako první bych zkusil jiné ovladače GK.
Možná zkusit omega driver, jestli tam budou pro tvojí kartu.[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Amatér.
Jezevec (607)|26.2.2012 18:21
Chtělo by to více informací o chybách, které to hlásí (např. printscreen) nebo číselné označení chyby...

Pokud jde o SSD, s jistotou máš zaplé AHCI a updatovaný nejnovější firmware na svém SSD?

Pokud ano doporučil bych sem postnout nějaký log ze startu systému viz např. http://sourcedaddy.com/windows-7/how-to-enable-boot-logging.html
sedrik7 (7)|26.2.2012 20:23
[quote=Jezevec;495366]Chtělo by to více informací o chybách, které to hlásí (např. printscreen) nebo číselné označení chyby...

Pokud jde o SSD, s jistotou máš zaplé AHCI a updatovaný nejnovější firmware na svém SSD?

Pokud ano doporučil bych sem postnout nějaký log ze startu systému viz např. http://sourcedaddy.com/windows-7/how-to-enable-boot-logging.html[/quote]

Vieš čo, tiež v tomto mám ďalšiu nezodpovedanú otázku. Ak si v BIOSe prepnem na AHCI, nespustí mi to systém, prečo ?

Chyba, ktorú mi to vypisuje vždy je rovnaká, http://www.edisk.sk/sk/stahni/59532/chyba.jpg_349.02KB.html
sedrik7 (7)|26.2.2012 20:28
[quote=petasmu;495358]Jako první bych zkusil jiné ovladače GK.
Možná zkusit omega driver, jestli tam budou pro tvojí kartu.[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Amatér.[/quote]

Drivery nie sú riešenie. Skúšal som drivery od GAINWARDU aj od NVidia. Stále to isté.
sedrik7 (7)|26.2.2012 21:30
Dúfam,že to nikto nebude považovať za spam, ale ešte nejaké informácie pre Vás.

Pred chvíľou som sa pokúsil spustiť hru Alan Wake, dnes som to nainštaloval aj s DirectX. Spustím to, naštartuje sa to a po 3 sekundách, crash. Vypne sa mi PC a po nejakých sekundách sa opäť rozbehne. Ak si pozriem Event Log, vyhodí mi to Critical, ktorý som uploadol vyššie. Ale po tomto Criticale mi to píše ešte ďalšie 3 chyby a to tieto : http://www.edisk.sk/sk/stahni/20219/chyby.rar_819.5KB.html

Teraz riešim túto závadu. Ak mi viete poradiť ohľadom toho primŕzanie po štarte, budem len rád.
alfah4ns (1040)|26.2.2012 23:01
[quote] Ak si v BIOSe prepnem na AHCI, nespustí mi to systém, prečo ?[/quote]
Protože jsi to nainstaloval v IDE módu.
musíš nejprve připravit win na to, že pojede v SATA.
(pokud bys rovnou při instalaci zvolil SATA/AHCI, tak by to jelo vpoho, kromě XP, které nenajde disky, jelikož v sobě drivery pro SATA nemá, tehdy se musí upravovat instalačky)
http://kornel.cz/2010/03/16/jak-na-ahci-na-windows-7/
zkus třeba podle toho
sedrik7 (7)|27.2.2012 06:50
Zdravím Vás, večer som ešte skúšal nejak zapnúť AHCI, podarilo sa mi to. Našiel som si jednoduchý návod, kde som vo Windowse zapol AHCI, potom som reštartoval PC, zapol AHCI v BIOSe a ide to perfektne. Po štarte nezamŕza. Tento problém teda beriem ako vyriešený.

Čo však poviete na tie "Kernel-Power" problémy, ktorých screeny som sem dával ?

Ďakujem pekne všetkým :)
Jezevec (607)|28.2.2012 22:37
[quote=sedrik7;495400]Po štarte nezamŕza. Tento problém teda beriem ako vyriešený.

Čo však poviete na tie "Kernel-Power" problémy, ktorých screeny som sem dával ?

