Pozoruhodný problém se startem systému
Dobrý den mám docela zajímavý problém. Zní to sice divně ale : už 3. týden mi každé uterý nejde zapnout system vždy jej zapnu a bud se nezapne monitor a nebo se oběví černá obrazovka která mi vyhazuje : "Bad BIOS checksum .. Starting bios recovery
Checking for floppy..
Floppy not found
Checking for CD-ROM
CD-ROM not found
systém se povede nastartovat až po několikanásobném restartu(v řádu desítek).Dělá to i po té co jsem reinstaloval WIN. Nevíte co by to mohlo znamenat?
E: a když nenajede ta obrazovka s tou BIOS hláškou tak nenajede nic(nezapne se monitor ani klávesnice)
Checking for floppy..
Floppy not found
Checking for CD-ROM
CD-ROM not found
systém se povede nastartovat až po několikanásobném restartu(v řádu desítek).Dělá to i po té co jsem reinstaloval WIN. Nevíte co by to mohlo znamenat?
E: a když nenajede ta obrazovka s tou BIOS hláškou tak nenajede nic(nezapne se monitor ani klávesnice)
Zkusil bych flashnout BIOS na nejnovejsi verzi dle doporuceni vyrobce desky... o jakou jde zakladni desku?
nešlo by to trošku vic specifikovat? vzhledem k tomu že moc nevim o co go tak by mi trošku podrobnějši vysvětleni pomohlo
E: mimochodem u té výměny mě zaraží fakt že bych pak musel koupit i novej procák grafiku atd né ?
E: mimochodem u té výměny mě zaraží fakt že bych pak musel koupit i novej procák grafiku atd né ?
Prevdepodobne sa doska porúčala do kremíkového neba ....
Vyskúšaj ju zapnúť bez pamätí RAM ( to sú tie úzke plošné spoje s chrobáčikmi po bokoch osadené v čiernych slotoch ;)) ... ak máš pripojený speaker, zdravá doska oznámi pípaním chýbajúce ramky
Ešte je malá pravdepodobnosť, že je vadný procesor (zrovna minulý týždeň som jeden na s.754 riešil) - v tom prípade doska ani nepípne, aj keď sa zopne zdroj a roztočia sa aj vetráky ...
Vyskúšaj ju zapnúť bez pamätí RAM ( to sú tie úzke plošné spoje s chrobáčikmi po bokoch osadené v čiernych slotoch ;)) ... ak máš pripojený speaker, zdravá doska oznámi pípaním chýbajúce ramky
Ešte je malá pravdepodobnosť, že je vadný procesor (zrovna minulý týždeň som jeden na s.754 riešil) - v tom prípade doska ani nepípne, aj keď sa zopne zdroj a roztočia sa aj vetráky ...
Takže si vybral ramky a doska pípala? Koľko modulov ram máš? Jeden alebo dva?
-ak jeden, skús ho osadiť do druhého slotu ako predtým
-ak dva, spúšťaj pc len s jedným modulom aby si vylúčil vadný modul/slot
-ak jeden, skús ho osadiť do druhého slotu ako predtým
-ak dva, spúšťaj pc len s jedným modulom aby si vylúčil vadný modul/slot
Mám tam jakoby dvě ty ramky. Ok zkusím
tak, ta jedna ramka pipala v obou těch slotech, ale ta druhá pípala jenom v tom druhém slotu a v prvnm ne-e
tak, ta jedna ramka pipala v obou těch slotech, ale ta druhá pípala jenom v tom druhém slotu a v prvnm ne-e
Podle chování bych řekl, že je deska načatá. Zkontroluj stav kondenzátorů (jestli nejsou vyteklé/nafouklé/či jinak zdeformované).
Takovýto stav zpravidla navodí používaní zdroje pochybné kvality (EuroCase, Rexpower, Maxpower, KME apod.).
Takovýto stav zpravidla navodí používaní zdroje pochybné kvality (EuroCase, Rexpower, Maxpower, KME apod.).
Stále si myslím, že je problém v desce. Ač nejsou kondenzátory viditelně špatné, mohou být uvnitř vyschlé. Chaotické chování by tomu odpovídalo. Teoreticky může být na vině i odcházející zdroj. Pokud máš možnost, zkus jiný.
Poškozený obsah CMOS je spíše nepravděpodobná záležitost (zvláště s ohledem na to, že občas deska nabootuje). Můžeš zkus přehrát BIOS novější verzí, ale je třeba mít na paměti, že na nestabilní desce je to riskantní.
Poškozený obsah CMOS je spíše nepravděpodobná záležitost (zvláště s ohledem na to, že občas deska nabootuje). Můžeš zkus přehrát BIOS novější verzí, ale je třeba mít na paměti, že na nestabilní desce je to riskantní.
Sakra další zdroj nemám. nicméně se ho pokusím sehnat. Apropo s tim BIOSem si moc nejsem jisty
A co koupě nové desky ta by to nevyřešila?
A co koupě nové desky ta by to nevyřešila?
[quote=killabeez;495862]A co koupě nové desky ta by to nevyřešila?[/quote]
Jaký je zbytek sestavy? Spíše bych to ale na kompletní obměnu.
Jaký je zbytek sestavy? Spíše bych to ale na kompletní obměnu.
no vzhledem k tomu že jsem student tak zatim nedokažu určit ale po domluvě s otcem bych pak mohl říct. (ale osobně bych bral nějakou levnějši variantu)
Tu case to nerozpoznam bohužel
jinak HDD : Seagate Barracuda 7200
mechanika : ASUS DRW 1604P
Tu case to nerozpoznam bohužel
jinak HDD : Seagate Barracuda 7200
mechanika : ASUS DRW 1604P
Nejnutnější základ: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Varianta s novou skříní a zdrojem: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Varianta s novou skříní a zdrojem: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Mimochodem když už se bude kupovat nové sestavení tak bych mohl jen tak zkusit flashnout ten BIOS né ? :)
ps: pardon za double post
ps: pardon za double post
[quote=killabeez;495842]Mám tam jakoby dvě ty ramky. Ok zkusím
tak, ta jedna ramka pipala v obou těch slotech, ale ta druhá pípala jenom v tom druhém slotu a v prvnm ne-e[/quote]
Najprv otázka - jednalo sa o pípanie alebo o jedno pípnutie ?
[quote=killabeez;495879]Mimochodem když už se bude kupovat nové sestavení tak bych mohl jen tak zkusit flashnout ten BIOS né ? :)
[/quote]
Flash biosu je možný len v tom prípade, že doska nabehne ;)
tak, ta jedna ramka pipala v obou těch slotech, ale ta druhá pípala jenom v tom druhém slotu a v prvnm ne-e[/quote]
Najprv otázka - jednalo sa o pípanie alebo o jedno pípnutie ?
[quote=killabeez;495879]Mimochodem když už se bude kupovat nové sestavení tak bych mohl jen tak zkusit flashnout ten BIOS né ? :)
[/quote]
Flash biosu je možný len v tom prípade, že doska nabehne ;)