Ďakujem pekne všetkým :)[/quote]

Super, alespon cast se podarilo vyresit. No Kernel-Power (chyba 41) je hodne casto popisovana a pripada mi, ze kazdy uzivatel to vyresil jinak viz http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itproperf/thread/9e71f600-7c62-4869-8236-964e93d17936

Skala reseni je nepreberna, od instalace novych driveru na zvukovou kartu, pres vyjmuti Wifi karty, problem s probijenim case (reseno vymenou case), updatovani firmware disku (vracim se k otazce mas aktualni firmware disku?), vypinani gadgetu a Aera ve W7...... chtelo by to podrobnosti te chyby. V nahledu vidim jen general, nikoliv details, da se sem postnost details te chyby (podle bugcheck informace by se to mozna dalo lepe dovodit).
sedrik7 (7)|29.2.2012 07:02
Skúsim to ešte nejak priblížiť. Windows mi beží absolútne v pohode. Drivery mám najaktuálnejšie, formware na SSD tiež aktuálny a BIOS tiež.
Nemám absolútne žiaden problém pri žiadnych aplikáciách. Neviem či som to už uvádzal, ale stalo sa mi pri niektorých hrách, že keď som ich spustil, bezprostredne po štarte grafika akoby pískala. Keď som googlil, tak som zistil, že je to zvuk cievok alebo čosi s tým spojené. Travalo to iba počas úvodných spotov, počas ktorých je pri hrách nejaké to video od výrobcov a podobne. To určite každý vie o čom hovorím. Vtedy to zvyklo "pískať" a potom už šla celá hra úplne v pohode.

Teraz keď som si nahodil novú hru Alan Wake, zapnem aplikáciu, začne akési spomínané reklamné video a zhruba po 3 sekundách crash. Vypne sa PC a potom sa naštartuje, kde ma vyzýva na spustenie PC v normálnom alebo safe mode režime, to taktiež určite každý vie o čom píšem.

Systém sa mi spustí nanovo a ide akoby sa nič nestalo. Nevybehne žiadna hláška, že systém bol ukončený alebo čo. Proste mi zapíše iba Critical error do denníka a následne za touto chybou ďalšie 3 ( screeny všetkých som uploadol ). Momentálne som v práci, takže nemôžem vyscreenovať detaily, ale keď dôjdem popoludní domov, tak to sem hodím aby ste sa na to pozreli.

Oslovil som tiež servis keďže mám komponenty ešte v záruke. Pánovi, ktorému som písal o Kernel-Power chybe mi odpísal, že ak sa PC takto správa, sú iba dve možnosti.
1. chyba grafiky
2. chyba zdroja, pretože nedokáže v momente poslať do grafickej karty potrebné napätie

Teraz sa preto snažím zistiť v čom je problém a trochu som dúfal, že niekto už bude mať podobnú skúsenosť.

Včera som skúšal stiahnuť 3DMark 11 . Spustil som to, urobilo to test, počas, ktorého ani raz grafika nepískla. Neviem či nebola dostatočne zaťažená alebo čo. Každopádne to test dokončilo, vyhodnotilo. Chladiče na grafike pekne svoj výkon stupňovali, ale to je úlohou testu, aby to zaťažil.

Neviem teda, čo ďalej. Ak Vás napadne nejaký test výkonu, čím by sa to dalo zistiť, napíšte mi to prosím. Nie som nejaký super odborník v týchto veciach, ale budem sa snažiť, pretože to chcem vyriešiť.

Ďakujem pekne každému, kto sa zapojil.
Richmond (8084)|5.3.2012 05:37
Pošli sem minidump (složka C:\Windows\Minidump\)

Jinak cívky pískají v místech, kde karta vykresluje třeba tisíc FPS - tzn. že jí aplikace nebrzdí fps lockem.
sedrik7 (7)|5.3.2012 07:45
Karta je už na reklamácii. Áno máš pravdu, že karta pískala iba pri vyšších FPS, ale pokiaľ viem, cievky pískajú vždy, ibaže v normálnom stave neprehlušia cievky zvyčajne ani chladiče, resp. ventilátory na grafickej karte. To znamená, že oni pískajú vždy, iba ich nepočuť a to pri mojej karte neplatilo. Ventilátory sa pri vyššej záťaži točili a mali úplne normálny zvuk, ale tá cievka, tak to nebolo dvakrát normálne a bežné. Tie cievky prehlušovali všetky ventilátory v PC a to mám ešte okrem bežného chladiča na procesore a dvoch na grafike, ďalšie štyri prídavné v skrinke.
Ja pevne verím, že reklamácia mi bude uznaná a chyba bude napravená, teda ak je to možné nejakým spôsobom "opraviť".